By Sabina
Posted at 12/22/2011 09:09:00 AM
kugice
Potrebno:
-300 gr.mljevenog keksa;
-100 gr.kokosovog brašna;
-100 gr čokolade;
-50 gr šećera u prahu;
-50 gr suhih groždica;
-1/2 margarina.
Priprema:
Rastopiti margarin i dodati mu mljeveni keks,kokosovo brašno,šećer u prahu i groždice.Po potrebi malo mlijeka. Od pripremljene smjese praviti kuglice,uvaljati ih u rastopljenu čokoladu,zatim u kokos.Kuglice staviti u frižider da se stegnu i servirati ih hladne.
By Sabina
Posted at 12/22/2011 08:58:00 AM
riba
Potrebno:
-80 dkg fileta ribe( po želji);
-1 limun;
-brašno,
-mala konzerva skuhane leće,
-25 dkg mrkve,
-3 dkg peršuna,
-1 glavica luka,
-1/2 l kokošije supe,
-ulje,so,biber
Priprema.
Pristaviti juhu,narezati mrkvu i peršunov korijen na rezance.Nasjeckati luk i prepržiti ga.Kada juha provri,dodati povrće i kuhati 8 minuta.Ocijediti leću.Obrisati ribu,nakapati i limunovim sokom,posolitii pobiberiti.Uvaljati ribu u brašno,ispržiti je sa obje strane,rasporediti povrće u zagrijane tanjire,te dodati ribe,ukrasiti nasjeckanim peršunovim lišćem.
By Sabina
Posted at 12/21/2011 09:11:00 PM
tijesto
Malo više od pola margarina rastopiti,staviti šoljicu ulja,2 jaja,2 šoljice šećera u prahu,šoljica mlijeka,pola praška za pecivo i brašna po potrebi.Sve izmiješati da tijesto bude čvrsto.
Slagati lokume u pleh da budu jedno do drugog.Zagrijati rernu i staviti lokume da se peku na 200 stepeni oko 15-20 minuta.dok se ne počnu malo rumenjeti. Pečene lokume valjati u mljeveni šećer.
By Sabina
Posted at 12/19/2011 08:56:00 AM
varivo
-200 gr leće;
-2 krompira(osrednje);
-2 glavice luka;
-mrkva;2 paradajza;maslinovo ulje,so,vegeta.
Priprema:
Leću oprati i ostaviti potopljenu u vodi 2 h.Luk sitno isjeckati i propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklast.Dodato leću i nastaviti dinstati na niskoj temperaturi.Paradajz oguliti,isjeći i dodati jelu.Kada paradajz počne puštati sok,dodati krompir isječen na sitne kockice te mrkvu.Toplu vodu usuti po potrebi. Varivo kuhati oko sat vremena.Pred kraj kuhanja začiniti po želji.
By Sabina
Posted at 12/18/2011 10:13:00 AM
kolač
-3 jajeta;
-9 kašika šećera;
-9 kašika ulja;
-9 kašika mlijeka,oraha;
-9 kašika brašna;
-1 prašak za pecivo;
-1 vanilin šećer;
-3 kašike kakaa.
Zaljev:
-čaša i po vode;
-čaša i po šećera.
Zaliti tijesto i premazati šlagom po vrhu.
By Sabina
Posted at 12/18/2011 10:02:00 AM
tunjevina
-Jedno pakovanje lisnatog smrznutog tijesta;
-jedna konzerva tunjevine;
-4 jaja;
-120 ml milerama;
-dva žumanca,malo soli,biber.
Priprema:
tunjevinu izvadite iz konzerve i ocijedite od ulja.Jaja tvrdo skuhajte,u međuvremenurazvijte lisnato tijesto.Na debljinu oko 1,5 cm.Podijelite na dva dijela.Jednim dijelom obložite dno posude za pečenje,preko njega stavite nadjev od izgnječene tunjevine,kuhanih jaja,soli,bibera i milerama.
Drugim dijelom tijesta prekrijte nadjev,premažite žumanjcem i pecite u vreloj rerni oko 20 minuta.
By Sabina
Posted at 12/16/2011 09:21:00 AM
puslice
-7 dkg šećera;1 bjelanjak;prstohvat soli
1.U bjelanjak staviti prstohvat soli i miksati postepeno pojačavajući brzinu.
2.Sipati šećer i miksati sve dok se šećer ne istopi oko 25 minuta.
3.smjesu kašikom staviti u slastičarsku špricu i istiskivati puslice na pleh,obložen pek papirom.Puslice sušiti u rerni na 100 stepeni oko sat,ohladiti,pažljivo izvaditi u zdjelu i poslužiti.