četvrtak, 17. studenoga 2011.

Pita sa prasom

By Sabina   Posted at  11/17/2011 02:43:00 PM   prasom No comments
Sastojci:
400g gotovih jufki,
500g prase,
40g ulja,
malo soli,
malo bibera,
100g riže.

Način pripreme:

Prasu oprati, isjeći u kolutove, staviti u sud sa zagrijanim uljem, dodati bibera, poklopiti i omekšati.
Rižu kuhati u dosta slanoj vodi, a kad bude mekana, ocijediti i pomiješati sa prasom.

Tepsiju ili pleh namazati uljem i staviti na dno 1—2 kore poprskane uljem, a zidove tepsije obložiti korama, pa staviti nadjev od riže i prase, zatim opet kore i nadjev dok se sve ne upotrebi.
Poslijednji red kora poprskati uljem, pa peći pitu u prethodno zagrcjanoj rerni.

Uz ovu pitu se služi kiselo mlijeko.

utorak, 15. studenoga 2011.

Mini pizze

By Sabina   Posted at  11/15/2011 02:52:00 PM   pizze No comments

Sastojci za mini pizze:

ZA TIJESTO:

50 dkg mekanog brašna,
1 svježi kvasac,
1 dcl mlijeka,
1,2 – 2 dcl vode,
0,5 dcl ulja,
pola žličice soli.

U malo mlakog mlijeka stavite svježi kvasac i pričekajte da se uzdigne. Uzdignuti kvasac zamijesite zajedno s ostalim sastojcima u glatko tijestoi stavite na toplo da se digne. Dignuta tijesto razvaljajte na željenu debljinu i okruglim kalupom ( čašom ) režite mini pizze. Stavljajte ih u namašten lim i na njih stavljajte nadjev koji se sastoji od pasirane rajčice pomiješane s žlicom maslinovog ulja, malo soli i origana. Na to stavljajte ribanu šunku i ribani sir. Pecite ih u pećnici na 180- 200 stupnjeva.

Piletina i krompir

By Sabina   Posted at  11/15/2011 02:03:00 PM   piletina No comments


Potrebni sastojci:


1 pile,
1.5 kg krompira,
100 gr luka,
150 gr mrkve,
1 čaša pileće juhe,
biber,so,vegeta.

Način pripreme:

Piletinu prokuhati i isjeći na komade.
Oguliti krompir i isjeci ga na polovice. Prokuhati krompir.
Na vrelom ulju prepržiti luk i mrkvu.
U vatrostalnu zdjelu za pečenje poredati polugotovu piletinu i krompir, a na vrh luk i mrkvu. Podliti pilećom juhom. Poklopiti zdjelu i dunstati narednih tridesetak minuta.

Pita sa jabukama

By Sabina   Posted at  11/15/2011 10:26:00 AM   pita No comments


Sastojci:

500 g kora za pitu,
1 kg kiselih jabuka,
šaka suvog grožđa,
100 g oraha,
šećer,
kašičica cimeta,
2 kesice vanilin šećera,
1 kesica praška za pecivo,
ulje.

Priprema:

Oprati, oljuštiti i krupno izrendati jabuke. Dodati suvo grožđe, seckane orahe, cimet i šećer po ukusu.
Po dve kore poprskati mešavinom vruće vode, praška za pecivo i ulja. Stavljati nadev od jabuka i uvijati kore.
Poređati u dobro nauljen pleh i peći na umerenoj temperaturi. Izvaditi, prekriti vlažnom salvetom i kada se ohladi seći na komade, pa posuti vanilin šećerom.

nedjelja, 13. studenoga 2011.

Milka torta

By Sabina   Posted at  11/13/2011 10:11:00 PM   torta 2 comments

Kora:

3 jaja, 6 kasika secera, 3 kasike ulja, 1 kasika kakao praha, 6 kasika brasna i pola praska za pecivo, sve se ovo umuti i stavi se u kalup za torte, pece nekih 25 minuta na 180 stepeni, ustvari to zavisi od rerne. Prave se dvije kore, kad se jedna ispece onda se pravi druga, obadvije se ohlade i dok se hlade pravi se fil.

Fil:

Umutiti 5 bjelanaca sa 250 gr. secera, ostaviti po strani i u drugoj posudi umutiti 5 zumanaca sa 250 gr. margarina, istopljenu milka cokoladu od 300 grama umijesati u smjesu zumanaca umjesiti i dodati smjesu bjelanaca, sve izmijesati. Staviti jednu koru pa premazati filom, pa drugu koru pa premazati ostatkom fila, umutiti slag kremu i ukrasiti milka tortu.

Štrudla bestilj

By Sabina   Posted at  11/13/2011 07:02:00 PM   štrudla No comments

Potrebno je za tjesto: 500 g brašna, kesica germe, 80 g maslaca, 180 g šecera, 2 jaja, oko 2 dl mlijeka, mjera je okvirna, moze bit manje moze biti vise, malo soli, 1 vanilin šecer i pekmez dzem bestilj od sljiva.
Jaja, secer, maslac, 1 dl mlijeka, umutite, u to dodajte malo zagrijanog mlijeka, i germu, mada ja obicno ugrijem mlijeko i dodam germu pa onda sastavim sa smjesom, navika, a uvijek se u zurbi pravi strudla. Dodajte brasno, zamjestite ni tvrdo ni previse makano, ovo mi je nadraza smjesa. Tj ljepse izgleda nego tjesto za pitu ili lokume. Ostavite tjesto da nadodje, odnosno udvostruci svoju postojecu kolicinu. Razdvojite na dva djela, razvaljajte na 5 mm, i filujte. Zzarolajte strudlu premazite umucenim jajetom, ili samo zumancem, pospite secerom. Pecite na 190 stepeni nekih 40 minuta, ostavite da se ohladi.

subota, 12. studenoga 2011.

Pileći Čevap

By Sabina   Posted at  11/12/2011 10:30:00 AM   pileći No comments

Potrebno je:

1 veće pile,
5 glavica crnog luka,
3 paradajza,
1 kasika maslaca,
pavlaka,
pola kašike brašna,
malo soli, bibera.
malo aleve paprike.

Priprema:

Pile isjeći na komade i staviti u šerpu. Dodati crni luk narezan na listiće, narezan paradajz, alevu papriku, so i maslo. Poklopiti i pustiti da se lagano dinsta. Kad je meso gotovo, posuti brašnom pa jos malo dinstati. Zatim doliti malo vode i ostaviti jos neko vrijeme da kuha. Kad je sve gotovo, dodati pavlaku.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.