četvrtak, 9. veljače 2012.

Musaka sa faširanim mesom

By Sabina   Posted at  2/09/2012 09:48:00 AM   musaka No comments
-Oko pola kg krompira izrezati na ploške.U međuvremenu izdinsati luk i faišrano meso sa paradajzom i alevom paprikom. Posoliti i povegetiti.Tako i krompir treba posloliti al ne previše da vam ne bi bilo preslano,jer je i meso slano.U tepsiju poredati red krompira,po tom staviti meso,i opet krompir.Staviti čašu vode u to.Peći na 200 stepeni oko 30 minuta:pred kraj izvaditi i preliti sa dva umućena jaja i mlijeka.Prelije se preko kkkrompira i zapeče se još jedno 10 minuta i to je to.

Obična štrudla

By Sabina   Posted at  2/09/2012 09:47:00 AM   štrudla No comments
-oko kg brašna,kašika germe,2-3 kašike šećera,1 jaje,zamijesiti s malo mlakog mlijeka i malo mlake vode... ostavit da odstoji sat-dva,što duže to bolje....mažete čim hćete....
Ovdje na slici su štrudle namazane sa evrokremom,džemom od dunja i džemom od šljiva..

srijeda, 8. veljače 2012.

Bezze torta

By Sabina   Posted at  2/08/2012 12:01:00 PM   torta No comments
Kora:
-6 bjelanjaka,350 gr.šećera


Fil:
-6 žumanjaka,5 dcl vrhnja za šlag od jagode,200 gr čokolade za kuhanje,100 gr.maslaca

Priprema:
1.Bjelanjke umutiti,dodati šećer,pa će sve skupa postati gusta ljepljiva smjesa.
2.Od smjese ispeći 3 kore na 100 stepeni-više sušiti nego peći.

3.Žumanjke s malo šećera pjenasto izmiješati,dodati decilitar vrhnja za šlag,te kako i maslac.
4.Sve prokuhati na laganoj vatri,pa kad skinete dodati 200 gr.čokolade za kuhanje.
5.Kad se smjesa ohladi ostatak izmiješanog vrhnja za šlag(4 kaš.šlaga ostavit za ukrašavanje).
6.Kore premazati kremom,ukrasiti po želji,ja sam sa orasima, i servirati.

srijeda, 1. veljače 2012.

Rižoto s mesom i mrkvom

By Sabina   Posted at  2/01/2012 10:07:00 AM   rižoto No comments
-300 gr.teletine,2 mrkve,1 glavica luka,200 gr.riže,2 kašike parmezana,so,biber,vegeta,1 lovorov list

Priprema:
1.Meso isjecite na kocke,mrkvu ogulite i sijecite na željene komade.
2.Isjeckajte luk sitno.Pržite sve skupa na malo ulja dok ne zarumeni.
3.Začiniti po ukusu.Dodajte oko 2 dcl vode i kuhajte dok meso ne omekša,uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
4.Operite rižu i dodajte u posudu.Kuhajte još 20-tak minuta(dok riža ne bude gotova) uz povremeno dodavanje vode.
5.Na kraju pustite da prokuha i dodajte parmezan.Dodajte još malo začina ako je potreban.Poklopite i pustite da stoji oko 5 minuta.Služite uz omiljeno povrće.

utorak, 31. siječnja 2012.

Susam tajna

By Sabina   Posted at  1/31/2012 11:51:00 AM   susam No comments
-200 gr.susama,2 kaš.ulja,180 gr.šećera,65 ml.vode,sok od pola limuna,malo ekstrakta vanilije
Za glazuru:
-150 gr.čokolade,malo narendane kore od naranđe i polovine oraha.

Priprema:
1.Susam staviti u teflonsku tavu i na umjerenoj vatri peći stalno miješajući dok ne dobiju lijepu svijetlobraon boju.
2.Prohlađen susam samljeti da postane kao pasta.Dodati ulje i dobro sjediniti.
3.U šerpicu sipati šećer,vodu i limunov sok te,kad prokuha kuhati još 8 minuta na umjerenoj vatri.Kada se kapljica sirupa sipa u ledenu vodu,ne treba se rastopiti nego treba biti takva da se od nje može formirati kuglica.
4.Skloniti sirup s vatre i dodati ekstrakt vanilije i pastu od susama.
5.Dobro sve promiješati,a onda izliti u podmazanu posudu.Ostaviti preko noći u frižideru da se dobro ohladi.
6.Sjeći kocke i umakati svaku u rastopljenu čokoladu kojoj ste dodali malo rendane kore naranđe.Ukrasiti polovinama oraha.

Francuski lonac

By Sabina   Posted at  1/31/2012 11:35:00 AM   lonac No comments
_400 gr.junetine u kockama,4 glavice sjeckanog luka,150 gr.suhog mesa,10-tak šampinjona onako srednje veličine,1 crvena paprika(sitno nasjeckana),1 mrkva,malo peršuna,vegeta,so,biber po želji.

Priprema:
1.Lagano prodinstati luk,papriku,mrkvu i suho meso,dodati šampinjone i još 2-3 minute dinstati.
2.Izvaditi iz šerpe i poklopiti da se ne hladi(staviti u plastičnu posudu sa čvrstim poklopcem i umotati).
3.u lonac staviti meso ,promiješati i dodati vodu,lagano kuhati oko 20 minutadok meso ne omekša.
4.Zadnjih 5 minuta dodati povrće i peršun.Posoliti i pobiberiti.
5.Francuski lonac servirati sa rižom,krompir pireom i zelenom salatom.

subota, 28. siječnja 2012.

Brzinsko jelo od povrća

By Sabina   Posted at  1/28/2012 11:11:00 AM   vegeta No comments
-2 srednja ili 1 veliki patlidžan,5 kaš.maslinovog ulja,1 glavica luka,2 česna bijelog luka,1 velika crvena paprika,2 veće tikvice,400 gr.oguljenog,očišćenog i nasjeckanog paradajza,1 kašika vegete,so

Priprema:
1.Patlidžane nasjeckati na kolute debljine oko 2 cm,premazati maslinovim ulje s obje strane te kratko peći u rerni dok ne dobiju smeđu boju s obje strane.Kada je govoto,kolutove izrezati u kvadratiće.
2.Nasjeckati bjeli luk na sitno,papriku na kockice i tikvice na kolutove debljine oko 1 cm.Ukoliko su tikvice veće također ih prepoloviti.
3.Zagrijati kašku maslinovog ulja u većoj posudi te pržiti nasjeckan luk 10-tak minuta na srednje jakoj vatri,dok ne omekša.Dodati bijeli luk,papriku i tikvice te pržiti uz povremeno miješanje 10-tak minuta.
4.Dodati paradajz,patlidžane,kašiku vegete te so i biber po želji.Poklopiti i kuhati 20-25 minuta uz povremeno miješanje.Otklopiti te kuhati još 20-tak minuta dok svo povrće ne omekša,a eventualni višak tekućine ispari.


Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.