nedjelja, 10. lipnja 2012.

Makaroni sa suhim mesom

By Sabina   Posted at  6/10/2012 10:21:00 AM   tjestenina No comments
Tjesteninu skuhati,a u međuvremenu u tavi izdinsati luk,suho meso,dodati malo paradajza sosa,posoliti,povegetiti....to je to..ništa lakše..:) dodati pavlaku po želji.

Kukuruzni uzljevak sa zeljem

By Sabina   Posted at  6/10/2012 10:08:00 AM   zelje No comments
Potrebno: -500 gr.kukuruznog brašna,kg zelja,100 ml.pavlake,2 jaja,mlijeko,pola praška za pecivo. Zelje dobro oprati isjeckati na sitno.U zelje dodati jaja,pavlaku,dobro umutiti.Dodati kukuruzno brašno i pola praška za pecivo i umutiti s mlijekom.Posoliti i izliti u podmazanu tepsiju.Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.Zaliti sa malo mlijeka i putera.Poslužiti uz jogurt.Prijatno!

Torta od sira i jagoda(Gracija)

By Sabina   Posted at  6/10/2012 09:51:00 AM   torta No comments
POTREBNO(za 8 osoba, 220 kalorija po porciji): 500 g jagoda, 200 g brašna, 250 g ricotte (ili mladog sira), 90 g šećera, 1 bjelance, 1 limun, 1,2 dl soka od jabuke, 2 kašike ulja od kikirikija, 10 g želatina u listićima, šećer u prahu, listići mente, so PRIPREMA: Želatin omekšati u hladnoj vodi. Limun oprati i krupnije naribati dio kore. Izmiksati u zrnastu smjesu brašno, 30 g šećera, ulje, naribanu koricu limuna i malo soli, dodati sok jabuke i miksati dok tijesto ne dobije oblik lopte. Zamotati u prozornu foliju i ostaviti na hladnom (ne u frižideru) oko pola sata. Jagode oprati (nekoliko odvojiti za dekoraciju), odstraniti peteljke i isjeckati. U šerpu staviti 60 g šećera i limunov sok, kuhati 6-7 minuta, dodati želatin, jagode, promiješati, skloniti s vatre i ohladiti. Ricottu kremasto umutiti, dodati smjesu s jagodama i pažljivo promiješati. Dodati čvrst snijeg od bjelanca i opet promiješati. Tijesto tanko razvaljati, staviti u okruglu tepsiju, dno izbušiti viljuškom, prekriti papirom za pečenje, usuti dvije šake suhog graha i peći 15 minuta na 180 stepeni. Izvaditi papir i grah, peći još 5 minuta, ohladiti, usuti kremu i držati u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja. Ukrasiti preostalim izrezanim jagodama i listićima mente, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Riba sa zelenim kremom (Gracija)

By Sabina   Posted at  6/10/2012 09:46:00 AM   zelena No comments
Uz malu pomoć aromatičnog bilja Riba sa zelenim kremom POTREBNO(za 4 osobe): 8 fileta bijele ribe (list, oslić, orada), 2 krastavca, 2 obarena veća krompira, 80 g putera, peršun, vlasac, majčina dušica, bosiljak, maslinovo ulje, so i biber PRIPREMA: Bilje oprati, posušiti, odvojiti nekoliko grančica majčine dušice i vlasca, ostatak sitno isjeckati, posoliti i umutiti s puterom u homogenu kremastu smjesu. Ribu premazati uljem, pržiti s jedne strane oko 2 minute, premazati s malo kreme, složiti u tepsiju i peći 5 minuta na 180 stepeni. Krastavce oguliti, odstraniti sjemenke, izrezati na kockice, posoliti i pržiti na malo ulja oko 5 minuta, dodati malo sitno isjeckanog bilja i promiješati. Topao krompir izgnječiti viljuškom i umiješati kašiku kreme od putera i bilja. Na svaki tanjir usuti malo krompira, preko staviti 2 riblja fileta, pored krastavce, sve pobiberiti i ukrasiti majčinom dušicom.

utorak, 8. svibnja 2012.

Pljeskavice od piletine i tikvica

By Sabina   Posted at  5/08/2012 03:51:00 PM   tikvice No comments
Ovako napravljene pljeskavice su i zdrave i privlačne čak i za decu. Sastojci za 4 osobe: 1 srednja tikvica Izrendana kora sa ½ limuna 1 jaje ½ kašičice soli ¼ kašičice bibera ½ kg mlevene piletine ili ćuretine ¼ šolje prezli 1 glavica luka, sitno seckanog Priprema: 10 minuta; Ukupno: 25 minuta Stavite malo ulja na roštilj i zagrejte ga. Izrendajte tikvice za jednu šolju (oko 250ml). Rukama iscedite što više tečnosti možete. Umutite jaja sa korom limuna, dodajte so i biber. Dodajte zatim tikvice, piletinu, prezle i luk. Zatim dobro izmešajte varjačom ili rukama kako bi se sve dobro izmešalo. Napravite zatim 4 pljeskavice, svaku oko 2.5cm debljine. Stavite na roštilj i pecite oko 6 do 8 minuta. Služite u toplim lepinjama uz salatu i dodatke po želji.

Zalogajčići od tikvica i krompira

By Sabina   Posted at  5/08/2012 03:21:00 PM   zalogajčići No comments
Preuzeto sa sajta najbolja mama na svijetu.. Zalogajčići od tikvica i krompira Ovo jelo je odlično predjelo ili "grickalica" za goste Sastojci: 1 kg krompira, obarenih, oljuštenih i izrendanih 1 kg tikvica, rendanih Čen belog luka, mleven 1 kašičica seckanih svežih listova ruzmarina, i dodatni listići za ukrašavanje ¼ šolje rendanog parmezana plus jedna kašika parmezana ¼ šolje prezli 2 belanca, blago umućena 2 kašičice soli ili začina c ¼ kašičice mlevenog bibera ili po ukusu 3 kašike maslinovog ulja 1 ½ šolje maskarpone sira (ili krem sira ili pavlake po ukusu) Priprema: Postavite šipku iz rerne na sredinu. Zagrejte rernu na 220C. Sa strane pripremite papir za pečenje. Položite krompir i tikvice na 2 kuhinjska ubrusa. Njima što više ocedite povrće a zatim ga položite u veću činiju. Dodajte beli luk, izmrvljeni ruzmarin, ¼ šolje parmezana, prezle, belance, so i biber. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte mešavinu povrća u tiganj. Varjačom rasporedite smesu ravnomerno po tiganju. Pospite malo maslinovog ulja po vrhu i pospite 1 kašikom parmezana. Kuvajte oko 8 munita ili dok ivice smese ne porumene. Premestite zatim „palačinku“ na papir za pečenje. Pecite 20 do 25 minuta ili dok gornja strana palačinke ne porumeni a ivice postanu hrskave. U maloj činiji, izmiksajte mascarpone sir dok ne postane penast i dodajte soli i bibera po ukusu. Umesto maskarponea možete koristiti krem sir ili pavlaku. Isecite palačinku na kockice i poredajte po tanjiru. Na vrhu stavite po malo sira i ukrasite sa svežim listićima ruzmarina.

četvrtak, 3. svibnja 2012.

Sirup od maslačka

By Sabina   Posted at  5/03/2012 03:25:00 PM   med No comments
MED OD MASLAČKA -500 žutih cvijetova maslačka; 3naranče; 2limuna; 3 kgšečera; 2 vanil šečera. Priprema: 1.Cvijetove maslačka dobro isperete vodom. Močite ih u 3 litre vode 24 sata. 2.Drugi dan u tekučinu u kojoj su močeni cvijetovi stavite šečer, narezane naranče i limun s koricom da kuha 30 minuta. Zatim tu smjesu procijedite i kuhajte još 30 minuta stalno miješajući dok se ne zagusti. 3.Ohladiti i stavljati u staklenke.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.