četvrtak, 23. kolovoza 2012.
Rafaelo (kolač)
By Sabina
Posted at 8/23/2012 01:00:00 PM
rafaelo
No comments
6 bjelanjaka;
10 kašika šećera;
3 kašike prezle;
1 kašika brašna;
1 kokosovo brašno (100 gr.);
1 prašak za pecivo.sve se umuti i ispeče.
FIL:
6 žumanjaka;
10 kašika šećera;
1 kokosovo brašno (100 gr.);
2 kašike mlijeka;
1 margarin.
Ovo se sve umuti i stavi preko ohlađene kore.Na samom vrhu je šlag pjena(2 šlaga) i čokoladne mrvice.
Oblatne
By Sabina
Posted at 8/23/2012 12:54:00 PM
ukusno
No comments
Litar mlijeka (otprlike) ukuha se sa malo manje od pola kg.šećera,dok ne požuti i dodati pola kg oraha.dobro umutiti dodati malo čokolade i pola margarina.Ohlađenu kremu premazati oblatne i pritisnuti ih s nečim.
subota, 28. srpnja 2012.
Kolač sa keksom i jabukama
By Sabina
Posted at 7/28/2012 08:32:00 PM
kolač
No comments
1 kg jabuka,
6 dl vode,
150 g šećera,
1 vanilin šećer,
2 vrećice pudinga od jagode,
400 g keksa,
2 šlag pjene.
Priprema:
Oprane, oguljene i naribane jabuke prebacite u lonac i stavite na srednju vatru.
Ulijte vodu, dodajte šećer,vanilin šećer i puding od jagode koji ste razmutili sa vodom.
Promiješajte i kuhajte 15-ak minuta na srednjoj vatri dok smjesa ne zgusne i voda ne ispari.
Na dno četvrtastog kalupa za pečenje rasporedite red četvrtastih keksa.
Ukoliko zbog dimenzija keksa imate malu prazninu na dnu posude, prerežite kekse i popunite prazninu.
Preko keksa rasporedite sloj još tople smjese od jabuka te nastavite redati slojeve keksa i smjese dok ne ispunite posudu.
Kolač završite redom keksa, premažite šlagom od tučenog slatkog vrhnja i stavite na hlađenje u frižider.
srijeda, 25. srpnja 2012.
Pileći čevap
By Sabina
Posted at 7/25/2012 11:05:00 PM
pileći
No comments
Sastojci:
500 gr. mljevene piletine
4 kašike brašna
4 kašike prezle
malo peršuna
malo bibera i origana
1 glavica luka
1 čehno bijelog luka
1 kašika vegete
malo soli
pola praška za pecivo ili malo sode bikarbone
Ako nemate mljevene piletine uzmite batke i karabatke, skinite sa njih kožu, odvojite od kostiju i sameljite.
Priprema:
U samljevenu piletinu dodati sve navedene sastojke.
Crveni i bijeli luk izrendati prije nego što dodate mesu.
Oblikovati ćevape i pržiti na laganoj temperaturi, dok ne porumene.Može i uz pire krompir.
četvrtak, 19. srpnja 2012.
Pirjan na moj način
By Sabina
Posted at 7/19/2012 08:02:00 PM
raštika
No comments
200 gr.raštike;dva bataka;dvije mrKve,šolja riže,glavica luka,začini...Skuhati batake,i kad se ohlade iskomadati svo meso.U drugoj šerpi izdinsati luk,piletinu,raštiku i mrkvu.Nasuti vodu od bataka.Malo posloti i povegetiti.!0 -tak minuta pred kraj dodati rižu i još malo vode.Malo još ukuhati i to je to.Vrlo ukusno,mmmm..Kao prilog možete staviti po kašiku-dvije milerama....
Zapečeni patlidžan
By Sabina
Posted at 7/19/2012 07:54:00 PM
patlidžan
No comments
3 patlidžana,2 jaja,dvije šolje mlijeka,malo soli
Patlidžane oguliti i narezati na tanke ploške,posoliti i ostaviti da odstoji jedno sat vremena.Poslije iscijediti vodu koju patlidžan u međuvremenu pusti,malo pouljiti i poredati po tepsiji.U tanjiru umutiti jaja i mlijeko,malo posoliti,ne puno jer ste prethodno posolili patlidžan pa da ne bi bilo preslano.Posuti jaja po patlidžanima i u zagrijanu rernu stavit da se peče na 200 stepeni jedno 20-tak minuta.Prijatno..
nedjelja, 10. lipnja 2012.
Pire krompir sa gljivama
By Sabina
Posted at 6/10/2012 10:24:00 AM
krompir
No comments
Krompir skuhatii napraviti pire.Izdinstati luk,gljive,malo paradajza.Pred kraj dodati malo mlijeka i kašiku pavlake i krčkati još 5 minuta.Posoliti i dodati.Za salatu napraviti lukmiru.Mladi luk,pavlaka,malo mladog sira pomiješati sa malo mlijeka.Posoliti.Prijatno!
Trend
2017
(1)
ajvar
(1)
ananas
(1)
baklava
(2)
banana
(1)
bazge
(1)
begova
(1)
bestilj
(2)
bezze
(1)
biber
(2)
bijeli
(1)
bleu
(1)
blitva
(1)
borovnica
(1)
bosanska
(4)
bosanske
(2)
bosanski
(2)
bosiljak
(1)
bounty
(1)
bresaka
(1)
brzi
(3)
brzinski
(1)
bundeva
(1)
buranija
(1)
burek
(2)
by sabina
(1)
caj
(1)
cake
(1)
cakesi
(1)
celer
(1)
cezar
(1)
cheese
(1)
cimet
(3)
coca
(1)
cola
(1)
corba
(1)
cordon
(1)
crbi
(1)
crni
(1)
crvene
(1)
cup
(1)
čevap
(3)
čokolada
(2)
čokoladna
(1)
čokoladni
(1)
čorba
(3)
čorbe
(1)
ćufte
(1)
detoksikacija
(1)
djeca
(1)
djumbir
(1)
dolma
(1)
domaca
(1)
domaci
(3)
domaći
(2)
domaćica
(1)
drijenjak
(1)
dunja
(1)
dzem
(3)
egipatska
(1)
faširane
(1)
file
(2)
fileti
(3)
francuska
(1)
francuski
(2)
gljiva
(2)
gljive
(6)
gougeres
(1)
goveđi
(1)
grah
(2)
grahce
(1)
grašak
(1)
gravče
(1)
grčka
(2)
grozdje
(1)
gulaš
(2)
hadžijski
(1)
hercegovačka
(1)
hljeb
(1)
hrana
(1)
hrenovke
(1)
hrskavo
(1)
hurmašica
(1)
imunitet
(1)
ishrana
(1)
jabuka
(1)
jabukama
(2)
jabuke
(3)
jacanje
(1)
jaffa
(1)
jagodama
(2)
jagode
(1)
jaja
(2)
japrak
(1)
jastuk
(1)
jelo
(1)
juha
(2)
juneća
(1)
junetina
(4)
kadaif
(1)
kafa
(1)
kakao
(1)
karfiol
(1)
keks
(2)
keksi
(1)
keksom
(1)
kelj
(1)
kesten
(1)
kifle
(2)
kiflica
(1)
kiflice
(3)
kim
(1)
kisele
(1)
kiselim
(1)
klincic
(1)
kljukuša
(1)
kokice
(1)
kokos
(2)
kokosovo brašno
(1)
kolac
(5)
kolaci
(1)
kolač
(11)
kompot
(2)
korisno
(1)
krastavci
(1)
krem
(1)
krema
(1)
krempita
(1)
krofne
(1)
krompir
(8)
krompira
(1)
krompiruša
(1)
kugice
(1)
kuharica
(1)
kukuruz
(1)
kukuruzni
(3)
kukuruzom
(1)
kup
(1)
kupus
(3)
kupusom
(1)
kureljača
(1)
kurkuma
(1)
lazanje
(2)
leća
(1)
leće
(1)
lijek
(1)
limun
(3)
lisnate
(1)
lisnato
(2)
lokumi
(1)
lonac
(2)
luk
(5)
ljekovit
(1)
ljekoviti
(1)
makaroni
(2)
malina
(1)
maline
(1)
marcipan
(1)
margarin
(1)
maslac
(1)
maslacak
(2)
maslačak
(1)
maslanica
(1)
maslenica
(1)
maslinovo
(1)
med
(3)
medena
(1)
medom
(1)
meso
(4)
mesom
(1)
meza
(1)
milka
(1)
mirodjije
(1)
mlijeko
(1)
mljevena
(1)
mljeveni
(1)
moderni
(1)
mrkva
(3)
muffini
(3)
mus
(1)
musaka
(3)
namirnice
(1)
naranđa
(1)
nektarine
(1)
nesanica
(1)
oblatne
(1)
oranž
(1)
orasi
(3)
osvježenje
(1)
palacinke
(1)
palačinci
(2)
palačinke
(1)
paprika
(1)
paprike
(6)
paradajz
(6)
pasirani
(1)
pastrmka
(2)
patlidžan
(1)
pecena
(1)
peceni
(1)
pecivo
(1)
pećnice
(1)
peksimeti
(1)
peršun
(1)
pica
(1)
pileci
(2)
pileća
(1)
pileći
(5)
piletina
(5)
piletinom
(2)
pinjene
(1)
pire
(1)
pirjan
(1)
pita
(7)
pizza
(2)
pizze
(1)
pleh
(1)
pljeskavice
(3)
pogaca
(1)
pogača
(2)
pohovane
(1)
posebno
(1)
poslužiti
(1)
povrce
(1)
povrcem
(1)
povrće
(3)
povrćem
(2)
prasa
(1)
prasom
(2)
princes
(1)
prirode
(1)
problem
(1)
pržene
(1)
puding
(1)
punjen
(1)
punjene
(2)
puslice
(1)
puzici
(1)
rafaelo
(2)
ragu
(3)
raštika
(1)
recept
(1)
restoran
(1)
restoranski
(1)
riba
(3)
riblji
(1)
riža
(2)
rižom
(1)
rižoto
(1)
roge
(2)
rolada
(1)
rolat
(3)
ruza
(1)
ruze
(1)
sabina
(1)
sać
(1)
salama
(1)
salata
(8)
salate
(1)
sarajevska
(2)
sarma
(1)
sastojci
(1)
savrsene
(1)
sedvic
(1)
sendvič
(1)
serma
(1)
sipurak
(1)
sir
(3)
sirom
(2)
slane
(1)
slani
(1)
sljiva
(1)
sočne
(1)
sočno
(1)
sogan
(1)
sok
(4)
soparnik
(1)
sos
(4)
sosu
(3)
starinski
(1)
suho
(1)
suho meso
(1)
supa
(2)
susam
(2)
svježa
(1)
šampinjoni
(1)
šarena
(2)
šareni
(1)
šećer
(1)
šiš-ćevap
(1)
šnicla
(1)
šnicle
(1)
šnita
(1)
šnite
(1)
španska
(1)
štrudla
(2)
šuškava
(1)
tacosi
(1)
talijanska
(1)
tavce
(1)
teleći
(1)
tijela
(1)
tijesto
(3)
tikva
(1)
tikvenjak
(1)
tikvice
(3)
tjestenina
(3)
tople
(1)
torta
(9)
trikovi
(1)
tufahije
(1)
tuniski
(1)
tunjevina
(1)
tunjevinom
(1)
ukusno
(1)
ulje
(2)
umak
(1)
upotreba
(1)
uštipci
(3)
uzljevak
(3)
vanilin
(1)
varivo
(2)
vegeta
(1)
voćni
(1)
vrhnje
(1)
zacini
(1)
začin
(1)
začini
(1)
zalogajčići
(2)
zapečena
(1)
zapečeni
(1)
zdrava
(1)
zdrave
(1)
zdravo
(1)
zelena
(2)
zeleni
(3)
zeljanica
(1)
zelje
(1)
zima
(1)
zimnica
(6)
zimska
(1)
zova
(1)
žitarice
(1)