četvrtak, 10. studenoga 2011.

Pohovane paprike punjene sirom

By Sabina   Posted at  11/10/2011 10:36:00 AM   sirom No comments




Potrebni sastojci :

1kg crvene paprike,
200g trapist sira,
200g brašna,
2 jaja,
200g prezli,
začin i so po ukusu,
ulje.

Kako spremiti :

Paprike naređati u pleh i ispeći u rerni. Oljuštiti ih i očistiti od semenki. Iseći sir na kriške i u svaku papriku staviti po jednu krišku. Paprike uvaljati u brašno sa malo začina i soli, zatim u izlupana jaja pa u prezle. Pripremljene paprike pohovati i pržiti na vrelom ulju. Izvaditi paprike na papir da se ocede od ulja i tople poslužiti.

Slane kiflice

By Sabina   Posted at  11/10/2011 09:56:00 AM   slane No comments

Sastojci:

1 kg. brasna;
1/2 l. mleka,
2 jaja,
2 soljice ulja,
1 kvasac,
kasikica secera,
kasikica soli,

Priprema:

Odvojiti 2 dcl. mleka, ugrejati malo da bude mlako, dodati secer i kvasac i sacekati da kvasac naraste.
U posudu sipati 1 kg. brasna, posoliti, dodati jaja, mleko, soljicu ulja i mleko sa nadoslim kvascem. Umesiti testo koje ce biti malo tvrdje. Na dasku za mesanje sipati drugu soljicu ulja, staviti testo i mesiti sve dok testo ne upije svo ulje i ne postane glatko. Podeliti na 7 jufki i ostaviti ih da rastu 1 sat. Povrsinu na kojoj cete staviti jufke tanko namazati uljem a takodje predjite uljem sa cetkicom preko svake da se ne bi osusile. Kada narastu, razviti svaku jufku na oko 3 mm. znaci da ne bude pretanko testo, seci na 8 delova, puniti nekim slanim punjenjem po zelji, umotati kiflice i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Princes krofne

By Sabina   Posted at  11/10/2011 08:58:00 AM   princes No comments

Potreban materijal za krofne:
6 što krupnijih jaja
150gr masti ili margarina ili putera
150gr mekog brašna
250ml vode


Priprema:

Masnoću staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajuci i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom testu. Dobro izmešati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni.

Vršna mala kašika testa se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu te da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C.

Potrebni sastojci za fil:

1L slatkog mleka
6 jaja
12 supenih kašika šećera
12 vršnih kašika brašna ili 2 pudinga od vanile

Priprema:

Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mleka. Posebno prokuvati 900ml mleka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu.

Ohlađene krofne filovati po sredini, ohlađenim filom. Odozgo mogu da se preliju topljenom čokoladom, ili da se pospu šećerom u prahu.

srijeda, 9. studenoga 2011.

Zapečena tjestenina sa tunjevinom i sirom

By Sabina   Posted at  11/09/2011 09:05:00 AM   zapečena No comments

500 g širokih rezanaca;
500 g tunjevine;
4 jaja;
3 rajčice;
200 g sira goude;
ulje, sol, papar;

Priprema:

U puno vrele i slane vode u koju smo dodali jednu žličicu ulja stavimo kuhati tjesteninu pa je ocijedimo i stavimo na stranu. Tunu iz konzerve ocijedimo od ulja i samo malo isperemo hladnom vodom. Zatim umutimo jaja pa im dodamo tunjevinu i kuhano tijesto. Začinimo solju i paprom i pomiješamo. Rajčice operemo, nakratko uronimo u vrelu vodu pa im ogulimo koru. Tako pripremljene rajčice narežemo na kolutove. U lagano namašćenu vatrostalnu posudu zatim sloj po sloj slažemo smjesu tijesta i tunjevine i kolutove rajčica. Na kraju nabujak prekrijemo ploškama ili naribanim sirom. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 225°C oko 15 minuta.

utorak, 8. studenoga 2011.

Tufahije

By Sabina   Posted at  11/08/2011 03:45:00 PM   tufahije No comments

Priprema:

Ogulite jabuke,izvadite kospice i skuhajte u slatkoj vodi uz dodatak limuna.

Umutite maslac, dodajte mljevene bademe ili orahe, malo mljevene kafe i umucen bjelanjakte napravite ujednacenu masu.


Nadljevom punite jabuke. Prelite ih secernim sirupom i ukrasite slagom na koji ce te staviti visnju ili tresnju. Sluzite hladne.

Hadžijski čevap

By Sabina   Posted at  11/08/2011 07:54:00 AM   hadžijski No comments

Potrebno je:

- 900 g janjećeg mesa bez kosti,
- 500 g crvenog luka
- 300 g paradajza,
- 300 g paprika babura,
- 250 g gljiva
- 100 g maslaca,
- 15 g soli, bibera, eršuna,
- pregament papir (za pakovanje ćevapa).

Priprema:

Meso izrežite na kockice, posolite i prepržite na vrelom maslacu.Luk dinstajte na maslacu dok ne poprimi žutu boju, dodajte meso u luk, i nastavite dinstati. Paprike isjecite na krupnije komade i dodajte mesu i luku, nek se dinsta. Paradajz ogulite, izrezite na rezance. Gljive operite i isjecite na kriske. Dodajte gljive i nastavite dinstati. Potom dodajte paradajz, prodinstajte, začinite. Sve skupa lagano izmiješajte, prokuhajte i dotjerajte okus. Po potrebi dodati vode. Pergament papir postavite na pleh, stavite pripremljen ćevap, zatvorite, u pleh naspite casu vruce vode i stavite u zagrijanu pećnicu 250 stepeni nekih 15 min. da se zapeče. Zatvaranje ćevapa napravite tako da krajeve papira namažete žumancetom i zalijepite. Servirajte toplo u pergament papiru.

subota, 5. studenoga 2011.

Šuškava torta

By Sabina   Posted at  11/05/2011 09:07:00 AM   torta No comments

Sastojci:

10 jaja;
300 gr oraha;
kg šećera;
margarin;
2 šlag kreme

Priprema:

Umute se bjelanjca i šećer i to se osuši u rerni oko 1,5 sat.
ovamo se umute žumanjca,margarin i orahe mljevene i kad se ohladi kora prepoloviš je u plehu i onda redaš koru,kremu,koru,kremu i onda šlag kremu i ukrasiti po vrhu orasima.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.