subota, 24. ožujka 2012.

Pita od šampinjona

By Sabina   Posted at  3/24/2012 08:20:00 AM   šampinjoni 1 comment
Potrebno:500 gr.gotovih jufki za pitu,1 pakovaje svježih šampinjona,125 gr.putera,1 neutralna pavlaka(mala čašica),mješavina začina,so,biber.

Priprema:
1.Očistiti šampinjone i sitno ih izrezati,zatim začinitisolju,biberom i mješavinom začina.
2.Otopiti puteri dodati mu pavlaku.
3.Staviti jufku u tepsiju,premazati je mješavinom putera i pavlake,a potom posuti šampinjonima.Staviti drugu jufku i ponavljati ovaj postupak dok se ne potroše sastojci.
4.Pitu staviti u zagrijanu rernui peći oko 25 minuta,na 200 stepeni.
5.Pečenu pitu poprskati mlakom vodom i pokriti krpom da omekša.

P.S.Nisam uspjela uslikati...pojelo se odmah..:)

ponedjeljak, 19. ožujka 2012.

Tacosi s piletinom i gljivama

By Sabina   Posted at  3/19/2012 10:18:00 AM   tacosi No comments
Sastojci:Gotove tortilje,pileći fileti,gljive,pavlaka,crveni luk,začini i ulje,400 g kukuruza šećerca iz konzerve.

Priprema:
1.Na ulju propržiti luk,pa dodati isjeckane filete i gljive te izdinsati.
2.Dodati začine,kukuruz i pavlaku dok se ne dobije homogena smjesa.
3.Propržiti tortille na tavi s obje strane.
4.Tortille zatim puniti filom,staviti po kašiku pavlake i preklopiti.

Sastojci za tortille:

200 g brašna,
2 žl. mlake vode,
1 žl. ulja,
1/2 žl. praška za pecivo.

subota, 17. ožujka 2012.

Ragu s povrćem

By Sabina   Posted at  3/17/2012 03:14:00 PM   ragu No comments
Potrebno:
-400 gr.graška,2 krompira,2 mrkve,2 glavice luka,2 paprike,1 paradajz i jedna konzerva goveđeg ragua.

Priprema:
Skuhati grašak,krompir,mrkvu,luk,paprike i paradajz sa začinima i alevom paprikom,u pretisu 20-tak minuta.Otvoriti pretis i nasuti ragu,i staviti šaku spiralnih makarona.Posoliti i povegetiti.staviti peršuna po želji.Kuhati još 10 tek minuta.Prijatno!

četvrtak, 15. ožujka 2012.

Sok od jabuke i mrkve

By Sabina   Posted at  3/15/2012 10:12:00 AM   sok No comments
Sastojci:

-5 kg Jabuke,
-2 kg Mrkva,
-4 kg Šećer,
-100 gr Limontus.

Priprema:
1.Jabuke i mrkvu očistite, isijecite na komade, prelijte vodom i stavite da se kuhaju.

2.Kuhano voće prohladite i propasirajte zajedno sa tečnošću u kojoj se kuhalo. Dodajte šećer, limontus i vodu tako da ukupno bude oko 13 litara soka. Vratite na vatru da se još malo prokuha.

3.Vreo sok sipajte u vrele flaše i ostavite u rerni oko sat vremena na 100 stepeni. Flaše zatvorite, ušuškajte i ostavite da se hlade. Imate spreman zdrav i ukusan sok za zimske hladne dane.

Pastrmke u sosu

By Sabina   Posted at  3/15/2012 09:57:00 AM   sos No comments
-3 pastrmke;oko kg krompira;1 glavica crvenog luka,2 paradajza,1 kašika mljevene paprike;maslinovo ulje;1 kašika sjeckanog peršuna,so,biber.

Priprema:
1.Krompir oguliti i sijeći na krupnije kocke,luk i paradajz na kockice.
2.Na malo maslinovog ulja proprižiti luk,a potom dodati krompir i paradajz pa staviti čašu vode.Dodati peršun,začiniti po ukusu,pa promiješati i skloniti sa ringle.
3.Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju presuti pripremljenu smjesu od povrća.
4.Odozgo utisnuti pastrmke,posuti ih mljevenom paprikom i peći u zagrijanoj rerni na 200 Stepeni 45 minuta.


Napomena:Može se zapeći sama pastrmka,i kao prilog za ovaj ručak, predlažem bareni pirinač i bareno povrće: brokoli i karfiol isečeni na menje cvetove i narezana šargarepa na listiće. Može da se kupi u marketima gotova smrznuta mešavina sa nazivom "Carska" ili nešto slično u zavisnosti od proizvođača. U obe varijante dovoljno je vrlokratko kuvanje, kako bi povrće ostalo polupresno. Naravno, to opet zavisi i od ukusa kako ko voli, ako vam se tako ne sviđa moćete uvek produžiti vreme kuvanja. Od začina dovoljno je da ga samo posolite, pobiberite i pre posluživanja prelijete sa malo maslinovog ulja, a ako tako više volite možete ga i zakiseliti sa malo limunovog soka. Prijatno!


utorak, 21. veljače 2012.

Juneća gulaš čorbica

By Sabina   Posted at  2/21/2012 10:02:00 AM   šnicla No comments
-300 gr.juneće šnicle,2-3 krompira srednje veličine,2 mrkve,2 glavice luka,začini
Na ulju izdinsati isjeckan luk i meso narezane na kockice.Dodati malo aleve paprike,paradajz sosa,i malo brašna i dodavati pomalo vode.Dodati mrkvu,krompir,peršun, sve zajedno sjediniti i začiniti.Dodati vode da to sve prekrije i u pretisu kuhati oko 20-tak minuta.Otvoriti pretis,dodati šaku mašnica(tjestenine) i vode i kuhati još 10-tak minuta i to je to.

ponedjeljak, 20. veljače 2012.

Domaći hljeb na moj način

By Sabina   Posted at  2/20/2012 06:38:00 PM   hljeb No comments
Oko pola kg bijelog brašna,2 šolje kukuruznog brašna,kašika soli,kašika germe,zakuhati sa malo mlijeka mlakim i malo vode takođe mlake.Pustiti da nadolazi nekoliko sati.Podijeliti na nekoliko loptica i formirati hljepčiće.po vrhu urezati nožem ko baklave,ali urezati,ne rezati.Premazati žumanjcem i posuti susamom.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.