četvrtak, 3. studenoga 2011.

Kadaif

By Sabina   Posted at  11/03/2011 12:17:00 PM   vanilin No comments

Sastojci:
500 g sirovog kadaifa
200 g maslaca
100 g oraha u jezgru i grozdice
500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
malo vanil šećera
limun

Priprema: Sirov kadaif se slaže u maslacem namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, rozine i grumenčiće(kriske, tanke) maslaca. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći.

Za to vrijeme pripremiti preljev - agdu. 500 g šećera staviti u 1 l vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin secer

Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom. Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.

Bosanska pita burek i zeljanica

By Sabina   Posted at  11/03/2011 12:11:00 PM   zeljanica No comments

Za pitu burek i zeljanicu potrebno je:
JUFKE:
500kg brasna
300 ml vode (sve odmah sasuti)
2 kasike soli i
1 kasika ulja

smjesa za burek:

staviti polakg mesa
2 glavice luka
3 kasikice vegete
2 kasike bibera

smjesa za zeljanicu:
5 kasika sira(mozete i vise)
2 jajeta(jedno cijelo jedno zumance)
2 kasike pavlake
200 gr zelja u listu(ili po zelji)
5 kasika kukuruznog brasna
3 kasikice soli

Jufke

sve sastojke zakuhati,ako vam bude gusto stavite jos malo vode ali pazite da smjesa bude gusta ali ne puno.Ostavite smjesu da ostoji 15 min.Izvaditi smjesu i napraviti 2-3 lopte zavisi kolike cete.Loptice razviti debiljine prsta pouljiti preko i ostaviti da stoje 20 min. Ostojane jufke stavite na sto neka vam bosca bude na stolu da s ene ljepi. Pocnite rastezati od sredine.Savijajte u kolutove.


Kada se pece pita: 250C dok ne porumene onda smanjiti na 200C peci tako 30 min..poslije zaliti malkice sa vdom da ne budu suhe vec hrskave,kada ih zalijete vodom ostavite u rerni jos 2 min i izvadite.Prekrijte salavetom.Poslije sluzite uz salatu i supu.


P

utorak, 1. studenoga 2011.

Sogan dolma

By Sabina   Posted at  11/01/2011 08:49:00 PM   sogan No comments



Vrijeme pripreme: 30 min

Sastojci:

• 1 kg vecih glavica luka,
• 40 dkg mijesanog mljevenog mesa,
• 10 dkg rize,
• 5 dkg mrkve,
• 5 dkg celera
• 2 dl povlake,
• biber limun,
• aleva paprika,
• so.


Priprema:

Ocistite luk zasjecite svaku glavicu pri vrhu. Kuhajte nekoliko minuta.Ocjedite ga i stavite da se ohladi. U meduvremenu pripremite nadjev.

Mesu dodajte isjeckanu mrkvu, celer, rizu, so i biber. Izmjesajte i punite luk. Prvi sloj luka bacite, srednji koristite kao podlogu, a ostalo punite. Punite lukove, slozite, pospite alevom paprikom, kuhajte prvo na jakoj a kasnije na slabijoj vatri.

Pri serviranju prelite povlakomili limunovim sokom.

Sarma u japraku

By Sabina   Posted at  11/01/2011 08:46:00 PM   sarma No comments



Vrijeme pripreme: 90 min

Sastojci:

• 90 dg mljevenog mesa;
• 30 dg raštike;
• 10 dg riže;
• 10 dg luka;
• sol;
• papar,
• češnjak;
• peršin;
• mljevena crvena paprika;
• 2dl goveđe juhe;
• 4 dl kiselog vrhnja.

Priprema:

U mljeveno meso umiješajte rižu, nasjeckani luk (crveni i bijeli), peršin, sol, papar i mljevenu papriku.

Raštiku prokuhajte, rasporedite nadjev, savijte sarmice.

Složite ih jednu uz drugu, prelijte juhom i kuhajte sat i pol.

Poslužite s kiselim vrhnjem.

ponedjeljak, 31. listopada 2011.

GRČKA BAKLAVA

By Sabina   Posted at  10/31/2011 08:56:00 AM   orasi No comments

Sastojci:

12 listova za baklavu;
300 gr. mljevenih oraha;
50 gr. prezli;
200 gr. margarina;

Sirup:
400 gr. šećera;
2, 5 dcl vode;
kora od pola limuna;
1 kasika svježeg limunovog soka.

Priprema:

Izmesati orahe i prezlu.

Jedan list premazati istopljenim margarinom, staviti preko drugi list, takodje premazati magarinom pa posuti sa pet kasika oraha. Isjeći na trake širine 4 cm pa ih čvrsto umotati u mali valjak. Ako motate ceo list, bez sječenja u trake, listovi mogu da se smježuraju dok se motaju ili da ne bude svuda dovoljno čvrsto umotano tako da se neće dobiti jednake baklavice. Ovaj način sa trakama je sporiji ali su baklavice ljepše.

Redjati u podmazanu tepsiju, svaku baklavicu premazati istopljenim margarinom. Peći na 180 stepeni oko pola sata.

Za sirup kuhati 3-4 minuta secer, vodu i koru od limuna, skinuti sa vatre pa dodati i limunov sok. Prohladnjene baklavice stavljati u vruć sirup, izvaditi ih pa sve posle preliti ostatkom sirupa.

subota, 29. listopada 2011.

Bosanska baklava

By Sabina   Posted at  10/29/2011 04:45:00 PM   bosanska No comments

Sastojci:

1 kg. jufke
1 kg. oraha
1,5 kg, secera
2 zumanca
2 limuna
1 solja brasna
2 maslaca
2 dl. ulja
Nacin pripreme:

Prvo napraviti tirit:

Rukama izmrviti sto sitnije 2 zumanca sa brasnom i malo ih proprziti u rerni, da pozute. Ohladiti, pa zajedno sa 700 gr. oraha samljeti i dodati koru od 2 rendana limuna i 250 gr. secera.
300 gr. oraha sitno isjeckati rukom, dodati 250 gr. secera i odvojiti na stranu.


Istopiti 1 maslaca, dodati 2 dcl. ulja.
Dobro podmazati duboku tepsiju i sloziti 4 prazne jufke (svaku prije namazati), zatim sve do polovine tepsije svaku jufku posuti sakom mljevenih oraha. Dvije jufke u sredini posuti sa 5 saka sjheckanih i 1 sakom mljevenih oraha.
Do kraja nastaviti sa 1 sakom sjeckanih i 1 sakom mljevenih oraha. Zavrsiti sa 3 prazne namazane jufke.

Baklavu staviti u rernu i 10 min. peci na 200 C, kada baklava dobije lijepu rumenkastu boju smanjiti na 100 C i peci 1 sat. Skuhati zaljev (agdu): 1 kg. secera, 1,5 l. vode, 1,5 isjecen limun, kuhati oko 20 min. mlaku baklavu zaliti vrelim zaljevom. Ostaviti 3 dl. agde pa je staviti jos 5 min. da kljuca i ponovo preliti baklavu da bi imala onaj svoj sjaj po povrsini.Tako zalivenu baklavu poklopiti resetkom da se jufka ne podigne i ostaviti da zaljev upije do sutradan.

P.S. Baklavu mozete ispeci i nemorate je odma zaljevati, baklava dobro ispecena moze stajati i duze da se nezalije, ali kad baklavu hocete da zalijete morate je podgrijati da bude mlaka tako zaljev {agdu} onako vrucu prelijte preko mlake baklave, prvi zaljev neka bude blag ne gust a posle ponovo prokuhajte agdu da bude malo gusca i prelijte preko baklave da ima svoj sjaj preko i ostavite da lijepo upije zaljev .
Bujrum i prijatno!!!

Domaci BOUNTY

By Sabina   Posted at  10/29/2011 04:22:00 PM   domaći No comments

Sastojci:

25-30 loptica
200 g kokosa
100 ml vrhnja (najobicnijeg.vrhnje koje ja koristim je rijetko i u plasticnoj casi od 2 dcl)
70g secera u prahu
70g margarina
200g cokolade(za utapanje loptica)

Priprema:

1.U zdjelu stavimo kokos sa secerom u prahu.Zagrijemo slatko vrhnje i margarin na laganoj vatri, sve dok se margarin ne otopi.Ugasimo i malo ohladimo.Otopljeni margarin i vrhnje prelijemo preko kokosa i secera u prahu.Sve dobro pomijesamo.Ako vam smjesa ucini prerijetka, dodati kokosa.Mjesati dok ne dobijemo tvrdju smjesu.
2.Praviti malene loptice(vaditi smjesu jednom malenom zlicicom).
3.Loptice slagati na tacnu na koju smo prethodno tavili aluminijsku f.
4.Pokriti prozirnom f.i ostaviti u frizideru da se kuglice malo zategnu, sat vremena otprilike.
5.Cokoladu rastopiti, onako kako to inace radite.
6.Lopticu nabodemo na jedan stapic i utocamo u otopljenu cokoladu, slagati ponovo na tacnu.
7.Cokoladne loptice ostaviti u frizideru prije serviranja, sto duze to bolje!!

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.