srijeda, 29. svibnja 2013.
Pileći fileti sa povrćem
By Sabina
Posted at 5/29/2013 08:33:00 PM
povrce
No comments
200 gr.fileta,glavica luka;400gr.graska;2 paradajza,1 paprika,mrkva,2krompira,malo aleve paprike,zacini...
Poprziti luk na puteru..kad malo zarumeni dodati filete isjecene na kocke..poprziti i dodati grasak..malo vode i pomalo dodavati svo povrce...zaciniti i dodati papriku i vode da sve prekrrije.Kuhati dok grasak ne omekne malo dodati 2 krompira i vode i kuhati dok se ne zgusne.Ukrasiti po zelji persunom,kasikom milerama itd.
subota, 25. svibnja 2013.
Sok od zove(bazge)
By Sabina
Posted at 5/25/2013 01:28:00 PM
zova
No comments
50 CVJETOVA ZOHVE 5 LITARA VODE 5 LIMUNTOSA 5 KG ŠEĆERA
Cvjetove zohve potopiti u 5 litara vode u koju smo stavili 5 limuntosa.Ostaviti da stoji 24 sata.Poslije 24 sata sok procijediti,dodati 5kg šećera i ostaviti još 24 sata.Poslije tih 24 sata sok staviti na šporet da se zagrije do ključanja,ne smije proključati.Flaše zagrijati u rerni i sipati vreo sok u vrele flaše i dooooobro zavrnuti.Ovako pripremljen sok-sirup od zohve može stajati 2-3 god na tamnom i hladnom mjestu.I to bi bilo to.
Medena torta sa jagodama
By Sabina
Posted at 5/25/2013 01:24:00 PM
torta
No comments
3 jaja sa jednom soljom secera rastopiti na pari kod ne zapjeni. Posebno rastopiti 3 kasike maslaca i 3 kasike meda. Vrucu masu pomijesati sa smjesom od jaja i jos malo mutiti minut-dva. Staviti 2 male kasike sode bikarbone, pomijesati. U to vreno dodavati postepeno brasno da bude gusto kao pura. Kad se tijesto malo prohladi podjeliti ga na vise loptica Prvo iskrojiti pek papir velicine pleha. Onda priblizno znate u koliko loptica podijeliti tijesto. Meni je ispalo 5 komada :) Razviti tijesto na pek papiru i preko njega najlon foliju da vam se nebi lijepilo. Ujeno odma staviti u pleh sa pek papirom. Pece je jako malo (3=5min.) u zagrejanoj rerni. Za fill sam iskoristila 500gr. pavlake (mileram) i pola solje secera,malo mljevenih oraha i oko 200 gr.jagosa.Na drugu koru sam stavila jagode..Znači na svaku koru fil dok ne nestane i ukrasiti na kraju filom..i čime vi hoćete još..
srijeda, 15. svibnja 2013.
Cheese Cake sa jagodama
By Sabina
Posted at 5/15/2013 11:57:00 AM
kolac
No comments
Potrebno za koru:
300 gr mlevenog keksa
125 gr putera
7 supenih kasika mleka
Potrebno za fil:
500 g neslanog mladog sira
7-8 kasika secera u prahu
500 ml slatke pavlake
20 g zelatina (ili 2 supene kasike)
500-600 g jagoda
1 banana
borovnice
Priprema kore:
Omeksali puter pomesati sa secerom i keksom, pa masu razvuci u kalupu za toru i ostaviti u frizider da se stegne.
Priprema fila:
Umutiti sir sa prah secerom. Posebno umutiti slatku pavlaku pa je dodati siru. Pripremiti 1 kasiku zelatina i umesati u masu, pa sve istresti na koru i izravnati.
Ostaviti u frizider da se stegne.
Preko fila rasporediti voce. Pripremiti 1 kasiku zelatina po uputstvu sa kesice i time preliti voce. Ostaviti u frizideru, najbolje do sutradan.
Prijatno!
utorak, 7. svibnja 2013.
Med od maslačka
By Sabina
Posted at 5/07/2013 05:06:00 PM
med
No comments
Sastojci:
100 cvjetova maslačka,1 kg.šećera,1 l.vode,1 limun
Priprema:
Cvjetove oprati,preliti jednim litrom vode i staviti da se kuhaju 20 minuta.Smjesu procijediti,pa dodati jedan kg.šećera.Kad se smjesa napola ukuhala,dodati limun isječen na kriške zajedno s korom.Kuhati dok se ne dobije gustina meda.Hladno pakovati u tegle.
Savjet:Med od maslačka se upotrebljava za liječenje infekscija,virusa,oteklina,zadržavanje vode u organizmu.:Maslačak stimulira protok žuči i ima blagi diurektički efekt,pročišćava mokraćne puteve pa ima blagotvorno dejstvo na bešiku i bubrege,za detoksikaciju jetre,posebno pri upotrebi sintetičkih lijekova.Smanjuje nivo holesterola u krvi,podstiče apetit i varenje hrane.
nedjelja, 28. travnja 2013.
11 iznenađujućih načina na koje vam Coca Cola može pomoći u domaćinstvu
By Sabina
Posted at 4/28/2013 11:01:00 AM
upotreba
No comments
Jedan od sastojaka koji se nalazi u Coca-Coli je soda bikarbona, a riječ je o alkalnoj supstanci koja može itekako pomoći u čišćenju, kako prostora u kojem živite, tako i vašeg tijela i stvari koje posjedujete.
Očistite lonce
Dno lonaca nakon nekog vremena postane crno i toliko prljavo da se jednostavno više ne da oprati. Na to ciljano područje prolijte malo Coca-Cole i ostavite neko vrijeme. Možda ovo gazirano piće neće ukloniti svu, ali će ukloniti većinu prljavštine, prenosi Magazin.hr.
Hrđavo posuđe
Hrđave predmete preko noći uronite u Coca-Colu i izribajte ujutro. Hrđa će ‘opustiti’ i moći će se znatno lakše ukloniti. Također, s obzirom da Coca-Cola prodire čak i kroz hrđu, čvrsto stegnute i hrđave vijke lakše ćete odviti ako nekoliko minuta ranije na njih nanesete Coca-Colu.
Očistite toalet
Brine vas onaj tvrdokorni kamenac na dnu WC-školjke koji ne možete izribati ni četkom? Ulijte u školjku Coca-Colu koja će bez problema odraditi taj posao.
Očistite prozore
Umjesto standardnih sredstava za čišćenje, možete iskoristiti i Coca-Colu kako biste s prozora uklonili prljavštinu i masnoću.
Uklonite mrlje s odjeće
Na mrlju na odjeći prolijte malo Coca-Cole i ostavite da se potpuno upije. Naravno da će mrlja promijeniti boju zbog utjecaja sode, ali nakon što odjeću operete u perilici za veš, mrlja će nestati.
Odledite vjetrobransko staklo
Zaledila su vam se stakla na autu, a pri ruci nemate strugalicu za led? Coca-Cola će poslužiti kao odlično sredstvo za odmrzavanje stakala i nakon samo nekoliko minuta led ćete moći ukloniti mnogo brže i učinkovitije.
Učinite nešto za svoj travnjak
Kada Coca-Cola izlapi, ulijte je u spremnik za kompost kako biste mikroorganizmima pomogli da kompost brže pretvore u efektivno gnojivo za vaš travnjak i vrt.
Ublažite bol
Na ciljano područje nanesite Coca-Colu kako biste ublažili bol od uboga pčela i komaraca. Također, ako vas boli trbuh, popijte Coca-Colu – izjednačit će pH vrijednost u vašem trbuhu i privremeno ublažiti žgaravicu i probavne smetnje.
Prestanite štucati
Uhvatila vas je nevjerojatna štucavica? Progrgljajte malo Coca-Cole i štucavica će odmah prestati!
Uklonite gumu za žvakanje iz kose
Na pramen kose u koji se uplela guma za žvakanje nanesite Coca-Colu i pustite da odstoji nekoliko minuta. Uz malo strpljenja cijelu ćete je ukloniti.
Riješite se kukaca
Kukce privlači slatka aroma, pa ih namamite tako što ćete u plastičnu čašu uliti malo Coca-Cole. Kad se kukci dođu ‘osladiti’, ostat će zatočeni u čaši, te vam više neće dosađivati po stanu. Također, ako se želite riješiti mrava ili žohara, Coca-Cola će ih sigurno ‘potamaniti’
Maslačak: Mali žuti proljetni heroj lijek je za mnoge tjelesne tegobe [+Recepti]
By Sabina
Posted at 4/28/2013 10:58:00 AM
salata
No comments
Za maslačak se kaže da je prava proljetna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime. Osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak snižava nivo holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti
Maslačak je vrlo rasprostranjena biljka i prava je riznica vitamina i minerala. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima, baštama. Cveta u proleće kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba, a mnogi ga, zbog aromatično-gorkog ukusa, zovu i gorko zelje, žutenica ili mlečnjak.
Pun je kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcionisanje; Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto željeza, što mnogo više nego špinat! Svi dijelovi maslačka su ljekoviti – i cvjetovi i listovi i korijen. Cvjetovi se beru od aprila do maja, listovi prije nego što maslačak počne da cvjeta, a korijen se vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Listovi i korijen se suše na hladnom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.
Za šta se koristi
Iako je donedavno korišten prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga ljekovita svojstva. Dokazano je da pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, pročišćava krv, snižava nivo lošeg holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti. Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.
Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospešuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa. Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji liječi prehlade, bronhitis i upale desni.
Sok od maslačka
Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i liječenje hemoroida. Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.
Sirup od maslačka
Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuhajte dvije šoljice cvjetova maslačka, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuhajte na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana.
Čaj od maslačka
Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma. Pomiješajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvjetova i kašičicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Nakon 20 minuta procijedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.
Trend
2017
(1)
ajvar
(1)
ananas
(1)
baklava
(2)
banana
(1)
bazge
(1)
begova
(1)
bestilj
(2)
bezze
(1)
biber
(2)
bijeli
(1)
bleu
(1)
blitva
(1)
borovnica
(1)
bosanska
(4)
bosanske
(2)
bosanski
(2)
bosiljak
(1)
bounty
(1)
bresaka
(1)
brzi
(3)
brzinski
(1)
bundeva
(1)
buranija
(1)
burek
(2)
by sabina
(1)
caj
(1)
cake
(1)
cakesi
(1)
celer
(1)
cezar
(1)
cheese
(1)
cimet
(3)
coca
(1)
cola
(1)
corba
(1)
cordon
(1)
crbi
(1)
crni
(1)
crvene
(1)
cup
(1)
čevap
(3)
čokolada
(2)
čokoladna
(1)
čokoladni
(1)
čorba
(3)
čorbe
(1)
ćufte
(1)
detoksikacija
(1)
djeca
(1)
djumbir
(1)
dolma
(1)
domaca
(1)
domaci
(3)
domaći
(2)
domaćica
(1)
drijenjak
(1)
dunja
(1)
dzem
(3)
egipatska
(1)
faširane
(1)
file
(2)
fileti
(3)
francuska
(1)
francuski
(2)
gljiva
(2)
gljive
(6)
gougeres
(1)
goveđi
(1)
grah
(2)
grahce
(1)
grašak
(1)
gravče
(1)
grčka
(2)
grozdje
(1)
gulaš
(2)
hadžijski
(1)
hercegovačka
(1)
hljeb
(1)
hrana
(1)
hrenovke
(1)
hrskavo
(1)
hurmašica
(1)
imunitet
(1)
ishrana
(1)
jabuka
(1)
jabukama
(2)
jabuke
(3)
jacanje
(1)
jaffa
(1)
jagodama
(2)
jagode
(1)
jaja
(2)
japrak
(1)
jastuk
(1)
jelo
(1)
juha
(2)
juneća
(1)
junetina
(4)
kadaif
(1)
kafa
(1)
kakao
(1)
karfiol
(1)
keks
(2)
keksi
(1)
keksom
(1)
kelj
(1)
kesten
(1)
kifle
(2)
kiflica
(1)
kiflice
(3)
kim
(1)
kisele
(1)
kiselim
(1)
klincic
(1)
kljukuša
(1)
kokice
(1)
kokos
(2)
kokosovo brašno
(1)
kolac
(5)
kolaci
(1)
kolač
(11)
kompot
(2)
korisno
(1)
krastavci
(1)
krem
(1)
krema
(1)
krempita
(1)
krofne
(1)
krompir
(8)
krompira
(1)
krompiruša
(1)
kugice
(1)
kuharica
(1)
kukuruz
(1)
kukuruzni
(3)
kukuruzom
(1)
kup
(1)
kupus
(3)
kupusom
(1)
kureljača
(1)
kurkuma
(1)
lazanje
(2)
leća
(1)
leće
(1)
lijek
(1)
limun
(3)
lisnate
(1)
lisnato
(2)
lokumi
(1)
lonac
(2)
luk
(5)
ljekovit
(1)
ljekoviti
(1)
makaroni
(2)
malina
(1)
maline
(1)
marcipan
(1)
margarin
(1)
maslac
(1)
maslacak
(2)
maslačak
(1)
maslanica
(1)
maslenica
(1)
maslinovo
(1)
med
(3)
medena
(1)
medom
(1)
meso
(4)
mesom
(1)
meza
(1)
milka
(1)
mirodjije
(1)
mlijeko
(1)
mljevena
(1)
mljeveni
(1)
moderni
(1)
mrkva
(3)
muffini
(3)
mus
(1)
musaka
(3)
namirnice
(1)
naranđa
(1)
nektarine
(1)
nesanica
(1)
oblatne
(1)
oranž
(1)
orasi
(3)
osvježenje
(1)
palacinke
(1)
palačinci
(2)
palačinke
(1)
paprika
(1)
paprike
(6)
paradajz
(6)
pasirani
(1)
pastrmka
(2)
patlidžan
(1)
pecena
(1)
peceni
(1)
pecivo
(1)
pećnice
(1)
peksimeti
(1)
peršun
(1)
pica
(1)
pileci
(2)
pileća
(1)
pileći
(5)
piletina
(5)
piletinom
(2)
pinjene
(1)
pire
(1)
pirjan
(1)
pita
(7)
pizza
(2)
pizze
(1)
pleh
(1)
pljeskavice
(3)
pogaca
(1)
pogača
(2)
pohovane
(1)
posebno
(1)
poslužiti
(1)
povrce
(1)
povrcem
(1)
povrće
(3)
povrćem
(2)
prasa
(1)
prasom
(2)
princes
(1)
prirode
(1)
problem
(1)
pržene
(1)
puding
(1)
punjen
(1)
punjene
(2)
puslice
(1)
puzici
(1)
rafaelo
(2)
ragu
(3)
raštika
(1)
recept
(1)
restoran
(1)
restoranski
(1)
riba
(3)
riblji
(1)
riža
(2)
rižom
(1)
rižoto
(1)
roge
(2)
rolada
(1)
rolat
(3)
ruza
(1)
ruze
(1)
sabina
(1)
sać
(1)
salama
(1)
salata
(8)
salate
(1)
sarajevska
(2)
sarma
(1)
sastojci
(1)
savrsene
(1)
sedvic
(1)
sendvič
(1)
serma
(1)
sipurak
(1)
sir
(3)
sirom
(2)
slane
(1)
slani
(1)
sljiva
(1)
sočne
(1)
sočno
(1)
sogan
(1)
sok
(4)
soparnik
(1)
sos
(4)
sosu
(3)
starinski
(1)
suho
(1)
suho meso
(1)
supa
(2)
susam
(2)
svježa
(1)
šampinjoni
(1)
šarena
(2)
šareni
(1)
šećer
(1)
šiš-ćevap
(1)
šnicla
(1)
šnicle
(1)
šnita
(1)
šnite
(1)
španska
(1)
štrudla
(2)
šuškava
(1)
tacosi
(1)
talijanska
(1)
tavce
(1)
teleći
(1)
tijela
(1)
tijesto
(3)
tikva
(1)
tikvenjak
(1)
tikvice
(3)
tjestenina
(3)
tople
(1)
torta
(9)
trikovi
(1)
tufahije
(1)
tuniski
(1)
tunjevina
(1)
tunjevinom
(1)
ukusno
(1)
ulje
(2)
umak
(1)
upotreba
(1)
uštipci
(3)
uzljevak
(3)
vanilin
(1)
varivo
(2)
vegeta
(1)
voćni
(1)
vrhnje
(1)
zacini
(1)
začin
(1)
začini
(1)
zalogajčići
(2)
zapečena
(1)
zapečeni
(1)
zdrava
(1)
zdrave
(1)
zdravo
(1)
zelena
(2)
zeleni
(3)
zeljanica
(1)
zelje
(1)
zima
(1)
zimnica
(6)
zimska
(1)
zova
(1)
žitarice
(1)