petak, 25. studenoga 2011.

Sočne šnite

By Sabina   Posted at  11/25/2011 10:25:00 AM   šnite No comments

Tijesto:
10 dkg kokosa,
10 dkg groždica;
1 dcl ulja;
4 jaja;
1 prašak za pecivo.

Za preljev:15 dkg šećera

Za glazuru:0.25 dcl vrhnja za šlag,mljeveni orasi za posipanje

Priprema:
1.Sve sastojke za tijesto staviti u zdjelu,izmiksajte i staviti u rernu da se peče.
2.U međuvremenu prokuhajte vodu i šečer.
3 Kad je kolač pečen,prelijete ga vrućom agdom
4.Kad se ohladi stavite šlag i ukrasite mljevenim orasima.

Supa od pasiranog graha

By Sabina   Posted at  11/25/2011 10:16:00 AM   supa No comments
Potrebno je:

25 g graha,80 g suhog mesa,1 glavica luka,2 česna bijelog luka,mljevena paprika,lovorov list,so i biber.

Način pripreme:
1.Grah skuhajte i propasirajte.Posebno popržite suho meso isjeckano na kockice,dodajte crni ili bijeli luk,mljeevenu papriku,pasirani pasulj i vodu do željene gustine.
2.Posolite,pobiberita,dodajte lovorov list i prokuhajte....

četvrtak, 24. studenoga 2011.

Brza krempita

By Sabina   Posted at  11/24/2011 11:42:00 AM   krempita No comments

-600 gr petit keksa;
-4 pudinga galeta od vanilije;
-1.200 ml mlijeka;
-1 l slatkog vrhnja;
-šećer po želji;
-1 vanilin šećer

Priprema:

1.Keks umakati u mlijeko i redati kao donju koru.

2.Fil:
4 pudinga od vanilije umutit sa 1.200 ml mlijeka
3.U drugoj posudi umutiiti litar slatkog vrhnja,pa polako dodavati kašikom umućen pudnig,sve sjediniti i po želji dodati šećer.
4.Masu izručiti na donju koru od keksa,a zatim umakati preostali keks u mlijeko i preko fila staviti kao gornju koru.Na kraju kolač posuti vanilin šećerom.

Savjet:Puding galeta se ne kuha.Može se kupiti u većim tržnim centrima.Na kesici piše:gotovo za tri minute.

Moderni recept hurmašica

By Sabina   Posted at  11/24/2011 11:33:00 AM   recept No comments

-2 jaja;
-2 fildžana šećera;
-2 fildžana ulja;
-1/2 praška za pecivo;brašna po potrebi

Agda:
-9 fildžana šećera,
-9 fildžana vode
miješati dok se ne istopi šećer,al bez kuhanja i preliti preko vrućih hurmašica...

nedjelja, 20. studenoga 2011.

Musaka od patlidzana

By Sabina   Posted at  11/20/2011 11:35:00 AM   No comments

Potrebno vam je:
1 kg patlidžana,
400 g fasiranog mesa,
1 glavica crnog luka,
3 isječena paradajza,
1 zelena paprika, peršun,
4 jaja,
brašno i kiselo mlijeko.

Priprema: Patlidžan oguliti, pa po dužini sijeci na tanke šnite (1 cm) i dobro posoliti. Ostaviti ih da tako stoje najmanje 1h. Za to vrijeme propržiti na luku meso, isječenu papriku, paradajz i peršun. Kad je to isprženo, posoliti, pobiberiti. Isječeni patlidžan ocijediti od vode koju je pustio, uvaljati ga u brašno, pa u umućena 2 jaja, i prziti ga na ulju dok ne porumeni sa obe strane. Kad je i to gotovo, redati u pomašćenu tepsiju red patlidžana, red pripremljenog mesa. Posljednji red završiti patlidžanima.preliti razmućenim jajima i kiselim mlijekom,(mada ja volim staviti kasiku supenu ajvara i kasiku kecapa), tako da cijela površina bude u soku/sosu. Peći u rerni dok musaka ne dobije koricu, tacnije dok se ne zapece.

subota, 19. studenoga 2011.

Brzi sendvič

By Sabina   Posted at  11/19/2011 04:26:00 PM   zelena No comments

Potrebno je:
obareno pileće meso;
nekoliko krastavaca,
malo majoneze,
malo pavlake,
svjeza zelena salata.

Priprema
Izgnječite obareno meso viljuškom, usitnite ga. Tome dodajte nekoliko kiselih krastavčića, isjeckanih. Dodajte malo majoneze i malo pavlake (po želji), to sve izmješajte i eto osvježavajuće sendvić salate.

Teleći šiš – ćevap

By Sabina   Posted at  11/19/2011 09:59:00 AM   teleći No comments

Potrebno je:

-750 g teleceg mesa,
-3-4 glavice crnog luka,
-3-4 mrkve,
-so, biber, ulje,
-2 kasike ajvara,
-cackalice.

Priprema:

Meso izrezite na tanke komadice, luk na kolutice, tako da vam se ne razlista, mrkvu na kolutice, uzmite cackalice i nabodite, mrkvu meso luk meso mrkvu, i sve dok vam nestane mesa luka i mrkve. Pripremljene cackalice slozite u serpu, naspite mlake vode, da potopi cackalice, stavite da se kuha na srednjoj vatri, dodajte ajvar biber, so i ulje, Kuhajte dok ne postane mekano, sluzite uz krompir pire, ili gljive, ili zapeceni krompir, ili samo pavlaka.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.