utorak, 10. siječnja 2012.

Buranija s junetinom

By Sabina   Posted at  1/10/2012 01:00:00 PM   junetina No comments
450 gr.zamrznute buranije,mrkva,luk,2-3 krompira,250 gr.junetine,2-3 kriškice suhog mesa,začini

Priprema:
Buraniju prvo prokuhati i iscijediti.U pretis lonac staviti malo putera i upržiti luk,pa junetinu isječene na  kocke.Dobro izdinsati meso sa svake strane s pomalo vode,da ne zagori.dodati i suho meso pa zajedno izdinsati,jedno 5-6 min.Zatim buraniju,mrkvu i krompir.sve zajedno izdinstati jedno 15 min s povremeno dadavajući vode.Staviti kašiku aleve paprike i malo brašna da se sjedini.Začiniti po želji.staviti vode otprilike dok ne prekrijete buranije malo više iznad buranje i zatvorite pretis.20 min kuhati i to je to.

ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

Jednostavne lazanje s povrćem

By Sabina   Posted at  1/09/2012 09:34:00 AM   začin No comments
 -
‎400 gr.kora za lazanje;300 gr.pilećih fileta;bešamel sos;šampinjoni,2 paradajza,3 paprike roge,,mrkva,crveni luk,tvrdi sir,puter,ulje,peršun,začini.


 Priprema:


1.Očisti i isjeckati crveni luk,šampinjone,mrkvu,paradajz i paprike.


 2.Povrće dinstati u tavi 10-min.,pa dodati isjeckanu piletinu i ostaviti da se dinsta na laganoj vatri još 10-tak min.


 3.Kore za lazanje staviti u kipuću vodu na nekoliko minuta.


 4.Vatrostalnu posudu namazati puterom,pa u nju slagati tijesto za lazanje,bešamel sos i te smjesu s povrćem.Postupak ponavljati dok se ne potroše sastojci.


 5.Zadnji red završiti slojem tijesta,bešamelom i i posuti izrendanim sirom.


 6.Staviti u prethodno zagrijanu rernu i peći na 180 stepeni oko 45 min.



subota, 7. siječnja 2012.

Kiflice s piletinom,by Sabina

By Sabina   Posted at  1/07/2012 08:30:00 PM   piletina No comments
Tijesto potkuhati da odstoji 2-3 sata,povremeno promiješati.
-oko kg brašna,kašika i po germe,malo soli zakuhati s mlakom vodom da bude čvrsto(kao za hljeb)

U međuvremenu u neslanoj vodi obariti oko pola kg bataka i karabataka.Kad se obare, izvaditi ih da se ohlade.Onda u jednu zdjelu sve meso s kostiju poskidati što ima.U to meso dodati oko 100 gr.Abc sira-mliječni; i  1 supena kašika pavlake.dobro izmiješati i posoliti.
Tijesto rasporediti na 2-3 loptice,kako vam je lakše,razvaljati,da budu debljine oko 1 cm,rezati na kocke i filujete s piletinom.Sa svake strane zatvarate kocku da ne bi iscurilo u toku pečenje i ispadnu kao loptice.Onu stranu koju stre zatvarali okrenuti prema dnu tepsije.tako ih redati  sve do kraja.Peći na 200 stepeni oko 30-tak min dok se nep očne rumenjeti.Pred kraj pečenje premazati ih puterom ili margarinom i vratiti ih u rernu još jedno 5-6 min.Kad su ispečene staviti na njih mokru krpu 10- tak minuta da omekšaju.

petak, 6. siječnja 2012.

Muffini s jabukama

By Sabina   Posted at  1/06/2012 08:48:00 AM   muffini No comments
Sastojci:
-250 gr.jabuka;
-250 gr.brašna;
-2 kašike limunovog soka;
-1 prašak za pecivo;
-1/2 kašikice sode bikarbone;
-1 jaje;
-150 gr.šećera;
-1 vanilin šećer;
-250 ml.jogurta;
-50 ml.ulja

Priprema:
1.jabuke oguliti,isjeći na sitne kockice,i pomiješati sa limunovim sokom.
2.u brašno staviti prašak za pecivo i sodu bikarbonu,zatim,postepeno miješajući dodati i ostale sastojke,a na kraju i isjeckane jabuke.
3.Smjesom puniti korpice za muffine(puniti 2/3 korpice) i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni,između 30-40 min.

U tijesto možete dodati i cimet,kako bi muffini bili ukusniji.

četvrtak, 5. siječnja 2012.

Pileći fileti s rižom

By Sabina   Posted at  1/05/2012 12:12:00 PM   rižom No comments
-400gr pilećih fileta;šolja riže,malo putera,začini,glavica luka,paprika aleva

Na puteru izdinsati luk,dodati na kockice izrezane fileti i dinstati.Nakon 5-6 min.dinstanja dodati šolju riže i dodati vode da prekrije.To se krčka jedno 10 min,povremeno dodavajući vode,da ne bi riža zagorila.Dodati malo aleve paprike,začine... i to je to.Služiti uz pečene krompiriće i francusku salatu.

srijeda, 4. siječnja 2012.

Tjestenina s prženim paprikama

By Sabina   Posted at  1/04/2012 10:27:00 AM   tjestenina No comments
400 gr.tjestenine(kao školjkice ili mašnice)skuhati u slanoj vodi. U dubokoj tavi na puteru izdinsati luk i paprike (ja sam imala zaleđene pečene i oguljene roge,5-6 paprika).Dodati kašiku veliku pavlake i malo mlijeka.Malo se krčka i pomalo dodajite začine,šta ko voli,u mom slučaju samo sam malo posolila i povegetila.
Tjesteninu istresti u tavu i sjedinit ih s paprikama. možete ih poslužiti s bosiljkom ili parmezanom po želji.

ponedjeljak, 2. siječnja 2012.

Brzinski burek

By Sabina   Posted at  1/02/2012 08:05:00 AM   sać No comments

. 0.5 kg fasiranog mesa,1 jufka,1 glavica crvenog luka.Redati u tepsiju jednu jufku i po njoj meso i tako sve do kraja.Zatim izrezati na kocke i zaliti smjesom od..... 4 jaja,čaša pavlake, dvije čaše kisele vode,naravno malo posoliti. Peći 30 minuta na temp. od 200 stepeni. Prijatno..

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.