subota, 29. listopada 2011.

Bosanska baklava

By Sabina   Posted at  10/29/2011 04:45:00 PM   bosanska No comments


Sastojci:

1 kg. jufke
1 kg. oraha
1,5 kg, secera
2 zumanca
2 limuna
1 solja brasna
2 maslaca
2 dl. ulja
Nacin pripreme:

Prvo napraviti tirit:

Rukama izmrviti sto sitnije 2 zumanca sa brasnom i malo ih proprziti u rerni, da pozute. Ohladiti, pa zajedno sa 700 gr. oraha samljeti i dodati koru od 2 rendana limuna i 250 gr. secera.
300 gr. oraha sitno isjeckati rukom, dodati 250 gr. secera i odvojiti na stranu.


Istopiti 1 maslaca, dodati 2 dcl. ulja.
Dobro podmazati duboku tepsiju i sloziti 4 prazne jufke (svaku prije namazati), zatim sve do polovine tepsije svaku jufku posuti sakom mljevenih oraha. Dvije jufke u sredini posuti sa 5 saka sjheckanih i 1 sakom mljevenih oraha.
Do kraja nastaviti sa 1 sakom sjeckanih i 1 sakom mljevenih oraha. Zavrsiti sa 3 prazne namazane jufke.

Baklavu staviti u rernu i 10 min. peci na 200 C, kada baklava dobije lijepu rumenkastu boju smanjiti na 100 C i peci 1 sat. Skuhati zaljev (agdu): 1 kg. secera, 1,5 l. vode, 1,5 isjecen limun, kuhati oko 20 min. mlaku baklavu zaliti vrelim zaljevom. Ostaviti 3 dl. agde pa je staviti jos 5 min. da kljuca i ponovo preliti baklavu da bi imala onaj svoj sjaj po povrsini.Tako zalivenu baklavu poklopiti resetkom da se jufka ne podigne i ostaviti da zaljev upije do sutradan.

P.S. Baklavu mozete ispeci i nemorate je odma zaljevati, baklava dobro ispecena moze stajati i duze da se nezalije, ali kad baklavu hocete da zalijete morate je podgrijati da bude mlaka tako zaljev {agdu} onako vrucu prelijte preko mlake baklave, prvi zaljev neka bude blag ne gust a posle ponovo prokuhajte agdu da bude malo gusca i prelijte preko baklave da ima svoj sjaj preko i ostavite da lijepo upije zaljev .
Bujrum i prijatno!!!

0 komentari:

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.