srijeda, 30. studenoga 2011.

Sarajevska čorba

By Sabina   Posted at  11/30/2011 10:15:00 AM   sarajevska No comments
Potrebno je:
 
30 dkg teleceg mesa, 5 dkg svijeze bamje, 
3 dkg masla, 1/2 dcl pavlake, 
3 dkg brasna, 8 dkg mrkve, 
persuna i luka, 2 zumanjka, 
10 dkg limuna, so,biber 


Priprema: Telece meso izrezati na male kockice. U tavi zagrijati masnocu, te u nju dodati meso i sitno isjeckano povrce, zatim lagano dinstati. Kada meso blago porumeni, dodati brasno, pa sve prebaciti u lonac i zaliti vodom, dodati svjezu bamju, biber i so. Kuhati. Za to vrijeme od zumanjka i pavlake umutiti jednolicnu masu, koju treba dodati corbi pred kraj kuhanja. Poslije toga corba vise ne smije vriti. Uz corbu se sluzi limun isjecen na kriske, ili posuti persunom

utorak, 29. studenoga 2011.

TALIJANSKA SALATA OD KROMPIRA

By Sabina   Posted at  11/29/2011 11:51:00 AM   talijanska No comments


Poslala: Zumra Gutić-Novalija

POTREBNO: 1kg krompira,2glavice luka,2 kisele jabuke,3-4 sardine,4 jajeta, malo senfa,ulja, sirčeta i limun.

PRIPREMA: Skuhati krompir, kada se ohladi oguliti i isjeci na sitne kockice ,dodati luk jabukei jaja sve sitno isjeckano (sve na kockice)krompir sa dodacima posoliti,pobiberiti,dodati malo senfa,ulja,vinskog sirceta i limunov sok.Sve skupa polahko izmješati i staviti u zdjelu, ako treba dodati još malo ulja i ukrasiti peršunovim lišcem.Služiti uz pečenje.

ŠPANSKA RIŽA

By Sabina   Posted at  11/29/2011 11:50:00 AM   španska No comments



Poslala: Zumra Gutić-Novalija

POTREBNO:250GR RIŽE, 3 ŽUMANCA,3KAŠ.STRUGANOG SIRA KAČKAVALJA,100GR KAJMAKA,100GR PUTERA ,SO

PRIPREMA:Rižu oprati i skuhati u 1,5 lit vote. Kad je riža skuhana ostavitije da se ohladi. Umutiti 3 zumanca, dodati 3 kaš.struganog sira, 100 gr kajmaka , 100 gr otopljenog maslaca i so po npotrebi.U ovu smjesu dodati rižu i ,pomiješatii staviti podmazan pleh (kalup),zaliti s jednom šoljom mlijeka i peći dok ne porumeni.

ponedjeljak, 28. studenoga 2011.

Riža sa prasom

By Sabina   Posted at  11/28/2011 10:23:00 AM   riža No comments

Potrebno je:
100 gr.riže,300 gr prase,1 kašika vegete,biber,50 ml ulja.

1.Rižu skuhajte u vrućoj vodi bez soli.
2.prasu očistiti,operite,narežite na tankek olutiće:
3.na vrućem ulju kratko popecite prasu,a zatim dodajte vegetu,biber i kuhanu rižu.
4.Dobro promiješajte i sve zajedno popecite.

Torta sa suhim mesom

By Sabina   Posted at  11/28/2011 10:09:00 AM   torta No comments
-Pakovanje lisnatog tijesta;
-3 jaja;
-200 gr.žutog sira;
-100 ml kiselog vrhnja;
-100 gr.pečenog mesa (po želji)
-100 gr suhog mesa;
-2 kaš.susama;
-2 glavice luka;
-biber,so

1.Crveni luk isjeckati,posolitii rukom dobro izgnječiti.
2.Lisnato tijesto razviti prema veličini pleha,najbolje okruglog.Podmazati pleh i posuti ga brašnom,pa tijesto utisnuti i po obodu ga premazati žumanjcem.
3.Pomiješati sir,jaja i vrhnje i u tu masu dodati fino isječene komade mesa i suhog mesa.
4.Sipati masu preko tijesta,na nju rasporediti omekšali luk.posuti susamom i peći oko 20-tak minuta na 220 stepeni.
5.Kada se tijesto po obodu odvoji od pleha torta je pečena.

nedjelja, 27. studenoga 2011.

Maslanica sa umakom od gljiva

By Sabina   Posted at  11/27/2011 10:13:00 AM   umak No comments

Sastojci:

-1kg brašna,
-1 paketića suhog kvasca,
-2 kašičice soli,
-malo šečera,
-1 jaje,
-mlijeko po potrebi,
-600g pilećih fileta,
-250 gr sira trapista,
-2 kašike vegete
-malo soli
Umak:

-1 vrećica krem supe od gljiva
-0,5l vode
-1 kašika pavlake/kiselog vrhnja

Priprema:

1.Od brašna, kvasca, šećera, jaja, soli i mlijeka zamijesi se čvršće tijesto i
ostavi da odstoji oko 1 sat. Poslije se razvije na debljinu 0, 5 cm,te se isječe tijesto na kvadrate. Po tijestu se stavi fileta i po njemu sira trapista koje motamo kao pismo. Tako
formirane maslanice redamo na pleh za pečenje i ostavimo da odstoje 15-tak minuta, te
ih pečemo u zagrijanoj pečnici oko 10 min. na 200C.
2.Umak: dodati na gusto skuhanu supu od gljiva i kašiku kisele pavlake.
3.Serviranje: na tanjir se stavi jedna maslanica i obilno se zalije umakom.

Keksi

By Sabina   Posted at  11/27/2011 10:00:00 AM   keksi No comments

Zimi je poslije šetnje po snijegu najljepše zamotati se u toplu dekicu uz topli čaj i nekakve fine keksiće. Uz ovaj jednostavan i brz recept pripremit ćete najukusnije kekse koje ste ikad probali i još više uživati u zimskom ugođaju!

-3 bjelanjka;
-10 dkg šećera;
-25 dkg kokosovog brašna
-papir za pečenje

1.Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka.Potom dodati šećer i kokosovo brašno.
2.Navlažiti ruke i oblikovati prutiće dužine 6 cm.
3.počožiti prutiće na obloženi lim za pečenje i peći kolačiće na 175 stepeni 10-20 min.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.