četvrtak, 5. siječnja 2012.

Pileći fileti s rižom

By Sabina   Posted at  1/05/2012 12:12:00 PM   rižom No comments
-400gr pilećih fileta;šolja riže,malo putera,začini,glavica luka,paprika aleva

Na puteru izdinsati luk,dodati na kockice izrezane fileti i dinstati.Nakon 5-6 min.dinstanja dodati šolju riže i dodati vode da prekrije.To se krčka jedno 10 min,povremeno dodavajući vode,da ne bi riža zagorila.Dodati malo aleve paprike,začine... i to je to.Služiti uz pečene krompiriće i francusku salatu.

srijeda, 4. siječnja 2012.

Tjestenina s prženim paprikama

By Sabina   Posted at  1/04/2012 10:27:00 AM   tjestenina No comments
400 gr.tjestenine(kao školjkice ili mašnice)skuhati u slanoj vodi. U dubokoj tavi na puteru izdinsati luk i paprike (ja sam imala zaleđene pečene i oguljene roge,5-6 paprika).Dodati kašiku veliku pavlake i malo mlijeka.Malo se krčka i pomalo dodajite začine,šta ko voli,u mom slučaju samo sam malo posolila i povegetila.
Tjesteninu istresti u tavu i sjedinit ih s paprikama. možete ih poslužiti s bosiljkom ili parmezanom po želji.

ponedjeljak, 2. siječnja 2012.

Brzinski burek

By Sabina   Posted at  1/02/2012 08:05:00 AM   sać No comments

. 0.5 kg fasiranog mesa,1 jufka,1 glavica crvenog luka.Redati u tepsiju jednu jufku i po njoj meso i tako sve do kraja.Zatim izrezati na kocke i zaliti smjesom od..... 4 jaja,čaša pavlake, dvije čaše kisele vode,naravno malo posoliti. Peći 30 minuta na temp. od 200 stepeni. Prijatno..

četvrtak, 29. prosinca 2011.

Palačinci sa piletinom

By Sabina   Posted at  12/29/2011 09:36:00 AM   piletinom No comments
Sastojci
Broj osoba: 8

Tjesto za palačinke
• 2 kom. jaja
• 2 dl mlijeka
• 1 kašika šećera
• 1/2 kašike soli
• 500 gr brašna

Fil
• 300 gr pilećeg bjelog mesa (fileti)
• 200 gr purećeg suhog mesa
• 200 gr svježih šampinjona
• 1 glavica luka 
• 200 gr gaude
• 2 dl kisele pavlake
• listovi zelene salate 
1.Napravite smjesu od umućenih jaja, mlijeka, soli, šećera i brašna. 
Smjesa treba da bude gušća u odnosu na klasične palačinke.
2.U modlu (možete iskoristiti praznu bočicu od vode sa pipkom) sipati 
smjesu za palačinke i praviti čipku na vreloj podmazanoj tavi. 
Jednostavno je kao kad pečete obične palačinke. Najprije napravite 
krug, a onda jednostavno pravite linije u oba pravca.

Fil
1. Skuhati piletinu i isjeckati na sitne komade. 
2. Šampinjone isjeckati na listiće i izdinstati na sitno sjeckanom luku. 
3. Isjeckati pureće suho meso na komadiće, a sira gaudu (ili neki drugi 
sir) izrendati. 
4. Sjediniti sve sastojke od 1-3 i umješati pavlaku. 

.... i na kraju
1. Na čipkastu palačinku staviti list zelene salate, zatim fil i onda nježno 
zamotati.

Kurkuma - čudo prirode

By Sabina   Posted at  12/29/2011 09:10:00 AM   prirode No comments
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova.
Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove curcumin.
Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja.
Kurkuma daje jelima lijepu žutu boju i ugodnu aromu, a osim toga služi kao...
prirodni antibiotik
prevencija raka
za čišćenje jetre i krvi
protiv artritisa i reume
zacjeljuje rane i brzo obnavlja povrijeđenu kožu

Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća.
Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.


12 razloga zbog kojih vrijedi koristiti kurkumu

posjeduje antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina
prevencija mnogih vrsta raka
smanjuje rizik od dječje leukemije
čisti jetru na prirodan način
štiti od Alzheimerove bolesti
prirodni je lijek protiv bolova
regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju
ima anti-upalna svojstva
već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije
zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume
ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu
potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože

Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama zdrave hrane.

Kurkuma se može dodati mnogim receptima: slatkišima i slanim jelama.
Prstohvat kurkume možete dodati u rižu, jela od povrća, tijesto za palačinke, juhu. Kurkuma će dati jelu lijepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu.

utorak, 27. prosinca 2011.

MED I CIMET

By Sabina   Posted at  12/27/2011 12:28:00 PM   med No comments
MED I CIMET -za zdravlje i ljepotu
- Popiti dvije žlice cimetovog praha i jednu čajnu žlicu meda u čaši mlake vode uništava klice u mokraćnom mjehuru
- Protiv zubobolje: Napraviti masu od jedne čajne žlice cimetovog praha i pet čajnih žlica meda te staviti na bolni zub. Ovo možete ponavljati 3 puta dnevno dok vam traje zubobolja
- Kolesterol: Ako se uzimajudvije žlice meda i tri čajne žlice cimetovog praha pomiješane sa 4,5 dcl čaja, to će smanjiti nivo kolesterola u krvi za 10% u roku 2 sata
- Med uzet sa cimetovim prahom liječi bolove u trbuhu te također otklanja čireve u korijenu
- U skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, smanjuje nadutost
- Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima
Probava
- Kada se cimetov prah posut u dvije žlice meda uzme prije jela, to smanjuje kiselinu i pomaže u probavi čak i “najtežih” jela
- Svako jutro, pola sata prije doručka, na prazan želudac i navečer prije spavanja popiti 2 žlice meda i 1 čajnu žlicu cimetovog praha prokuhano u jednoj šalici vode. Uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti, te pomaže mršavljenju
- Nedavne studije su pokazale da je šećer sadržan u medu više koristan nego štetan za snagu tijela te stoga uzimanje pola žlice meda u jednoj čaši vode sa posutim cimetovim prahom, ujutro te nakon tri sata popodne kada vitalnost tijela počinje da opada, povećava vitalnost tijela u roku tjedan dana
Ljudi u Južnoj Americi, ujutro prije svega grgljaju (ispiraju grlo) jednu čajnu žlicu meda i cimetovog praha pomiješane u toploj vodi, tako njihov dah ostaje svjež tokom cijelog dana.




Grčka musaka bez mesa

By Sabina   Posted at  12/27/2011 11:19:00 AM   musaka No comments



Potrebno: 1 kg plavog patlidžana - 2 paradajza - 100 g sira fete - 60 g tvrdog sira - 200 g kisele pavlake - 3 jajeta - 1 glavica crnog luka - ulje - 1 veza peršuna - so - biber - timian - origano Grčka musaka bez mesa
Operite patlidžane i isecite na koturove. Posoljene ih ostavite 30 minuta. Iscedite.Polovinu patlidžana ispržite na ulju. Isitnite luk, drugu polovinu patlidžana i dodajte sve začine. Prodinstajte, prohladite i ispirirajte u mikseru.Dodajte oljušten i  na kocke isečen paradajz.Izgnječite fetu, naribajte sir, dodajte kiselu pavlaku i jaja. Dobro zamešajte. Polovini ove mešavine dodajte propasiranu masu i sve dobro izmešajte. U vatrostalnu posudu stavite polovinu prženih patlidžana, pa pripremljenu masu i drugu polovinu prženih patlidžana. Zalijte drugom polovinom mešavine sira i jaja. U prethodno zagrejanoj pećnici pecite 40 minuta na 180 C.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.