subota, 3. prosinca 2011.

Goveđi gulaš

By Sabina   Posted at  12/03/2011 09:18:00 AM   gulaš No comments

Sastojci za 4 osobe:


-600 ggoveđeg mesa,
--6 kašika ulja,
-2 komlovorovog lista,
-250 mlsoka od paradajza,
-1 kašičicebosiljka,
2 kašikavegete,
-po ukususoli,
-1 kašičiceperšuna,
-600 gcrnog luka,
-2 kašičicemljevene crvene paprike,
-malobibera.
 Priprema:


Oljuštite crni luk i sitno ga isjeckajte. Na prethodno zagrijanom ulju pržite luk dok ne dobije tamno žutu boju.
Pošto je luk dobro propržen, dodajte vodu i ostavite da se dinsta oko 20-ak minuta.
U međuvremenu, isjecite meso na kocke.
Kada je luk prodinstan, dodajte 2 kašičice crvene paprike, nekoliko listova lovora i govedinu.
Dodajte vodu, promiješajte, dodajte peršun i ostavite da se krčka.
Ukoliko je potrebno, s vremena na vrijeme, dodajite vodu.
Petnaestak minuta pre nego što je paprikaš završen, dodajte vegetu i paradajz sok, pa posolite i pobiberite po ukusu.
Što se duže kuha, gulaš je ljepši. Ne zaboravite da gulaš sa vremena na vrijeme promješate.
Na samom kraju, dodajte kašičicu bosiljka i kuhajte još 2-3 min.
Gulaš poslužite sa makaronama ili krompir pireom. 

Prijatno!

petak, 2. prosinca 2011.

Francuska salata

By Sabina   Posted at  12/02/2011 10:34:00 AM   salata No comments
-450 g zamrznute mješavine povrća za francusku salatu,
-so;
-50 g kiselih krastavaca

 Za salatni preljev:
-90 g majoneze;
-1 kašikica senfa;
-100 ml kiselog vrhnja;
-so;
-biber

1.Zamrznutu mješavinu povrća staviti u kipuću posoljenu vodu,a kad ponovo prokuha,kuhati 10-tak minuta.
2.Kuhano povrće ocijediti i ohladiti.
3.Majonezu pomiješati sa senfom,vrhnjem,soli i biberom i dodati ohlađenom povrću.
4.Dodati krastavce i sve zajedno kagano promiješajte.

Salatu ohladiti i poslužiti kao prilog uz hladne nareske i pečeno meso.

četvrtak, 1. prosinca 2011.

Marcipan

By Sabina   Posted at  12/01/2011 12:08:00 PM   orasi No comments
-3 jaja;
-6 fildžana šećera;
-2 fildžana mljevenih oraha;
-5 fildžana brašna;
-3 fildžana ulja;
-malo praška za pecivo
Ispeći i na ohlađen kolač sipati fil.

Fil:
-18 kašika šećera;
-6 kašika vode

Prokuhati i skinuti sa vatre,dodati 6 kašika oraha,13 dkg maslaca;2 reda čokolade i 2 kašike kokosa.

Bosanski jastuk

By Sabina   Posted at  12/01/2011 11:44:00 AM   jastuk 2 comments
6 jaja ulupati sa 5 kašika šećera,dodati 6 kašika brašna;šaku oraha,1 prašak za pecivo.Kad je pečeno reže se na pola i filuje.
Fil:
6 žumanjaka umutit sa 3 kašike brašna,200 gr šećera u 1/2 l vrelog mlijeka.kuhati dok se ne zgusne.U ovo se doda margarin.
Krema:
6 bjelanjaca i  200 gr šećera,preliti kolač odozgo.

srijeda, 30. studenoga 2011.

Šarena salata

By Sabina   Posted at  11/30/2011 02:36:00 PM   šarena No comments
Potrebno je:


1 konzerva (540 ml) bijelog graha
2 svjeza paradajza
4 mlada zelena luka
1 crveni luk
maslinovo ulje, pola limuna, so i biber
3 jaja, isjecena na komadice i crne masline
Priprema: Oprati i iscjediti grah, izmjesati sa sjeckanim lukom, zelenim, mladimi crvenim, isjeckat paradajz, i staviti na tanjir, zaciniti zacinoma, posuti uljem i limunom, staviti masline i jaja.

Palačinke sa jabukama

By Sabina   Posted at  11/30/2011 02:30:00 PM   palačinke No comments
Potrebno je: 

- 2 jaja
- 100 g brašna
- malo soli, i šečera
- 1,5 dl mlijeka
- 2 jabuke

Pripreme: 

Izmiješajte mikserom jaja, brašno i mlijeko i ostavite da odstoji 10 minuta. Jabuke ogulite, izvadite im sredinu i isjecite na kolutiće debljine 1 cm. U tavi za palačinke zagrijte malo maslaca, sipajte tijesto, ispržite sa obije strane, poredajte kolutice jabuke i pospite cimetom. Uživajte uz ovu poslasticu, uz naravno šlag. Ova smjesa se povecava po želji. 

Čorba od graška

By Sabina   Posted at  11/30/2011 10:20:00 AM   grašak No comments
Potrebno je:


-800 gr graška 
-2 crna luka 
-1 supena kašika 
-1 supena kašika maslaca 
-1,2 litra supe 
-400 ml pavlake 
-so i biber 
-4 kriške bijelog hljeba 
-2 supene kašike maslaca 
-peršunovo lišće 
Priprema: Očistite i isjeckajte luk, pa ga izdinstajte na vrelom maslacu, a na kraju dodajte grašak, pola količine supe i 200 ml pavlake. Pustite da prokljuća pa dodajte preostalu količinu supe i začinite po ukusu. Hljeb isjeckajte na komadiće i prepecite na vrelom maslacu. Ulupajte 200 ml pavlake. Supu sipajte u tanjir, dodajte pavlaku, kockice hljeba i ukrasite kolutovima luka i peršunovim lišćem.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.