nedjelja, 4. prosinca 2011.

ŠARENI CUP - CAKESI

By Sabina   Posted at  12/04/2011 12:10:00 PM   šareni No comments




Poslala Dubravka Bojić iz Zagreba

Biskvit 
4 jaja
12 žlica šećera
12 žlica brašna
1 dl mlijeka
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa u pola mase
Pola mase izliti u nauljen pleh i ispeći do pola pa stavit kremu :
u pola litre mlijeka skuhati 10 dag kokosovog brašna
4 žlice oštrog brašna 
4 žlice šećera
kremu rasporediti po biskvitu i na kremu naliti drugi dio tijesta i ispeći do kraja.
Ukrasit se mogu buterkremom sa dodatkom po želji a ja sam stavila šlag i u jedne naribane čokolade i njome posipala. Za druge sam u šlag dodala onog svog đema od grožđa i njime još i prelila ,jako su fini ;)


KESTEN ROLADA

By Sabina   Posted at  12/04/2011 12:03:00 PM   rolada No comments
 
Ovaj recept nam je poslala Dubravka Bojić - iz Zagreba

KESTEN ROLADA
50 dag kestena
10 dag mljevenih oraha
10 dag maslaca
15 dg šećera u prahu
1 žličica ruma
10 dag otopljene čokolade
Pomiješati sve sastojke osim čokolade...
podijeliti na dva dijela pa u jedan dodati otopljenu čokoladu i promiješati.
Na foliju napraviti pravokutnik od svijetlog dijela pa na njega lagano razvući isto takav od crnog i zarolati pomoću folije pa ohladiti.Izvaditi iz folije premazati šlagom i preliti čokoladnom glazurom ...

subota, 3. prosinca 2011.

Čokoladni mus

By Sabina   Posted at  12/03/2011 09:34:00 AM   mus No comments
-200 g čokolade,
-5 jaja;
-150 g šećera;
-125 ml slatkog vrhnja.

1.Čokoladu narezati na male komadiće te otopiti na pari.
2.Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.Od bjelanjaka napraviti snijeg,te postepeno dodavati 100 g šećera.žslatko vrhnje umutiti u šlag.
3.Na pari izmiksati žumanjke,2 kaš.vruće vode i 50 g šećera dok ne dobijete čvrstu masu u koju ćete postepeno dodati otopljenu čokoladu,zatim šlag i na kraju snijeg.
4. Ostavite u firzider da se malo ohladi.

Goveđi gulaš

By Sabina   Posted at  12/03/2011 09:18:00 AM   gulaš No comments

Sastojci za 4 osobe:


-600 ggoveđeg mesa,
--6 kašika ulja,
-2 komlovorovog lista,
-250 mlsoka od paradajza,
-1 kašičicebosiljka,
2 kašikavegete,
-po ukususoli,
-1 kašičiceperšuna,
-600 gcrnog luka,
-2 kašičicemljevene crvene paprike,
-malobibera.
 Priprema:


Oljuštite crni luk i sitno ga isjeckajte. Na prethodno zagrijanom ulju pržite luk dok ne dobije tamno žutu boju.
Pošto je luk dobro propržen, dodajte vodu i ostavite da se dinsta oko 20-ak minuta.
U međuvremenu, isjecite meso na kocke.
Kada je luk prodinstan, dodajte 2 kašičice crvene paprike, nekoliko listova lovora i govedinu.
Dodajte vodu, promiješajte, dodajte peršun i ostavite da se krčka.
Ukoliko je potrebno, s vremena na vrijeme, dodajite vodu.
Petnaestak minuta pre nego što je paprikaš završen, dodajte vegetu i paradajz sok, pa posolite i pobiberite po ukusu.
Što se duže kuha, gulaš je ljepši. Ne zaboravite da gulaš sa vremena na vrijeme promješate.
Na samom kraju, dodajte kašičicu bosiljka i kuhajte još 2-3 min.
Gulaš poslužite sa makaronama ili krompir pireom. 

Prijatno!

petak, 2. prosinca 2011.

Francuska salata

By Sabina   Posted at  12/02/2011 10:34:00 AM   salata No comments
-450 g zamrznute mješavine povrća za francusku salatu,
-so;
-50 g kiselih krastavaca

 Za salatni preljev:
-90 g majoneze;
-1 kašikica senfa;
-100 ml kiselog vrhnja;
-so;
-biber

1.Zamrznutu mješavinu povrća staviti u kipuću posoljenu vodu,a kad ponovo prokuha,kuhati 10-tak minuta.
2.Kuhano povrće ocijediti i ohladiti.
3.Majonezu pomiješati sa senfom,vrhnjem,soli i biberom i dodati ohlađenom povrću.
4.Dodati krastavce i sve zajedno kagano promiješajte.

Salatu ohladiti i poslužiti kao prilog uz hladne nareske i pečeno meso.

četvrtak, 1. prosinca 2011.

Marcipan

By Sabina   Posted at  12/01/2011 12:08:00 PM   orasi No comments
-3 jaja;
-6 fildžana šećera;
-2 fildžana mljevenih oraha;
-5 fildžana brašna;
-3 fildžana ulja;
-malo praška za pecivo
Ispeći i na ohlađen kolač sipati fil.

Fil:
-18 kašika šećera;
-6 kašika vode

Prokuhati i skinuti sa vatre,dodati 6 kašika oraha,13 dkg maslaca;2 reda čokolade i 2 kašike kokosa.

Bosanski jastuk

By Sabina   Posted at  12/01/2011 11:44:00 AM   jastuk 2 comments
6 jaja ulupati sa 5 kašika šećera,dodati 6 kašika brašna;šaku oraha,1 prašak za pecivo.Kad je pečeno reže se na pola i filuje.
Fil:
6 žumanjaka umutit sa 3 kašike brašna,200 gr šećera u 1/2 l vrelog mlijeka.kuhati dok se ne zgusne.U ovo se doda margarin.
Krema:
6 bjelanjaca i  200 gr šećera,preliti kolač odozgo.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.