nedjelja, 18. prosinca 2011.

Crni kolač

By Sabina   Posted at  12/18/2011 10:13:00 AM   kolač No comments
-3 jajeta;
-9 kašika šećera;
-9 kašika ulja;
-9 kašika mlijeka,oraha;
-9 kašika brašna;
-1 prašak za pecivo;
-1 vanilin šećer;
-3 kašike kakaa.
Zaljev:
-čaša i po vode;
-čaša i po šećera.

Zaliti tijesto i premazati šlagom po vrhu.

Tunjevina u lisnatom tijestu

By Sabina   Posted at  12/18/2011 10:02:00 AM   tunjevina No comments
-Jedno pakovanje lisnatog smrznutog tijesta;
-jedna konzerva tunjevine;
-4 jaja;
-120 ml milerama;
-dva žumanca,malo soli,biber.

Priprema:
tunjevinu izvadite iz konzerve i ocijedite od ulja.Jaja tvrdo skuhajte,u međuvremenurazvijte lisnato tijesto.Na debljinu oko 1,5 cm.Podijelite na dva dijela.Jednim dijelom obložite dno posude za pečenje,preko njega stavite nadjev od izgnječene tunjevine,kuhanih jaja,soli,bibera i milerama.
Drugim dijelom tijesta prekrijte nadjev,premažite žumanjcem i pecite u vreloj rerni oko 20 minuta.

petak, 16. prosinca 2011.

Puslice

By Sabina   Posted at  12/16/2011 09:21:00 AM   puslice No comments
-7 dkg šećera;1 bjelanjak;prstohvat soli

1.U bjelanjak staviti prstohvat soli i miksati postepeno pojačavajući brzinu.
2.Sipati šećer i miksati sve dok se šećer ne istopi oko 25 minuta.
3.smjesu kašikom staviti u slastičarsku špricu i istiskivati puslice na pleh,obložen pek papirom.Puslice sušiti u rerni na 100 stepeni oko sat,ohladiti,pažljivo izvaditi u zdjelu i poslužiti.

Starinski kolač s medom

By Sabina   Posted at  12/16/2011 09:13:00 AM   starinski No comments
Potrebno je:
-1 dcl meda;1 dcl ulja;250 gr šećera;250 gr brašna;200 gr mljevenih oraha;1 limun;1 kaš.praška za pecivo;1 kaš.kakaa;i šećer u prahu za posipanje kolača.

Priprema:
1.Izmiješajte u jednoličnu smjesu ulje,med,šećer,kakao i mljevene orahe.
2.Tome dodajte sok i naribanu koricu limuna.
3.Zatim dodajte brašno u koje je stavljen prašak za pecivo i malo vode.
4.sve zajedno izmiješati dobro u gustu masu,tako da ne otpada lako sa kuhače.
5.Odmah sipajte u pleh podmazan uljem i posut brašnom stavite u zagrijanu rernu i pecite na srednje jakoj vatri 35 min.
6.Ispečeni kolač pospite šećerom u prahu i kada se potpuno ohladi režite na kocke.

srijeda, 14. prosinca 2011.

Banana rolat

By Sabina   Posted at  12/14/2011 12:29:00 PM   rolat No comments
Tijesto:
-5 jaja i 9 kaš.šećera,umutit i dodati 3 kašike brašna,1/2 praška za pecivo,šolja mljevenih oraha.Peći na 200-250 stepeni 15-tak minuta.
Fil:
-1/2 mlijeka skuhati i 2 pudinga od vanilije.
Umutit margarin,1 kesicu vanilin šećeras i šolju šećera u prahu,sastavit s pudingom i umutiti.Premazati po tijestu,a po filu poredati banane jednu do druge i sve smotati u rolat.po vrhu premazati šlagom,urasiti s malo kaka ili mrvicama.

utorak, 13. prosinca 2011.

Makaroni s gljivama

By Sabina   Posted at  12/13/2011 08:52:00 AM   makaroni No comments
Sastojci:
-1 pakovanje makarona;1 pavlaka;0,5 kg gljiva;luk,sol,maslac,papar.

Priprema:
Staviti makarone da se kuhaju.U drugu tavu staviti maslac i sitno nasjeckani luk da se malo proprži.Kad luk počne crvenjeti,dodati očišćene gljive i malo vode (oko 100 ml)i kuhati dok voda ne ispari.
Kad se malo ohladi,dodati pavlaku i dobro izmiješati da se smjesa izjednači.Preliti makarone umakom.

ponedjeljak, 12. prosinca 2011.

Varivo od kelja s junetinom

By Sabina   Posted at  12/12/2011 11:07:00 AM   varivo No comments
Potrebno:
-1 glavica kelja(srednje veličine);750 gr.junećeg mesa s kostima;1 veza zeleni;! manja glavica crvenog luka;2 glavice bijelog luka;3 krompira;1 list lovora;sol,biber u zrnu.

Priprema:

Meso staviti u vodu,kuhati kao za juhu.dodati očišćenu zelen i nekoliko zrna bibera.Glavicu luka razrezati i prepolovljenu zapeći na ploči,pa je dodati mesu i zeleni.Dodati list lovora i bijeli luk.Posoliti i kuhati dok se meso ne skuha.Kuhano meso izvaditi,odvojiti od kostiju i izrezati na komade.Mrkvu izrezati nak olutove,a korijen celera i peršuna ukloniti.Juhu procijediti,stavit da provri,pa dok vri spusti u nju očišćenu i na 4 dijela izrezanu glavicu kelja.Na krupne kriške izrezati krompir,kuhano meso i mrkvu.Dodati i sitno sjeckan peršunov list.Poklopljeno kuhati dok krompir ne  omekša.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.