By Sabina
Posted at 12/29/2011 09:36:00 AM
piletinom
Sastojci
Broj osoba: 8
Tjesto za palačinke
• 2 kom. jaja
• 2 dl mlijeka
• 1 kašika šećera
• 1/2 kašike soli
• 500 gr brašna
Fil
• 300 gr pilećeg bjelog mesa (fileti)
• 200 gr purećeg suhog mesa
• 200 gr svježih šampinjona
• 1 glavica luka
• 200 gr gaude
• 2 dl kisele pavlake
• listovi zelene salate
1.Napravite smjesu od umućenih jaja, mlijeka, soli, šećera i brašna.
Smjesa treba da bude gušća u odnosu na klasične palačinke.
2.U modlu (možete iskoristiti praznu bočicu od vode sa pipkom) sipati
smjesu za palačinke i praviti čipku na vreloj podmazanoj tavi.
Jednostavno je kao kad pečete obične palačinke. Najprije napravite
krug, a onda jednostavno pravite linije u oba pravca.
Fil
1. Skuhati piletinu i isjeckati na sitne komade.
2. Šampinjone isjeckati na listiće i izdinstati na sitno sjeckanom luku.
3. Isjeckati pureće suho meso na komadiće, a sira gaudu (ili neki drugi
sir) izrendati.
4. Sjediniti sve sastojke od 1-3 i umješati pavlaku.
.... i na kraju
1. Na čipkastu palačinku staviti list zelene salate, zatim fil i onda nježno
zamotati.
By Sabina
Posted at 12/29/2011 09:10:00 AM
prirode
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova.
Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove curcumin.
Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja.
Kurkuma daje jelima lijepu žutu boju i ugodnu aromu, a osim toga služi kao...
prirodni antibiotik
prevencija raka
za čišćenje jetre i krvi
protiv artritisa i reume
zacjeljuje rane i brzo obnavlja povrijeđenu kožu
Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća.
Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.
12 razloga zbog kojih vrijedi koristiti kurkumu
posjeduje antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina
prevencija mnogih vrsta raka
smanjuje rizik od dječje leukemije
čisti jetru na prirodan način
štiti od Alzheimerove bolesti
prirodni je lijek protiv bolova
regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju
ima anti-upalna svojstva
već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije
zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume
ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu
potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože
Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama zdrave hrane.
Kurkuma se može dodati mnogim receptima: slatkišima i slanim jelama.
Prstohvat kurkume možete dodati u rižu, jela od povrća, tijesto za palačinke, juhu. Kurkuma će dati jelu lijepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu.
By Sabina
Posted at 12/27/2011 12:28:00 PM
med
MED I CIMET -za zdravlje i ljepotu
- Popiti dvije žlice cimetovog praha i jednu čajnu žlicu meda u čaši mlake vode uništava klice u mokraćnom mjehuru
- Protiv zubobolje: Napraviti masu od jedne čajne žlice cimetovog praha i pet čajnih žlica meda te staviti na bolni zub. Ovo možete ponavljati 3 puta dnevno dok vam traje zubobolja
- Kolesterol: Ako se uzimajudvije žlice meda i tri čajne žlice cimetovog praha pomiješane sa 4,5 dcl čaja, to će smanjiti nivo kolesterola u krvi za 10% u roku 2 sata
- Med uzet sa cimetovim prahom liječi bolove u trbuhu te također otklanja čireve u korijenu
- U skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, smanjuje nadutost
- Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima
Probava
- Kada se cimetov prah posut u dvije žlice meda uzme prije jela, to smanjuje kiselinu i pomaže u probavi čak i “najtežih” jela
- Svako jutro, pola sata prije doručka, na prazan želudac i navečer prije spavanja popiti 2 žlice meda i 1 čajnu žlicu cimetovog praha prokuhano u jednoj šalici vode. Uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti, te pomaže mršavljenju
- Nedavne studije su pokazale da je šećer sadržan u medu više koristan nego štetan za snagu tijela te stoga uzimanje pola žlice meda u jednoj čaši vode sa posutim cimetovim prahom, ujutro te nakon tri sata popodne kada vitalnost tijela počinje da opada, povećava vitalnost tijela u roku tjedan dana
Ljudi u Južnoj Americi, ujutro prije svega grgljaju (ispiraju grlo) jednu čajnu žlicu meda i cimetovog praha pomiješane u toploj vodi, tako njihov dah ostaje svjež tokom cijelog dana.
By Sabina
Posted at 12/27/2011 11:19:00 AM
musaka
Potrebno: 1 kg plavog patlidžana - 2 paradajza - 100 g sira fete - 60 g tvrdog sira - 200 g kisele pavlake - 3 jajeta - 1 glavica crnog luka - ulje - 1 veza peršuna - so - biber - timian - origano
Operite patlidžane i isecite na koturove. Posoljene ih ostavite 30 minuta. Iscedite.Polovinu patlidžana ispržite na ulju. Isitnite luk, drugu polovinu patlidžana i dodajte sve začine. Prodinstajte, prohladite i ispirirajte u mikseru.Dodajte oljušten i na kocke isečen paradajz.Izgnječite fetu, naribajte sir, dodajte kiselu pavlaku i jaja. Dobro zamešajte. Polovini ove mešavine dodajte propasiranu masu i sve dobro izmešajte. U vatrostalnu posudu stavite polovinu prženih patlidžana, pa pripremljenu masu i drugu polovinu prženih patlidžana. Zalijte drugom polovinom mešavine sira i jaja. U prethodno zagrejanoj pećnici pecite 40 minuta na 180 C. |
By Sabina
Posted at 12/26/2011 09:30:00 AM
pogača
-1kg brašna;
2 kesice suhog kvasca,,
2 jaja +1 žumanjce ili bjelanjce za premazati pogaču,
fildžan ulja,
1/2 l mlijeka,
malo rastopljenog putera-maslaca,
2 kaščica sol,i
1 kašičica šećera,
Zamijesiti tijesto i ostaviti da nadođe.Premijesiti nekoliko puta.Tijesto podijeliti na 8 jufčica.Jednu jufku razviti,premazati rastopljenim puterom pa preklopiti sa drugom razvijenom jufkom.Malo utabati prstima da se zalijepi jedna za drugu pa je oklagijom još malo razviti.Isjeći na osam trokuta pa svaki saviti u kiflicu.Tako uraditi i sa istalim jufčicama.Svaku kiflicu presjeći na pola po sredini pa redati u tepsiju podmazanu sa puterom.Šira polovina kiflice treba biti okrenuta na zid tepsije.Premazati umućenim bjelanjcem ili žumanjcem,posuti susamom,makom ili nečim drugim po želji.Peći na tem.220*C dok pogača ne porumeni.
PRIJATNO ♥
By Sabina
Posted at 12/25/2011 10:52:00 AM
oranž
-5 jaja;250 gr.šećera;200 gr.mljevenih oraha;2 kašike mljevenog keksa;kašika brašna;100 gr.strugane čokolade;2 naranđe.
Krema:
-1,5 šoljica vode;200gr.šećera;100 gr.čokolade,kašika maslaca.
Priprema:
Naranđe dobro oprati,pa ih cijele samljeti u blenderu.
Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka,a posebno žumanjke sa šećerom.U umućeme žumanjke,neprekidno miješajući,dodati orahe,keks,brašno.struganu čokoladu i mljevene naranđe,a na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
U podmazanom i brašnom posutom plehu peći koru 25 minuta na 180 stepeni.
Za krem ušpinovati šećer,rastopiti u njemu čokoladu te skloniti s vatre i kad se prohladi sipati u umućen maslac i miješati da se krema sjedini.
Na ohlađenu koru špricom nanijeti fil,staviti da se dobro stegne i sjeći na kocke neposredno prije posluženja.
By Sabina
Posted at 12/25/2011 10:41:00 AM
šnicle
Sastojci:
-300-400 gr.junećih šnicli;
- 3 paprike;
-2 paradajza;
-3 krompira;
-2 glavice crvenog luka;
-ulje;
-malo mljevene crvene paprike,so,biber
Priprema:
Šnicle posoliti,pobiberiti i ispržiti na ulju.Gotovo meso staviti u vatrostalnu posudu i pokriti.Luk isjeći na polukrugove,krompir na kockice,a papriku na krugove i sve zajedno propržiti na ulju u kojem su se pržile šnicle.Posoliti,pobiberiti,promiješati i dodati mljev.papriku.Nakon nekoliko minuta dodati paradajz isječen na kriške i oko 200 ml vode.dinstati dok krompir neo mekša.Servirati s šniclama.