srijeda, 30. studenoga 2011.

Šarena salata

By Sabina   Posted at  11/30/2011 02:36:00 PM   šarena No comments
Potrebno je:


1 konzerva (540 ml) bijelog graha
2 svjeza paradajza
4 mlada zelena luka
1 crveni luk
maslinovo ulje, pola limuna, so i biber
3 jaja, isjecena na komadice i crne masline
Priprema: Oprati i iscjediti grah, izmjesati sa sjeckanim lukom, zelenim, mladimi crvenim, isjeckat paradajz, i staviti na tanjir, zaciniti zacinoma, posuti uljem i limunom, staviti masline i jaja.

Palačinke sa jabukama

By Sabina   Posted at  11/30/2011 02:30:00 PM   palačinke No comments
Potrebno je: 

- 2 jaja
- 100 g brašna
- malo soli, i šečera
- 1,5 dl mlijeka
- 2 jabuke

Pripreme: 

Izmiješajte mikserom jaja, brašno i mlijeko i ostavite da odstoji 10 minuta. Jabuke ogulite, izvadite im sredinu i isjecite na kolutiće debljine 1 cm. U tavi za palačinke zagrijte malo maslaca, sipajte tijesto, ispržite sa obije strane, poredajte kolutice jabuke i pospite cimetom. Uživajte uz ovu poslasticu, uz naravno šlag. Ova smjesa se povecava po želji. 

Čorba od graška

By Sabina   Posted at  11/30/2011 10:20:00 AM   grašak No comments
Potrebno je:


-800 gr graška 
-2 crna luka 
-1 supena kašika 
-1 supena kašika maslaca 
-1,2 litra supe 
-400 ml pavlake 
-so i biber 
-4 kriške bijelog hljeba 
-2 supene kašike maslaca 
-peršunovo lišće 
Priprema: Očistite i isjeckajte luk, pa ga izdinstajte na vrelom maslacu, a na kraju dodajte grašak, pola količine supe i 200 ml pavlake. Pustite da prokljuća pa dodajte preostalu količinu supe i začinite po ukusu. Hljeb isjeckajte na komadiće i prepecite na vrelom maslacu. Ulupajte 200 ml pavlake. Supu sipajte u tanjir, dodajte pavlaku, kockice hljeba i ukrasite kolutovima luka i peršunovim lišćem.

Sarajevska čorba

By Sabina   Posted at  11/30/2011 10:15:00 AM   sarajevska No comments
Potrebno je:
 
30 dkg teleceg mesa, 5 dkg svijeze bamje, 
3 dkg masla, 1/2 dcl pavlake, 
3 dkg brasna, 8 dkg mrkve, 
persuna i luka, 2 zumanjka, 
10 dkg limuna, so,biber 


Priprema: Telece meso izrezati na male kockice. U tavi zagrijati masnocu, te u nju dodati meso i sitno isjeckano povrce, zatim lagano dinstati. Kada meso blago porumeni, dodati brasno, pa sve prebaciti u lonac i zaliti vodom, dodati svjezu bamju, biber i so. Kuhati. Za to vrijeme od zumanjka i pavlake umutiti jednolicnu masu, koju treba dodati corbi pred kraj kuhanja. Poslije toga corba vise ne smije vriti. Uz corbu se sluzi limun isjecen na kriske, ili posuti persunom

utorak, 29. studenoga 2011.

TALIJANSKA SALATA OD KROMPIRA

By Sabina   Posted at  11/29/2011 11:51:00 AM   talijanska No comments


Poslala: Zumra Gutić-Novalija

POTREBNO: 1kg krompira,2glavice luka,2 kisele jabuke,3-4 sardine,4 jajeta, malo senfa,ulja, sirčeta i limun.

PRIPREMA: Skuhati krompir, kada se ohladi oguliti i isjeci na sitne kockice ,dodati luk jabukei jaja sve sitno isjeckano (sve na kockice)krompir sa dodacima posoliti,pobiberiti,dodati malo senfa,ulja,vinskog sirceta i limunov sok.Sve skupa polahko izmješati i staviti u zdjelu, ako treba dodati još malo ulja i ukrasiti peršunovim lišcem.Služiti uz pečenje.

ŠPANSKA RIŽA

By Sabina   Posted at  11/29/2011 11:50:00 AM   španska No comments



Poslala: Zumra Gutić-Novalija

POTREBNO:250GR RIŽE, 3 ŽUMANCA,3KAŠ.STRUGANOG SIRA KAČKAVALJA,100GR KAJMAKA,100GR PUTERA ,SO

PRIPREMA:Rižu oprati i skuhati u 1,5 lit vote. Kad je riža skuhana ostavitije da se ohladi. Umutiti 3 zumanca, dodati 3 kaš.struganog sira, 100 gr kajmaka , 100 gr otopljenog maslaca i so po npotrebi.U ovu smjesu dodati rižu i ,pomiješatii staviti podmazan pleh (kalup),zaliti s jednom šoljom mlijeka i peći dok ne porumeni.

ponedjeljak, 28. studenoga 2011.

Riža sa prasom

By Sabina   Posted at  11/28/2011 10:23:00 AM   riža No comments

Potrebno je:
100 gr.riže,300 gr prase,1 kašika vegete,biber,50 ml ulja.

1.Rižu skuhajte u vrućoj vodi bez soli.
2.prasu očistiti,operite,narežite na tankek olutiće:
3.na vrućem ulju kratko popecite prasu,a zatim dodajte vegetu,biber i kuhanu rižu.
4.Dobro promiješajte i sve zajedno popecite.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.