ponedjeljak, 29. srpnja 2013.

Sok od ruže

By Sabina   Posted at  7/29/2013 12:32:00 PM   sok No comments
Nabrati ruže roze boje (šerbetnjača),nabrati icrvenih radi boje i mirisa...staviti u tegle po jedno dvije šake ruža i po jedan u limuntos u jednu teglu,staviti na sunce dva tri dana da stoji dok boja ne promijeni boju,i dok cvjetovi ne postanu blijedi.Kadi sicijedite u flaše staviti u frižider i šećerite po želji..

Kompot od borovnica i bresaka(posebno,al isti način)

By Sabina   Posted at  7/29/2013 12:13:00 PM   posebno No comments
Pripremiti borovnice,tegle.sipati borovnice u tegle,negdje malo više od pola tegle napuniti,staviti tri supene kašike šećera i nasuti vodom do vrha.Dobro poklopiti.Tako isto i breskve.Poredati u lonac ili veću šerpu koliko može stati tegla.Napuniti vodom toliko da pređe preko tegli.Kad voda prokuha,kuhati jedno 10-tak minuta i to je to.Ostavite za zimnicu.

Pečena pastrmka sa krompirom

By Sabina   Posted at  7/29/2013 12:06:00 PM   pecena No comments
-3-4 pastrmke, -jedan paradajz, -glavica luka, -mrkva, -pola kg.krompira -maslinovo ulje, -začini Očistiti pastrmku i staviti je da se osuši.Zatim pouljiti,posoliti i povegetiti i izvana i iznutra.Krompir oguliti i na kriške izrezati.Pomastiti tepsiju maslinovim uljem,izrezati glavicu luka i raširiti po tepsiji,tako i mrkvu i paradajz.Tako i krompir.Sve začiniti i ujedan kraj tepsije poredati ribu.Peče se na 200 stepeni oko 45 minuta..Uz to sam pripremila i tarhanu koja je neizostavni dio iftara.Tu je naravno i topa i somuni,al recepte svi znaju :)) Prijatno

Tuniski kolač

By Sabina   Posted at  7/29/2013 12:04:00 PM   tuniski No comments
Tuniski kolac Potrebno je: za koru: 6 bijelanaca,250g secera,2 kasike dzema od sipuraka,oko 100g mljevenih oraha... za fil:6 zumanca.200g griza,20 kasika secera,1 l mlijeka,1 margarin,2 vanilin secera... jos:200g slag kreme,100g cokolade. Priprema: umutiti bijelanca sa secerom,dodati dvije kasike dzema. pleh premazati magrarinom i posuti mljevene orahe,da se pokrije povrsina pleha. Preko sipati smijesu i peci na 150 stepeni oko pola sata. fil: staviti mlijeko da provri sa secerom.,posebno umutiti griz i zumanca i skuhati gust krem. ostaviti da se potpuno ohladi. Onda dodati margarin i vanilin seser i lijepo umutiti mikserom. Preliti preko ohladjene kore. posebno umutiti slag kremu i premazati preko fila. na kraju narendati cokoladu

subota, 1. lipnja 2013.

Domaća supica

By Sabina   Posted at  6/01/2013 07:44:00 PM   supa No comments
Raskuhati jedan batak i jedan karabatak sa glavicom luka i mrkvom(isječene na kocke),jedno pola sata.Iskomadati meso,dodati još vode i dodati tarhane...malo još kuhati i malo još vode i dodati jednu gotovu kokošiju juhu i peršuna..to je to :D

srijeda, 29. svibnja 2013.

Pileći fileti sa povrćem

By Sabina   Posted at  5/29/2013 08:33:00 PM   povrce No comments
200 gr.fileta,glavica luka;400gr.graska;2 paradajza,1 paprika,mrkva,2krompira,malo aleve paprike,zacini... Poprziti luk na puteru..kad malo zarumeni dodati filete isjecene na kocke..poprziti i dodati grasak..malo vode i pomalo dodavati svo povrce...zaciniti i dodati papriku i vode da sve prekrrije.Kuhati dok grasak ne omekne malo dodati 2 krompira i vode i kuhati dok se ne zgusne.Ukrasiti po zelji persunom,kasikom milerama itd.

subota, 25. svibnja 2013.

Sok od zove(bazge)

By Sabina   Posted at  5/25/2013 01:28:00 PM   zova No comments
50 CVJETOVA ZOHVE 5 LITARA VODE 5 LIMUNTOSA 5 KG ŠEĆERA Cvjetove zohve potopiti u 5 litara vode u koju smo stavili 5 limuntosa.Ostaviti da stoji 24 sata.Poslije 24 sata sok procijediti,dodati 5kg šećera i ostaviti još 24 sata.Poslije tih 24 sata sok staviti na šporet da se zagrije do ključanja,ne smije proključati.Flaše zagrijati u rerni i sipati vreo sok u vrele flaše i dooooobro zavrnuti.Ovako pripremljen sok-sirup od zohve može stajati 2-3 god na tamnom i hladnom mjestu.I to bi bilo to.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.