petak, 10. veljače 2012.
Kifle sa hrenovkama
By Sabina
Posted at 2/10/2012 08:33:00 AM
kifle
No comments
Recept je najklasičniji,oko pola kg brašna,malo soli,kašika germe,zakuhati sa mlakim mlijekomi da mao odstoji.nakon sat-dva..razvaljati tijesto i rezati na trokutove.Premažem sa malo pavlake stavim hrenovku i motam.Pekla sam ih na 200 stepeni oko 25-30 minuta..pred kraj sam ih premazala puterom.Kad sam ih izvadila iz rerne stavila sam mokru krpu preko njih 5-6 minuta da malo omekšaju i to je to....
četvrtak, 9. veljače 2012.
Kako se hraniti na minusima
By Sabina
Posted at 2/09/2012 12:04:00 PM
žitarice
No comments
Kako se hraniti na minusima: Namirnice koje griju organizam
Zima je, stoga i naša prehrana treba biti prilagođena promijenjenim uvjetima okoline. Tokom izuzetno hladnih dana, kakvi trenutno vladaju kod nas, jedan dio energije, koja se stvara metaboličkim procesima, troši se na reguliranje tjelesne temperature i zagrijavanje organizma.
09. Feb. 2012. 0 1share1
Pravilnim izborom namirnica trebamo nadoknaditi tu izgubljenu energiju i zagrijati organizam. Evo nekoliko preporuka stručnjaka za prehranu:
1. Sve namirnice životinjskog porijekla imaju osobinu da zagrijavaju, uključujući mliječne proizvode, meso, perad i ribu.
2. Neglazirane žitarice, proteini i omega-3 masne kiseline također osiguravaju energiju koja nam omogućuje osjećaj topline.
3. Povrće koje zagrijava je ono kod koga se koristi korijen, kao što je mrkva, krompir, crni i bijeli luk, rotkva, cvekla.
4. Orašasti plodovi poput oraha, lješnika, badema te sjemenki kao što je susam, također zagrijavaju organizam.
5. Tokom pripreme jela stručnjaci preporučuju korištenje začina kao, naprimjer, senf i biber, jer potiču apetit, poboljšavaju varenje i stimuliraju cirkulaciju. Bosiljak također štiti od prehlade i gripe te poboljšava imunitet, a đumbir grije.
6. Grašak, buranija, grah i leća predstavljaju povrće bogato proteinima i dobro snabdijevaju organizam energijom.
Zima je, stoga i naša prehrana treba biti prilagođena promijenjenim uvjetima okoline. Tokom izuzetno hladnih dana, kakvi trenutno vladaju kod nas, jedan dio energije, koja se stvara metaboličkim procesima, troši se na reguliranje tjelesne temperature i zagrijavanje organizma.
09. Feb. 2012. 0 1share1
Pravilnim izborom namirnica trebamo nadoknaditi tu izgubljenu energiju i zagrijati organizam. Evo nekoliko preporuka stručnjaka za prehranu:
1. Sve namirnice životinjskog porijekla imaju osobinu da zagrijavaju, uključujući mliječne proizvode, meso, perad i ribu.
2. Neglazirane žitarice, proteini i omega-3 masne kiseline također osiguravaju energiju koja nam omogućuje osjećaj topline.
3. Povrće koje zagrijava je ono kod koga se koristi korijen, kao što je mrkva, krompir, crni i bijeli luk, rotkva, cvekla.
4. Orašasti plodovi poput oraha, lješnika, badema te sjemenki kao što je susam, također zagrijavaju organizam.
5. Tokom pripreme jela stručnjaci preporučuju korištenje začina kao, naprimjer, senf i biber, jer potiču apetit, poboljšavaju varenje i stimuliraju cirkulaciju. Bosiljak također štiti od prehlade i gripe te poboljšava imunitet, a đumbir grije.
6. Grašak, buranija, grah i leća predstavljaju povrće bogato proteinima i dobro snabdijevaju organizam energijom.
Musaka sa faširanim mesom
By Sabina
Posted at 2/09/2012 09:48:00 AM
musaka
No comments
-Oko pola kg krompira izrezati na ploške.U međuvremenu izdinsati luk i faišrano meso sa paradajzom i alevom paprikom. Posoliti i povegetiti.Tako i krompir treba posloliti al ne previše da vam ne bi bilo preslano,jer je i meso slano.U tepsiju poredati red krompira,po tom staviti meso,i opet krompir.Staviti čašu vode u to.Peći na 200 stepeni oko 30 minuta:pred kraj izvaditi i preliti sa dva umućena jaja i mlijeka.Prelije se preko kkkrompira i zapeče se još jedno 10 minuta i to je to.
Obična štrudla
By Sabina
Posted at 2/09/2012 09:47:00 AM
štrudla
No comments
-oko kg brašna,kašika germe,2-3 kašike šećera,1 jaje,zamijesiti s malo mlakog mlijeka i malo mlake vode... ostavit da odstoji sat-dva,što duže to bolje....mažete čim hćete....
Ovdje na slici su štrudle namazane sa evrokremom,džemom od dunja i džemom od šljiva..
Ovdje na slici su štrudle namazane sa evrokremom,džemom od dunja i džemom od šljiva..
srijeda, 8. veljače 2012.
Bezze torta
By Sabina
Posted at 2/08/2012 12:01:00 PM
torta
No comments
Kora:
-6 bjelanjaka,350 gr.šećera
Fil:
-6 žumanjaka,5 dcl vrhnja za šlag od jagode,200 gr čokolade za kuhanje,100 gr.maslaca
Priprema:
1.Bjelanjke umutiti,dodati šećer,pa će sve skupa postati gusta ljepljiva smjesa.
2.Od smjese ispeći 3 kore na 100 stepeni-više sušiti nego peći.
3.Žumanjke s malo šećera pjenasto izmiješati,dodati decilitar vrhnja za šlag,te kako i maslac.
4.Sve prokuhati na laganoj vatri,pa kad skinete dodati 200 gr.čokolade za kuhanje.
5.Kad se smjesa ohladi ostatak izmiješanog vrhnja za šlag(4 kaš.šlaga ostavit za ukrašavanje).
6.Kore premazati kremom,ukrasiti po želji,ja sam sa orasima, i servirati.
-6 bjelanjaka,350 gr.šećera
Fil:
-6 žumanjaka,5 dcl vrhnja za šlag od jagode,200 gr čokolade za kuhanje,100 gr.maslaca
Priprema:
1.Bjelanjke umutiti,dodati šećer,pa će sve skupa postati gusta ljepljiva smjesa.
2.Od smjese ispeći 3 kore na 100 stepeni-više sušiti nego peći.
3.Žumanjke s malo šećera pjenasto izmiješati,dodati decilitar vrhnja za šlag,te kako i maslac.
4.Sve prokuhati na laganoj vatri,pa kad skinete dodati 200 gr.čokolade za kuhanje.
5.Kad se smjesa ohladi ostatak izmiješanog vrhnja za šlag(4 kaš.šlaga ostavit za ukrašavanje).
6.Kore premazati kremom,ukrasiti po želji,ja sam sa orasima, i servirati.
srijeda, 1. veljače 2012.
Rižoto s mesom i mrkvom
By Sabina
Posted at 2/01/2012 10:07:00 AM
rižoto
No comments
-300 gr.teletine,2 mrkve,1 glavica luka,200 gr.riže,2 kašike parmezana,so,biber,vegeta,1 lovorov list
Priprema:
1.Meso isjecite na kocke,mrkvu ogulite i sijecite na željene komade.
2.Isjeckajte luk sitno.Pržite sve skupa na malo ulja dok ne zarumeni.
3.Začiniti po ukusu.Dodajte oko 2 dcl vode i kuhajte dok meso ne omekša,uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
4.Operite rižu i dodajte u posudu.Kuhajte još 20-tak minuta(dok riža ne bude gotova) uz povremeno dodavanje vode.
5.Na kraju pustite da prokuha i dodajte parmezan.Dodajte još malo začina ako je potreban.Poklopite i pustite da stoji oko 5 minuta.Služite uz omiljeno povrće.
Priprema:
1.Meso isjecite na kocke,mrkvu ogulite i sijecite na željene komade.
2.Isjeckajte luk sitno.Pržite sve skupa na malo ulja dok ne zarumeni.
3.Začiniti po ukusu.Dodajte oko 2 dcl vode i kuhajte dok meso ne omekša,uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
4.Operite rižu i dodajte u posudu.Kuhajte još 20-tak minuta(dok riža ne bude gotova) uz povremeno dodavanje vode.
5.Na kraju pustite da prokuha i dodajte parmezan.Dodajte još malo začina ako je potreban.Poklopite i pustite da stoji oko 5 minuta.Služite uz omiljeno povrće.
utorak, 31. siječnja 2012.
Susam tajna
By Sabina
Posted at 1/31/2012 11:51:00 AM
susam
No comments
-200 gr.susama,2 kaš.ulja,180 gr.šećera,65 ml.vode,sok od pola limuna,malo ekstrakta vanilije
Za glazuru:
-150 gr.čokolade,malo narendane kore od naranđe i polovine oraha.
Priprema:
1.Susam staviti u teflonsku tavu i na umjerenoj vatri peći stalno miješajući dok ne dobiju lijepu svijetlobraon boju.
2.Prohlađen susam samljeti da postane kao pasta.Dodati ulje i dobro sjediniti.
3.U šerpicu sipati šećer,vodu i limunov sok te,kad prokuha kuhati još 8 minuta na umjerenoj vatri.Kada se kapljica sirupa sipa u ledenu vodu,ne treba se rastopiti nego treba biti takva da se od nje može formirati kuglica.
4.Skloniti sirup s vatre i dodati ekstrakt vanilije i pastu od susama.
5.Dobro sve promiješati,a onda izliti u podmazanu posudu.Ostaviti preko noći u frižideru da se dobro ohladi.
6.Sjeći kocke i umakati svaku u rastopljenu čokoladu kojoj ste dodali malo rendane kore naranđe.Ukrasiti polovinama oraha.
Za glazuru:
-150 gr.čokolade,malo narendane kore od naranđe i polovine oraha.
Priprema:
1.Susam staviti u teflonsku tavu i na umjerenoj vatri peći stalno miješajući dok ne dobiju lijepu svijetlobraon boju.
2.Prohlađen susam samljeti da postane kao pasta.Dodati ulje i dobro sjediniti.
3.U šerpicu sipati šećer,vodu i limunov sok te,kad prokuha kuhati još 8 minuta na umjerenoj vatri.Kada se kapljica sirupa sipa u ledenu vodu,ne treba se rastopiti nego treba biti takva da se od nje može formirati kuglica.
4.Skloniti sirup s vatre i dodati ekstrakt vanilije i pastu od susama.
5.Dobro sve promiješati,a onda izliti u podmazanu posudu.Ostaviti preko noći u frižideru da se dobro ohladi.
6.Sjeći kocke i umakati svaku u rastopljenu čokoladu kojoj ste dodali malo rendane kore naranđe.Ukrasiti polovinama oraha.
Trend
2017
(1)
ajvar
(1)
ananas
(1)
baklava
(2)
banana
(1)
bazge
(1)
begova
(1)
bestilj
(2)
bezze
(1)
biber
(2)
bijeli
(1)
bleu
(1)
blitva
(1)
borovnica
(1)
bosanska
(4)
bosanske
(2)
bosanski
(2)
bosiljak
(1)
bounty
(1)
bresaka
(1)
brzi
(3)
brzinski
(1)
bundeva
(1)
buranija
(1)
burek
(2)
by sabina
(1)
caj
(1)
cake
(1)
cakesi
(1)
celer
(1)
cezar
(1)
cheese
(1)
cimet
(3)
coca
(1)
cola
(1)
corba
(1)
cordon
(1)
crbi
(1)
crni
(1)
crvene
(1)
cup
(1)
čevap
(3)
čokolada
(2)
čokoladna
(1)
čokoladni
(1)
čorba
(3)
čorbe
(1)
ćufte
(1)
detoksikacija
(1)
djeca
(1)
djumbir
(1)
dolma
(1)
domaca
(1)
domaci
(3)
domaći
(2)
domaćica
(1)
drijenjak
(1)
dunja
(1)
dzem
(3)
egipatska
(1)
faširane
(1)
file
(2)
fileti
(3)
francuska
(1)
francuski
(2)
gljiva
(2)
gljive
(6)
gougeres
(1)
goveđi
(1)
grah
(2)
grahce
(1)
grašak
(1)
gravče
(1)
grčka
(2)
grozdje
(1)
gulaš
(2)
hadžijski
(1)
hercegovačka
(1)
hljeb
(1)
hrana
(1)
hrenovke
(1)
hrskavo
(1)
hurmašica
(1)
imunitet
(1)
ishrana
(1)
jabuka
(1)
jabukama
(2)
jabuke
(3)
jacanje
(1)
jaffa
(1)
jagodama
(2)
jagode
(1)
jaja
(2)
japrak
(1)
jastuk
(1)
jelo
(1)
juha
(2)
juneća
(1)
junetina
(4)
kadaif
(1)
kafa
(1)
kakao
(1)
karfiol
(1)
keks
(2)
keksi
(1)
keksom
(1)
kelj
(1)
kesten
(1)
kifle
(2)
kiflica
(1)
kiflice
(3)
kim
(1)
kisele
(1)
kiselim
(1)
klincic
(1)
kljukuša
(1)
kokice
(1)
kokos
(2)
kokosovo brašno
(1)
kolac
(5)
kolaci
(1)
kolač
(11)
kompot
(2)
korisno
(1)
krastavci
(1)
krem
(1)
krema
(1)
krempita
(1)
krofne
(1)
krompir
(8)
krompira
(1)
krompiruša
(1)
kugice
(1)
kuharica
(1)
kukuruz
(1)
kukuruzni
(3)
kukuruzom
(1)
kup
(1)
kupus
(3)
kupusom
(1)
kureljača
(1)
kurkuma
(1)
lazanje
(2)
leća
(1)
leće
(1)
lijek
(1)
limun
(3)
lisnate
(1)
lisnato
(2)
lokumi
(1)
lonac
(2)
luk
(5)
ljekovit
(1)
ljekoviti
(1)
makaroni
(2)
malina
(1)
maline
(1)
marcipan
(1)
margarin
(1)
maslac
(1)
maslacak
(2)
maslačak
(1)
maslanica
(1)
maslenica
(1)
maslinovo
(1)
med
(3)
medena
(1)
medom
(1)
meso
(4)
mesom
(1)
meza
(1)
milka
(1)
mirodjije
(1)
mlijeko
(1)
mljevena
(1)
mljeveni
(1)
moderni
(1)
mrkva
(3)
muffini
(3)
mus
(1)
musaka
(3)
namirnice
(1)
naranđa
(1)
nektarine
(1)
nesanica
(1)
oblatne
(1)
oranž
(1)
orasi
(3)
osvježenje
(1)
palacinke
(1)
palačinci
(2)
palačinke
(1)
paprika
(1)
paprike
(6)
paradajz
(6)
pasirani
(1)
pastrmka
(2)
patlidžan
(1)
pecena
(1)
peceni
(1)
pecivo
(1)
pećnice
(1)
peksimeti
(1)
peršun
(1)
pica
(1)
pileci
(2)
pileća
(1)
pileći
(5)
piletina
(5)
piletinom
(2)
pinjene
(1)
pire
(1)
pirjan
(1)
pita
(7)
pizza
(2)
pizze
(1)
pleh
(1)
pljeskavice
(3)
pogaca
(1)
pogača
(2)
pohovane
(1)
posebno
(1)
poslužiti
(1)
povrce
(1)
povrcem
(1)
povrće
(3)
povrćem
(2)
prasa
(1)
prasom
(2)
princes
(1)
prirode
(1)
problem
(1)
pržene
(1)
puding
(1)
punjen
(1)
punjene
(2)
puslice
(1)
puzici
(1)
rafaelo
(2)
ragu
(3)
raštika
(1)
recept
(1)
restoran
(1)
restoranski
(1)
riba
(3)
riblji
(1)
riža
(2)
rižom
(1)
rižoto
(1)
roge
(2)
rolada
(1)
rolat
(3)
ruza
(1)
ruze
(1)
sabina
(1)
sać
(1)
salama
(1)
salata
(8)
salate
(1)
sarajevska
(2)
sarma
(1)
sastojci
(1)
savrsene
(1)
sedvic
(1)
sendvič
(1)
serma
(1)
sipurak
(1)
sir
(3)
sirom
(2)
slane
(1)
slani
(1)
sljiva
(1)
sočne
(1)
sočno
(1)
sogan
(1)
sok
(4)
soparnik
(1)
sos
(4)
sosu
(3)
starinski
(1)
suho
(1)
suho meso
(1)
supa
(2)
susam
(2)
svježa
(1)
šampinjoni
(1)
šarena
(2)
šareni
(1)
šećer
(1)
šiš-ćevap
(1)
šnicla
(1)
šnicle
(1)
šnita
(1)
šnite
(1)
španska
(1)
štrudla
(2)
šuškava
(1)
tacosi
(1)
talijanska
(1)
tavce
(1)
teleći
(1)
tijela
(1)
tijesto
(3)
tikva
(1)
tikvenjak
(1)
tikvice
(3)
tjestenina
(3)
tople
(1)
torta
(9)
trikovi
(1)
tufahije
(1)
tuniski
(1)
tunjevina
(1)
tunjevinom
(1)
ukusno
(1)
ulje
(2)
umak
(1)
upotreba
(1)
uštipci
(3)
uzljevak
(3)
vanilin
(1)
varivo
(2)
vegeta
(1)
voćni
(1)
vrhnje
(1)
zacini
(1)
začin
(1)
začini
(1)
zalogajčići
(2)
zapečena
(1)
zapečeni
(1)
zdrava
(1)
zdrave
(1)
zdravo
(1)
zelena
(2)
zeleni
(3)
zeljanica
(1)
zelje
(1)
zima
(1)
zimnica
(6)
zimska
(1)
zova
(1)
žitarice
(1)





