nedjelja, 28. travnja 2013.
11 iznenađujućih načina na koje vam Coca Cola može pomoći u domaćinstvu
By Sabina
Posted at 4/28/2013 11:01:00 AM
upotreba
No comments
Jedan od sastojaka koji se nalazi u Coca-Coli je soda bikarbona, a riječ je o alkalnoj supstanci koja može itekako pomoći u čišćenju, kako prostora u kojem živite, tako i vašeg tijela i stvari koje posjedujete.
Očistite lonce
Dno lonaca nakon nekog vremena postane crno i toliko prljavo da se jednostavno više ne da oprati. Na to ciljano područje prolijte malo Coca-Cole i ostavite neko vrijeme. Možda ovo gazirano piće neće ukloniti svu, ali će ukloniti većinu prljavštine, prenosi Magazin.hr.
Hrđavo posuđe
Hrđave predmete preko noći uronite u Coca-Colu i izribajte ujutro. Hrđa će ‘opustiti’ i moći će se znatno lakše ukloniti. Također, s obzirom da Coca-Cola prodire čak i kroz hrđu, čvrsto stegnute i hrđave vijke lakše ćete odviti ako nekoliko minuta ranije na njih nanesete Coca-Colu.
Očistite toalet
Brine vas onaj tvrdokorni kamenac na dnu WC-školjke koji ne možete izribati ni četkom? Ulijte u školjku Coca-Colu koja će bez problema odraditi taj posao.
Očistite prozore
Umjesto standardnih sredstava za čišćenje, možete iskoristiti i Coca-Colu kako biste s prozora uklonili prljavštinu i masnoću.
Uklonite mrlje s odjeće
Na mrlju na odjeći prolijte malo Coca-Cole i ostavite da se potpuno upije. Naravno da će mrlja promijeniti boju zbog utjecaja sode, ali nakon što odjeću operete u perilici za veš, mrlja će nestati.
Odledite vjetrobransko staklo
Zaledila su vam se stakla na autu, a pri ruci nemate strugalicu za led? Coca-Cola će poslužiti kao odlično sredstvo za odmrzavanje stakala i nakon samo nekoliko minuta led ćete moći ukloniti mnogo brže i učinkovitije.
Učinite nešto za svoj travnjak
Kada Coca-Cola izlapi, ulijte je u spremnik za kompost kako biste mikroorganizmima pomogli da kompost brže pretvore u efektivno gnojivo za vaš travnjak i vrt.
Ublažite bol
Na ciljano područje nanesite Coca-Colu kako biste ublažili bol od uboga pčela i komaraca. Također, ako vas boli trbuh, popijte Coca-Colu – izjednačit će pH vrijednost u vašem trbuhu i privremeno ublažiti žgaravicu i probavne smetnje.
Prestanite štucati
Uhvatila vas je nevjerojatna štucavica? Progrgljajte malo Coca-Cole i štucavica će odmah prestati!
Uklonite gumu za žvakanje iz kose
Na pramen kose u koji se uplela guma za žvakanje nanesite Coca-Colu i pustite da odstoji nekoliko minuta. Uz malo strpljenja cijelu ćete je ukloniti.
Riješite se kukaca
Kukce privlači slatka aroma, pa ih namamite tako što ćete u plastičnu čašu uliti malo Coca-Cole. Kad se kukci dođu ‘osladiti’, ostat će zatočeni u čaši, te vam više neće dosađivati po stanu. Također, ako se želite riješiti mrava ili žohara, Coca-Cola će ih sigurno ‘potamaniti’
Maslačak: Mali žuti proljetni heroj lijek je za mnoge tjelesne tegobe [+Recepti]
By Sabina
Posted at 4/28/2013 10:58:00 AM
salata
No comments
Za maslačak se kaže da je prava proljetna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime. Osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak snižava nivo holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti
Maslačak je vrlo rasprostranjena biljka i prava je riznica vitamina i minerala. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima, baštama. Cveta u proleće kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba, a mnogi ga, zbog aromatično-gorkog ukusa, zovu i gorko zelje, žutenica ili mlečnjak.
Pun je kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcionisanje; Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto željeza, što mnogo više nego špinat! Svi dijelovi maslačka su ljekoviti – i cvjetovi i listovi i korijen. Cvjetovi se beru od aprila do maja, listovi prije nego što maslačak počne da cvjeta, a korijen se vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Listovi i korijen se suše na hladnom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.
Za šta se koristi
Iako je donedavno korišten prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga ljekovita svojstva. Dokazano je da pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, pročišćava krv, snižava nivo lošeg holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti. Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.
Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospešuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa. Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji liječi prehlade, bronhitis i upale desni.
Sok od maslačka
Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i liječenje hemoroida. Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.
Sirup od maslačka
Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuhajte dvije šoljice cvjetova maslačka, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuhajte na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana.
Čaj od maslačka
Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma. Pomiješajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvjetova i kašičicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Nakon 20 minuta procijedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.
Rolat sa sirom
By Sabina
Posted at 4/28/2013 10:15:00 AM
sir
No comments
-800 gr.brašna,2 kašikice soli;2 kašikice šećera;2 fildžana ulja;1 šolja mlijeka;kvasac;margarin;3 žumanceta;1 jaje;350 gr svježeg mladog sira;1 kašika pavlake;susam
Priprema:
U brašno staviti so,šećer i ulje.U mlakom mlijeku rastopiti 3 kocke šećera i kvasac. Kada kvasac nadođe,sjediniti ga s brašnom,zamijesiti tijesto i ostaviti da naraste.
Tijesto zatim podijeliti na 4 dijela i svaki razviti u oblik pravouganika.umutit 3 žumanceta sa margarinom i premazati tijesto. Sir i pavlaku izmiješati i jednako raspodijeliti na sve 4 kore.Uviti kore u rolne,premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom(ako želite).Rolate ostavitzi da malo nakvasaju i onda ih peći oko 30 min.na 200 stepeni.Gotove rolate sjeći i posluži
TIKVENJAK
By Sabina
Posted at 4/28/2013 10:12:00 AM
uzljevak
No comments
Kesa zamrznute tikve,glavica luka,malo soli,bibera,vegete(šta ko voli),2-3 velike šolje brašna,malo praška za pecivo i umutiti sa mlijekom.Razliti u tepsiji i peći oko 40-tak minuta.Zaliti sa malo vode i putera kao i za pitu
Pizza sendvič
By Sabina
Posted at 4/28/2013 10:11:00 AM
sedvic
No comments
Pizza sendvič
Ostalo vam hljeba od jučer ili prekjučer?Ima rješenje :))
Izrezati hljeb na kriške i malo natopiti u mlijeko i redati u tepsiju...svaku krišku namazati kečapom,staviti sira trapista,salame.origano i u zagrijanu rernu stavit 5-10 minuta i extra jelo koje svi vole :))
utorak, 13. studenoga 2012.
Ljekoviti začini
By Sabina
Posted at 11/13/2012 07:39:00 AM
zacini
No comments
Mnogi sastojci zacina osim što hrani daju primamljiv miris i ukus imaju lekovito dejstvo na ljudski organizam. Zbog toga nije loše poznavati njihova lekovita svojstva i po potrebi ih pravilno iskoristiti kao prirodni lek. Evo nekoliko najdelotvornijih i najzdravijih.
Kim
Kim je jedan od najstarijih zacina, a bio je popularan u drevnom Egiptu kao zacin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za lecenje kašlja i ublažavanje bolova. Ova biljka je korišcena i protiv alergija, upala, za jacanje metabolizma i boljeg izlucivanja tecnosti iz organizma, kao i protiv depresije. Istocni narodi su za nju govorili da leci sve bolesti, osim smrti!
Cimet
Cimet deluje kao sedativ i analgetik, snižava krvni pritisak i drži ga u ravnoteži. Stimuliše cirkulaciju pa se tradicionalno koristi za "zagrevanje tela", cesto u kombinaciji sa đumbirom. Cimet pomaže pri opuštanju napetih i bolnih mišica i protiv prehlade. Etericna ulja cimeta deluju antivirusno, a upotrebljava se i kod lošeg varenja. Poznato je da mešavina meda i cimeta moze izleciti mnoge bolesti.
Djumbir
Poreklom iz tropskih predela jugoistocne Azije. Đumbir se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah, za pripremu corbi, jela od povrca, pirinca, sosova i kolaca. Đumbir umiruje kašalj i prehladu, sprecava pojavu glavobolja i migrene, ima antisepticno dejstvo. Oblog od djumbira povecava cirkulaciju i širi krvne sudove, ublažavaja akutne i hronicne bolove kod reumatizma, artritisa, kicme, stomacnih grceva, kamena u bubregu i žucnoj kesi, zubobolje, asmaticnih napada, bronhitisa, zapaljenja jetre, prostate, ubrzava regeneraciju oštecenog tkiva, ublažava napetost mišica.
Susam
Susam je izuzetno bogat kalcijumom i gvoždem. U ishrani se upotrebljava seme, kao dodatak jelima, hlebu, pecivima, poslasticama. Narocito je zastupljen u orijentalnoj kuhinji. Susam i jogurt za nadoknadu kalcijuma u organizmu: potrebno je potopiti jednu veliku kasiku susama u pola litra jogurta i ostaviti tokom cele noci. Ujutru napitak popiti na prazan stomak.
Biber
Potice iz tropskih predela, a smatra se najpopularnijim zacinom, zastupljenim u svim svetskim kuhinjama. Danas biber u ishrani upotrebljavamo gotovo svakodnevno. U obliku je zrna ili praha, a u upotrebi su crni, beli, zeleni i crveni biber. Najbolje je samleti ga tek pred upotrebu. Biber olaksava varenje hrane, podstice krvotok i ublazava simptome prehlade.
Beli luk
Koristi se uglavnom i najbolje u svežem stanju (iseckan, izgnjecen ili isceden) ili kao prah. Upotreba belog luka je veoma rasprostranjena. Poznato je da ima velike lekovite moci: snižava krvni pritisak, olaksava varenja, deluje kao antiseptik, antibakterik. Posebno se preporucuje kao preventiva protiv gripa.
Paprika
Bogata je vitaminom C i karotinom. Paprika sadrzi vise vitamina C od limuna. Ljuta paprika procišcava creva, pospesuje cirkulaciju i znojenje, cisti znojne zlezde, unistava crevne parazite, rastvara krvne ugruske i olaksava apsorpciju hranljivih materija.
Lovorov list
Lovorov list poreklom je iz mediteranskih zemalja i ima aromatican miris. Zbog toga se rado upotrebljava kao zacin za jela sa mesom, supe i corbe. Lovor umanjuje nadimanje stomaka i otklanja neprijatne mirise tela.
Ren
Lekoviti deo ove biljke jeste koren. Ren se uglavnom upotrebljava kao dodatak salatama, sa majonezom ili pavlakom i varivima. Posebno je delotvoran kod lecenja glavobolje, obolelih disajnih organa, upale sinusa i upale grla, zatim jaca krvne sudove, ublažava dijabetes, snižava krvni pritisak, pojacava intelektualne sposobnosti i opštu vitalnost organizma.
Origano
Vrlo aromatican zacin koji ima opor i gorkast ukus. Najviše ga koriste u Italiji, Grckoj i Spaniji kao dodatak jelima od testa, povrca i pirinca. Efikasno je sredstvo za lecenje glavobolje, iznurenost, upale disajnih organa i prehlade, a olaksava varenje i smiruje želudacne tegobe.
Anis
U upotrebi je list i seme ove biljke a ukus joj je slican mentolu. Dodaje se salatama, sosovima, jelima od povrca, corbama, kao i testu i poslasticama. Anis olaksava varenje, smanjuje nadimanje stomaka, umiruje kašalj, glavobolju i deluje povoljno na centralni nervni sistem.
Mirođija
Ova aromaticna zacinska biljka koristi se kao dodatak corbama, sosovima, varivima (posebno grašku i tikvicama), turšiji. Mirodjija pojacava rad bubrega, ublažava grceve u stomaku ako se od nje skuva caj, jaca otpornost organizma.
Peršun
Svima dobro poznat dodatak supama, corbama, sosovima, prelivima. Bogat je vitaminima C, A, B1, B2 i E. Persun snizava krvni pritisak, umiruje nerve, izbacuje otrovne materije iz organizma, cisti creva, ublažava bolove, leci bolesti srca. Koristi se i kao caj.
Celer
U upotrebi je i list i koren, kao dodatak supama, corbama varivima, sarmi i salatama. Ublažava reumaticne tegobe i snižava krvni pritisak, pomaže probavu i apsorpciju, podmladuje, ublažava bol u zglobovima.
Bosiljak
Dodaje se jelima pri samom kraju kuvanja i ima veoma jaku aromu. Bosiljak umiruje, opušta, cak i uspavljuje. Olaksava varenje hrane i popravlja apetit. Koristi se kao caj.
Ruzmarin
Najviše ga upotrebljavaju u Italiji, uglavnom za supe, corbe, sosove, marinade. Ruzmarin ublazava umor i malaksalost, stimulise krvotok i varenje.
Majoran
Aromaticna zacinska biljka koja se koristi u corbama, varivu, pecurkama, jelima od sira. Sadrži vitamine A i C, a umiruje kašalj i prehladu.
Melisa
Zovu je i limun trava, jer mirise na limun. Koristi se kao dodatak supama, sosovima, za slatko i marinade. Ima dosta vitamina C, pa podize otpornost organizma, umiruje nerve i popravlja san.
Kurkuma
Kurkuma, po izgledu slicna đumbiru, danas se uglavnom upotrebljava kao zamena za skupi šafran u jelima sa pirincom. Kurkuma je jak antioksidans pa je ovaj zacin zato vrlo uspešan u borbi protiv raka i visokog nivoa holesterola. Ova biljka se smatra prirodnim antibiotikom, koji poboljšava varenje i reguliše crevnu floru, a preporucuje se i u lecenju psorijaze.
Klincic
Još jedan popularan zimski zacin svakako jeste klincic, koji je u stvari nerascvetani pupoljaki tropskog drveta u Indoneziji. U tradicionalnoj indijskoj medicini klincic se upotrebljava za lecenje respiratornih i probavnih smetnji, a u Kini se upotrebljava i za lecenje atletskog stopala, gljivicnih infekcija, proliva, kile.
Đumbir
Već stoljećima, đumbir se koristi kao učinkovit lijek kada su u pitanju kašalj i prehlada. Čak i kada su teži simptomi u pitanju, čaj od đumbira će ublažiti upalu grla, svrbež, kašljanje i čak odblokirati začepljeni nos.
Ljekoviti đumbir je multitasker, koristi se u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je također koristan protiv blagog kašalja i prehlade. Već je godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika. Centar za istraživanje raka (University of Michigan) objavio je istraživanja u kojim su potvrdili da đumbir može uništiti stanice raka jajnika.
subota, 3. studenoga 2012.
sokovi od drijenjka i grožda(posebno)
By Sabina
Posted at 11/03/2012 09:49:00 AM
sok
No comments
SOK OD DRENJINA
4,5 l vode
2 kg zrelih drenjina
1 kg šećera
Priprema
U lonac sipati 3 l vode i staviti da provri. Drenjine oprati, isjeckati i dodati provreloj vodi. Kuhati 20 min. i ostaviti da se ohladi i ispasirati ih (tečnost ne bacati). Drenjine tj. masu koja ostane u presi, ili gazi, naliti s ostatkom vode, vratiti da se kuha još 15 min.
Ostaviti da se ohladi i ponovo ispasirati. Pomješati obadvije tečnosti, dodati šećer i na smanjenoj temperaturi, uz mješanje sačekati da se šećer rastopi. Pojačati temperaturu i kuhati još 10 min. Flaše oprati, sterilizirati i u njih, još vruć, sok sipati. Zatvoriti hermetičkim zatvaračima i ostavi do upotrebe.
P. S. Kada se flaša otvori, držati je u frižideru. Sok u otvorenoj flaši (onaj koji se upotrebljava) može dvije nedjelje da stoji da se nepokvari. Zato je najbolje male flaše puniti. Pri piću, sok se rastvara običnom ili mineralnom vodom.
Sok od grožda:
Sastojci:
-grožđe
-šećer
-sok od limuna
1Grožđe oprati i dobro izgnječiti. Dobijenom soku dodati šećer, sok od limuna i staviti da se kuva. Kada tečnost provri kuvati još 10 min. i sipati u čiste sterilisane vruće flaše. Flaše zatvoriti hermetičkim zatvaračima, zaviti u kuhinjske krpe i staviti u vruću vodu da se kuvaju tj. sterilišu još 15 min. Izvaditi flaše, zamotati ih u deblju tkaninu i ostaviti da prenoće. Narednog dana ostaviti ih na tamnom mestu (podrum) da do upotrebe stoje.2P. S. Na 1 kg grožđa staviti 2 kašike šećera i 1 čajnu kašičicu soka od limuna. Po želji količina šećera može da se smanji i doda med. U tom slučaju je razmera 1 : 1.3Kada se otvori flaša sa sokom tj. počne sa upotrebom soka, flašu čuvati u frižider.
Trend
2017
(1)
ajvar
(1)
ananas
(1)
baklava
(2)
banana
(1)
bazge
(1)
begova
(1)
bestilj
(2)
bezze
(1)
biber
(2)
bijeli
(1)
bleu
(1)
blitva
(1)
borovnica
(1)
bosanska
(4)
bosanske
(2)
bosanski
(2)
bosiljak
(1)
bounty
(1)
bresaka
(1)
brzi
(3)
brzinski
(1)
bundeva
(1)
buranija
(1)
burek
(2)
by sabina
(1)
caj
(1)
cake
(1)
cakesi
(1)
celer
(1)
cezar
(1)
cheese
(1)
cimet
(3)
coca
(1)
cola
(1)
corba
(1)
cordon
(1)
crbi
(1)
crni
(1)
crvene
(1)
cup
(1)
čevap
(3)
čokolada
(2)
čokoladna
(1)
čokoladni
(1)
čorba
(3)
čorbe
(1)
ćufte
(1)
detoksikacija
(1)
djeca
(1)
djumbir
(1)
dolma
(1)
domaca
(1)
domaci
(3)
domaći
(2)
domaćica
(1)
drijenjak
(1)
dunja
(1)
dzem
(3)
egipatska
(1)
faširane
(1)
file
(2)
fileti
(3)
francuska
(1)
francuski
(2)
gljiva
(2)
gljive
(6)
gougeres
(1)
goveđi
(1)
grah
(2)
grahce
(1)
grašak
(1)
gravče
(1)
grčka
(2)
grozdje
(1)
gulaš
(2)
hadžijski
(1)
hercegovačka
(1)
hljeb
(1)
hrana
(1)
hrenovke
(1)
hrskavo
(1)
hurmašica
(1)
imunitet
(1)
ishrana
(1)
jabuka
(1)
jabukama
(2)
jabuke
(3)
jacanje
(1)
jaffa
(1)
jagodama
(2)
jagode
(1)
jaja
(2)
japrak
(1)
jastuk
(1)
jelo
(1)
juha
(2)
juneća
(1)
junetina
(4)
kadaif
(1)
kafa
(1)
kakao
(1)
karfiol
(1)
keks
(2)
keksi
(1)
keksom
(1)
kelj
(1)
kesten
(1)
kifle
(2)
kiflica
(1)
kiflice
(3)
kim
(1)
kisele
(1)
kiselim
(1)
klincic
(1)
kljukuša
(1)
kokice
(1)
kokos
(2)
kokosovo brašno
(1)
kolac
(5)
kolaci
(1)
kolač
(11)
kompot
(2)
korisno
(1)
krastavci
(1)
krem
(1)
krema
(1)
krempita
(1)
krofne
(1)
krompir
(8)
krompira
(1)
krompiruša
(1)
kugice
(1)
kuharica
(1)
kukuruz
(1)
kukuruzni
(3)
kukuruzom
(1)
kup
(1)
kupus
(3)
kupusom
(1)
kureljača
(1)
kurkuma
(1)
lazanje
(2)
leća
(1)
leće
(1)
lijek
(1)
limun
(3)
lisnate
(1)
lisnato
(2)
lokumi
(1)
lonac
(2)
luk
(5)
ljekovit
(1)
ljekoviti
(1)
makaroni
(2)
malina
(1)
maline
(1)
marcipan
(1)
margarin
(1)
maslac
(1)
maslacak
(2)
maslačak
(1)
maslanica
(1)
maslenica
(1)
maslinovo
(1)
med
(3)
medena
(1)
medom
(1)
meso
(4)
mesom
(1)
meza
(1)
milka
(1)
mirodjije
(1)
mlijeko
(1)
mljevena
(1)
mljeveni
(1)
moderni
(1)
mrkva
(3)
muffini
(3)
mus
(1)
musaka
(3)
namirnice
(1)
naranđa
(1)
nektarine
(1)
nesanica
(1)
oblatne
(1)
oranž
(1)
orasi
(3)
osvježenje
(1)
palacinke
(1)
palačinci
(2)
palačinke
(1)
paprika
(1)
paprike
(6)
paradajz
(6)
pasirani
(1)
pastrmka
(2)
patlidžan
(1)
pecena
(1)
peceni
(1)
pecivo
(1)
pećnice
(1)
peksimeti
(1)
peršun
(1)
pica
(1)
pileci
(2)
pileća
(1)
pileći
(5)
piletina
(5)
piletinom
(2)
pinjene
(1)
pire
(1)
pirjan
(1)
pita
(7)
pizza
(2)
pizze
(1)
pleh
(1)
pljeskavice
(3)
pogaca
(1)
pogača
(2)
pohovane
(1)
posebno
(1)
poslužiti
(1)
povrce
(1)
povrcem
(1)
povrće
(3)
povrćem
(2)
prasa
(1)
prasom
(2)
princes
(1)
prirode
(1)
problem
(1)
pržene
(1)
puding
(1)
punjen
(1)
punjene
(2)
puslice
(1)
puzici
(1)
rafaelo
(2)
ragu
(3)
raštika
(1)
recept
(1)
restoran
(1)
restoranski
(1)
riba
(3)
riblji
(1)
riža
(2)
rižom
(1)
rižoto
(1)
roge
(2)
rolada
(1)
rolat
(3)
ruza
(1)
ruze
(1)
sabina
(1)
sać
(1)
salama
(1)
salata
(8)
salate
(1)
sarajevska
(2)
sarma
(1)
sastojci
(1)
savrsene
(1)
sedvic
(1)
sendvič
(1)
serma
(1)
sipurak
(1)
sir
(3)
sirom
(2)
slane
(1)
slani
(1)
sljiva
(1)
sočne
(1)
sočno
(1)
sogan
(1)
sok
(4)
soparnik
(1)
sos
(4)
sosu
(3)
starinski
(1)
suho
(1)
suho meso
(1)
supa
(2)
susam
(2)
svježa
(1)
šampinjoni
(1)
šarena
(2)
šareni
(1)
šećer
(1)
šiš-ćevap
(1)
šnicla
(1)
šnicle
(1)
šnita
(1)
šnite
(1)
španska
(1)
štrudla
(2)
šuškava
(1)
tacosi
(1)
talijanska
(1)
tavce
(1)
teleći
(1)
tijela
(1)
tijesto
(3)
tikva
(1)
tikvenjak
(1)
tikvice
(3)
tjestenina
(3)
tople
(1)
torta
(9)
trikovi
(1)
tufahije
(1)
tuniski
(1)
tunjevina
(1)
tunjevinom
(1)
ukusno
(1)
ulje
(2)
umak
(1)
upotreba
(1)
uštipci
(3)
uzljevak
(3)
vanilin
(1)
varivo
(2)
vegeta
(1)
voćni
(1)
vrhnje
(1)
zacini
(1)
začin
(1)
začini
(1)
zalogajčići
(2)
zapečena
(1)
zapečeni
(1)
zdrava
(1)
zdrave
(1)
zdravo
(1)
zelena
(2)
zeleni
(3)
zeljanica
(1)
zelje
(1)
zima
(1)
zimnica
(6)
zimska
(1)
zova
(1)
žitarice
(1)