četvrtak, 15. ožujka 2012.

Sok od jabuke i mrkve

By Sabina   Posted at  3/15/2012 10:12:00 AM   sok No comments
Sastojci:

-5 kg Jabuke,
-2 kg Mrkva,
-4 kg Šećer,
-100 gr Limontus.

Priprema:
1.Jabuke i mrkvu očistite, isijecite na komade, prelijte vodom i stavite da se kuhaju.

2.Kuhano voće prohladite i propasirajte zajedno sa tečnošću u kojoj se kuhalo. Dodajte šećer, limontus i vodu tako da ukupno bude oko 13 litara soka. Vratite na vatru da se još malo prokuha.

3.Vreo sok sipajte u vrele flaše i ostavite u rerni oko sat vremena na 100 stepeni. Flaše zatvorite, ušuškajte i ostavite da se hlade. Imate spreman zdrav i ukusan sok za zimske hladne dane.

Pastrmke u sosu

By Sabina   Posted at  3/15/2012 09:57:00 AM   sos No comments
-3 pastrmke;oko kg krompira;1 glavica crvenog luka,2 paradajza,1 kašika mljevene paprike;maslinovo ulje;1 kašika sjeckanog peršuna,so,biber.

Priprema:
1.Krompir oguliti i sijeći na krupnije kocke,luk i paradajz na kockice.
2.Na malo maslinovog ulja proprižiti luk,a potom dodati krompir i paradajz pa staviti čašu vode.Dodati peršun,začiniti po ukusu,pa promiješati i skloniti sa ringle.
3.Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju presuti pripremljenu smjesu od povrća.
4.Odozgo utisnuti pastrmke,posuti ih mljevenom paprikom i peći u zagrijanoj rerni na 200 Stepeni 45 minuta.


Napomena:Može se zapeći sama pastrmka,i kao prilog za ovaj ručak, predlažem bareni pirinač i bareno povrće: brokoli i karfiol isečeni na menje cvetove i narezana šargarepa na listiće. Može da se kupi u marketima gotova smrznuta mešavina sa nazivom "Carska" ili nešto slično u zavisnosti od proizvođača. U obe varijante dovoljno je vrlokratko kuvanje, kako bi povrće ostalo polupresno. Naravno, to opet zavisi i od ukusa kako ko voli, ako vam se tako ne sviđa moćete uvek produžiti vreme kuvanja. Od začina dovoljno je da ga samo posolite, pobiberite i pre posluživanja prelijete sa malo maslinovog ulja, a ako tako više volite možete ga i zakiseliti sa malo limunovog soka. Prijatno!


utorak, 21. veljače 2012.

Juneća gulaš čorbica

By Sabina   Posted at  2/21/2012 10:02:00 AM   šnicla No comments
-300 gr.juneće šnicle,2-3 krompira srednje veličine,2 mrkve,2 glavice luka,začini
Na ulju izdinsati isjeckan luk i meso narezane na kockice.Dodati malo aleve paprike,paradajz sosa,i malo brašna i dodavati pomalo vode.Dodati mrkvu,krompir,peršun, sve zajedno sjediniti i začiniti.Dodati vode da to sve prekrije i u pretisu kuhati oko 20-tak minuta.Otvoriti pretis,dodati šaku mašnica(tjestenine) i vode i kuhati još 10-tak minuta i to je to.

ponedjeljak, 20. veljače 2012.

Domaći hljeb na moj način

By Sabina   Posted at  2/20/2012 06:38:00 PM   hljeb No comments
Oko pola kg bijelog brašna,2 šolje kukuruznog brašna,kašika soli,kašika germe,zakuhati sa malo mlijeka mlakim i malo vode takođe mlake.Pustiti da nadolazi nekoliko sati.Podijeliti na nekoliko loptica i formirati hljepčiće.po vrhu urezati nožem ko baklave,ali urezati,ne rezati.Premazati žumanjcem i posuti susamom.

nedjelja, 19. veljače 2012.

Domaćica (kolač)

By Sabina   Posted at  2/19/2012 10:50:00 AM   kolač No comments
-1 šolja šećera,1 šolja griza,1 šolja mljevenih oraha,1 šolja brašna,1 šolja ulja,2 jajeta,3 kašike džema(po izboru),kašika kakaa,prašak za pecivo i vanilin šećer.

Izmutite jaja sa šećerom,vanilom šećerom,uljem,grizom,orasima,brašnom,i džemom.Dodajte i prašak za pecivo.Sve dobro izmiješajte i pecite u pomašćenoj i brašnom posutoj tepsijiOhladite i ukrasite sa mljevenim šećerom.Možete i sa istopljenom čokoladom i isjeckajte na kocke.


petak, 17. veljače 2012.

Kureljača-Hercegovačka pita

By Sabina   Posted at  2/17/2012 12:59:00 PM   pita 1 comment
Skuha se krompir i napravi pire.Ohladiti.U Pire staviti jedno jaje,kašiku pavlake,ako imate kajmaka i njega kašiku...2-3 šolje brašna,posoliti i mlijekom izmiješati da bude čvrsto tijesto.Uzimati rukom pomalo smjese i valjati u duguljaste oblike kao štapiće debljine kao oklagija i redati u tepsiju formirajući kaO PITU..tako radite dok imate smjese...Kad se ispeče zaliti sa prokuhanim mlijekom i puterom u njemu...Ja sam stavila malo više mlijeka,otprilike oko pola litre,jer malo upije i ostane onako da se umače pita u njega,tako mi curica voli..vi možete po želji sa manje mlijeka zaliti...To je to...Prijatno


četvrtak, 16. veljače 2012.

Kukuruzni muffini

By Sabina   Posted at  2/16/2012 12:08:00 PM   muffini No comments
Sastojci:
-500 gr.kukuruznog brašna,200 gr.sira,4 jaja,2 dcl mlijeka,2 dcl ulja,200 gr.bijelog brašna,1 prašak za pecivo,pavlaka,so.

Priprema:
1.Umutiti jaja i dodati kukuruzno brašno,sir,mlijeko,ulje,bijelo brašno,prašak za pecivo i so.
2.Pripremljenu masu istresti u kalupe,a zatim peći u rerni 30 min na 200 stepeni.
3.Pečene maffine izvaditi iz kalupa i na svaku staviti pavlaku ako volite.
Prijatno...

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.