ponedjeljak, 19. prosinca 2011.

Varivo od leće

By Sabina   Posted at  12/19/2011 08:56:00 AM   varivo No comments
-200 gr leće;
-2 krompira(osrednje);
-2 glavice luka;
-mrkva;2 paradajza;maslinovo ulje,so,vegeta.

Priprema:
Leću oprati i ostaviti potopljenu u vodi 2 h.Luk sitno isjeckati i propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklast.Dodato leću i nastaviti dinstati na niskoj temperaturi.Paradajz oguliti,isjeći i dodati jelu.Kada paradajz počne puštati sok,dodati krompir isječen na sitne kockice te mrkvu.Toplu vodu usuti po potrebi. Varivo kuhati oko sat vremena.Pred kraj kuhanja začiniti po želji.

nedjelja, 18. prosinca 2011.

Crni kolač

By Sabina   Posted at  12/18/2011 10:13:00 AM   kolač No comments
-3 jajeta;
-9 kašika šećera;
-9 kašika ulja;
-9 kašika mlijeka,oraha;
-9 kašika brašna;
-1 prašak za pecivo;
-1 vanilin šećer;
-3 kašike kakaa.
Zaljev:
-čaša i po vode;
-čaša i po šećera.

Zaliti tijesto i premazati šlagom po vrhu.

Tunjevina u lisnatom tijestu

By Sabina   Posted at  12/18/2011 10:02:00 AM   tunjevina No comments
-Jedno pakovanje lisnatog smrznutog tijesta;
-jedna konzerva tunjevine;
-4 jaja;
-120 ml milerama;
-dva žumanca,malo soli,biber.

Priprema:
tunjevinu izvadite iz konzerve i ocijedite od ulja.Jaja tvrdo skuhajte,u međuvremenurazvijte lisnato tijesto.Na debljinu oko 1,5 cm.Podijelite na dva dijela.Jednim dijelom obložite dno posude za pečenje,preko njega stavite nadjev od izgnječene tunjevine,kuhanih jaja,soli,bibera i milerama.
Drugim dijelom tijesta prekrijte nadjev,premažite žumanjcem i pecite u vreloj rerni oko 20 minuta.

petak, 16. prosinca 2011.

Puslice

By Sabina   Posted at  12/16/2011 09:21:00 AM   puslice No comments
-7 dkg šećera;1 bjelanjak;prstohvat soli

1.U bjelanjak staviti prstohvat soli i miksati postepeno pojačavajući brzinu.
2.Sipati šećer i miksati sve dok se šećer ne istopi oko 25 minuta.
3.smjesu kašikom staviti u slastičarsku špricu i istiskivati puslice na pleh,obložen pek papirom.Puslice sušiti u rerni na 100 stepeni oko sat,ohladiti,pažljivo izvaditi u zdjelu i poslužiti.

Starinski kolač s medom

By Sabina   Posted at  12/16/2011 09:13:00 AM   starinski No comments
Potrebno je:
-1 dcl meda;1 dcl ulja;250 gr šećera;250 gr brašna;200 gr mljevenih oraha;1 limun;1 kaš.praška za pecivo;1 kaš.kakaa;i šećer u prahu za posipanje kolača.

Priprema:
1.Izmiješajte u jednoličnu smjesu ulje,med,šećer,kakao i mljevene orahe.
2.Tome dodajte sok i naribanu koricu limuna.
3.Zatim dodajte brašno u koje je stavljen prašak za pecivo i malo vode.
4.sve zajedno izmiješati dobro u gustu masu,tako da ne otpada lako sa kuhače.
5.Odmah sipajte u pleh podmazan uljem i posut brašnom stavite u zagrijanu rernu i pecite na srednje jakoj vatri 35 min.
6.Ispečeni kolač pospite šećerom u prahu i kada se potpuno ohladi režite na kocke.

srijeda, 14. prosinca 2011.

Banana rolat

By Sabina   Posted at  12/14/2011 12:29:00 PM   rolat No comments
Tijesto:
-5 jaja i 9 kaš.šećera,umutit i dodati 3 kašike brašna,1/2 praška za pecivo,šolja mljevenih oraha.Peći na 200-250 stepeni 15-tak minuta.
Fil:
-1/2 mlijeka skuhati i 2 pudinga od vanilije.
Umutit margarin,1 kesicu vanilin šećeras i šolju šećera u prahu,sastavit s pudingom i umutiti.Premazati po tijestu,a po filu poredati banane jednu do druge i sve smotati u rolat.po vrhu premazati šlagom,urasiti s malo kaka ili mrvicama.

utorak, 13. prosinca 2011.

Makaroni s gljivama

By Sabina   Posted at  12/13/2011 08:52:00 AM   makaroni No comments
Sastojci:
-1 pakovanje makarona;1 pavlaka;0,5 kg gljiva;luk,sol,maslac,papar.

Priprema:
Staviti makarone da se kuhaju.U drugu tavu staviti maslac i sitno nasjeckani luk da se malo proprži.Kad luk počne crvenjeti,dodati očišćene gljive i malo vode (oko 100 ml)i kuhati dok voda ne ispari.
Kad se malo ohladi,dodati pavlaku i dobro izmiješati da se smjesa izjednači.Preliti makarone umakom.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.