ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

Uzljevak sa tikvicama

By Sabina   Posted at  8/10/2015 10:11:00 AM   uzljevak No comments
Dvije tikvice narendati,dodati kašiku mladog sira,kašiku kajmaka,malo pavlake i dva jaja.Dobro izmiješati i dodati brašna šolju i po (od čaja),sa malo praška za pecivo.Pomiješati dobro sa malo mlijeko,do željene gustine.Posoliti.Izliti u tepsiju i peći dok ne zarumeni.Zaliti sa malo prokuhane vode i maslaca.

subota, 8. kolovoza 2015.

Egipatska torta

By Sabina   Posted at  8/08/2015 10:20:00 AM   torta No comments
Za kore:
•9 belanaca
•9 kašika šećera...
•200 gr mlevenih oraha
•2 kašike brašna

Fil 1:
•9 žumanaca
•9 kašika šećera
•2 vanilin šećera
•2 pudinga od vanile
•8 dcl mleka
•125 gr maslaca
•100 gr čokolade
•1 kesica šlaga u prahu
Fil 2:
•200 gr šlaga
•3 dcl mleka
•100 gr pečenih krupno mlevenih lešnika
Za ukrašavanje:
•šlag
Priprema:
1.Umutiti 9 belanaca sa 9 kašika šećera, dodati 200 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Ispeći 2 kore veličine 20×30 cm.
2.Fil 1: umutiti 9 žumanaca sa 9 kašika šećera, 2 vanilin šećera, dodati 2 pudinga od vanile. Sve dodati u 8 dcl vrela mleka i kuvati. Kad se skuva i prohladi, dodati 125 gr maslaca i 100 gr čokolade. Mutiti dok se čokolada i maslac ne istope i sve se lepo sjedini. Ostaviti da se ohladi.Umutiti 1 kesicu šlaga po upustvu sa kesice i dodati u fil.
3.Fil 2: umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mleka i dodati 100 gr pečenih krupno mlevenih lešnika.
4.Filovati tortu: kora, fil 1, fil 2, kora, fil 1.
5.Tortu ukrasiti umućenim šlagom

nedjelja, 2. veljače 2014.

Brzi kolač sa kokosom

By Sabina   Posted at  2/02/2014 01:47:00 PM   kolac No comments
Sastojci kore: 2 jaja; 2 dcl. mlijeka; 1 dcl. ulja; 100 gr. šećera; 200 gr. brašna; 1 prašak za pecivo; 2 kašike kakaa. fil: 1 l. mlijeka; 1 šolja šećera; 7 kašika griza; 200 gr. kokosa. Priprema: Skuhati griz u mlijeku tako što stavimo mlijeko da prokuha, zatim dodamo griz i šećer. Kuhati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se prohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrebi i mlak. Sve sastojke za kore stavimo u sud za mućenje i umutimo ručno ili mikserom. Tepsiju dimenzija otprilike 25×34 cm. nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo pola smjese za kore i zapečemo na 170 stepeni oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena. Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smjese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 – 20 minuta da se ispeče i gornja kora. Ovaj kolač je neophodno peći na umjerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu. Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lijepa i glatka.

petak, 31. siječnja 2014.

Maslenica sa piletinom u sosu od gljiva

By Sabina   Posted at  1/31/2014 10:05:00 AM   sosu No comments
Sastojci Broj osoba: 4 osobe Tijesto: -600 gr brasna; -1 jaje -malo maslinovog ulja -pola kesice kvasca -malo secera -malo soli - malo tople vode Sos od gliva: -250 gr gljiva -150 ml vrhnja za kuhanje -luk, vegeta, so, biber Nadjev: -500 gr pilecih prsa -100-150 gr rendanog zutog sira Priprema: 1. Dakle tijesto se priprema kao za pizzu. Bitno je da odstoji bar 2-3 sata a ja ga u ta dva tri sata dva puta premjesim. 2. Kada je dovoljno naraslo, podijeli se na 4 dijela irazvije malo tanje nego za pizzu ali ne pretanko, kako kora ne bi bila tvrda. Na svaku polovinu kruga se stavi samo blago poprzena pileca prsa, narenda malo sira i prekolpi. Paziti da nadjev ne dolazi suvise uz rubove, kako ne bi curio tijekom pecenja. Zatim rubove pristiskom palca zalijepiti i u rernu. 3. Dok se maslenica pece, poprziti malo luka sa gljivama i naposlijetku dodati vrhnje. Ovim sosom preliti maslenicu.

četvrtak, 9. siječnja 2014.

Zeleni rolat i pljeskavice

By Sabina   Posted at  1/09/2014 09:01:00 AM   zeleni No comments
Recept za plljeskavice: pola kile faširanog mesa,glavica luka,so,vegeta,3 jaja,3 kašike brašna i pola praška za pecivo .sve ovo zamutiti sa čašom jogurta od 200 ml. Umućeno ostaviti u frižideru najmanje pola sata.U toku prženja vaditi kašikom. Ispadne ih baš dosta. Recept za zeleni rolat: 3 jaja umutiti posebno.U žumanjce dodati malo mlijeka i šaku zelja,4 kašike brašna,malo praška za pecivoi dodati umućena bjelanjca.Sve zajedno umutiti i peći na pek papiru.Možete premazati sa mileramom,mladim sirom po vašoj želji.

Meza by Sabina

By Sabina   Posted at  1/09/2014 08:52:00 AM   sabina No comments
Pola kg gljiva malo krupnijih: suho meso; sir trapist(gauda,edamer-po vašoj želji) čačkalice Gljivama otkinuti peteljke i staviti krišku suhog mesa i krišku sira trapista i nabosti čačkalicom po sredini da drži.I tako sve jednu po jednu redati u tepsiju.Peći 10-tak minuta dok se sir ne počne topiti.Poslužiti kao mezu ili predjelo.

Pogača-PUŽIĆI

By Sabina   Posted at  1/09/2014 08:48:00 AM   puzici No comments
- 700g brašna - 1 jaje - 1 bjelance - 2 dcl jogurta - 7 žlica ulja - Digo kvasac - sol - žličica šećera - žumance za premaz Umjesiti tijesto, kada nadođe oblikovati oklagijom u pravougaonik i premazati uljem, rolati i rezati na kolutiće. Premazati žumancetom i peći.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.