ponedjeljak, 26. prosinca 2011.

POGAČA OD KIFLICA

By Sabina   Posted at  12/26/2011 09:30:00 AM   pogača No comments
-1kg brašna;
2 kesice suhog kvasca,,
2 jaja +1 žumanjce ili bjelanjce za premazati pogaču,
fildžan ulja,
1/2 l mlijeka,
malo rastopljenog putera-maslaca,
2 kaščica sol,i
1 kašičica šećera,

Zamijesiti tijesto i ostaviti da nadođe.Premijesiti nekoliko puta.Tijesto podijeliti na 8 jufčica.Jednu jufku razviti,premazati rastopljenim puterom pa preklopiti sa drugom razvijenom jufkom.Malo utabati prstima da se zalijepi jedna za drugu pa je oklagijom još malo razviti.Isjeći na osam trokuta pa svaki saviti u kiflicu.Tako uraditi i sa istalim jufčicama.Svaku kiflicu presjeći na pola po sredini pa redati u tepsiju podmazanu sa puterom.Šira polovina kiflice treba biti okrenuta na zid tepsije.Premazati umućenim bjelanjcem ili žumanjcem,posuti susamom,makom ili nečim drugim po želji.Peći na tem.220*C dok pogača ne porumeni.
PRIJATNO ♥



nedjelja, 25. prosinca 2011.

Oranž kolač

By Sabina   Posted at  12/25/2011 10:52:00 AM   oranž No comments
-5 jaja;250 gr.šećera;200 gr.mljevenih oraha;2 kašike mljevenog keksa;kašika brašna;100 gr.strugane čokolade;2 naranđe.

Krema:
-1,5 šoljica vode;200gr.šećera;100 gr.čokolade,kašika maslaca.

Priprema:
Naranđe dobro oprati,pa ih cijele samljeti u blenderu.
Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka,a posebno žumanjke sa šećerom.U umućeme žumanjke,neprekidno miješajući,dodati orahe,keks,brašno.struganu čokoladu i mljevene naranđe,a na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
U podmazanom i brašnom posutom plehu peći koru 25 minuta na 180 stepeni.
Za krem ušpinovati šećer,rastopiti u njemu čokoladu te skloniti s vatre i kad se prohladi sipati u  umućen maslac i miješati da se krema sjedini.
Na ohlađenu koru špricom nanijeti fil,staviti da se dobro stegne i sjeći na kocke neposredno prije posluženja.

Šnicle s povrćem

By Sabina   Posted at  12/25/2011 10:41:00 AM   šnicle No comments
Sastojci:
-300-400 gr.junećih šnicli;
- 3 paprike;
-2 paradajza;
-3 krompira;
-2 glavice crvenog luka;
-ulje;
-malo mljevene crvene paprike,so,biber

Priprema:
Šnicle posoliti,pobiberiti i ispržiti na ulju.Gotovo meso staviti u vatrostalnu posudu i pokriti.Luk isjeći na polukrugove,krompir na kockice,a papriku na krugove i sve zajedno propržiti na ulju u kojem su se pržile šnicle.Posoliti,pobiberiti,promiješati i dodati mljev.papriku.Nakon nekoliko minuta dodati paradajz isječen na kriške i oko 200 ml vode.dinstati dok krompir neo mekša.Servirati s šniclama.

četvrtak, 22. prosinca 2011.

Obične kuglice

By Sabina   Posted at  12/22/2011 09:09:00 AM   kugice No comments
Potrebno:
-300 gr.mljevenog keksa;
-100 gr.kokosovog brašna;
-100 gr čokolade;
-50 gr šećera u prahu;
-50 gr suhih groždica;
-1/2 margarina.

Priprema:
Rastopiti margarin i dodati mu mljeveni keks,kokosovo brašno,šećer u prahu i groždice.Po potrebi malo mlijeka. Od pripremljene smjese praviti kuglice,uvaljati ih u rastopljenu čokoladu,zatim u kokos.Kuglice staviti u frižider da se stegnu i servirati ih hladne.

Riba s povrćem

By Sabina   Posted at  12/22/2011 08:58:00 AM   riba No comments
Potrebno:
-80 dkg fileta ribe( po želji);
-1 limun;
-brašno,
-mala konzerva skuhane leće,
-25 dkg mrkve,
-3 dkg peršuna,
-1 glavica luka,
-1/2 l kokošije supe,
-ulje,so,biber

Priprema.
Pristaviti juhu,narezati mrkvu i peršunov korijen na rezance.Nasjeckati luk i prepržiti ga.Kada juha provri,dodati povrće i kuhati 8 minuta.Ocijediti leću.Obrisati ribu,nakapati i limunovim sokom,posolitii pobiberiti.Uvaljati ribu u brašno,ispržiti je sa obje strane,rasporediti povrće u zagrijane tanjire,te dodati ribe,ukrasiti nasjeckanim peršunovim lišćem.

srijeda, 21. prosinca 2011.

Lokumi

By Sabina   Posted at  12/21/2011 09:11:00 PM   tijesto No comments
Malo više od pola margarina rastopiti,staviti šoljicu ulja,2 jaja,2 šoljice šećera u prahu,šoljica mlijeka,pola praška za pecivo i brašna po potrebi.Sve izmiješati da tijesto bude čvrsto.
Slagati lokume u pleh da budu jedno do drugog.Zagrijati rernu i staviti lokume da se peku na 200 stepeni oko 15-20 minuta.dok se ne počnu malo rumenjeti. Pečene lokume valjati u mljeveni šećer.

ponedjeljak, 19. prosinca 2011.

Varivo od leće

By Sabina   Posted at  12/19/2011 08:56:00 AM   varivo No comments
-200 gr leće;
-2 krompira(osrednje);
-2 glavice luka;
-mrkva;2 paradajza;maslinovo ulje,so,vegeta.

Priprema:
Leću oprati i ostaviti potopljenu u vodi 2 h.Luk sitno isjeckati i propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklast.Dodato leću i nastaviti dinstati na niskoj temperaturi.Paradajz oguliti,isjeći i dodati jelu.Kada paradajz počne puštati sok,dodati krompir isječen na sitne kockice te mrkvu.Toplu vodu usuti po potrebi. Varivo kuhati oko sat vremena.Pred kraj kuhanja začiniti po želji.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.