By Sabina
Posted at 11/28/2011 10:23:00 AM
riža

Potrebno je:
100 gr.riže,300 gr prase,1 kašika vegete,biber,50 ml ulja.
1.Rižu skuhajte u vrućoj vodi bez soli.
2.prasu očistiti,operite,narežite na tankek olutiće:
3.na vrućem ulju kratko popecite prasu,a zatim dodajte vegetu,biber i kuhanu rižu.
4.Dobro promiješajte i sve zajedno popecite.
By Sabina
Posted at 11/28/2011 10:09:00 AM
torta
-Pakovanje lisnatog tijesta;
-3 jaja;
-200 gr.žutog sira;
-100 ml kiselog vrhnja;
-100 gr.pečenog mesa (po želji)
-100 gr suhog mesa;
-2 kaš.susama;
-2 glavice luka;
-biber,so
1.Crveni luk isjeckati,posolitii rukom dobro izgnječiti.
2.Lisnato tijesto razviti prema veličini pleha,najbolje okruglog.Podmazati pleh i posuti ga brašnom,pa tijesto utisnuti i po obodu ga premazati žumanjcem.
3.Pomiješati sir,jaja i vrhnje i u tu masu dodati fino isječene komade mesa i suhog mesa.
4.Sipati masu preko tijesta,na nju rasporediti omekšali luk.posuti susamom i peći oko 20-tak minuta na 220 stepeni.
5.Kada se tijesto po obodu odvoji od pleha torta je pečena.
By Sabina
Posted at 11/27/2011 10:13:00 AM
umak

Sastojci:
-1kg brašna,
-1 paketića suhog kvasca,
-2 kašičice soli,
-malo šečera,
-1 jaje,
-mlijeko po potrebi,
-600g pilećih fileta,
-250 gr sira trapista,
-2 kašike vegete
-malo soli
Umak:
-1 vrećica krem supe od gljiva
-0,5l vode
-1 kašika pavlake/kiselog vrhnja
Priprema:
1.Od brašna, kvasca, šećera, jaja, soli i mlijeka zamijesi se čvršće tijesto i
ostavi da odstoji oko 1 sat. Poslije se razvije na debljinu 0, 5 cm,te se isječe tijesto na kvadrate. Po tijestu se stavi fileta i po njemu sira trapista koje motamo kao pismo. Tako
formirane maslanice redamo na pleh za pečenje i ostavimo da odstoje 15-tak minuta, te
ih pečemo u zagrijanoj pečnici oko 10 min. na 200C.
2.Umak: dodati na gusto skuhanu supu od gljiva i kašiku kisele pavlake.
3.Serviranje: na tanjir se stavi jedna maslanica i obilno se zalije umakom.
By Sabina
Posted at 11/27/2011 10:00:00 AM
keksi

Zimi je poslije šetnje po snijegu najljepše zamotati se u toplu dekicu uz topli čaj i nekakve fine keksiće. Uz ovaj jednostavan i brz recept pripremit ćete najukusnije kekse koje ste ikad probali i još više uživati u zimskom ugođaju!
-3 bjelanjka;
-10 dkg šećera;
-25 dkg kokosovog brašna
-papir za pečenje
1.Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka.Potom dodati šećer i kokosovo brašno.
2.Navlažiti ruke i oblikovati prutiće dužine 6 cm.
3.počožiti prutiće na obloženi lim za pečenje i peći kolačiće na 175 stepeni 10-20 min.
By Sabina
Posted at 11/25/2011 10:25:00 AM
šnite

Tijesto:
10 dkg kokosa,
10 dkg groždica;
1 dcl ulja;
4 jaja;
1 prašak za pecivo.
Za preljev:15 dkg šećera
Za glazuru:0.25 dcl vrhnja za šlag,mljeveni orasi za posipanje
Priprema:
1.Sve sastojke za tijesto staviti u zdjelu,izmiksajte i staviti u rernu da se peče.
2.U međuvremenu prokuhajte vodu i šečer.
3 Kad je kolač pečen,prelijete ga vrućom agdom
4.Kad se ohladi stavite šlag i ukrasite mljevenim orasima.
By Sabina
Posted at 11/25/2011 10:16:00 AM
supa
Potrebno je:
25 g graha,80 g suhog mesa,1 glavica luka,2 česna bijelog luka,mljevena paprika,lovorov list,so i biber.
Način pripreme:
1.Grah skuhajte i propasirajte.Posebno popržite suho meso isjeckano na kockice,dodajte crni ili bijeli luk,mljeevenu papriku,pasirani pasulj i vodu do željene gustine.
2.Posolite,pobiberita,dodajte lovorov list i prokuhajte....
By Sabina
Posted at 11/24/2011 11:42:00 AM
krempita

-600 gr petit keksa;
-4 pudinga galeta od vanilije;
-1.200 ml mlijeka;
-1 l slatkog vrhnja;
-šećer po želji;
-1 vanilin šećer
Priprema:
1.Keks umakati u mlijeko i redati kao donju koru.
2.Fil:
4 pudinga od vanilije umutit sa 1.200 ml mlijeka
3.U drugoj posudi umutiiti litar slatkog vrhnja,pa polako dodavati kašikom umućen pudnig,sve sjediniti i po želji dodati šećer.
4.Masu izručiti na donju koru od keksa,a zatim umakati preostali keks u mlijeko i preko fila staviti kao gornju koru.Na kraju kolač posuti vanilin šećerom.
Savjet:Puding galeta se ne kuha.Može se kupiti u većim tržnim centrima.Na kesici piše:gotovo za tri minute.