nedjelja, 10. lipnja 2012.
Torta od sira i jagoda(Gracija)
By Sabina
Posted at 6/10/2012 09:51:00 AM
torta
No comments
POTREBNO(za 8 osoba, 220 kalorija po porciji): 500 g jagoda, 200 g brašna, 250 g ricotte (ili mladog sira), 90 g šećera, 1 bjelance, 1 limun, 1,2 dl soka od jabuke, 2 kašike ulja od kikirikija, 10 g želatina u listićima, šećer u prahu, listići mente, so
PRIPREMA: Želatin omekšati u hladnoj vodi. Limun oprati i krupnije naribati dio kore. Izmiksati u zrnastu smjesu brašno, 30 g šećera, ulje, naribanu koricu limuna i malo soli, dodati sok jabuke i miksati dok tijesto ne dobije oblik lopte. Zamotati u prozornu foliju i ostaviti na hladnom (ne u frižideru) oko pola sata. Jagode oprati (nekoliko odvojiti za dekoraciju), odstraniti peteljke i isjeckati. U šerpu staviti 60 g šećera i limunov sok, kuhati 6-7 minuta, dodati želatin, jagode, promiješati, skloniti s vatre i ohladiti. Ricottu kremasto umutiti, dodati smjesu s jagodama i pažljivo promiješati. Dodati čvrst snijeg od bjelanca i opet promiješati. Tijesto tanko razvaljati, staviti u okruglu tepsiju, dno izbušiti viljuškom, prekriti papirom za pečenje, usuti dvije šake suhog graha i peći 15 minuta na 180 stepeni. Izvaditi papir i grah, peći još 5 minuta, ohladiti, usuti kremu i držati u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja. Ukrasiti preostalim izrezanim jagodama i listićima mente, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Riba sa zelenim kremom (Gracija)
By Sabina
Posted at 6/10/2012 09:46:00 AM
zelena
No comments
Uz malu pomoć aromatičnog bilja
Riba sa zelenim kremom
POTREBNO(za 4 osobe): 8 fileta bijele ribe (list, oslić, orada), 2 krastavca, 2 obarena veća krompira, 80 g putera, peršun, vlasac, majčina dušica, bosiljak, maslinovo ulje, so i biber
PRIPREMA: Bilje oprati, posušiti, odvojiti nekoliko grančica majčine dušice i vlasca, ostatak sitno isjeckati, posoliti i umutiti s puterom u homogenu kremastu smjesu. Ribu premazati uljem, pržiti s jedne strane oko 2 minute, premazati s malo kreme, složiti u tepsiju i peći 5 minuta na 180 stepeni. Krastavce oguliti, odstraniti sjemenke, izrezati na kockice, posoliti i pržiti na malo ulja oko 5 minuta, dodati malo sitno isjeckanog bilja i promiješati. Topao krompir izgnječiti viljuškom i umiješati kašiku kreme od putera i bilja. Na svaki tanjir usuti malo krompira, preko staviti 2 riblja fileta, pored krastavce, sve pobiberiti i ukrasiti majčinom dušicom.
utorak, 8. svibnja 2012.
Pljeskavice od piletine i tikvica
By Sabina
Posted at 5/08/2012 03:51:00 PM
tikvice
No comments
Ovako napravljene pljeskavice su i zdrave i privlačne čak i za decu.
Sastojci za 4 osobe:
1 srednja tikvica
Izrendana kora sa ½ limuna
1 jaje
½ kašičice soli
¼ kašičice bibera
½ kg mlevene piletine ili ćuretine
¼ šolje prezli
1 glavica luka, sitno seckanog
Priprema: 10 minuta; Ukupno: 25 minuta
Stavite malo ulja na roštilj i zagrejte ga. Izrendajte tikvice za jednu šolju (oko 250ml). Rukama iscedite što više tečnosti možete. Umutite jaja sa korom limuna, dodajte so i biber. Dodajte zatim tikvice, piletinu, prezle i luk. Zatim dobro izmešajte varjačom ili rukama kako bi se sve dobro izmešalo.
Napravite zatim 4 pljeskavice, svaku oko 2.5cm debljine. Stavite na roštilj i pecite oko 6 do 8 minuta. Služite u toplim lepinjama uz salatu i dodatke po želji.
Zalogajčići od tikvica i krompira
By Sabina
Posted at 5/08/2012 03:21:00 PM
zalogajčići
No comments
Preuzeto sa sajta najbolja mama na svijetu..
Zalogajčići od tikvica i krompira
Ovo jelo je odlično predjelo ili "grickalica" za goste
Sastojci:
1 kg krompira, obarenih, oljuštenih i izrendanih
1 kg tikvica, rendanih
Čen belog luka, mleven
1 kašičica seckanih svežih listova ruzmarina, i dodatni listići za ukrašavanje
¼ šolje rendanog parmezana plus jedna kašika parmezana
¼ šolje prezli
2 belanca, blago umućena
2 kašičice soli ili začina c
¼ kašičice mlevenog bibera ili po ukusu
3 kašike maslinovog ulja
1 ½ šolje maskarpone sira (ili krem sira ili pavlake po ukusu)
Priprema:
Postavite šipku iz rerne na sredinu. Zagrejte rernu na 220C. Sa strane pripremite papir za pečenje.
Položite krompir i tikvice na 2 kuhinjska ubrusa. Njima što više ocedite povrće a zatim ga položite u veću činiju. Dodajte beli luk, izmrvljeni ruzmarin, ¼ šolje parmezana, prezle, belance, so i biber. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte mešavinu povrća u tiganj. Varjačom rasporedite smesu ravnomerno po tiganju. Pospite malo maslinovog ulja po vrhu i pospite 1 kašikom parmezana. Kuvajte oko 8 munita ili dok ivice smese ne porumene. Premestite zatim „palačinku“ na papir za pečenje. Pecite 20 do 25 minuta ili dok gornja strana palačinke ne porumeni a ivice postanu hrskave. U maloj činiji, izmiksajte mascarpone sir dok ne postane penast i dodajte soli i bibera po ukusu. Umesto maskarponea možete koristiti krem sir ili pavlaku.
Isecite palačinku na kockice i poredajte po tanjiru. Na vrhu stavite po malo sira i ukrasite sa svežim listićima ruzmarina.
četvrtak, 3. svibnja 2012.
Sirup od maslačka
By Sabina
Posted at 5/03/2012 03:25:00 PM
med
No comments
MED OD MASLAČKA
-500 žutih cvijetova maslačka; 3naranče; 2limuna; 3 kgšečera; 2 vanil šečera.
Priprema:
1.Cvijetove maslačka dobro isperete vodom. Močite ih u 3 litre vode 24 sata.
2.Drugi dan u tekučinu u kojoj su močeni cvijetovi stavite šečer, narezane naranče i limun s koricom da kuha 30 minuta. Zatim tu smjesu procijedite i kuhajte još 30 minuta stalno miješajući dok se ne zagusti.
3.Ohladiti i stavljati u staklenke.
subota, 21. travnja 2012.
Mmmm....palačinci
By Sabina
Posted at 4/21/2012 02:52:00 PM
palačinci
No comments
Tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji, ali smo ih svi objeručke prihvatili kao svoj omiljeni obrok. Desert od tankog tijesta, koje se može puniti različitim sastojcima - slatkim ili slanim nadjevom. Zbog te raznolikosti u izvedbi, gotovo je nemoguće naći osobu na svijetu koja će decidirano izjaviti da ne voli palačinke! I svako će odabrati neki nadjev koji ovo jednostavno jelo pretvara u vrhunsku poslasticu.
Osnovna smjesa za palačinke
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci (za 30 palačinaka): 3 jaja, 300 g brašna, 3 dcl mlijeka, 1 dcl vode (mineralne), 2 kašike ulja, prstohvat soli
Priprema: U zdjelu staviti brašno, pa dodati jaja, so, ulje i malo mlijeka. Mikserom lagano umiješati smjesu da se dobije gusta pasta - a nakon toga dodati mlijeko. Na kraju umiješati i vodu. Tijesto dobro izmiješati, ali umjerenom brzinom miksera - da se ne zapjeni. Smjesa mora biti glatka, bez mrvica i gusta kao tekući jogurt. Dodati još malo mlijeka ako je pregusto - ili brašna ako je prerijetko.
Pohovani palačinci s piletinom i gljivama
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Sastojci: 3 komada pilećih prsa, 30 dkg očišćenih šampinjona, 1 luk, 1 ljuta papričica, mješavina začina (peršun, majčina dušica, origano, metvica), so, 6-8 palačinki
Za pohovanje: brašno, 4 jaja, prezla i ulje za prženje
Priprema: Palačinke pripremiti prema uobičajenom receptu. Na malo ulja propržiti luk i ljutu papričicu, a može se dodati i bijeli luk, dodati svježe nasjeckane gljive, promiješati, posoliti pa dodati začine. Dinstati uz dodavanje vode po potrebi. Pred kraj dodati kuhanu piletinu. Na palačinke rasporediti po 2-3 kašike ove smjese u jednom redu, pa prvo uviti krajeve prema unutra i potom zarolati palačinke. Pohovati ih na uobičajeni način - brašno, jaja, prezla. Pržiti u vrućem ulju dok ne dobiju finu boju, vaditi na paprinate ubruse da upiju višak masnoće.
Zapečene palačinke
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci za nadjev: 5 kašika ulja, 100 g luka, 250 g mljevenog mesa, 200 g paradajza, 1 kašika začina, so, biber, mažuran
Za preljev: 200 ml kiselog vrhnja, 2 jaja, 40 g sira trapista, muškatni oraščić
Priprema: Na vruće ulje staviti nasjeckani luk i mljeveno meso, pa pirjati kratko, dolijevajući male količine vode. Nakon toga dodati oguljen i narezan paradajz, začine, so, biber i mažuran te pirjati dok voda ne ispari. Tom smjesom puniti palačinke, saviti ih i složiti jednu do druge u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju premazanu maslacem. Palačinke preliti preljevom, koji se priprema na sljedeći način: kiselo vrhnje izmiješati sa žumancima, trapistom, ribanim muškatnim oraščićem i snijegom od bjelanjaka. Zapeći u vrućoj pećnici 15-ak minuta.
Slana torta
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci: 10 palačinki, 150 g špinata, pola glavice crvenog luka, 3 čehna bijelog luka, brašno, 2 kašike putera, 360 ml mlijeka, 120 g naribanog tvrdog sira, prstohvat muškatnog oraščića, krupna so, biber, limunov sol, malo naribanog parmezana
Priprema: Ispeći palačinke. Potom na tavi rastopiti puter sa sitno sjeckanim crvenim i bijelim lukom, dok ne omekšaju. Dodati brašno (otprilike) i miješati 2 minute, pa postepeno, stalno miješajući, dodati mlijeko. Kuhati, miješajući da se ne stvore grudvice, dok umak ne postane gust. Začiniti solju, biberom i muškatnim oraščićem. Dodati naribani tvrdi sir i dobro ga izmiješati s dobivenim bešamelom. Špinat kratko obariti u kipućoj vodi. Dobro ga ocijediti od viška tekućine, sitno nasjeckati pa pomiješati s bešamelom. Na kraju dodati malo limunovog soka. Rernu ugrijati na 200 stepeni. Složite palačinke jednu na drugu: na prvu palačinku staviti 2 kašike sosa, poklopiti je drugom palačinkom i tako redom do kraja. Na kraju zadnju palačinku premazati umakom, posipati naribanim sirom i peći 25 minuta.
Tiramisu palačinci
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Sastojci za palačinke: 200 g brašna tip 550, 250 ml mlijeka, 4 velike kašike šećera, 4 velike kašike kakaa, 2 jaja, prstohvat soli
Sastojci za fil: 300 ml kuhanog ohlađenog mlijeka, 1 pakovanje tiramisu kreme od 100 g, 1 kremfix, kakao
Priprema: U posudu staviti brašno, dodati kakao i promiješati. Dodati šećer, prstohvat soli i promiješati sve sastojke. Na sredini smjese napraviti udubljenje te staviti jaja i malo mlijeka. Mikserom na laganoj brzini mutiti sve dok se ne dobije gusta smjesa, nakon toga dodati malo po malo mlijeka, smjesa mora biti glatka. Smjesu za palačinke obavezno ostaviti da odstoji od dvadeset do trideset minuta, kako bi se škrob iz brašna bolje povezao. Prije pečenja smjesu promiješati. Gotove palačinke staviti da se ohlade.
Tiramisu kremu praviti prema uputama na pakovanju, u slučaju da vam se čini krema rijetka dodajte kremfix. Kremu staviti u frižider da se stisne. Kada je ohlađena, premazati palačinke i zarolati (kao rolat). Ako je krema dovoljno čvrsta, mogu se odmah rezati na dužinu 4 do 5 cm.
Palačinci u umaku od čokolade
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Sastojci: 5 jaja (odvoje se žumanci od bjelanjaka), 5 dkg šećera, 8 dkg putera, 10 dkg brašna, 4 dcl mlijeka, limunova korica, vanilin šećer (5-6) kesica, po želji malo mljevenih oraha
Sastojci za umak od čokolade: 4 dkg čokolade za kuhanje, 2-3 dkg putera,
1/2 kašike šećera u prahu, 1 dcl slatkog vrhnja
Priprema: Puter sobne temperature izmiješati sa šećerom dok ne postane pjenasto. Dodati žumance i limunovu koricu. Zatim dodavati brašno i mlijeko. Napraviti snijeg od bjelanjaka i lagano dodati smjesi od žumanjaka. U zagrijanoj tavi ispržiti palačinke, ali samo jednu stranu. Slagati u plitku zdjelu ili kalup za tortu tako da je nepečena strana uvijek gore. Na svaku palačinku stavljati vanilin šećer. Po želji dodati i malo mljevenih oraha. Kad se palačinke isprže, ugriju se u pećnici. Za umak je potrebno na tihoj vatri otopiti čokoladu na vodenoj pari, dodati zatim puter, a kad se on otopi dodati malo šećera u prahu i slatko vrhnje. Stalno miješati da se spoji u glatku smjesu. Palačinke izrezati na komade i preliti umakom, ili prvo preliti pa kasnije rezati.
Palačinci s karamelom
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci za karamel kremu: 30 dkg šećera, 2 dcl slatkog vrhnja
Čokoladni preljev: 10 dkg čokolade za kuhanje, 2 dcl slatkog vrhnja i mljeveni keks
Priprema: Ispeći palačinke po svom receptu. Priprema karamel kreme: šećer pržiti dok se pretvori u karamelu, polako ulijevati slatko vrhnje i kuhati dok se sve otopi, ostaviti da se ohladi (krema će se fino zgusnuti). Priprema čokoladnog preljeva: čokoladu i slatko vrhnje lagano otopiti dok se sve sjedini. Palačinke namazati karamel kremom i posuti mljevenim keksom. Zarolati ih i odozgo preliti karamel kremom, potom preliti čokoladom i posuti s još malo keksa.
Mali kulinarski savjeti
- Za ljubitelje slatkastih palačinki, idealno je rješenje dodavanje kesice vanilin šećera u osnovnu smjesu
- Mekoća palačinaka ovisi o vrsti tekućine koja se koristi za izradu smjese. Osim mlijeka, odličan učinak stvara i gazirana voda
- Naribana korica od pola limuna će i najobičnije palačinke učiniti posebnima
Osnovna smjesa za palačinke
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci (za 30 palačinaka): 3 jaja, 300 g brašna, 3 dcl mlijeka, 1 dcl vode (mineralne), 2 kašike ulja, prstohvat soli
Priprema: U zdjelu staviti brašno, pa dodati jaja, so, ulje i malo mlijeka. Mikserom lagano umiješati smjesu da se dobije gusta pasta - a nakon toga dodati mlijeko. Na kraju umiješati i vodu. Tijesto dobro izmiješati, ali umjerenom brzinom miksera - da se ne zapjeni. Smjesa mora biti glatka, bez mrvica i gusta kao tekući jogurt. Dodati još malo mlijeka ako je pregusto - ili brašna ako je prerijetko.
Pohovani palačinci s piletinom i gljivama
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Sastojci: 3 komada pilećih prsa, 30 dkg očišćenih šampinjona, 1 luk, 1 ljuta papričica, mješavina začina (peršun, majčina dušica, origano, metvica), so, 6-8 palačinki
Za pohovanje: brašno, 4 jaja, prezla i ulje za prženje
Priprema: Palačinke pripremiti prema uobičajenom receptu. Na malo ulja propržiti luk i ljutu papričicu, a može se dodati i bijeli luk, dodati svježe nasjeckane gljive, promiješati, posoliti pa dodati začine. Dinstati uz dodavanje vode po potrebi. Pred kraj dodati kuhanu piletinu. Na palačinke rasporediti po 2-3 kašike ove smjese u jednom redu, pa prvo uviti krajeve prema unutra i potom zarolati palačinke. Pohovati ih na uobičajeni način - brašno, jaja, prezla. Pržiti u vrućem ulju dok ne dobiju finu boju, vaditi na paprinate ubruse da upiju višak masnoće.
Zapečene palačinke
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci za nadjev: 5 kašika ulja, 100 g luka, 250 g mljevenog mesa, 200 g paradajza, 1 kašika začina, so, biber, mažuran
Za preljev: 200 ml kiselog vrhnja, 2 jaja, 40 g sira trapista, muškatni oraščić
Priprema: Na vruće ulje staviti nasjeckani luk i mljeveno meso, pa pirjati kratko, dolijevajući male količine vode. Nakon toga dodati oguljen i narezan paradajz, začine, so, biber i mažuran te pirjati dok voda ne ispari. Tom smjesom puniti palačinke, saviti ih i složiti jednu do druge u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju premazanu maslacem. Palačinke preliti preljevom, koji se priprema na sljedeći način: kiselo vrhnje izmiješati sa žumancima, trapistom, ribanim muškatnim oraščićem i snijegom od bjelanjaka. Zapeći u vrućoj pećnici 15-ak minuta.
Slana torta
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci: 10 palačinki, 150 g špinata, pola glavice crvenog luka, 3 čehna bijelog luka, brašno, 2 kašike putera, 360 ml mlijeka, 120 g naribanog tvrdog sira, prstohvat muškatnog oraščića, krupna so, biber, limunov sol, malo naribanog parmezana
Priprema: Ispeći palačinke. Potom na tavi rastopiti puter sa sitno sjeckanim crvenim i bijelim lukom, dok ne omekšaju. Dodati brašno (otprilike) i miješati 2 minute, pa postepeno, stalno miješajući, dodati mlijeko. Kuhati, miješajući da se ne stvore grudvice, dok umak ne postane gust. Začiniti solju, biberom i muškatnim oraščićem. Dodati naribani tvrdi sir i dobro ga izmiješati s dobivenim bešamelom. Špinat kratko obariti u kipućoj vodi. Dobro ga ocijediti od viška tekućine, sitno nasjeckati pa pomiješati s bešamelom. Na kraju dodati malo limunovog soka. Rernu ugrijati na 200 stepeni. Složite palačinke jednu na drugu: na prvu palačinku staviti 2 kašike sosa, poklopiti je drugom palačinkom i tako redom do kraja. Na kraju zadnju palačinku premazati umakom, posipati naribanim sirom i peći 25 minuta.
Tiramisu palačinci
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Sastojci za palačinke: 200 g brašna tip 550, 250 ml mlijeka, 4 velike kašike šećera, 4 velike kašike kakaa, 2 jaja, prstohvat soli
Sastojci za fil: 300 ml kuhanog ohlađenog mlijeka, 1 pakovanje tiramisu kreme od 100 g, 1 kremfix, kakao
Priprema: U posudu staviti brašno, dodati kakao i promiješati. Dodati šećer, prstohvat soli i promiješati sve sastojke. Na sredini smjese napraviti udubljenje te staviti jaja i malo mlijeka. Mikserom na laganoj brzini mutiti sve dok se ne dobije gusta smjesa, nakon toga dodati malo po malo mlijeka, smjesa mora biti glatka. Smjesu za palačinke obavezno ostaviti da odstoji od dvadeset do trideset minuta, kako bi se škrob iz brašna bolje povezao. Prije pečenja smjesu promiješati. Gotove palačinke staviti da se ohlade.
Tiramisu kremu praviti prema uputama na pakovanju, u slučaju da vam se čini krema rijetka dodajte kremfix. Kremu staviti u frižider da se stisne. Kada je ohlađena, premazati palačinke i zarolati (kao rolat). Ako je krema dovoljno čvrsta, mogu se odmah rezati na dužinu 4 do 5 cm.
Palačinci u umaku od čokolade
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Sastojci: 5 jaja (odvoje se žumanci od bjelanjaka), 5 dkg šećera, 8 dkg putera, 10 dkg brašna, 4 dcl mlijeka, limunova korica, vanilin šećer (5-6) kesica, po želji malo mljevenih oraha
Sastojci za umak od čokolade: 4 dkg čokolade za kuhanje, 2-3 dkg putera,
1/2 kašike šećera u prahu, 1 dcl slatkog vrhnja
Priprema: Puter sobne temperature izmiješati sa šećerom dok ne postane pjenasto. Dodati žumance i limunovu koricu. Zatim dodavati brašno i mlijeko. Napraviti snijeg od bjelanjaka i lagano dodati smjesi od žumanjaka. U zagrijanoj tavi ispržiti palačinke, ali samo jednu stranu. Slagati u plitku zdjelu ili kalup za tortu tako da je nepečena strana uvijek gore. Na svaku palačinku stavljati vanilin šećer. Po želji dodati i malo mljevenih oraha. Kad se palačinke isprže, ugriju se u pećnici. Za umak je potrebno na tihoj vatri otopiti čokoladu na vodenoj pari, dodati zatim puter, a kad se on otopi dodati malo šećera u prahu i slatko vrhnje. Stalno miješati da se spoji u glatku smjesu. Palačinke izrezati na komade i preliti umakom, ili prvo preliti pa kasnije rezati.
Palačinci s karamelom
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci za karamel kremu: 30 dkg šećera, 2 dcl slatkog vrhnja
Čokoladni preljev: 10 dkg čokolade za kuhanje, 2 dcl slatkog vrhnja i mljeveni keks
Priprema: Ispeći palačinke po svom receptu. Priprema karamel kreme: šećer pržiti dok se pretvori u karamelu, polako ulijevati slatko vrhnje i kuhati dok se sve otopi, ostaviti da se ohladi (krema će se fino zgusnuti). Priprema čokoladnog preljeva: čokoladu i slatko vrhnje lagano otopiti dok se sve sjedini. Palačinke namazati karamel kremom i posuti mljevenim keksom. Zarolati ih i odozgo preliti karamel kremom, potom preliti čokoladom i posuti s još malo keksa.
Mali kulinarski savjeti
- Za ljubitelje slatkastih palačinki, idealno je rješenje dodavanje kesice vanilin šećera u osnovnu smjesu
- Mekoća palačinaka ovisi o vrsti tekućine koja se koristi za izradu smjese. Osim mlijeka, odličan učinak stvara i gazirana voda
- Naribana korica od pola limuna će i najobičnije palačinke učiniti posebnima
subota, 7. travnja 2012.
Piletina u paradajz sosu
By Sabina
Posted at 4/07/2012 09:13:00 AM
sos
No comments
-400 gr.pilećih fileta,glavica luka,začini,paradajz u tetrapaku od 200 ml.,peršun...
Isjeći filete na rezance.U zagrijanoj tavi na puteru izdinsati luk,dodati piletinu..nakon 5-6 minuta dinstanja dodati malo vode,da se ko malo i ukuha.Dodati začine i paradajz...kuhati u paradajzu 15 tak minuta na manjoj vatri,dodati peršun i to je to.Idealno uz pečen krompir.
Isjeći filete na rezance.U zagrijanoj tavi na puteru izdinsati luk,dodati piletinu..nakon 5-6 minuta dinstanja dodati malo vode,da se ko malo i ukuha.Dodati začine i paradajz...kuhati u paradajzu 15 tak minuta na manjoj vatri,dodati peršun i to je to.Idealno uz pečen krompir.
Trend
2017
(1)
ajvar
(1)
ananas
(1)
baklava
(2)
banana
(1)
bazge
(1)
begova
(1)
bestilj
(2)
bezze
(1)
biber
(2)
bijeli
(1)
bleu
(1)
blitva
(1)
borovnica
(1)
bosanska
(4)
bosanske
(2)
bosanski
(2)
bosiljak
(1)
bounty
(1)
bresaka
(1)
brzi
(3)
brzinski
(1)
bundeva
(1)
buranija
(1)
burek
(2)
by sabina
(1)
caj
(1)
cake
(1)
cakesi
(1)
celer
(1)
cezar
(1)
cheese
(1)
cimet
(3)
coca
(1)
cola
(1)
corba
(1)
cordon
(1)
crbi
(1)
crni
(1)
crvene
(1)
cup
(1)
čevap
(3)
čokolada
(2)
čokoladna
(1)
čokoladni
(1)
čorba
(3)
čorbe
(1)
ćufte
(1)
detoksikacija
(1)
djeca
(1)
djumbir
(1)
dolma
(1)
domaca
(1)
domaci
(3)
domaći
(2)
domaćica
(1)
drijenjak
(1)
dunja
(1)
dzem
(3)
egipatska
(1)
faširane
(1)
file
(2)
fileti
(3)
francuska
(1)
francuski
(2)
gljiva
(2)
gljive
(6)
gougeres
(1)
goveđi
(1)
grah
(2)
grahce
(1)
grašak
(1)
gravče
(1)
grčka
(2)
grozdje
(1)
gulaš
(2)
hadžijski
(1)
hercegovačka
(1)
hljeb
(1)
hrana
(1)
hrenovke
(1)
hrskavo
(1)
hurmašica
(1)
imunitet
(1)
ishrana
(1)
jabuka
(1)
jabukama
(2)
jabuke
(3)
jacanje
(1)
jaffa
(1)
jagodama
(2)
jagode
(1)
jaja
(2)
japrak
(1)
jastuk
(1)
jelo
(1)
juha
(2)
juneća
(1)
junetina
(4)
kadaif
(1)
kafa
(1)
kakao
(1)
karfiol
(1)
keks
(2)
keksi
(1)
keksom
(1)
kelj
(1)
kesten
(1)
kifle
(2)
kiflica
(1)
kiflice
(3)
kim
(1)
kisele
(1)
kiselim
(1)
klincic
(1)
kljukuša
(1)
kokice
(1)
kokos
(2)
kokosovo brašno
(1)
kolac
(5)
kolaci
(1)
kolač
(11)
kompot
(2)
korisno
(1)
krastavci
(1)
krem
(1)
krema
(1)
krempita
(1)
krofne
(1)
krompir
(8)
krompira
(1)
krompiruša
(1)
kugice
(1)
kuharica
(1)
kukuruz
(1)
kukuruzni
(3)
kukuruzom
(1)
kup
(1)
kupus
(3)
kupusom
(1)
kureljača
(1)
kurkuma
(1)
lazanje
(2)
leća
(1)
leće
(1)
lijek
(1)
limun
(3)
lisnate
(1)
lisnato
(2)
lokumi
(1)
lonac
(2)
luk
(5)
ljekovit
(1)
ljekoviti
(1)
makaroni
(2)
malina
(1)
maline
(1)
marcipan
(1)
margarin
(1)
maslac
(1)
maslacak
(2)
maslačak
(1)
maslanica
(1)
maslenica
(1)
maslinovo
(1)
med
(3)
medena
(1)
medom
(1)
meso
(4)
mesom
(1)
meza
(1)
milka
(1)
mirodjije
(1)
mlijeko
(1)
mljevena
(1)
mljeveni
(1)
moderni
(1)
mrkva
(3)
muffini
(3)
mus
(1)
musaka
(3)
namirnice
(1)
naranđa
(1)
nektarine
(1)
nesanica
(1)
oblatne
(1)
oranž
(1)
orasi
(3)
osvježenje
(1)
palacinke
(1)
palačinci
(2)
palačinke
(1)
paprika
(1)
paprike
(6)
paradajz
(6)
pasirani
(1)
pastrmka
(2)
patlidžan
(1)
pecena
(1)
peceni
(1)
pecivo
(1)
pećnice
(1)
peksimeti
(1)
peršun
(1)
pica
(1)
pileci
(2)
pileća
(1)
pileći
(5)
piletina
(5)
piletinom
(2)
pinjene
(1)
pire
(1)
pirjan
(1)
pita
(7)
pizza
(2)
pizze
(1)
pleh
(1)
pljeskavice
(3)
pogaca
(1)
pogača
(2)
pohovane
(1)
posebno
(1)
poslužiti
(1)
povrce
(1)
povrcem
(1)
povrće
(3)
povrćem
(2)
prasa
(1)
prasom
(2)
princes
(1)
prirode
(1)
problem
(1)
pržene
(1)
puding
(1)
punjen
(1)
punjene
(2)
puslice
(1)
puzici
(1)
rafaelo
(2)
ragu
(3)
raštika
(1)
recept
(1)
restoran
(1)
restoranski
(1)
riba
(3)
riblji
(1)
riža
(2)
rižom
(1)
rižoto
(1)
roge
(2)
rolada
(1)
rolat
(3)
ruza
(1)
ruze
(1)
sabina
(1)
sać
(1)
salama
(1)
salata
(8)
salate
(1)
sarajevska
(2)
sarma
(1)
sastojci
(1)
savrsene
(1)
sedvic
(1)
sendvič
(1)
serma
(1)
sipurak
(1)
sir
(3)
sirom
(2)
slane
(1)
slani
(1)
sljiva
(1)
sočne
(1)
sočno
(1)
sogan
(1)
sok
(4)
soparnik
(1)
sos
(4)
sosu
(3)
starinski
(1)
suho
(1)
suho meso
(1)
supa
(2)
susam
(2)
svježa
(1)
šampinjoni
(1)
šarena
(2)
šareni
(1)
šećer
(1)
šiš-ćevap
(1)
šnicla
(1)
šnicle
(1)
šnita
(1)
šnite
(1)
španska
(1)
štrudla
(2)
šuškava
(1)
tacosi
(1)
talijanska
(1)
tavce
(1)
teleći
(1)
tijela
(1)
tijesto
(3)
tikva
(1)
tikvenjak
(1)
tikvice
(3)
tjestenina
(3)
tople
(1)
torta
(9)
trikovi
(1)
tufahije
(1)
tuniski
(1)
tunjevina
(1)
tunjevinom
(1)
ukusno
(1)
ulje
(2)
umak
(1)
upotreba
(1)
uštipci
(3)
uzljevak
(3)
vanilin
(1)
varivo
(2)
vegeta
(1)
voćni
(1)
vrhnje
(1)
zacini
(1)
začin
(1)
začini
(1)
zalogajčići
(2)
zapečena
(1)
zapečeni
(1)
zdrava
(1)
zdrave
(1)
zdravo
(1)
zelena
(2)
zeleni
(3)
zeljanica
(1)
zelje
(1)
zima
(1)
zimnica
(6)
zimska
(1)
zova
(1)
žitarice
(1)