utorak, 15. studenoga 2011.

Pita sa jabukama

By Sabina   Posted at  11/15/2011 10:26:00 AM   pita No comments


Sastojci:

500 g kora za pitu,
1 kg kiselih jabuka,
šaka suvog grožđa,
100 g oraha,
šećer,
kašičica cimeta,
2 kesice vanilin šećera,
1 kesica praška za pecivo,
ulje.

Priprema:

Oprati, oljuštiti i krupno izrendati jabuke. Dodati suvo grožđe, seckane orahe, cimet i šećer po ukusu.
Po dve kore poprskati mešavinom vruće vode, praška za pecivo i ulja. Stavljati nadev od jabuka i uvijati kore.
Poređati u dobro nauljen pleh i peći na umerenoj temperaturi. Izvaditi, prekriti vlažnom salvetom i kada se ohladi seći na komade, pa posuti vanilin šećerom.

nedjelja, 13. studenoga 2011.

Milka torta

By Sabina   Posted at  11/13/2011 10:11:00 PM   torta 2 comments

Kora:

3 jaja, 6 kasika secera, 3 kasike ulja, 1 kasika kakao praha, 6 kasika brasna i pola praska za pecivo, sve se ovo umuti i stavi se u kalup za torte, pece nekih 25 minuta na 180 stepeni, ustvari to zavisi od rerne. Prave se dvije kore, kad se jedna ispece onda se pravi druga, obadvije se ohlade i dok se hlade pravi se fil.

Fil:

Umutiti 5 bjelanaca sa 250 gr. secera, ostaviti po strani i u drugoj posudi umutiti 5 zumanaca sa 250 gr. margarina, istopljenu milka cokoladu od 300 grama umijesati u smjesu zumanaca umjesiti i dodati smjesu bjelanaca, sve izmijesati. Staviti jednu koru pa premazati filom, pa drugu koru pa premazati ostatkom fila, umutiti slag kremu i ukrasiti milka tortu.

Štrudla bestilj

By Sabina   Posted at  11/13/2011 07:02:00 PM   štrudla No comments

Potrebno je za tjesto: 500 g brašna, kesica germe, 80 g maslaca, 180 g šecera, 2 jaja, oko 2 dl mlijeka, mjera je okvirna, moze bit manje moze biti vise, malo soli, 1 vanilin šecer i pekmez dzem bestilj od sljiva.
Jaja, secer, maslac, 1 dl mlijeka, umutite, u to dodajte malo zagrijanog mlijeka, i germu, mada ja obicno ugrijem mlijeko i dodam germu pa onda sastavim sa smjesom, navika, a uvijek se u zurbi pravi strudla. Dodajte brasno, zamjestite ni tvrdo ni previse makano, ovo mi je nadraza smjesa. Tj ljepse izgleda nego tjesto za pitu ili lokume. Ostavite tjesto da nadodje, odnosno udvostruci svoju postojecu kolicinu. Razdvojite na dva djela, razvaljajte na 5 mm, i filujte. Zzarolajte strudlu premazite umucenim jajetom, ili samo zumancem, pospite secerom. Pecite na 190 stepeni nekih 40 minuta, ostavite da se ohladi.

subota, 12. studenoga 2011.

Pileći Čevap

By Sabina   Posted at  11/12/2011 10:30:00 AM   pileći No comments

Potrebno je:

1 veće pile,
5 glavica crnog luka,
3 paradajza,
1 kasika maslaca,
pavlaka,
pola kašike brašna,
malo soli, bibera.
malo aleve paprike.

Priprema:

Pile isjeći na komade i staviti u šerpu. Dodati crni luk narezan na listiće, narezan paradajz, alevu papriku, so i maslo. Poklopiti i pustiti da se lagano dinsta. Kad je meso gotovo, posuti brašnom pa jos malo dinstati. Zatim doliti malo vode i ostaviti jos neko vrijeme da kuha. Kad je sve gotovo, dodati pavlaku.

petak, 11. studenoga 2011.

Peksimeti

By Sabina   Posted at  11/11/2011 08:23:00 PM   uštipci No comments

1 kg glatkog brašna,
1 prašak za pecivo,
1 vrećica suhog kvasca,
2 jaja,
1 dcl jogurta,
sol,
toplo mlijeko.

U zdjelu dodati brašno, kvasac,prašak za pecivo i sol i "na suho" sve promješati.
Zatim napraviti udubinu u sredini i dodati dva jaja, jogurt i mješati dodavajući TOPLO mlijeko.
Kad se tijesto fino zamješalo, staviti ga u zdjelu, pokriti i ostaviti sat, sat i po da se digne.
Kad se diglo, ponovo se zamješa i razvalja na cca 5 milimetara debelo tijesto, te izreže u željene oblike,pokrije krpom,i spremno je za prženje.
E to je malo zeznuto, ako je ulje prevruće lepinjice brzo izgore a ako je prehladno napiju se ulja
Nađite odgovarajuću temperaturu i pržite ih tako da stavite gornju stranu tijesta prema dnu lonca.
Ocijedite na papiru i.............to je to

Ćufte u paradajz sosu

By Sabina   Posted at  11/11/2011 08:53:00 AM   sosu No comments

Sastojci:

1/2 kg mljevenog mesa,
1 jaje,
1 glavica luka sitno sjeckanog
1 češanj belog luka sitno sjeckan,
2 kašike mrvica,
1 kašikica vegete,
1 kašika ulja,
so, biber, malo slatke paprike.

Sos:

1/2 l. soka od paradajza,
3 čaše vode,
o,5 dcl. ulja,
3 kašike brašna,
so,
kašika šećera,
malo slatke paprike.

Priprema:

Izmiješati sve navedene sastojke za ćufte i ostaviti najmanje pola sata u frižideru, zatim oblikovati loptice željene veličine.

Priprema sosa:
Propržiti malo brašno na ulju, dodati paradajz sok, izmiješati i polako dodavati vodu, zatim začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuhati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta.
Služiti uz pire krompir.

Pljeskavice

By Sabina   Posted at  11/11/2011 08:23:00 AM   pljeskavice No comments

1/2 kg faširanog mesa;
2 jaja;
3 kašike brašna;
pola praška za pecivo;
1 čaša jogurta;
glavica luka(crveni,bijeli..po želji);
začini,peršun.

Priprema:
Umutite jaja, dodajte mleveno meso i viljuškom sjedinite, zatim dodajte brašno, ulje, vodu, sitno seckan crni luk, beli luk i peršun, biber, so i prašak za pecivo. Viljuškom dobro sjedinite sve sastojke. Pljeskavice vadite kašikom i spuštajte u vrelo ulje. Pržite po 2 min sa svake strane dok ne dobiju zlatno braon boju.

Od ove količine dobijate oko 20-22 pljeskavice što je dovoljno za 5-6 osoba. Uz ove pljeskavice možete poslužiti pire krompir.


Prijatno!

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.