ponedjeljak, 12. prosinca 2011.

Varivo od kelja s junetinom

By Sabina   Posted at  12/12/2011 11:07:00 AM   varivo No comments
Potrebno:
-1 glavica kelja(srednje veličine);750 gr.junećeg mesa s kostima;1 veza zeleni;! manja glavica crvenog luka;2 glavice bijelog luka;3 krompira;1 list lovora;sol,biber u zrnu.

Priprema:

Meso staviti u vodu,kuhati kao za juhu.dodati očišćenu zelen i nekoliko zrna bibera.Glavicu luka razrezati i prepolovljenu zapeći na ploči,pa je dodati mesu i zeleni.Dodati list lovora i bijeli luk.Posoliti i kuhati dok se meso ne skuha.Kuhano meso izvaditi,odvojiti od kostiju i izrezati na komade.Mrkvu izrezati nak olutove,a korijen celera i peršuna ukloniti.Juhu procijediti,stavit da provri,pa dok vri spusti u nju očišćenu i na 4 dijela izrezanu glavicu kelja.Na krupne kriške izrezati krompir,kuhano meso i mrkvu.Dodati i sitno sjeckan peršunov list.Poklopljeno kuhati dok krompir ne  omekša.

subota, 10. prosinca 2011.

Pileći file sa sosom od gljiva

By Sabina   Posted at  12/10/2011 10:24:00 AM   sos No comments
Sastojci::
-pileći file 80 gr;šampinjoni 50 gr;brašno;mileram;začini-so,vegeta,peršun

Priprema:
-Pileći file istucamo,pržimo u tavi na malo masnoće dok ne porumeni,Gljive očistimo.glave od gljiva pržimo na masnoći,repove isječemo na listove i pržimo dok ne porumene.Dodajmo brašno i zalijemo sa malo goveđe supe.Glave od šampinjona stavljamo na gotove pileće filete i zalijemo sa sosom od gljiva.na kraju pospemo sa mileramom.

četvrtak, 8. prosinca 2011.

Krompir punjen raguom od gljiva

By Sabina   Posted at  12/08/2011 09:05:00 AM   ragu No comments
Potrebno:
60 g gljiva;8 krompira,(srednje veličine),1 glavica luka,1 crvena paprika,3 kašike ulja,1 jaje,so i biber.

Priprema:
1.Gljive dobro operite i sitno isjeckajte,a krompir operite i kuhajte u ljusci.Znat ćete da je kuhan
ako čačkalica u njega lako prodire cijelom dužinom.
2.Luk ogulite i isijecite što sitnije,a onda ga dinstajete u tavi na dobro zagrijanom ulju,dok ner dobije staklastu žutu boju.
3.Papriku isijecite na kockice i zajedno s gljivama dodajte luku.
4.Pržite 3 minute pa u masu stavite so i biber i ostavite još nekoliko sekundi na islkjučenoj ringli da objedini aroma.
5.Krompir oljuštite i presijecite na polovine,a zatim izdubite kašičicom,vodeći računa da se ne raspadne.Neka ivica "zdjelice"od krompira bude debela jedan centimetar.
6.Krompir masu koju ste dobili dubljenjem ispasirajte viljuškom i pomiješajte sa dinstanim povrćem i jajetom.Ovom masom punite "zdjelice" i redajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.Zaliti sa dvije kašike ulja i pecite na 200 stepeni 15 minuta.
7.Služite uz pečeno meso i šarenu salatu.

srijeda, 7. prosinca 2011.

Fini kolač sa ananasom

By Sabina   Posted at  12/07/2011 09:41:00 AM   kolač No comments
Volite li ananas,pripremite ovaj fini kolač,koji osim biskvita s orasima,u sebi krije i kekse natopljene sirupom.Ananas složite po keksima,a završite slojem šlag pjene.

Potrebno:
4 jaja,140 gr šećera,140 g maslaca,100 g mljevenih oraha,20-tak petit keksića,kompot od ananasa.
Iz časopisa:Vaša kuharica.....
Priprema:
1.Žumanjke,šećer i maslac pjenasto umutiti.
2.Dodajte mljevene orahe i snijeg od bjelanjaka,te lagano promiješajte.Smjesu izlijte u lim(20X32 cm)obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni na 180 C 25 minuta.
3.Pečeni biskvit izvadite iz lima i ohladite.
4.Na biskvit položite kekse namočene u sirup iz kompota ananasa.Zatim ananas iz kompota narežete na kockice i složite po keksu tako da popunite sve praznine.
5.Šlag pjenu umutite mikserom do željene čvrstoće i premažite po kolaču.
Kolač dobro ohladiti i poslužiti.

Savjet:
biskvit možete premazati džemom ili marmeladom,pa će keksi bolje prijanjati na biskvit.

Junetina sa kiselim kupusom

By Sabina   Posted at  12/07/2011 09:19:00 AM   kupusom No comments
Potrebno je:
-2 glav.luka;
-500 gr junetine;
-1 kg kiselog kupusa;
-malo masnoće za dinstanje.

Priprema:
1.Sitno nasjeckan luk propržite kratko,da postane saklast.
2.Dodajte na kockice narezanu junetinu.Prodinstajte do te mjere da se meso lagano propeče.
3.Kada sve zamiriše odozgo rasporedite kiseli kupus koji ste prethodno oprali u hladnoj vodi i dobro ocijediti,po potrebi malo podlijte sa malo vode i poklopljeno dinstajte još oko sat vremena.Uz povremeno miješanje i eventualno dolijevanje malih količina vode.
4.Ako je kupus dovoljno slan,a uglavnom jest,nije potrebno dodavati nikakve začine,po vašoj želji neka bude.
5.Poslužite uz kuhani krompir ili pire od krompira.

utorak, 6. prosinca 2011.

Jaffa torta

By Sabina   Posted at  12/06/2011 09:22:00 AM   torta No comments
Kora:
4 žumanjca posebno umutiti sa 1 šoljom šećerai 4 supene kašike vode.U to dodati u črvst snijeg umućena 4 bjelanca.To izmiješati,dodati 1 i po šolju brašna i pola praška za pecivo.
Sve to izmiješati i peći kad se ohladi,koru prerezati na pola.

Fil:
u 1 l mlijeka skuhati 4 pudinga od čokolade i 10 kašika šećera.U skuhan puding dodati čokoladu za kuhanje,pola maslaca i  1 šolju oraha ( mljevenih).Preko kore premazati pola fila,pa onda poredati jaffa tops koji smo namočili u sok.Ostatak fila preko topsa  i po tome drugu koru.po vrhu premazati šlag kremom i ukrasiti mrvicama.

ponedjeljak, 5. prosinca 2011.

BRZI SLANI ZALOGAJČIĆI

By Sabina   Posted at  12/05/2011 04:55:00 PM   zalogajčići No comments
Recept poslala Dubravka Bojić;Zagreb
 
-250 glatkog bijelog brašna,
-1 prašak za pecivo,
-125 gsvježeg sira,
-50 ml jogurta,
-50 ml ulja,
-1 bjelanjak,
-1/2 žličice soli.
Umijesiti sve sastojke i praviti oblike po želji.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.