petak, 20. siječnja 2012.

Cezar salata

By Sabina   Posted at  1/20/2012 09:51:00 AM   salata No comments
Sastojci:
-300 gr.pilećeg bijelog mesa,mješavina zelenih salata,2 česna bijelog luka,so,biber,prepečene kockice hljeba,ulje.
Preliv:
-200 ml.majoneze,kašikica sebfa,2 kaš.soka od limuna,kašika parmezana,biber.

1.Piletinu posoliti,ispeći je na teflonskoj tavi,te je isjeći na štapiće.
2.na vrelo ulje staviti česne bijelog luka i hljeb isječen na kockice.Pržiti dok hljeb ne postane hrskav.
3.U posudu staviti majonezu,senf,parmezan i sok od limuna,pa začiniti biberom i sve zajedno promiješati.
4.U posudi sjediniti piletinu,hljeb i usitnjenu salatu,te sve preliti pripremljenim prelivom od majoneze.

četvrtak, 19. siječnja 2012.

Sočno osvježenje

By Sabina   Posted at  1/19/2012 10:16:00 AM   sočno No comments
Preuzeto iz kuharice:

Za biskvit:
-5 jaja,5 kaš.šećera,5 kaš.brašna,1 prašak za pecivo,3-4 kš.mlijeka.
Za kremu:
-1 kg.očišćenih i narezanih jabuka,1/2 l vode,6 kaš.šećera,1 vanilin šećer,2 pudinga od vanilije.

Priprema:
1.Biskvit:odvojiti bjelanca i žumanca.Miksati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom,pa postepeno dodavati brašno,mlijeko i prašak za pecivo.
".Čvrsti snijeg od bjelanjaca dodati laganim miješanjem drvenom kašikom u smjesu žumanjaca,šećera i brašna.
3.Izliti smjesu u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 min.
4.Krema:U većoj posudi pomiješati jabuke,vodu i šećer,pa kuhati tako dugo dok se jabuke ne počnu raspadati.Tada dodati pudinge razmućene u malo vode(tek toliko da se razmute sve grudvice)i skuhati do kraja.
5.Vruću kremu izliti na prohlađeni biskvit.
6.Dobro ohladiti(najbolje u frižideru)preko noći pa premazati kolač slatkim vrhnjemili kokosom u prahu.

ponedjeljak, 16. siječnja 2012.

Punjene paprike

By Sabina   Posted at  1/16/2012 01:50:00 PM   punjene No comments
Sastojci potrebni za punjene paprike

-8 - 12 manjih paprika,
-1/2 kg mljevenog mesa,
-5 dkg riže,
-1 srednje velika glavica luka,
-1 kg sveže propasirane rajčice,
-bibera, peršuna,origana i soli po okusu,
1 žlica brašna.

Priprema:

Na malo ulja popržiti luk narezan na sitne kockice dok se ne zastakli. U mljeveno meso dodati luk, rižu, posoliti, pobiberiti, nakosani peršun i sve dobro izmiješati. Papriku oprati i očistiti od sjemenki. Smjesom puniti paprike, ali voditi računa da u kuhanju riža nabubri, pa smjesu ne treba jako nabijati.

Paprike složiti u lonac, preliti umakom od rajčice tako da prekrije paprike, malo posoliti i dodati par grančica bosiljka. Staviti na vatru dok zavrije, smanjiti vatru pa kuhati na laganoj vatri 30 do 45 minuta (ovisno o veličini paprika). Kad su paprike gotove, ugustiti umak jednom žlicom brašna.

Punjene paprike poslužiti s restanim krumpirom ili pireom od krumpira.

nedjelja, 15. siječnja 2012.

Gravče na tavče

By Sabina   Posted at  1/15/2012 10:21:00 AM   tavce No comments
Sastojci:
-1/2 kg graha;2 glavice luka,2 paprike(crvena ili žuta-po želji),2 mrkve,300 gr,junetine,so,biber,vegeta,1 kaš.brašna,2 kašikice crvene aleve paprike,ulje.

Priprema.
1.Očistiti grah i stavit ga da se obari jedno 20 minuta.
2.Procijediti ga i ponovo nasuti hladnu vodu,dodati crveni luk narezan na sitno,junetine takođe narezana na kockice,rendanu mrkvu i sitno nasjeckane paprike.
3.Kuhati na srednje jakoj vatri,dok ne provrije,a poslije na tihoj vatri.
4.Pri kraju kuhanja dodati začine.
5.U tavi zagrijati ulje i na njemu popržiti brašno,zatim dodati alevu papriku i malo još propržiti i skloniti sa vatre.
6.U grah umiješati zapršku i ziliti u duboku tepsiju,pa peći na 15o stepeni dok voda ne ispari.
Uz kiseli kupus je idealno.
Prijatno!

četvrtak, 12. siječnja 2012.

Obični voćni kolač

By Sabina   Posted at  1/12/2012 05:47:00 PM   voćni 2 comments
Kora:
-3 jaja;5 kaš.šećera;5 kaš.brašna i pola praška za pecivo.

Fil:
-1 kg.jabuka,2 kaš.limunovog soka,2 kaš.naranđinog soka;2 kese pudinga;500 ml mlijeka;100 gr.šećera i cimeta(ako volite)
Priprema:
1.Umutiti jaja sa šećerom,dodati brašno i prašak,smjesu presuti u podmazanu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
2.Jabuke isjeckati,poprskati limunovim i naranđinim sokom i staviti vode  da prekrije jabuke i prokuhati,pa kada omekšaju,procijediti i izmiksati.
3.Puding razmutiti s malo mlijeka,a preostalo mlijeko i šećer staviti da se kuhaju.
4.Kada mlijeko prokuha,skinuti s vatre i umiješati razmućeni puding.
5.Sve zajedno kratko prokuhati.Prohlađeni puding sastavit sa ispasiranim jabukama( i cimetom ako ga volite),pa rasporediti po pečenoj kori.
6.Kolač dobro ohladiti i posuti kokosovim brašnom,šećerom u prahu ili kakaom u prahu,po želji.

srijeda, 11. siječnja 2012.

Salata sa kukuruzom

By Sabina   Posted at  1/11/2012 11:15:00 AM   salata No comments
-1 kesa kukuruza šećerca;
-300 gr.salame,
-300 gr.žutog sira,
-1 komad pilećeg mesa,
-majoneza,
-kiselo vrhnje,
-kašikica senfa,
-so,biber
Priprema.
1.Kukuruz kuhati u slanoj vodi po uputstvu sa kesice i procijediti ga.
2.Salamu,žuti sir i kuhano pileće meso isjeckati na kockice i pomiješati sa prohlađenim kukuruzom.
3.Sjediniti vrhnje,majonezu,senf,so i biber i preliti pripremljenu masu za salatu.
4.Dobro izmiješati salatu i poslužiti dobro ohlađenu.

utorak, 10. siječnja 2012.

Kljukuša

By Sabina   Posted at  1/10/2012 01:24:00 PM   luk 1 comment
-kg.krompira,2 glavice luka,so,biber,malo mlijeka,2-3 šolje brašna po potrebi.
Priprema:
-Pola kg krompira izrezati na sitne kockice,a pola izrendati.U to izrezati što sitnije luk.staviti malo mlijeka,izmiješati.Posoliti, pobiberiti i staviti brašno i vodom miješati dok ne bude gusto. U namašćenu tepsiju staviti smjesu i da se peče na 250 stepeni oko 40 min.Sve zavisi od debljine kljukuše.
Zaliti sa malo mlijeka i vode s istopljenim puterom.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.