ponedjeljak, 29. srpnja 2013.

Tuniski kolač

By Sabina   Posted at  7/29/2013 12:04:00 PM   tuniski No comments
Tuniski kolac Potrebno je: za koru: 6 bijelanaca,250g secera,2 kasike dzema od sipuraka,oko 100g mljevenih oraha... za fil:6 zumanca.200g griza,20 kasika secera,1 l mlijeka,1 margarin,2 vanilin secera... jos:200g slag kreme,100g cokolade. Priprema: umutiti bijelanca sa secerom,dodati dvije kasike dzema. pleh premazati magrarinom i posuti mljevene orahe,da se pokrije povrsina pleha. Preko sipati smijesu i peci na 150 stepeni oko pola sata. fil: staviti mlijeko da provri sa secerom.,posebno umutiti griz i zumanca i skuhati gust krem. ostaviti da se potpuno ohladi. Onda dodati margarin i vanilin seser i lijepo umutiti mikserom. Preliti preko ohladjene kore. posebno umutiti slag kremu i premazati preko fila. na kraju narendati cokoladu

subota, 1. lipnja 2013.

Domaća supica

By Sabina   Posted at  6/01/2013 07:44:00 PM   supa No comments
Raskuhati jedan batak i jedan karabatak sa glavicom luka i mrkvom(isječene na kocke),jedno pola sata.Iskomadati meso,dodati još vode i dodati tarhane...malo još kuhati i malo još vode i dodati jednu gotovu kokošiju juhu i peršuna..to je to :D

srijeda, 29. svibnja 2013.

Pileći fileti sa povrćem

By Sabina   Posted at  5/29/2013 08:33:00 PM   povrce No comments
200 gr.fileta,glavica luka;400gr.graska;2 paradajza,1 paprika,mrkva,2krompira,malo aleve paprike,zacini... Poprziti luk na puteru..kad malo zarumeni dodati filete isjecene na kocke..poprziti i dodati grasak..malo vode i pomalo dodavati svo povrce...zaciniti i dodati papriku i vode da sve prekrrije.Kuhati dok grasak ne omekne malo dodati 2 krompira i vode i kuhati dok se ne zgusne.Ukrasiti po zelji persunom,kasikom milerama itd.

subota, 25. svibnja 2013.

Sok od zove(bazge)

By Sabina   Posted at  5/25/2013 01:28:00 PM   zova No comments
50 CVJETOVA ZOHVE 5 LITARA VODE 5 LIMUNTOSA 5 KG ŠEĆERA Cvjetove zohve potopiti u 5 litara vode u koju smo stavili 5 limuntosa.Ostaviti da stoji 24 sata.Poslije 24 sata sok procijediti,dodati 5kg šećera i ostaviti još 24 sata.Poslije tih 24 sata sok staviti na šporet da se zagrije do ključanja,ne smije proključati.Flaše zagrijati u rerni i sipati vreo sok u vrele flaše i dooooobro zavrnuti.Ovako pripremljen sok-sirup od zohve može stajati 2-3 god na tamnom i hladnom mjestu.I to bi bilo to.

Medena torta sa jagodama

By Sabina   Posted at  5/25/2013 01:24:00 PM   torta No comments
3 jaja sa jednom soljom secera rastopiti na pari kod ne zapjeni. Posebno rastopiti 3 kasike maslaca i 3 kasike meda. Vrucu masu pomijesati sa smjesom od jaja i jos malo mutiti minut-dva. Staviti 2 male kasike sode bikarbone, pomijesati. U to vreno dodavati postepeno brasno da bude gusto kao pura. Kad se tijesto malo prohladi podjeliti ga na vise loptica Prvo iskrojiti pek papir velicine pleha. Onda priblizno znate u koliko loptica podijeliti tijesto. Meni je ispalo 5 komada :) Razviti tijesto na pek papiru i preko njega najlon foliju da vam se nebi lijepilo. Ujeno odma staviti u pleh sa pek papirom. Pece je jako malo (3=5min.) u zagrejanoj rerni. Za fill sam iskoristila 500gr. pavlake (mileram) i pola solje secera,malo mljevenih oraha i oko 200 gr.jagosa.Na drugu koru sam stavila jagode..Znači na svaku koru fil dok ne nestane i ukrasiti na kraju filom..i čime vi hoćete još..

srijeda, 15. svibnja 2013.

Cheese Cake sa jagodama

By Sabina   Posted at  5/15/2013 11:57:00 AM   kolac No comments
Potrebno za koru: 300 gr mlevenog keksa 125 gr putera 7 supenih kasika mleka Potrebno za fil: 500 g neslanog mladog sira 7-8 kasika secera u prahu 500 ml slatke pavlake 20 g zelatina (ili 2 supene kasike) 500-600 g jagoda 1 banana borovnice Priprema kore: Omeksali puter pomesati sa secerom i keksom, pa masu razvuci u kalupu za toru i ostaviti u frizider da se stegne. Priprema fila: Umutiti sir sa prah secerom. Posebno umutiti slatku pavlaku pa je dodati siru. Pripremiti 1 kasiku zelatina i umesati u masu, pa sve istresti na koru i izravnati. Ostaviti u frizider da se stegne. Preko fila rasporediti voce. Pripremiti 1 kasiku zelatina po uputstvu sa kesice i time preliti voce. Ostaviti u frizideru, najbolje do sutradan. Prijatno!

utorak, 7. svibnja 2013.

Med od maslačka

By Sabina   Posted at  5/07/2013 05:06:00 PM   med No comments
Sastojci: 100 cvjetova maslačka,1 kg.šećera,1 l.vode,1 limun Priprema: Cvjetove oprati,preliti jednim litrom vode i staviti da se kuhaju 20 minuta.Smjesu procijediti,pa dodati jedan kg.šećera.Kad se smjesa napola ukuhala,dodati limun isječen na kriške zajedno s korom.Kuhati dok se ne dobije gustina meda.Hladno pakovati u tegle. Savjet:Med od maslačka se upotrebljava za liječenje infekscija,virusa,oteklina,zadržavanje vode u organizmu.:Maslačak stimulira protok žuči i ima blagi diurektički efekt,pročišćava mokraćne puteve pa ima blagotvorno dejstvo na bešiku i bubrege,za detoksikaciju jetre,posebno pri upotrebi sintetičkih lijekova.Smanjuje nivo holesterola u krvi,podstiče apetit i varenje hrane.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.