By Sabina
Posted at 6/10/2012 10:24:00 AM
krompir
Krompir skuhatii napraviti pire.Izdinstati luk,gljive,malo paradajza.Pred kraj dodati malo mlijeka i kašiku pavlake i krčkati još 5 minuta.Posoliti i dodati.Za salatu napraviti lukmiru.Mladi luk,pavlaka,malo mladog sira pomiješati sa malo mlijeka.Posoliti.Prijatno!
By Sabina
Posted at 6/10/2012 10:21:00 AM
tjestenina
Tjesteninu skuhati,a u međuvremenu u tavi izdinsati luk,suho meso,dodati malo paradajza sosa,posoliti,povegetiti....to je to..ništa lakše..:) dodati pavlaku po želji.
By Sabina
Posted at 6/10/2012 10:08:00 AM
zelje
Potrebno:
-500 gr.kukuruznog brašna,kg zelja,100 ml.pavlake,2 jaja,mlijeko,pola praška za pecivo.
Zelje dobro oprati isjeckati na sitno.U zelje dodati jaja,pavlaku,dobro umutiti.Dodati kukuruzno brašno i pola praška za pecivo i umutiti s mlijekom.Posoliti i izliti u podmazanu tepsiju.Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.Zaliti sa malo mlijeka i putera.Poslužiti uz jogurt.Prijatno!
By Sabina
Posted at 6/10/2012 09:51:00 AM
torta
POTREBNO(za 8 osoba, 220 kalorija po porciji): 500 g jagoda, 200 g brašna, 250 g ricotte (ili mladog sira), 90 g šećera, 1 bjelance, 1 limun, 1,2 dl soka od jabuke, 2 kašike ulja od kikirikija, 10 g želatina u listićima, šećer u prahu, listići mente, so
PRIPREMA: Želatin omekšati u hladnoj vodi. Limun oprati i krupnije naribati dio kore. Izmiksati u zrnastu smjesu brašno, 30 g šećera, ulje, naribanu koricu limuna i malo soli, dodati sok jabuke i miksati dok tijesto ne dobije oblik lopte. Zamotati u prozornu foliju i ostaviti na hladnom (ne u frižideru) oko pola sata. Jagode oprati (nekoliko odvojiti za dekoraciju), odstraniti peteljke i isjeckati. U šerpu staviti 60 g šećera i limunov sok, kuhati 6-7 minuta, dodati želatin, jagode, promiješati, skloniti s vatre i ohladiti. Ricottu kremasto umutiti, dodati smjesu s jagodama i pažljivo promiješati. Dodati čvrst snijeg od bjelanca i opet promiješati. Tijesto tanko razvaljati, staviti u okruglu tepsiju, dno izbušiti viljuškom, prekriti papirom za pečenje, usuti dvije šake suhog graha i peći 15 minuta na 180 stepeni. Izvaditi papir i grah, peći još 5 minuta, ohladiti, usuti kremu i držati u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja. Ukrasiti preostalim izrezanim jagodama i listićima mente, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
By Sabina
Posted at 6/10/2012 09:46:00 AM
zelena
Uz malu pomoć aromatičnog bilja
Riba sa zelenim kremom
POTREBNO(za 4 osobe): 8 fileta bijele ribe (list, oslić, orada), 2 krastavca, 2 obarena veća krompira, 80 g putera, peršun, vlasac, majčina dušica, bosiljak, maslinovo ulje, so i biber
PRIPREMA: Bilje oprati, posušiti, odvojiti nekoliko grančica majčine dušice i vlasca, ostatak sitno isjeckati, posoliti i umutiti s puterom u homogenu kremastu smjesu. Ribu premazati uljem, pržiti s jedne strane oko 2 minute, premazati s malo kreme, složiti u tepsiju i peći 5 minuta na 180 stepeni. Krastavce oguliti, odstraniti sjemenke, izrezati na kockice, posoliti i pržiti na malo ulja oko 5 minuta, dodati malo sitno isjeckanog bilja i promiješati. Topao krompir izgnječiti viljuškom i umiješati kašiku kreme od putera i bilja. Na svaki tanjir usuti malo krompira, preko staviti 2 riblja fileta, pored krastavce, sve pobiberiti i ukrasiti majčinom dušicom.
By Sabina
Posted at 5/08/2012 03:51:00 PM
tikvice
Ovako napravljene pljeskavice su i zdrave i privlačne čak i za decu.
Sastojci za 4 osobe:
1 srednja tikvica
Izrendana kora sa ½ limuna
1 jaje
½ kašičice soli
¼ kašičice bibera
½ kg mlevene piletine ili ćuretine
¼ šolje prezli
1 glavica luka, sitno seckanog
Priprema: 10 minuta; Ukupno: 25 minuta
Stavite malo ulja na roštilj i zagrejte ga. Izrendajte tikvice za jednu šolju (oko 250ml). Rukama iscedite što više tečnosti možete. Umutite jaja sa korom limuna, dodajte so i biber. Dodajte zatim tikvice, piletinu, prezle i luk. Zatim dobro izmešajte varjačom ili rukama kako bi se sve dobro izmešalo.
Napravite zatim 4 pljeskavice, svaku oko 2.5cm debljine. Stavite na roštilj i pecite oko 6 do 8 minuta. Služite u toplim lepinjama uz salatu i dodatke po želji.
Preuzeto sa sajta najbolja mama na svijetu..
Zalogajčići od tikvica i krompira
Ovo jelo je odlično predjelo ili "grickalica" za goste
Sastojci:
1 kg krompira, obarenih, oljuštenih i izrendanih
1 kg tikvica, rendanih
Čen belog luka, mleven
1 kašičica seckanih svežih listova ruzmarina, i dodatni listići za ukrašavanje
¼ šolje rendanog parmezana plus jedna kašika parmezana
¼ šolje prezli
2 belanca, blago umućena
2 kašičice soli ili začina c
¼ kašičice mlevenog bibera ili po ukusu
3 kašike maslinovog ulja
1 ½ šolje maskarpone sira (ili krem sira ili pavlake po ukusu)
Priprema:
Postavite šipku iz rerne na sredinu. Zagrejte rernu na 220C. Sa strane pripremite papir za pečenje.
Položite krompir i tikvice na 2 kuhinjska ubrusa. Njima što više ocedite povrće a zatim ga položite u veću činiju. Dodajte beli luk, izmrvljeni ruzmarin, ¼ šolje parmezana, prezle, belance, so i biber. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte mešavinu povrća u tiganj. Varjačom rasporedite smesu ravnomerno po tiganju. Pospite malo maslinovog ulja po vrhu i pospite 1 kašikom parmezana. Kuvajte oko 8 munita ili dok ivice smese ne porumene. Premestite zatim „palačinku“ na papir za pečenje. Pecite 20 do 25 minuta ili dok gornja strana palačinke ne porumeni a ivice postanu hrskave. U maloj činiji, izmiksajte mascarpone sir dok ne postane penast i dodajte soli i bibera po ukusu. Umesto maskarponea možete koristiti krem sir ili pavlaku.
Isecite palačinku na kockice i poredajte po tanjiru. Na vrhu stavite po malo sira i ukrasite sa svežim listićima ruzmarina.