By Sabina
Posted at 7/29/2013 12:13:00 PM
posebno
Pripremiti borovnice,tegle.sipati borovnice u tegle,negdje malo više od pola tegle napuniti,staviti tri supene kašike šećera i nasuti vodom do vrha.Dobro poklopiti.Tako isto i breskve.Poredati u lonac ili veću šerpu koliko može stati tegla.Napuniti vodom toliko da pređe preko tegli.Kad voda prokuha,kuhati jedno 10-tak minuta i to je to.Ostavite za zimnicu. 

By Sabina
Posted at 7/29/2013 12:06:00 PM
pecena
-3-4 pastrmke,
-jedan paradajz,
-glavica luka,
-mrkva,
-pola kg.krompira
-maslinovo ulje,
-začini
Očistiti pastrmku i staviti je da se osuši.Zatim pouljiti,posoliti i povegetiti i izvana i iznutra.Krompir oguliti i na kriške izrezati.Pomastiti tepsiju maslinovim uljem,izrezati glavicu luka i raširiti po tepsiji,tako i mrkvu i paradajz.Tako i krompir.Sve začiniti i ujedan kraj tepsije poredati ribu.Peče se na 200 stepeni oko 45 minuta..Uz to sam pripremila i tarhanu koja je neizostavni dio iftara.Tu je naravno i topa i somuni,al recepte svi znaju :))
Prijatno
By Sabina
Posted at 7/29/2013 12:04:00 PM
tuniski
Tuniski kolac
Potrebno je:
za koru: 6 bijelanaca,250g secera,2 kasike dzema od sipuraka,oko 100g mljevenih oraha...
za fil:6 zumanca.200g griza,20 kasika secera,1 l mlijeka,1 margarin,2 vanilin secera...
jos:200g slag kreme,100g cokolade.
Priprema:
umutiti bijelanca sa secerom,dodati dvije kasike dzema. pleh premazati magrarinom i posuti mljevene orahe,da se pokrije povrsina pleha. Preko sipati smijesu i peci na 150 stepeni oko pola sata.
fil: staviti mlijeko da provri sa secerom.,posebno umutiti griz i zumanca i skuhati gust krem. ostaviti da se potpuno ohladi. Onda dodati margarin i vanilin seser i lijepo umutiti mikserom. Preliti preko ohladjene kore.
posebno umutiti slag kremu i premazati preko fila.
na kraju narendati cokoladu
By Sabina
Posted at 6/01/2013 07:44:00 PM
supa
Raskuhati jedan batak i jedan karabatak sa glavicom luka i mrkvom(isječene na kocke),jedno pola sata.Iskomadati meso,dodati još vode i dodati tarhane...malo još kuhati i malo još vode i dodati jednu gotovu kokošiju juhu i peršuna..to je to :D
By Sabina
Posted at 5/29/2013 08:33:00 PM
povrce
200 gr.fileta,glavica luka;400gr.graska;2 paradajza,1 paprika,mrkva,2krompira,malo aleve paprike,zacini...
Poprziti luk na puteru..kad malo zarumeni dodati filete isjecene na kocke..poprziti i dodati grasak..malo vode i pomalo dodavati svo povrce...zaciniti i dodati papriku i vode da sve prekrrije.Kuhati dok grasak ne omekne malo dodati 2 krompira i vode i kuhati dok se ne zgusne.Ukrasiti po zelji persunom,kasikom milerama itd.
By Sabina
Posted at 5/25/2013 01:28:00 PM
zova
50 CVJETOVA ZOHVE 5 LITARA VODE 5 LIMUNTOSA 5 KG ŠEĆERA
Cvjetove zohve potopiti u 5 litara vode u koju smo stavili 5 limuntosa.Ostaviti da stoji 24 sata.Poslije 24 sata sok procijediti,dodati 5kg šećera i ostaviti još 24 sata.Poslije tih 24 sata sok staviti na šporet da se zagrije do ključanja,ne smije proključati.Flaše zagrijati u rerni i sipati vreo sok u vrele flaše i dooooobro zavrnuti.Ovako pripremljen sok-sirup od zohve može stajati 2-3 god na tamnom i hladnom mjestu.I to bi bilo to.
By Sabina
Posted at 5/25/2013 01:24:00 PM
torta
3 jaja sa jednom soljom secera rastopiti na pari kod ne zapjeni. Posebno rastopiti 3 kasike maslaca i 3 kasike meda. Vrucu masu pomijesati sa smjesom od jaja i jos malo mutiti minut-dva. Staviti 2 male kasike sode bikarbone, pomijesati. U to vreno dodavati postepeno brasno da bude gusto kao pura. Kad se tijesto malo prohladi podjeliti ga na vise loptica Prvo iskrojiti pek papir velicine pleha. Onda priblizno znate u koliko loptica podijeliti tijesto. Meni je ispalo 5 komada :) Razviti tijesto na pek papiru i preko njega najlon foliju da vam se nebi lijepilo. Ujeno odma staviti u pleh sa pek papirom. Pece je jako malo (3=5min.) u zagrejanoj rerni. Za fill sam iskoristila 500gr. pavlake (mileram) i pola solje secera,malo mljevenih oraha i oko 200 gr.jagosa.Na drugu koru sam stavila jagode..Znači na svaku koru fil dok ne nestane i ukrasiti na kraju filom..i čime vi hoćete još..