četvrtak, 23. kolovoza 2012.

Rafaelo (kolač)

By Sabina   Posted at  8/23/2012 01:00:00 PM   rafaelo No comments
6 bjelanjaka; 10 kašika šećera; 3 kašike prezle; 1 kašika brašna; 1 kokosovo brašno (100 gr.); 1 prašak za pecivo.sve se umuti i ispeče. FIL: 6 žumanjaka; 10 kašika šećera; 1 kokosovo brašno (100 gr.); 2 kašike mlijeka; 1 margarin. Ovo se sve umuti i stavi preko ohlađene kore.Na samom vrhu je šlag pjena(2 šlaga) i čokoladne mrvice.

Oblatne

By Sabina   Posted at  8/23/2012 12:54:00 PM   ukusno No comments
Litar mlijeka (otprlike) ukuha se sa malo manje od pola kg.šećera,dok ne požuti i dodati pola kg oraha.dobro umutiti dodati malo čokolade i pola margarina.Ohlađenu kremu premazati oblatne i pritisnuti ih s nečim.

subota, 28. srpnja 2012.

Kolač sa keksom i jabukama

By Sabina   Posted at  7/28/2012 08:32:00 PM   kolač No comments
1 kg jabuka, 6 dl vode, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 vrećice pudinga od jagode, 400 g keksa, 2 šlag pjene. Priprema: Oprane, oguljene i naribane jabuke prebacite u lonac i stavite na srednju vatru. Ulijte vodu, dodajte šećer,vanilin šećer i puding od jagode koji ste razmutili sa vodom. Promiješajte i kuhajte 15-ak minuta na srednjoj vatri dok smjesa ne zgusne i voda ne ispari. Na dno četvrtastog kalupa za pečenje rasporedite red četvrtastih keksa. Ukoliko zbog dimenzija keksa imate malu prazninu na dnu posude, prerežite kekse i popunite prazninu. Preko keksa rasporedite sloj još tople smjese od jabuka te nastavite redati slojeve keksa i smjese dok ne ispunite posudu. Kolač završite redom keksa, premažite šlagom od tučenog slatkog vrhnja i stavite na hlađenje u frižider.

srijeda, 25. srpnja 2012.

Pileći čevap

By Sabina   Posted at  7/25/2012 11:05:00 PM   pileći No comments
Sastojci: 500 gr. mljevene piletine 4 kašike brašna 4 kašike prezle malo peršuna malo bibera i origana 1 glavica luka 1 čehno bijelog luka 1 kašika vegete malo soli pola praška za pecivo ili malo sode bikarbone Ako nemate mljevene piletine uzmite batke i karabatke, skinite sa njih kožu, odvojite od kostiju i sameljite. Priprema: U samljevenu piletinu dodati sve navedene sastojke. Crveni i bijeli luk izrendati prije nego što dodate mesu. Oblikovati ćevape i pržiti na laganoj temperaturi, dok ne porumene.Može i uz pire krompir.

četvrtak, 19. srpnja 2012.

Pirjan na moj način

By Sabina   Posted at  7/19/2012 08:02:00 PM   raštika No comments
200 gr.raštike;dva bataka;dvije mrKve,šolja riže,glavica luka,začini...Skuhati batake,i kad se ohlade iskomadati svo meso.U drugoj šerpi izdinsati luk,piletinu,raštiku i mrkvu.Nasuti vodu od bataka.Malo posloti i povegetiti.!0 -tak minuta pred kraj dodati rižu i još malo vode.Malo još ukuhati i to je to.Vrlo ukusno,mmmm..Kao prilog možete staviti po kašiku-dvije milerama....

Zapečeni patlidžan

By Sabina   Posted at  7/19/2012 07:54:00 PM   patlidžan No comments
3 patlidžana,2 jaja,dvije šolje mlijeka,malo soli Patlidžane oguliti i narezati na tanke ploške,posoliti i ostaviti da odstoji jedno sat vremena.Poslije iscijediti vodu koju patlidžan u međuvremenu pusti,malo pouljiti i poredati po tepsiji.U tanjiru umutiti jaja i mlijeko,malo posoliti,ne puno jer ste prethodno posolili patlidžan pa da ne bi bilo preslano.Posuti jaja po patlidžanima i u zagrijanu rernu stavit da se peče na 200 stepeni jedno 20-tak minuta.Prijatno..

nedjelja, 10. lipnja 2012.

Pire krompir sa gljivama

By Sabina   Posted at  6/10/2012 10:24:00 AM   krompir No comments
Krompir skuhatii napraviti pire.Izdinstati luk,gljive,malo paradajza.Pred kraj dodati malo mlijeka i kašiku pavlake i krčkati još 5 minuta.Posoliti i dodati.Za salatu napraviti lukmiru.Mladi luk,pavlaka,malo mladog sira pomiješati sa malo mlijeka.Posoliti.Prijatno!

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.