utorak, 7. svibnja 2013.

Med od maslačka

By Sabina   Posted at  5/07/2013 05:06:00 PM   med No comments
Sastojci: 100 cvjetova maslačka,1 kg.šećera,1 l.vode,1 limun Priprema: Cvjetove oprati,preliti jednim litrom vode i staviti da se kuhaju 20 minuta.Smjesu procijediti,pa dodati jedan kg.šećera.Kad se smjesa napola ukuhala,dodati limun isječen na kriške zajedno s korom.Kuhati dok se ne dobije gustina meda.Hladno pakovati u tegle. Savjet:Med od maslačka se upotrebljava za liječenje infekscija,virusa,oteklina,zadržavanje vode u organizmu.:Maslačak stimulira protok žuči i ima blagi diurektički efekt,pročišćava mokraćne puteve pa ima blagotvorno dejstvo na bešiku i bubrege,za detoksikaciju jetre,posebno pri upotrebi sintetičkih lijekova.Smanjuje nivo holesterola u krvi,podstiče apetit i varenje hrane.

nedjelja, 28. travnja 2013.

11 iznenađujućih načina na koje vam Coca Cola može pomoći u domaćinstvu

By Sabina   Posted at  4/28/2013 11:01:00 AM   upotreba No comments
Jedan od sastojaka koji se nalazi u Coca-Coli je soda bikarbona, a riječ je o alkalnoj supstanci koja može itekako pomoći u čišćenju, kako prostora u kojem živite, tako i vašeg tijela i stvari koje posjedujete. Očistite lonce Dno lonaca nakon nekog vremena postane crno i toliko prljavo da se jednostavno više ne da oprati. Na to ciljano područje prolijte malo Coca-Cole i ostavite neko vrijeme. Možda ovo gazirano piće neće ukloniti svu, ali će ukloniti većinu prljavštine, prenosi Magazin.hr. Hrđavo posuđe Hrđave predmete preko noći uronite u Coca-Colu i izribajte ujutro. Hrđa će ‘opustiti’ i moći će se znatno lakše ukloniti. Također, s obzirom da Coca-Cola prodire čak i kroz hrđu, čvrsto stegnute i hrđave vijke lakše ćete odviti ako nekoliko minuta ranije na njih nanesete Coca-Colu. Očistite toalet Brine vas onaj tvrdokorni kamenac na dnu WC-školjke koji ne možete izribati ni četkom? Ulijte u školjku Coca-Colu koja će bez problema odraditi taj posao. Očistite prozore Umjesto standardnih sredstava za čišćenje, možete iskoristiti i Coca-Colu kako biste s prozora uklonili prljavštinu i masnoću. Uklonite mrlje s odjeće Na mrlju na odjeći prolijte malo Coca-Cole i ostavite da se potpuno upije. Naravno da će mrlja promijeniti boju zbog utjecaja sode, ali nakon što odjeću operete u perilici za veš, mrlja će nestati. Odledite vjetrobransko staklo Zaledila su vam se stakla na autu, a pri ruci nemate strugalicu za led? Coca-Cola će poslužiti kao odlično sredstvo za odmrzavanje stakala i nakon samo nekoliko minuta led ćete moći ukloniti mnogo brže i učinkovitije. Učinite nešto za svoj travnjak Kada Coca-Cola izlapi, ulijte je u spremnik za kompost kako biste mikroorganizmima pomogli da kompost brže pretvore u efektivno gnojivo za vaš travnjak i vrt. Ublažite bol Na ciljano područje nanesite Coca-Colu kako biste ublažili bol od uboga pčela i komaraca. Također, ako vas boli trbuh, popijte Coca-Colu – izjednačit će pH vrijednost u vašem trbuhu i privremeno ublažiti žgaravicu i probavne smetnje. Prestanite štucati Uhvatila vas je nevjerojatna štucavica? Progrgljajte malo Coca-Cole i štucavica će odmah prestati! Uklonite gumu za žvakanje iz kose Na pramen kose u koji se uplela guma za žvakanje nanesite Coca-Colu i pustite da odstoji nekoliko minuta. Uz malo strpljenja cijelu ćete je ukloniti. Riješite se kukaca Kukce privlači slatka aroma, pa ih namamite tako što ćete u plastičnu čašu uliti malo Coca-Cole. Kad se kukci dođu ‘osladiti’, ostat će zatočeni u čaši, te vam više neće dosađivati po stanu. Također, ako se želite riješiti mrava ili žohara, Coca-Cola će ih sigurno ‘potamaniti’

Maslačak: Mali žuti proljetni heroj lijek je za mnoge tjelesne tegobe [+Recepti]

By Sabina   Posted at  4/28/2013 10:58:00 AM   salata No comments
Za maslačak se kaže da je prava proljetna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime. Osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak snižava nivo holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti Maslačak je vrlo rasprostranjena biljka i prava je riznica vitamina i minerala. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima, baštama. Cveta u proleće kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba, a mnogi ga, zbog aromatično-gorkog ukusa, zovu i gorko zelje, žutenica ili mlečnjak. Pun je kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcionisanje; Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto željeza, što mnogo više nego špinat! Svi dijelovi maslačka su ljekoviti – i cvjetovi i listovi i korijen. Cvjetovi se beru od aprila do maja, listovi prije nego što maslačak počne da cvjeta, a korijen se vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Listovi i korijen se suše na hladnom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa. Za šta se koristi Iako je donedavno korišten prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga ljekovita svojstva. Dokazano je da pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, pročišćava krv, snižava nivo lošeg holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti. Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija. Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospešuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa. Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji liječi prehlade, bronhitis i upale desni. Sok od maslačka Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i liječenje hemoroida. Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac. Sirup od maslačka Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuhajte dvije šoljice cvjetova maslačka, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuhajte na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana. Čaj od maslačka Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma. Pomiješajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvjetova i kašičicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Nakon 20 minuta procijedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.

Rolat sa sirom

By Sabina   Posted at  4/28/2013 10:15:00 AM   sir No comments
-800 gr.brašna,2 kašikice soli;2 kašikice šećera;2 fildžana ulja;1 šolja mlijeka;kvasac;margarin;3 žumanceta;1 jaje;350 gr svježeg mladog sira;1 kašika pavlake;susam Priprema: U brašno staviti so,šećer i ulje.U mlakom mlijeku rastopiti 3 kocke šećera i kvasac. Kada kvasac nadođe,sjediniti ga s brašnom,zamijesiti tijesto i ostaviti da naraste. Tijesto zatim podijeliti na 4 dijela i svaki razviti u oblik pravouganika.umutit 3 žumanceta sa margarinom i premazati tijesto. Sir i pavlaku izmiješati i jednako raspodijeliti na sve 4 kore.Uviti kore u rolne,premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom(ako želite).Rolate ostavitzi da malo nakvasaju i onda ih peći oko 30 min.na 200 stepeni.Gotove rolate sjeći i posluži

TIKVENJAK

By Sabina   Posted at  4/28/2013 10:12:00 AM   uzljevak No comments
Kesa zamrznute tikve,glavica luka,malo soli,bibera,vegete(šta ko voli),2-3 velike šolje brašna,malo praška za pecivo i umutiti sa mlijekom.Razliti u tepsiji i peći oko 40-tak minuta.Zaliti sa malo vode i putera kao i za pitu

Pizza sendvič

By Sabina   Posted at  4/28/2013 10:11:00 AM   sedvic No comments
Pizza sendvič Ostalo vam hljeba od jučer ili prekjučer?Ima rješenje :)) Izrezati hljeb na kriške i malo natopiti u mlijeko i redati u tepsiju...svaku krišku namazati kečapom,staviti sira trapista,salame.origano i u zagrijanu rernu stavit 5-10 minuta i extra jelo koje svi vole :))

utorak, 13. studenoga 2012.

Ljekoviti začini

By Sabina   Posted at  11/13/2012 07:39:00 AM   zacini No comments
Mnogi sastojci zacina osim što hrani daju primamljiv miris i ukus imaju lekovito dejstvo na ljudski organizam. Zbog toga nije loše poznavati njihova lekovita svojstva i po potrebi ih pravilno iskoristiti kao prirodni lek. Evo nekoliko najdelotvornijih i najzdravijih. Kim Kim je jedan od najstarijih zacina, a bio je popularan u drevnom Egiptu kao zacin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za lecenje kašlja i ublažavanje bolova. Ova biljka je korišcena i protiv alergija, upala, za jacanje metabolizma i boljeg izlucivanja tecnosti iz organizma, kao i protiv depresije. Istocni narodi su za nju govorili da leci sve bolesti, osim smrti! Cimet Cimet deluje kao sedativ i analgetik, snižava krvni pritisak i drži ga u ravnoteži. Stimuliše cirkulaciju pa se tradicionalno koristi za "zagrevanje tela", cesto u kombinaciji sa đumbirom. Cimet pomaže pri opuštanju napetih i bolnih mišica i protiv prehlade. Etericna ulja cimeta deluju antivirusno, a upotrebljava se i kod lošeg varenja. Poznato je da mešavina meda i cimeta moze izleciti mnoge bolesti. Djumbir Poreklom iz tropskih predela jugoistocne Azije. Đumbir se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah, za pripremu corbi, jela od povrca, pirinca, sosova i kolaca. Đumbir umiruje kašalj i prehladu, sprecava pojavu glavobolja i migrene, ima antisepticno dejstvo. Oblog od djumbira povecava cirkulaciju i širi krvne sudove, ublažavaja akutne i hronicne bolove kod reumatizma, artritisa, kicme, stomacnih grceva, kamena u bubregu i žucnoj kesi, zubobolje, asmaticnih napada, bronhitisa, zapaljenja jetre, prostate, ubrzava regeneraciju oštecenog tkiva, ublažava napetost mišica. Susam Susam je izuzetno bogat kalcijumom i gvoždem. U ishrani se upotrebljava seme, kao dodatak jelima, hlebu, pecivima, poslasticama. Narocito je zastupljen u orijentalnoj kuhinji. Susam i jogurt za nadoknadu kalcijuma u organizmu: potrebno je potopiti jednu veliku kasiku susama u pola litra jogurta i ostaviti tokom cele noci. Ujutru napitak popiti na prazan stomak. Biber Potice iz tropskih predela, a smatra se najpopularnijim zacinom, zastupljenim u svim svetskim kuhinjama. Danas biber u ishrani upotrebljavamo gotovo svakodnevno. U obliku je zrna ili praha, a u upotrebi su crni, beli, zeleni i crveni biber. Najbolje je samleti ga tek pred upotrebu. Biber olaksava varenje hrane, podstice krvotok i ublazava simptome prehlade. Beli luk Koristi se uglavnom i najbolje u svežem stanju (iseckan, izgnjecen ili isceden) ili kao prah. Upotreba belog luka je veoma rasprostranjena. Poznato je da ima velike lekovite moci: snižava krvni pritisak, olaksava varenja, deluje kao antiseptik, antibakterik. Posebno se preporucuje kao preventiva protiv gripa. Paprika Bogata je vitaminom C i karotinom. Paprika sadrzi vise vitamina C od limuna. Ljuta paprika procišcava creva, pospesuje cirkulaciju i znojenje, cisti znojne zlezde, unistava crevne parazite, rastvara krvne ugruske i olaksava apsorpciju hranljivih materija. Lovorov list Lovorov list poreklom je iz mediteranskih zemalja i ima aromatican miris. Zbog toga se rado upotrebljava kao zacin za jela sa mesom, supe i corbe. Lovor umanjuje nadimanje stomaka i otklanja neprijatne mirise tela. Ren Lekoviti deo ove biljke jeste koren. Ren se uglavnom upotrebljava kao dodatak salatama, sa majonezom ili pavlakom i varivima. Posebno je delotvoran kod lecenja glavobolje, obolelih disajnih organa, upale sinusa i upale grla, zatim jaca krvne sudove, ublažava dijabetes, snižava krvni pritisak, pojacava intelektualne sposobnosti i opštu vitalnost organizma. Origano Vrlo aromatican zacin koji ima opor i gorkast ukus. Najviše ga koriste u Italiji, Grckoj i Spaniji kao dodatak jelima od testa, povrca i pirinca. Efikasno je sredstvo za lecenje glavobolje, iznurenost, upale disajnih organa i prehlade, a olaksava varenje i smiruje želudacne tegobe. Anis U upotrebi je list i seme ove biljke a ukus joj je slican mentolu. Dodaje se salatama, sosovima, jelima od povrca, corbama, kao i testu i poslasticama. Anis olaksava varenje, smanjuje nadimanje stomaka, umiruje kašalj, glavobolju i deluje povoljno na centralni nervni sistem. Mirođija Ova aromaticna zacinska biljka koristi se kao dodatak corbama, sosovima, varivima (posebno grašku i tikvicama), turšiji. Mirodjija pojacava rad bubrega, ublažava grceve u stomaku ako se od nje skuva caj, jaca otpornost organizma. Peršun Svima dobro poznat dodatak supama, corbama, sosovima, prelivima. Bogat je vitaminima C, A, B1, B2 i E. Persun snizava krvni pritisak, umiruje nerve, izbacuje otrovne materije iz organizma, cisti creva, ublažava bolove, leci bolesti srca. Koristi se i kao caj. Celer U upotrebi je i list i koren, kao dodatak supama, corbama varivima, sarmi i salatama. Ublažava reumaticne tegobe i snižava krvni pritisak, pomaže probavu i apsorpciju, podmladuje, ublažava bol u zglobovima. Bosiljak Dodaje se jelima pri samom kraju kuvanja i ima veoma jaku aromu. Bosiljak umiruje, opušta, cak i uspavljuje. Olaksava varenje hrane i popravlja apetit. Koristi se kao caj. Ruzmarin Najviše ga upotrebljavaju u Italiji, uglavnom za supe, corbe, sosove, marinade. Ruzmarin ublazava umor i malaksalost, stimulise krvotok i varenje. Majoran Aromaticna zacinska biljka koja se koristi u corbama, varivu, pecurkama, jelima od sira. Sadrži vitamine A i C, a umiruje kašalj i prehladu. Melisa Zovu je i limun trava, jer mirise na limun. Koristi se kao dodatak supama, sosovima, za slatko i marinade. Ima dosta vitamina C, pa podize otpornost organizma, umiruje nerve i popravlja san. Kurkuma Kurkuma, po izgledu slicna đumbiru, danas se uglavnom upotrebljava kao zamena za skupi šafran u jelima sa pirincom. Kurkuma je jak antioksidans pa je ovaj zacin zato vrlo uspešan u borbi protiv raka i visokog nivoa holesterola. Ova biljka se smatra prirodnim antibiotikom, koji poboljšava varenje i reguliše crevnu floru, a preporucuje se i u lecenju psorijaze. Klincic Još jedan popularan zimski zacin svakako jeste klincic, koji je u stvari nerascvetani pupoljaki tropskog drveta u Indoneziji. U tradicionalnoj indijskoj medicini klincic se upotrebljava za lecenje respiratornih i probavnih smetnji, a u Kini se upotrebljava i za lecenje atletskog stopala, gljivicnih infekcija, proliva, kile. Đumbir Već stoljećima, đumbir se koristi kao učinkovit lijek kada su u pitanju kašalj i prehlada. Čak i kada su teži simptomi u pitanju, čaj od đumbira će ublažiti upalu grla, svrbež, kašljanje i čak odblokirati začepljeni nos. Ljekoviti đumbir je multitasker, koristi se u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je također koristan protiv blagog kašalja i prehlade. Već je godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika. Centar za istraživanje raka (University of Michigan) objavio je istraživanja u kojim su potvrdili da đumbir može uništiti stanice raka jajnika.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.