petak, 2. prosinca 2011.

Francuska salata

By Sabina   Posted at  12/02/2011 10:34:00 AM   salata No comments
-450 g zamrznute mješavine povrća za francusku salatu,
-so;
-50 g kiselih krastavaca

 Za salatni preljev:
-90 g majoneze;
-1 kašikica senfa;
-100 ml kiselog vrhnja;
-so;
-biber

1.Zamrznutu mješavinu povrća staviti u kipuću posoljenu vodu,a kad ponovo prokuha,kuhati 10-tak minuta.
2.Kuhano povrće ocijediti i ohladiti.
3.Majonezu pomiješati sa senfom,vrhnjem,soli i biberom i dodati ohlađenom povrću.
4.Dodati krastavce i sve zajedno kagano promiješajte.

Salatu ohladiti i poslužiti kao prilog uz hladne nareske i pečeno meso.

četvrtak, 1. prosinca 2011.

Marcipan

By Sabina   Posted at  12/01/2011 12:08:00 PM   orasi No comments
-3 jaja;
-6 fildžana šećera;
-2 fildžana mljevenih oraha;
-5 fildžana brašna;
-3 fildžana ulja;
-malo praška za pecivo
Ispeći i na ohlađen kolač sipati fil.

Fil:
-18 kašika šećera;
-6 kašika vode

Prokuhati i skinuti sa vatre,dodati 6 kašika oraha,13 dkg maslaca;2 reda čokolade i 2 kašike kokosa.

Bosanski jastuk

By Sabina   Posted at  12/01/2011 11:44:00 AM   jastuk 2 comments
6 jaja ulupati sa 5 kašika šećera,dodati 6 kašika brašna;šaku oraha,1 prašak za pecivo.Kad je pečeno reže se na pola i filuje.
Fil:
6 žumanjaka umutit sa 3 kašike brašna,200 gr šećera u 1/2 l vrelog mlijeka.kuhati dok se ne zgusne.U ovo se doda margarin.
Krema:
6 bjelanjaca i  200 gr šećera,preliti kolač odozgo.

srijeda, 30. studenoga 2011.

Šarena salata

By Sabina   Posted at  11/30/2011 02:36:00 PM   šarena No comments
Potrebno je:


1 konzerva (540 ml) bijelog graha
2 svjeza paradajza
4 mlada zelena luka
1 crveni luk
maslinovo ulje, pola limuna, so i biber
3 jaja, isjecena na komadice i crne masline
Priprema: Oprati i iscjediti grah, izmjesati sa sjeckanim lukom, zelenim, mladimi crvenim, isjeckat paradajz, i staviti na tanjir, zaciniti zacinoma, posuti uljem i limunom, staviti masline i jaja.

Palačinke sa jabukama

By Sabina   Posted at  11/30/2011 02:30:00 PM   palačinke No comments
Potrebno je: 

- 2 jaja
- 100 g brašna
- malo soli, i šečera
- 1,5 dl mlijeka
- 2 jabuke

Pripreme: 

Izmiješajte mikserom jaja, brašno i mlijeko i ostavite da odstoji 10 minuta. Jabuke ogulite, izvadite im sredinu i isjecite na kolutiće debljine 1 cm. U tavi za palačinke zagrijte malo maslaca, sipajte tijesto, ispržite sa obije strane, poredajte kolutice jabuke i pospite cimetom. Uživajte uz ovu poslasticu, uz naravno šlag. Ova smjesa se povecava po želji. 

Čorba od graška

By Sabina   Posted at  11/30/2011 10:20:00 AM   grašak No comments
Potrebno je:


-800 gr graška 
-2 crna luka 
-1 supena kašika 
-1 supena kašika maslaca 
-1,2 litra supe 
-400 ml pavlake 
-so i biber 
-4 kriške bijelog hljeba 
-2 supene kašike maslaca 
-peršunovo lišće 
Priprema: Očistite i isjeckajte luk, pa ga izdinstajte na vrelom maslacu, a na kraju dodajte grašak, pola količine supe i 200 ml pavlake. Pustite da prokljuća pa dodajte preostalu količinu supe i začinite po ukusu. Hljeb isjeckajte na komadiće i prepecite na vrelom maslacu. Ulupajte 200 ml pavlake. Supu sipajte u tanjir, dodajte pavlaku, kockice hljeba i ukrasite kolutovima luka i peršunovim lišćem.

Sarajevska čorba

By Sabina   Posted at  11/30/2011 10:15:00 AM   sarajevska No comments
Potrebno je:
 
30 dkg teleceg mesa, 5 dkg svijeze bamje, 
3 dkg masla, 1/2 dcl pavlake, 
3 dkg brasna, 8 dkg mrkve, 
persuna i luka, 2 zumanjka, 
10 dkg limuna, so,biber 


Priprema: Telece meso izrezati na male kockice. U tavi zagrijati masnocu, te u nju dodati meso i sitno isjeckano povrce, zatim lagano dinstati. Kada meso blago porumeni, dodati brasno, pa sve prebaciti u lonac i zaliti vodom, dodati svjezu bamju, biber i so. Kuhati. Za to vrijeme od zumanjka i pavlake umutiti jednolicnu masu, koju treba dodati corbi pred kraj kuhanja. Poslije toga corba vise ne smije vriti. Uz corbu se sluzi limun isjecen na kriske, ili posuti persunom

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.