utorak, 31. siječnja 2012.

Susam tajna

By Sabina   Posted at  1/31/2012 11:51:00 AM   susam No comments
-200 gr.susama,2 kaš.ulja,180 gr.šećera,65 ml.vode,sok od pola limuna,malo ekstrakta vanilije
Za glazuru:
-150 gr.čokolade,malo narendane kore od naranđe i polovine oraha.

Priprema:
1.Susam staviti u teflonsku tavu i na umjerenoj vatri peći stalno miješajući dok ne dobiju lijepu svijetlobraon boju.
2.Prohlađen susam samljeti da postane kao pasta.Dodati ulje i dobro sjediniti.
3.U šerpicu sipati šećer,vodu i limunov sok te,kad prokuha kuhati još 8 minuta na umjerenoj vatri.Kada se kapljica sirupa sipa u ledenu vodu,ne treba se rastopiti nego treba biti takva da se od nje može formirati kuglica.
4.Skloniti sirup s vatre i dodati ekstrakt vanilije i pastu od susama.
5.Dobro sve promiješati,a onda izliti u podmazanu posudu.Ostaviti preko noći u frižideru da se dobro ohladi.
6.Sjeći kocke i umakati svaku u rastopljenu čokoladu kojoj ste dodali malo rendane kore naranđe.Ukrasiti polovinama oraha.

Francuski lonac

By Sabina   Posted at  1/31/2012 11:35:00 AM   lonac No comments
_400 gr.junetine u kockama,4 glavice sjeckanog luka,150 gr.suhog mesa,10-tak šampinjona onako srednje veličine,1 crvena paprika(sitno nasjeckana),1 mrkva,malo peršuna,vegeta,so,biber po želji.

Priprema:
1.Lagano prodinstati luk,papriku,mrkvu i suho meso,dodati šampinjone i još 2-3 minute dinstati.
2.Izvaditi iz šerpe i poklopiti da se ne hladi(staviti u plastičnu posudu sa čvrstim poklopcem i umotati).
3.u lonac staviti meso ,promiješati i dodati vodu,lagano kuhati oko 20 minutadok meso ne omekša.
4.Zadnjih 5 minuta dodati povrće i peršun.Posoliti i pobiberiti.
5.Francuski lonac servirati sa rižom,krompir pireom i zelenom salatom.

subota, 28. siječnja 2012.

Brzinsko jelo od povrća

By Sabina   Posted at  1/28/2012 11:11:00 AM   vegeta No comments
-2 srednja ili 1 veliki patlidžan,5 kaš.maslinovog ulja,1 glavica luka,2 česna bijelog luka,1 velika crvena paprika,2 veće tikvice,400 gr.oguljenog,očišćenog i nasjeckanog paradajza,1 kašika vegete,so

Priprema:
1.Patlidžane nasjeckati na kolute debljine oko 2 cm,premazati maslinovim ulje s obje strane te kratko peći u rerni dok ne dobiju smeđu boju s obje strane.Kada je govoto,kolutove izrezati u kvadratiće.
2.Nasjeckati bjeli luk na sitno,papriku na kockice i tikvice na kolutove debljine oko 1 cm.Ukoliko su tikvice veće također ih prepoloviti.
3.Zagrijati kašku maslinovog ulja u većoj posudi te pržiti nasjeckan luk 10-tak minuta na srednje jakoj vatri,dok ne omekša.Dodati bijeli luk,papriku i tikvice te pržiti uz povremeno miješanje 10-tak minuta.
4.Dodati paradajz,patlidžane,kašiku vegete te so i biber po želji.Poklopiti i kuhati 20-25 minuta uz povremeno miješanje.Otklopiti te kuhati još 20-tak minuta dok svo povrće ne omekša,a eventualni višak tekućine ispari.


Riblji file u sosu

By Sabina   Posted at  1/28/2012 10:56:00 AM   sosu No comments
-500 gr.filea oslića,500 gr.miješanog povrća,30 gr.meda,10 ml balzamiko sirćeta,2 kašike maslinovog ulja,bosiljka,biber i so.

1.File ribe začiniti po ukusu,pa ga na zagrijanom ulju ispržiti.
2.U posebnoj posudi skuhati mješavinu povrća.Usitniti ga u blenderu,začiniti ga,umiješati balzamiko sirćeta,med i isjeckani bosiljak.Vratit na vatru i kuhati još nekoliko minuta.
3.Ribu servirati uz 400 gr.skuhane riže,pa sve preliti sosom od povrća i meda.

utorak, 24. siječnja 2012.

Francuski uštipci-Gougeres

By Sabina   Posted at  1/24/2012 10:13:00 AM   uštipci No comments
-2,5 dcl vode,110gr.maslaca,125 gr.brašna,pola kašikice soli,4 jaja,80-100 gr.naribanog tvrđeg sira,po želji organo,majčina dušica,crni biber,kim,bosiljak...

Priprema:

1.U posudu staviti vodu,maslac so.kada lagano prokuha smanjiti vatru,dodati brašno i umiješati ga pjenačom.Miješati dalje dok se smjesa ne počne zgušnjavati u masu,(nastaviti kuhačom)i brašno lagano poprimati žućkastu boju.Skloniti sa vatre i pustit da se malo prohladi(da bude toplo,a ne vruće).
2.Staviti u zdjelu gdje ćete nastaviti miješati sastojke(može ostati u istoj,ako se u njoj može miješati mikserom).Mikserom umiješati začine i jaja.Nakon toga umiješati naribani sir.
3.Na pleh obložen papirom za pečenje oblikovatik uglice veličine oraha.Najbolje je to uraditi tako da se smjesa stavit u vrećicu,odreže joj se vrh,pa se smjesa istiskuje.Paziti da kuglice nisu pljosnate.Kuglicama ostavti dosta razmaka jer će narasti.
4.Staviti ih u rernu zagrijanu na 200 stepeni i peći oko 18-20 minuta.Uštipci su gotovi kada poprime zlatnosmeđu boju.


Sarma bez mesa

By Sabina   Posted at  1/24/2012 09:56:00 AM   serma No comments
-1 velika glavica kiselog kupusa,100 gr.riže,glavica luka,50 gr.kukuruza šećerca,50 gr,graška,50 gr.prase,50 gr.paprike,50 gr.mrkve,kašika brašna,mljevena paprika,kašikica paradajz pirea,biber,so.

Priprema:
1.Listove kiselog kupusa odvojiti od glavice,odsjeći im korijen,pa oprati vodom.
2.Sitno isjeckano povrće propržiti na ulju.Umiješati rižu i začiniti solju i biberom.
3.Na svaki list kupusa stavljati pomalo fila zavijati sarmice.
4.Poslagati ih u duboku posudu i sipativodu,pa kuvati na tihoj vatri.
5.Pred kraj kuhanja dodati zapršku od brašna,mljevene paprike i paradajz pirea.

petak, 20. siječnja 2012.

Zapečeni karfiol

By Sabina   Posted at  1/20/2012 10:17:00 AM   zapečeni No comments
-pakovanje zamrznutog karfiola,200gr.salame,začini,so,biber,150 gr.žutog sira,50 gr.margarina,100 ml.kiselog vrhnja,2 kaš.prezle.

Priprema:
1.Cvjetove karfiola staviti u odgovarajuću posudu i skuhati ih na pari.Podmazati posudu margarinom i u njega poredati skuhani karfiol.
2.Posuti ga suhim začinima,narendanom salamom i prezlom.
3.Pomiješati kiselo vrhnje sa rendanim žutim sirom,pobiberiti i tom masom prekriti karfiol.Peći 20 min.na 220 stepeni.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.