By Sabina
Posted at 10/31/2011 08:56:00 AM
orasi
Sastojci:
12 listova za baklavu;
300 gr. mljevenih oraha;
50 gr. prezli;
200 gr. margarina;
Sirup:
400 gr. šećera;
2, 5 dcl vode;
kora od pola limuna;
1 kasika svježeg limunovog soka.
Priprema:
Izmesati orahe i prezlu.
Jedan list premazati istopljenim margarinom, staviti preko drugi list, takodje premazati magarinom pa posuti sa pet kasika oraha. Isjeći na trake širine 4 cm pa ih čvrsto umotati u mali valjak. Ako motate ceo list, bez sječenja u trake, listovi mogu da se smježuraju dok se motaju ili da ne bude svuda dovoljno čvrsto umotano tako da se neće dobiti jednake baklavice. Ovaj način sa trakama je sporiji ali su baklavice ljepše.
Redjati u podmazanu tepsiju, svaku baklavicu premazati istopljenim margarinom. Peći na 180 stepeni oko pola sata.
Za sirup kuhati 3-4 minuta secer, vodu i koru od limuna, skinuti sa vatre pa dodati i limunov sok. Prohladnjene baklavice stavljati u vruć sirup, izvaditi ih pa sve posle preliti ostatkom sirupa.
By Sabina
Posted at 10/29/2011 04:45:00 PM
bosanska
Sastojci:
1 kg. jufke
1 kg. oraha
1,5 kg, secera
2 zumanca
2 limuna
1 solja brasna
2 maslaca
2 dl. ulja
Nacin pripreme:
Prvo napraviti tirit:
Rukama izmrviti sto sitnije 2 zumanca sa brasnom i malo ih proprziti u rerni, da pozute. Ohladiti, pa zajedno sa 700 gr. oraha samljeti i dodati koru od 2 rendana limuna i 250 gr. secera.
300 gr. oraha sitno isjeckati rukom, dodati 250 gr. secera i odvojiti na stranu.
Istopiti 1 maslaca, dodati 2 dcl. ulja.
Dobro podmazati duboku tepsiju i sloziti 4 prazne jufke (svaku prije namazati), zatim sve do polovine tepsije svaku jufku posuti sakom mljevenih oraha. Dvije jufke u sredini posuti sa 5 saka sjheckanih i 1 sakom mljevenih oraha.
Do kraja nastaviti sa 1 sakom sjeckanih i 1 sakom mljevenih oraha. Zavrsiti sa 3 prazne namazane jufke.
Baklavu staviti u rernu i 10 min. peci na 200 C, kada baklava dobije lijepu rumenkastu boju smanjiti na 100 C i peci 1 sat. Skuhati zaljev (agdu): 1 kg. secera, 1,5 l. vode, 1,5 isjecen limun, kuhati oko 20 min. mlaku baklavu zaliti vrelim zaljevom. Ostaviti 3 dl. agde pa je staviti jos 5 min. da kljuca i ponovo preliti baklavu da bi imala onaj svoj sjaj po povrsini.Tako zalivenu baklavu poklopiti resetkom da se jufka ne podigne i ostaviti da zaljev upije do sutradan.
P.S. Baklavu mozete ispeci i nemorate je odma zaljevati, baklava dobro ispecena moze stajati i duze da se nezalije, ali kad baklavu hocete da zalijete morate je podgrijati da bude mlaka tako zaljev {agdu} onako vrucu prelijte preko mlake baklave, prvi zaljev neka bude blag ne gust a posle ponovo prokuhajte agdu da bude malo gusca i prelijte preko baklave da ima svoj sjaj preko i ostavite da lijepo upije zaljev .
Bujrum i prijatno!!!
By Sabina
Posted at 10/29/2011 04:22:00 PM
domaći
Sastojci:
25-30 loptica
200 g kokosa
100 ml vrhnja (najobicnijeg.vrhnje koje ja koristim je rijetko i u plasticnoj casi od 2 dcl)
70g secera u prahu
70g margarina
200g cokolade(za utapanje loptica)
Priprema:
1.U zdjelu stavimo kokos sa secerom u prahu.Zagrijemo slatko vrhnje i margarin na laganoj vatri, sve dok se margarin ne otopi.Ugasimo i malo ohladimo.Otopljeni margarin i vrhnje prelijemo preko kokosa i secera u prahu.Sve dobro pomijesamo.Ako vam smjesa ucini prerijetka, dodati kokosa.Mjesati dok ne dobijemo tvrdju smjesu.
2.Praviti malene loptice(vaditi smjesu jednom malenom zlicicom).
3.Loptice slagati na tacnu na koju smo prethodno tavili aluminijsku f.
4.Pokriti prozirnom f.i ostaviti u frizideru da se kuglice malo zategnu, sat vremena otprilike.
5.Cokoladu rastopiti, onako kako to inace radite.
6.Lopticu nabodemo na jedan stapic i utocamo u otopljenu cokoladu, slagati ponovo na tacnu.
7.Cokoladne loptice ostaviti u frizideru prije serviranja, sto duze to bolje!!
By Sabina
Posted at 10/29/2011 04:07:00 PM
ragu
Sastojci:
Broj osoba:4 osobe
200 g piletine
50 g graška
100 g cvjetače
50 g šampinjona
muškatni oraščić
sol
papar
100 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
40 g maslaca
20 g brašna
1 žumance
2 žlice kiselog vrhnja
limunov sok
1 Kokošja kocka Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
peršinov list
Priprema:
Vrijeme pripreme:
40 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1.Piletinu i korjenasto povrće narežite na manje kocke.
2.Na zagrijanom maslacu lagano popecite piletinu, a zatim pripremljeno povrće. Nakon toga dodajte cvjetiće cvjetače i grašak.
3.Malo posolite, pobrašnite i zalijte vodom. Dodajte kokošju kocku i ostavite lagano kuhati.
4.Posebno na malo maslaca propirjajte na listiće narezane šampinjone, malo ih posolite i umiješajte u juhu.
5.Sve još popaprite i dodajte naribani muškatni oraščić, a sasvim na kraju umiješajte žumance razmućeno u kiselom vrhnju i nasjeckani peršin.
6.Po želji juhi dodajte malo limunova soka.
Posluživanje:
Pileću ragu juhu poslužite uz prepečenac.
Savjet:
Na isti način možete pripremiti ragu juhu od teletine.
By Sabina
Posted at 10/29/2011 03:36:00 PM
paprike
Sastojci:
3 crvene paprike
4 pecene paprike (u ulju)
1 crni luk
4 krompira (manjih)
1/2 case belog vina
1l bistre juhe od mesa
2 cena belog luka
2 kasike maslinovog ulja
persun
origano
Priprema.
Vrijeme pripreme:30 min
1Krompir oljustiti i naseci na sitne delove, papriku oprati i odstraniti semenke i bele delove pa je iseci na kockice. Iseckati beli i crni luk
2Lukove proprziti na maslinovom ulju i kada porumene dodati papriku i krompir.Zatim doliti belo vino, so i origano i kuvati 5 min
3Dodati bistru juhu i kuvati sledecih 25 min
4Kada se malo prohladi izmiksati sve u blenderu
5U tiganju proprziti malo pecenu papriku (dodati kasiku secera ako zelite dobiti slatko-kiselkasti ukus) pa onda time ukrasiti juhu, i posipati je seckanim persunom
6Ukrasiti po zelji sitno naseckanim kuvanim jajetom
7Sluziti toplo
By Sabina
Posted at 10/29/2011 03:24:00 PM
pileći
Sastojci:
800 grama pilećeg filea (4-6 komada)
papar
3 žličice vegete
200 ml vode
25 g otopljenog maslaca (jedna mala kockica)
2 češnja češnjaka
1/2 žličice origana
150 g sira trapista ili sl.
1 žlica maslinovog ulja
za paniranje:
80 g krušnih mrvica
2 žličice crvene slatke paprike
2 jušne žlice ribanog parmezana
Priprema:
U posudu staviti vodu, 2 žličice vegete, potisnuti češnjak i maslac, staviti da zavrije pa kuhati nekoliko minuta.
Pripremiti smjesu za paniranje: pomiješati krušne mrvice, naribani parmezan i mljevenu crvenu papriku.
Pileći file staviti jedan po jedan u vrećicu i istući u tanki file ili ga prerezati i otvoriti u fetu pa isto tako malo istući. Svaki popapriti i malo posuti vegetom.
Na svaki file staviti komad sira pa zarolati i pričvrstiti čačkalicama. Ovako pripremljene svitke umočiti u pripremljenu tekućinu pa u smjesu za paniranje.
U tepsiju staviti papir za pečenje složiti svitke. Po želji peći uz krumpire (1,5 kg) odrezane na fetice. Preostalu tekućinu preliti po krumpirima i svicima te staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 st.C na 45 minuta.
Krumpire nije potrebno dodatno soliti jer su dovoljno začinjeni preostalom tekućinom. Kad su pečeni po želi poprskati sa žlicom maslinovog ulja.
By Sabina
Posted at 10/26/2011 12:15:00 PM
tople
Klasični boršč:
Potrebno (za 8 osoba): 600 g teletine s kostima, 200 g kuhane šunke, 1 luk, 1 list lovora, 3 cvekle pečene u rerni, 700 g kupusa, kašika brašna, kisela pavlaka, vlasac, kašika sirćeta, so i biber
Priprema: meso kuhati oko dva sata u 2,5 litra slane vode s lukom i lovorom. Izvaditi meso, procijediti, dodati sitno isjeckan kupus i kuhati oko pola sata na laganoj vatri. Cveklu oguliti, izmiksati s brašnom i sirćetom te pomiješati s kupusom. Iz mesa izvaditi kosti, isjeckati ga; pršut izrezati na tanke trake, sve dodati u čorbu i kratko kuhati. Boršč servirati s kiselom pavlakom, vlascem i posuti biberom.