četvrtak, 12. siječnja 2012.

Obični voćni kolač

By Sabina   Posted at  1/12/2012 05:47:00 PM   voćni 2 comments
Kora:
-3 jaja;5 kaš.šećera;5 kaš.brašna i pola praška za pecivo.

Fil:
-1 kg.jabuka,2 kaš.limunovog soka,2 kaš.naranđinog soka;2 kese pudinga;500 ml mlijeka;100 gr.šećera i cimeta(ako volite)
Priprema:
1.Umutiti jaja sa šećerom,dodati brašno i prašak,smjesu presuti u podmazanu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
2.Jabuke isjeckati,poprskati limunovim i naranđinim sokom i staviti vode  da prekrije jabuke i prokuhati,pa kada omekšaju,procijediti i izmiksati.
3.Puding razmutiti s malo mlijeka,a preostalo mlijeko i šećer staviti da se kuhaju.
4.Kada mlijeko prokuha,skinuti s vatre i umiješati razmućeni puding.
5.Sve zajedno kratko prokuhati.Prohlađeni puding sastavit sa ispasiranim jabukama( i cimetom ako ga volite),pa rasporediti po pečenoj kori.
6.Kolač dobro ohladiti i posuti kokosovim brašnom,šećerom u prahu ili kakaom u prahu,po želji.

srijeda, 11. siječnja 2012.

Salata sa kukuruzom

By Sabina   Posted at  1/11/2012 11:15:00 AM   salata No comments
-1 kesa kukuruza šećerca;
-300 gr.salame,
-300 gr.žutog sira,
-1 komad pilećeg mesa,
-majoneza,
-kiselo vrhnje,
-kašikica senfa,
-so,biber
Priprema.
1.Kukuruz kuhati u slanoj vodi po uputstvu sa kesice i procijediti ga.
2.Salamu,žuti sir i kuhano pileće meso isjeckati na kockice i pomiješati sa prohlađenim kukuruzom.
3.Sjediniti vrhnje,majonezu,senf,so i biber i preliti pripremljenu masu za salatu.
4.Dobro izmiješati salatu i poslužiti dobro ohlađenu.

utorak, 10. siječnja 2012.

Kljukuša

By Sabina   Posted at  1/10/2012 01:24:00 PM   luk 1 comment
-kg.krompira,2 glavice luka,so,biber,malo mlijeka,2-3 šolje brašna po potrebi.
Priprema:
-Pola kg krompira izrezati na sitne kockice,a pola izrendati.U to izrezati što sitnije luk.staviti malo mlijeka,izmiješati.Posoliti, pobiberiti i staviti brašno i vodom miješati dok ne bude gusto. U namašćenu tepsiju staviti smjesu i da se peče na 250 stepeni oko 40 min.Sve zavisi od debljine kljukuše.
Zaliti sa malo mlijeka i vode s istopljenim puterom.

Buranija s junetinom

By Sabina   Posted at  1/10/2012 01:00:00 PM   junetina No comments
450 gr.zamrznute buranije,mrkva,luk,2-3 krompira,250 gr.junetine,2-3 kriškice suhog mesa,začini

Priprema:
Buraniju prvo prokuhati i iscijediti.U pretis lonac staviti malo putera i upržiti luk,pa junetinu isječene na  kocke.Dobro izdinsati meso sa svake strane s pomalo vode,da ne zagori.dodati i suho meso pa zajedno izdinsati,jedno 5-6 min.Zatim buraniju,mrkvu i krompir.sve zajedno izdinstati jedno 15 min s povremeno dadavajući vode.Staviti kašiku aleve paprike i malo brašna da se sjedini.Začiniti po želji.staviti vode otprilike dok ne prekrijete buranije malo više iznad buranje i zatvorite pretis.20 min kuhati i to je to.

ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

Jednostavne lazanje s povrćem

By Sabina   Posted at  1/09/2012 09:34:00 AM   začin No comments
 -
‎400 gr.kora za lazanje;300 gr.pilećih fileta;bešamel sos;šampinjoni,2 paradajza,3 paprike roge,,mrkva,crveni luk,tvrdi sir,puter,ulje,peršun,začini.


 Priprema:


1.Očisti i isjeckati crveni luk,šampinjone,mrkvu,paradajz i paprike.


 2.Povrće dinstati u tavi 10-min.,pa dodati isjeckanu piletinu i ostaviti da se dinsta na laganoj vatri još 10-tak min.


 3.Kore za lazanje staviti u kipuću vodu na nekoliko minuta.


 4.Vatrostalnu posudu namazati puterom,pa u nju slagati tijesto za lazanje,bešamel sos i te smjesu s povrćem.Postupak ponavljati dok se ne potroše sastojci.


 5.Zadnji red završiti slojem tijesta,bešamelom i i posuti izrendanim sirom.


 6.Staviti u prethodno zagrijanu rernu i peći na 180 stepeni oko 45 min.



subota, 7. siječnja 2012.

Kiflice s piletinom,by Sabina

By Sabina   Posted at  1/07/2012 08:30:00 PM   piletina No comments
Tijesto potkuhati da odstoji 2-3 sata,povremeno promiješati.
-oko kg brašna,kašika i po germe,malo soli zakuhati s mlakom vodom da bude čvrsto(kao za hljeb)

U međuvremenu u neslanoj vodi obariti oko pola kg bataka i karabataka.Kad se obare, izvaditi ih da se ohlade.Onda u jednu zdjelu sve meso s kostiju poskidati što ima.U to meso dodati oko 100 gr.Abc sira-mliječni; i  1 supena kašika pavlake.dobro izmiješati i posoliti.
Tijesto rasporediti na 2-3 loptice,kako vam je lakše,razvaljati,da budu debljine oko 1 cm,rezati na kocke i filujete s piletinom.Sa svake strane zatvarate kocku da ne bi iscurilo u toku pečenje i ispadnu kao loptice.Onu stranu koju stre zatvarali okrenuti prema dnu tepsije.tako ih redati  sve do kraja.Peći na 200 stepeni oko 30-tak min dok se nep očne rumenjeti.Pred kraj pečenje premazati ih puterom ili margarinom i vratiti ih u rernu još jedno 5-6 min.Kad su ispečene staviti na njih mokru krpu 10- tak minuta da omekšaju.

petak, 6. siječnja 2012.

Muffini s jabukama

By Sabina   Posted at  1/06/2012 08:48:00 AM   muffini No comments
Sastojci:
-250 gr.jabuka;
-250 gr.brašna;
-2 kašike limunovog soka;
-1 prašak za pecivo;
-1/2 kašikice sode bikarbone;
-1 jaje;
-150 gr.šećera;
-1 vanilin šećer;
-250 ml.jogurta;
-50 ml.ulja

Priprema:
1.jabuke oguliti,isjeći na sitne kockice,i pomiješati sa limunovim sokom.
2.u brašno staviti prašak za pecivo i sodu bikarbonu,zatim,postepeno miješajući dodati i ostale sastojke,a na kraju i isjeckane jabuke.
3.Smjesom puniti korpice za muffine(puniti 2/3 korpice) i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni,između 30-40 min.

U tijesto možete dodati i cimet,kako bi muffini bili ukusniji.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.