četvrtak, 24. studenoga 2011.

Moderni recept hurmašica

By Sabina   Posted at  11/24/2011 11:33:00 AM   recept No comments

-2 jaja;
-2 fildžana šećera;
-2 fildžana ulja;
-1/2 praška za pecivo;brašna po potrebi

Agda:
-9 fildžana šećera,
-9 fildžana vode
miješati dok se ne istopi šećer,al bez kuhanja i preliti preko vrućih hurmašica...

nedjelja, 20. studenoga 2011.

Musaka od patlidzana

By Sabina   Posted at  11/20/2011 11:35:00 AM   No comments

Potrebno vam je:
1 kg patlidžana,
400 g fasiranog mesa,
1 glavica crnog luka,
3 isječena paradajza,
1 zelena paprika, peršun,
4 jaja,
brašno i kiselo mlijeko.

Priprema: Patlidžan oguliti, pa po dužini sijeci na tanke šnite (1 cm) i dobro posoliti. Ostaviti ih da tako stoje najmanje 1h. Za to vrijeme propržiti na luku meso, isječenu papriku, paradajz i peršun. Kad je to isprženo, posoliti, pobiberiti. Isječeni patlidžan ocijediti od vode koju je pustio, uvaljati ga u brašno, pa u umućena 2 jaja, i prziti ga na ulju dok ne porumeni sa obe strane. Kad je i to gotovo, redati u pomašćenu tepsiju red patlidžana, red pripremljenog mesa. Posljednji red završiti patlidžanima.preliti razmućenim jajima i kiselim mlijekom,(mada ja volim staviti kasiku supenu ajvara i kasiku kecapa), tako da cijela površina bude u soku/sosu. Peći u rerni dok musaka ne dobije koricu, tacnije dok se ne zapece.

subota, 19. studenoga 2011.

Brzi sendvič

By Sabina   Posted at  11/19/2011 04:26:00 PM   zelena No comments

Potrebno je:
obareno pileće meso;
nekoliko krastavaca,
malo majoneze,
malo pavlake,
svjeza zelena salata.

Priprema
Izgnječite obareno meso viljuškom, usitnite ga. Tome dodajte nekoliko kiselih krastavčića, isjeckanih. Dodajte malo majoneze i malo pavlake (po želji), to sve izmješajte i eto osvježavajuće sendvić salate.

Teleći šiš – ćevap

By Sabina   Posted at  11/19/2011 09:59:00 AM   teleći No comments

Potrebno je:

-750 g teleceg mesa,
-3-4 glavice crnog luka,
-3-4 mrkve,
-so, biber, ulje,
-2 kasike ajvara,
-cackalice.

Priprema:

Meso izrezite na tanke komadice, luk na kolutice, tako da vam se ne razlista, mrkvu na kolutice, uzmite cackalice i nabodite, mrkvu meso luk meso mrkvu, i sve dok vam nestane mesa luka i mrkve. Pripremljene cackalice slozite u serpu, naspite mlake vode, da potopi cackalice, stavite da se kuha na srednjoj vatri, dodajte ajvar biber, so i ulje, Kuhajte dok ne postane mekano, sluzite uz krompir pire, ili gljive, ili zapeceni krompir, ili samo pavlaka.

četvrtak, 17. studenoga 2011.

Pita sa prasom

By Sabina   Posted at  11/17/2011 02:43:00 PM   prasom No comments
Sastojci:
400g gotovih jufki,
500g prase,
40g ulja,
malo soli,
malo bibera,
100g riže.

Način pripreme:

Prasu oprati, isjeći u kolutove, staviti u sud sa zagrijanim uljem, dodati bibera, poklopiti i omekšati.
Rižu kuhati u dosta slanoj vodi, a kad bude mekana, ocijediti i pomiješati sa prasom.

Tepsiju ili pleh namazati uljem i staviti na dno 1—2 kore poprskane uljem, a zidove tepsije obložiti korama, pa staviti nadjev od riže i prase, zatim opet kore i nadjev dok se sve ne upotrebi.
Poslijednji red kora poprskati uljem, pa peći pitu u prethodno zagrcjanoj rerni.

Uz ovu pitu se služi kiselo mlijeko.

utorak, 15. studenoga 2011.

Mini pizze

By Sabina   Posted at  11/15/2011 02:52:00 PM   pizze No comments

Sastojci za mini pizze:

ZA TIJESTO:

50 dkg mekanog brašna,
1 svježi kvasac,
1 dcl mlijeka,
1,2 – 2 dcl vode,
0,5 dcl ulja,
pola žličice soli.

U malo mlakog mlijeka stavite svježi kvasac i pričekajte da se uzdigne. Uzdignuti kvasac zamijesite zajedno s ostalim sastojcima u glatko tijestoi stavite na toplo da se digne. Dignuta tijesto razvaljajte na željenu debljinu i okruglim kalupom ( čašom ) režite mini pizze. Stavljajte ih u namašten lim i na njih stavljajte nadjev koji se sastoji od pasirane rajčice pomiješane s žlicom maslinovog ulja, malo soli i origana. Na to stavljajte ribanu šunku i ribani sir. Pecite ih u pećnici na 180- 200 stupnjeva.

Piletina i krompir

By Sabina   Posted at  11/15/2011 02:03:00 PM   piletina No comments


Potrebni sastojci:


1 pile,
1.5 kg krompira,
100 gr luka,
150 gr mrkve,
1 čaša pileće juhe,
biber,so,vegeta.

Način pripreme:

Piletinu prokuhati i isjeći na komade.
Oguliti krompir i isjeci ga na polovice. Prokuhati krompir.
Na vrelom ulju prepržiti luk i mrkvu.
U vatrostalnu zdjelu za pečenje poredati polugotovu piletinu i krompir, a na vrh luk i mrkvu. Podliti pilećom juhom. Poklopiti zdjelu i dunstati narednih tridesetak minuta.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.