By Sabina
Posted at 11/11/2011 08:23:00 PM
uštipci
1 kg glatkog brašna,
1 prašak za pecivo,
1 vrećica suhog kvasca,
2 jaja,
1 dcl jogurta,
sol,
toplo mlijeko.
U zdjelu dodati brašno, kvasac,prašak za pecivo i sol i "na suho" sve promješati.
Zatim napraviti udubinu u sredini i dodati dva jaja, jogurt i mješati dodavajući TOPLO mlijeko.
Kad se tijesto fino zamješalo, staviti ga u zdjelu, pokriti i ostaviti sat, sat i po da se digne.
Kad se diglo, ponovo se zamješa i razvalja na cca 5 milimetara debelo tijesto, te izreže u željene oblike,pokrije krpom,i spremno je za prženje.
E to je malo zeznuto, ako je ulje prevruće lepinjice brzo izgore a ako je prehladno napiju se ulja
Nađite odgovarajuću temperaturu i pržite ih tako da stavite gornju stranu tijesta prema dnu lonca.
Ocijedite na papiru i.............to je to
By Sabina
Posted at 11/11/2011 08:53:00 AM
sosu
Sastojci:
1/2 kg mljevenog mesa,
1 jaje,
1 glavica luka sitno sjeckanog
1 češanj belog luka sitno sjeckan,
2 kašike mrvica,
1 kašikica vegete,
1 kašika ulja,
so, biber, malo slatke paprike.
Sos:
1/2 l. soka od paradajza,
3 čaše vode,
o,5 dcl. ulja,
3 kašike brašna,
so,
kašika šećera,
malo slatke paprike.
Priprema:
Izmiješati sve navedene sastojke za ćufte i ostaviti najmanje pola sata u frižideru, zatim oblikovati loptice željene veličine.
Priprema sosa:
Propržiti malo brašno na ulju, dodati paradajz sok, izmiješati i polako dodavati vodu, zatim začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuhati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta.
Služiti uz pire krompir.
1/2 kg faširanog mesa;
2 jaja;
3 kašike brašna;
pola praška za pecivo;
1 čaša jogurta;
glavica luka(crveni,bijeli..po želji);
začini,peršun.
Priprema:
Umutite jaja, dodajte mleveno meso i viljuškom sjedinite, zatim dodajte brašno, ulje, vodu, sitno seckan crni luk, beli luk i peršun, biber, so i prašak za pecivo. Viljuškom dobro sjedinite sve sastojke. Pljeskavice vadite kašikom i spuštajte u vrelo ulje. Pržite po 2 min sa svake strane dok ne dobiju zlatno braon boju.
Od ove količine dobijate oko 20-22 pljeskavice što je dovoljno za 5-6 osoba. Uz ove pljeskavice možete poslužiti pire krompir.
Prijatno!
By Sabina
Posted at 11/10/2011 10:36:00 AM
sirom
Potrebni sastojci :
1kg crvene paprike,
200g trapist sira,
200g brašna,
2 jaja,
200g prezli,
začin i so po ukusu,
ulje.
Kako spremiti :
Paprike naređati u pleh i ispeći u rerni. Oljuštiti ih i očistiti od semenki. Iseći sir na kriške i u svaku papriku staviti po jednu krišku. Paprike uvaljati u brašno sa malo začina i soli, zatim u izlupana jaja pa u prezle. Pripremljene paprike pohovati i pržiti na vrelom ulju. Izvaditi paprike na papir da se ocede od ulja i tople poslužiti.
By Sabina
Posted at 11/10/2011 09:56:00 AM
slane
Sastojci:
1 kg. brasna;
1/2 l. mleka,
2 jaja,
2 soljice ulja,
1 kvasac,
kasikica secera,
kasikica soli,
Priprema:
Odvojiti 2 dcl. mleka, ugrejati malo da bude mlako, dodati secer i kvasac i sacekati da kvasac naraste.
U posudu sipati 1 kg. brasna, posoliti, dodati jaja, mleko, soljicu ulja i mleko sa nadoslim kvascem. Umesiti testo koje ce biti malo tvrdje. Na dasku za mesanje sipati drugu soljicu ulja, staviti testo i mesiti sve dok testo ne upije svo ulje i ne postane glatko. Podeliti na 7 jufki i ostaviti ih da rastu 1 sat. Povrsinu na kojoj cete staviti jufke tanko namazati uljem a takodje predjite uljem sa cetkicom preko svake da se ne bi osusile. Kada narastu, razviti svaku jufku na oko 3 mm. znaci da ne bude pretanko testo, seci na 8 delova, puniti nekim slanim punjenjem po zelji, umotati kiflice i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
By Sabina
Posted at 11/10/2011 08:58:00 AM
princes
Potreban materijal za krofne:
6 što krupnijih jaja
150gr masti ili margarina ili putera
150gr mekog brašna
250ml vode
Priprema:
Masnoću staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajuci i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom testu. Dobro izmešati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni.
Vršna mala kašika testa se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu te da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C.
Potrebni sastojci za fil:
1L slatkog mleka
6 jaja
12 supenih kašika šećera
12 vršnih kašika brašna ili 2 pudinga od vanile
Priprema:
Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mleka. Posebno prokuvati 900ml mleka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu.
Ohlađene krofne filovati po sredini, ohlađenim filom. Odozgo mogu da se preliju topljenom čokoladom, ili da se pospu šećerom u prahu.
By Sabina
Posted at 11/09/2011 09:05:00 AM
zapečena
500 g širokih rezanaca;
500 g tunjevine;
4 jaja;
3 rajčice;
200 g sira goude;
ulje, sol, papar;
Priprema:
U puno vrele i slane vode u koju smo dodali jednu žličicu ulja stavimo kuhati tjesteninu pa je ocijedimo i stavimo na stranu. Tunu iz konzerve ocijedimo od ulja i samo malo isperemo hladnom vodom. Zatim umutimo jaja pa im dodamo tunjevinu i kuhano tijesto. Začinimo solju i paprom i pomiješamo. Rajčice operemo, nakratko uronimo u vrelu vodu pa im ogulimo koru. Tako pripremljene rajčice narežemo na kolutove. U lagano namašćenu vatrostalnu posudu zatim sloj po sloj slažemo smjesu tijesta i tunjevine i kolutove rajčica. Na kraju nabujak prekrijemo ploškama ili naribanim sirom. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 225°C oko 15 minuta.