subota, 11. veljače 2012.

Paprike punjene grahom

By Sabina   Posted at  2/11/2012 09:58:00 AM   punjene No comments
-Preuzeto iz časopisa "Vaša kuharica"
_Odličan ručak u hladnim zimskim danima.Paprika uvijek ima kupiti tokom cijele zime,ili ih jednostavno imate pripremljene u zamrzivaču,a i graha takođe ima kupiti.
Potrebno je:
-8 babura,suhog graha,1 kašikica mekog brašna,pola glavice luka,2 kaš.crvene mljevene paprike,1 kaš.začina:peršun,bosiljak ili vlasac ili sve zajedno,1 dcl ulja,so,vegeta i biber.
Priprema:
1.Dan ranije namočite suhi grah u hladnoj vodi i ostavite do sutradan.
2.sutradan prvo skuhajte grah na nančin da ga kuhate 20 minuta,a potom prospite prvu vodu,ocijedite grah i prelijte ga drugom,vrućom vodom.U istu vodu dodajte ranije nasjeckani grah i prelijte ga vrućom vodom.U istu vodu dodajte ranije nasjeckani luk.Nemojte doliti previše vode,jer kuhani grah mora imati vrlo malo vode,a zrna trebaju biti cijela.
3.Napravite zapršku od pola količine ulja,brašna,dodajte 1 kaš.crvene mljevene paprike pa začiniti vegetom i biberom.Prelijte zapršku preko graha i dobro promiješajte da dobijete kompaktnu smjesu.
4.Grahu dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i sjeckano začinsko bilje.
5.Prema potrebi dosolite i pobiberite.
6.Paprike očisti od sjemenki i dobro ih operite.
7.Napunite paprike grahom i stavite ih u uljem podmazanu tepsiju.
8.Prelijte sa malo ulja i pospite crvenom mljevenom paprikom.
9.Pecite na 180 stepeni u rerni oko 30 do 35 minuta.
Poslužite kao glavno jelo uz sezonsku salatu.


petak, 10. veljače 2012.

Kifle sa hrenovkama

By Sabina   Posted at  2/10/2012 08:33:00 AM   kifle No comments
Recept je najklasičniji,oko pola kg brašna,malo soli,kašika germe,zakuhati sa mlakim mlijekomi da mao odstoji.nakon sat-dva..razvaljati tijesto i rezati na trokutove.Premažem sa malo pavlake stavim hrenovku i motam.Pekla sam ih na 200 stepeni oko 25-30 minuta..pred kraj sam ih premazala puterom.Kad sam ih izvadila iz rerne stavila sam mokru krpu preko njih 5-6 minuta da malo omekšaju i to je to....

četvrtak, 9. veljače 2012.

Kako se hraniti na minusima

By Sabina   Posted at  2/09/2012 12:04:00 PM   žitarice No comments
Kako se hraniti na minusima: Namirnice koje griju organizam
Zima je, stoga i naša prehrana treba biti prilagođena promijenjenim uvjetima okoline. Tokom izuzetno hladnih dana, kakvi trenutno vladaju kod nas, jedan dio energije, koja se stvara metaboličkim procesima, troši se na reguliranje tjelesne temperature i zagrijavanje organizma.
09. Feb. 2012. 0 1share1


Pravilnim izborom namirnica trebamo nadoknaditi tu izgubljenu energiju i zagrijati organizam. Evo nekoliko preporuka stručnjaka za prehranu:

1. Sve namirnice životinjskog porijekla imaju osobinu da zagrijavaju, uključujući mliječne proizvode, meso, perad i ribu.

2. Neglazirane žitarice, proteini i omega-3 masne kiseline također osiguravaju energiju koja nam omogućuje osjećaj topline.

3. Povrće koje zagrijava je ono kod koga se koristi korijen, kao što je mrkva, krompir, crni i bijeli luk, rotkva, cvekla.

4. Orašasti plodovi poput oraha, lješnika, badema te sjemenki kao što je susam, također zagrijavaju organizam.

5. Tokom pripreme jela stručnjaci preporučuju korištenje začina kao, naprimjer, senf i biber, jer potiču apetit, poboljšavaju varenje i stimuliraju cirkulaciju. Bosiljak također štiti od prehlade i gripe te poboljšava imunitet, a đumbir grije.

6. Grašak, buranija, grah i leća predstavljaju povrće bogato proteinima i dobro snabdijevaju organizam energijom.

Musaka sa faširanim mesom

By Sabina   Posted at  2/09/2012 09:48:00 AM   musaka No comments
-Oko pola kg krompira izrezati na ploške.U međuvremenu izdinsati luk i faišrano meso sa paradajzom i alevom paprikom. Posoliti i povegetiti.Tako i krompir treba posloliti al ne previše da vam ne bi bilo preslano,jer je i meso slano.U tepsiju poredati red krompira,po tom staviti meso,i opet krompir.Staviti čašu vode u to.Peći na 200 stepeni oko 30 minuta:pred kraj izvaditi i preliti sa dva umućena jaja i mlijeka.Prelije se preko kkkrompira i zapeče se još jedno 10 minuta i to je to.

Obična štrudla

By Sabina   Posted at  2/09/2012 09:47:00 AM   štrudla No comments
-oko kg brašna,kašika germe,2-3 kašike šećera,1 jaje,zamijesiti s malo mlakog mlijeka i malo mlake vode... ostavit da odstoji sat-dva,što duže to bolje....mažete čim hćete....
Ovdje na slici su štrudle namazane sa evrokremom,džemom od dunja i džemom od šljiva..

srijeda, 8. veljače 2012.

Bezze torta

By Sabina   Posted at  2/08/2012 12:01:00 PM   torta No comments
Kora:
-6 bjelanjaka,350 gr.šećera


Fil:
-6 žumanjaka,5 dcl vrhnja za šlag od jagode,200 gr čokolade za kuhanje,100 gr.maslaca

Priprema:
1.Bjelanjke umutiti,dodati šećer,pa će sve skupa postati gusta ljepljiva smjesa.
2.Od smjese ispeći 3 kore na 100 stepeni-više sušiti nego peći.

3.Žumanjke s malo šećera pjenasto izmiješati,dodati decilitar vrhnja za šlag,te kako i maslac.
4.Sve prokuhati na laganoj vatri,pa kad skinete dodati 200 gr.čokolade za kuhanje.
5.Kad se smjesa ohladi ostatak izmiješanog vrhnja za šlag(4 kaš.šlaga ostavit za ukrašavanje).
6.Kore premazati kremom,ukrasiti po želji,ja sam sa orasima, i servirati.

srijeda, 1. veljače 2012.

Rižoto s mesom i mrkvom

By Sabina   Posted at  2/01/2012 10:07:00 AM   rižoto No comments
-300 gr.teletine,2 mrkve,1 glavica luka,200 gr.riže,2 kašike parmezana,so,biber,vegeta,1 lovorov list

Priprema:
1.Meso isjecite na kocke,mrkvu ogulite i sijecite na željene komade.
2.Isjeckajte luk sitno.Pržite sve skupa na malo ulja dok ne zarumeni.
3.Začiniti po ukusu.Dodajte oko 2 dcl vode i kuhajte dok meso ne omekša,uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
4.Operite rižu i dodajte u posudu.Kuhajte još 20-tak minuta(dok riža ne bude gotova) uz povremeno dodavanje vode.
5.Na kraju pustite da prokuha i dodajte parmezan.Dodajte još malo začina ako je potreban.Poklopite i pustite da stoji oko 5 minuta.Služite uz omiljeno povrće.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.