By Sabina
Posted at 11/08/2011 03:45:00 PM
tufahije
Priprema:
Ogulite jabuke,izvadite kospice i skuhajte u slatkoj vodi uz dodatak limuna.
Umutite maslac, dodajte mljevene bademe ili orahe, malo mljevene kafe i umucen bjelanjakte napravite ujednacenu masu.
Nadljevom punite jabuke. Prelite ih secernim sirupom i ukrasite slagom na koji ce te staviti visnju ili tresnju. Sluzite hladne.
By Sabina
Posted at 11/08/2011 07:54:00 AM
hadžijski
Potrebno je:
- 900 g janjećeg mesa bez kosti,
- 500 g crvenog luka
- 300 g paradajza,
- 300 g paprika babura,
- 250 g gljiva
- 100 g maslaca,
- 15 g soli, bibera, eršuna,
- pregament papir (za pakovanje ćevapa).
Priprema:
Meso izrežite na kockice, posolite i prepržite na vrelom maslacu.Luk dinstajte na maslacu dok ne poprimi žutu boju, dodajte meso u luk, i nastavite dinstati. Paprike isjecite na krupnije komade i dodajte mesu i luku, nek se dinsta. Paradajz ogulite, izrezite na rezance. Gljive operite i isjecite na kriske. Dodajte gljive i nastavite dinstati. Potom dodajte paradajz, prodinstajte, začinite. Sve skupa lagano izmiješajte, prokuhajte i dotjerajte okus. Po potrebi dodati vode. Pergament papir postavite na pleh, stavite pripremljen ćevap, zatvorite, u pleh naspite casu vruce vode i stavite u zagrijanu pećnicu 250 stepeni nekih 15 min. da se zapeče. Zatvaranje ćevapa napravite tako da krajeve papira namažete žumancetom i zalijepite. Servirajte toplo u pergament papiru.
By Sabina
Posted at 11/05/2011 09:07:00 AM
torta
Sastojci:
10 jaja;
300 gr oraha;
kg šećera;
margarin;
2 šlag kreme
Priprema:
Umute se bjelanjca i šećer i to se osuši u rerni oko 1,5 sat.
ovamo se umute žumanjca,margarin i orahe mljevene i kad se ohladi kora prepoloviš je u plehu i onda redaš koru,kremu,koru,kremu i onda šlag kremu i ukrasiti po vrhu orasima.
By Sabina
Posted at 11/03/2011 12:17:00 PM
vanilin
Sastojci:
500 g sirovog kadaifa
200 g maslaca
100 g oraha u jezgru i grozdice
500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
malo vanil šećera
limun
Priprema: Sirov kadaif se slaže u maslacem namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, rozine i grumenčiće(kriske, tanke) maslaca. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći.
Za to vrijeme pripremiti preljev - agdu. 500 g šećera staviti u 1 l vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin secer
Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom. Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.
By Sabina
Posted at 11/03/2011 12:11:00 PM
zeljanica
Za pitu burek i zeljanicu potrebno je:
JUFKE:
500kg brasna
300 ml vode (sve odmah sasuti)
2 kasike soli i
1 kasika ulja
smjesa za burek:
staviti polakg mesa
2 glavice luka
3 kasikice vegete
2 kasike bibera
smjesa za zeljanicu:
5 kasika sira(mozete i vise)
2 jajeta(jedno cijelo jedno zumance)
2 kasike pavlake
200 gr zelja u listu(ili po zelji)
5 kasika kukuruznog brasna
3 kasikice soli
Jufke
sve sastojke zakuhati,ako vam bude gusto stavite jos malo vode ali pazite da smjesa bude gusta ali ne puno.Ostavite smjesu da ostoji 15 min.Izvaditi smjesu i napraviti 2-3 lopte zavisi kolike cete.Loptice razviti debiljine prsta pouljiti preko i ostaviti da stoje 20 min. Ostojane jufke stavite na sto neka vam bosca bude na stolu da s ene ljepi. Pocnite rastezati od sredine.Savijajte u kolutove.
Kada se pece pita: 250C dok ne porumene onda smanjiti na 200C peci tako 30 min..poslije zaliti malkice sa vdom da ne budu suhe vec hrskave,kada ih zalijete vodom ostavite u rerni jos 2 min i izvadite.Prekrijte salavetom.Poslije sluzite uz salatu i supu.
P
By Sabina
Posted at 11/01/2011 08:49:00 PM
sogan
Vrijeme pripreme: 30 min
Sastojci:
• 1 kg vecih glavica luka,
• 40 dkg mijesanog mljevenog mesa,
• 10 dkg rize,
• 5 dkg mrkve,
• 5 dkg celera
• 2 dl povlake,
• biber limun,
• aleva paprika,
• so.
Priprema:
Ocistite luk zasjecite svaku glavicu pri vrhu. Kuhajte nekoliko minuta.Ocjedite ga i stavite da se ohladi. U meduvremenu pripremite nadjev.
Mesu dodajte isjeckanu mrkvu, celer, rizu, so i biber. Izmjesajte i punite luk. Prvi sloj luka bacite, srednji koristite kao podlogu, a ostalo punite. Punite lukove, slozite, pospite alevom paprikom, kuhajte prvo na jakoj a kasnije na slabijoj vatri.
Pri serviranju prelite povlakomili limunovim sokom.
By Sabina
Posted at 11/01/2011 08:46:00 PM
sarma
Vrijeme pripreme: 90 min
Sastojci:
• 90 dg mljevenog mesa;
• 30 dg raštike;
• 10 dg riže;
• 10 dg luka;
• sol;
• papar,
• češnjak;
• peršin;
• mljevena crvena paprika;
• 2dl goveđe juhe;
• 4 dl kiselog vrhnja.
Priprema:
U mljeveno meso umiješajte rižu, nasjeckani luk (crveni i bijeli), peršin, sol, papar i mljevenu papriku.
Raštiku prokuhajte, rasporedite nadjev, savijte sarmice.
Složite ih jednu uz drugu, prelijte juhom i kuhajte sat i pol.
Poslužite s kiselim vrhnjem.