petak, 2. studenoga 2012.

Salate za zimnicu

By Sabina   Posted at  11/02/2012 11:52:00 AM   zimnica No comments
Šarena salata: Potrebni sastojci: 3kg kupusa 3kg zelenog paradajza 3 kg krastavcica 3 kg paprika, sto mesnatijih so, sirće, šećer Način pripreme U većoj vangli iseckati ovim redom povrće: kupus na rezance, paradajz na kriške, krastavce na kolutove (ne tanke) i papriku na kolutove. U to dodati pola litra sirćeta (ono koje koristimo u domaćinstvu), 200 gr. soli, 200. gr. šećera, 20. tak zrna bibera, dobro promešati i ostaviti 24 sata da odstoji. Dodati jedan vinobran, puniti tegle i naliti tečnošću koju je povrće pustilo. Ovde nema ulja, jer može zimi da užegne. Paprike punjene kupusom Potrebno: paprika "babura", kupus, so Svježe paprike babure oprati, ocijediti, odstraniti im dršku i semenu ložu, pa ih staviti u dublji sud i preliti provrelom vodom. Za to vreme pripremiti kupus za pu­njenje paprika. Svjež kupus očistiti od spoljnih listova, oprati ga i isjeći kao salatu (što sitnije), posoliti i ostavi­ti da odstoji. Paprike izvaditi iz vode i okrenuti ih da se ocede. Kupus iscijediti, posoliti po ukusu i njim puniti paprike. Punjene paprike redati u veće tegle i naliti ih prethodno pripremljenim presolcem, pri čemu treba imati u vidu daje kupus kojim su paprike punjene već posoljen. Tegle privremeno povezati, jer paprike pu­njene kupusom je potrebno više puta nalivati presolcem. Kada paprike više ne upijaju tečnost, tegle povezati i ostaviti ih do upotrebe.

Paradajz sos za zimnicu

By Sabina   Posted at  11/02/2012 11:46:00 AM   zimnica No comments
Sve što trebate su rajčice, naravno, za vaše zdravlje poželjno da su iz vašeg organskog uzgoja, žlica soli i žlica šećera. U mnogim receptima na internetu naći ćete i paprike, češnjak, luk…naravno, po želji možete ih dodati. Ja radije radim čisti sos od rajčice, a ostalo dodajem prilikom kuhanja samog jela. Kuhanje sosa od paradajza radim istodobno s uzimanjem sjemenja paradajza: preporuča se za sos odvojiti sjemenke, a dok si uzimate sjemenke ostaje vam ostatak paradajza – stoga kako ne bi ništa postalo nepotrebno, istodobno radim oboje. Nekima smeta i kora paradajza, koju isto tako možete ukloniti ako prije paradajz umočite u kipuću vodu nakratko, i onda ih ogulite. Ja to ne radim, narežem paradajz, ako uzimam sjeme odvojim ga, i ostatak stavim u veliki lonac. Na dno se stavi samo malo vode za početak kuhanja dok paradajz ne pusti sok. Kuha se na srednje jakoj vatri uz redovito mješanje, otprilike 3 sata. Dok se sve skuha možete sve propasirati kroz pasirku, ali ako ju nemate, poslužiti će i cjedilo za tjesteninu ako nema prevelike rupe. A i ne morate pasirati nego sve usitniti štapnim mikserom – tada sos ispadne i nešto gušći. Na kraju dodate 1 srednju žlicu šećera i srednju žlicu soli (ako ste kuhali u većem loncu, a ako se radi o manjim količinama stavite manje šećera i soli). Istodobno dok kuhate, trebate pripremiti i staklenke za pospremanje sosa. Staklenke dobro operite, posušite, i zagrijte ih u pećnici (10-15 min na 50 stupnja i zagrijavati do 100 stupnja, pa hladiti) ili u mikrovalnoj pećnici (3-5 minuta na max.) Čepove dobro operite, ili još bolje – prokuhajte. Sos se ulijeva pomoću lijevka u zagrijane staklenke, i to prvo malo u sve staklenke ako ste ih sve izvadili iz pećnice, i onda se dopunjavaju. Prilikom prvog ulijevanja najvjerojatnije ćete čuti kako umak počinje ključati u staklenci, to je u redu. Samo pazite da se ne ohladi previše ili umak, ili staklenke, tad može doći do pucanja staklenki. Nakon punjenja dobro zatvorite staklenke i dobro ih umotajte u debelu deku, da se čim sporije hlade. Ovo je jako bitno i nikako nemojte ispustiti sporo hlađenje iz recepta, jer vam inače sos neće dugo stajati tj brzo će se početi kvariti. Ako ćete boce stavljati jednu do druge radite to pažljivo, da ne bi puknule jer su tako vruće lomljivije nego inače. I nakon hlađenja, koje traje preko 1 dan ako su dobro zamotane boce, pospremite sos od paradajza u smočnicu ili drugo mjesto, najbolje tamno i suho. Nemojte preokretati staklenke. Tako pripremljen umak provjereno stoji i preko godinu dana, bez kvarenja. Nakon što ga otvorite, ako ga sav ne potrošite, stavite ga u frižder i potrošite ga čim prije, najbolje u roku od nekih 5 dana, jer otvoren se također brzo počne kvariti. I to je sve, zapravo jako jednostavno. Ako uzgajate vlastiti paradajz često u ovo doba godine bude viškova paradajza, pa ako neznate kamo s viškovima, skuhajte sos za zimu. Na dobitku ste i s izdacima za hranu, a i ono najbitnije, provjereno znate što jedete.

Domaći ajvar

By Sabina   Posted at  11/02/2012 11:39:00 AM   zimnica No comments
SASTOJCI 5 kg crvene rog paprike 3 kg patlidžana 4-5 režnjeva češnjaka 4 -5 suhih ljutih papričica 200 ml ulja 100 ml alkoholnog octa 2 žlice šećera sol po potrebi 50 – 100 ml ulja POSTUPAK Paprike operite pa ih poslažite na rešetku u pećnici. Ispod njih stavite veliki lim za pečenje po kojem će kapati sokovi iz paprika. Pecite paprike na 200 stupnjeva dok im koža na mjestima ne postane crna. Pečene paprike slažite u veliku posudu s poklopcem i poklopite ih. Ostavite ih tako najmanje sat vremena da se dobro napare i malo prohlade. Jednu po jednu papriku uzimajte iz posude, ogulite joj kožu i očistite je od svih sjemenki. Očišćene paprike slažite na veliko cjedilo (poput onog za tjesteninu) kako bi se riješili viška tekućine. Patlidžane operite, malo ih nabodite čačkalicom na par mjesta i pecite ih na isti način kao i paprike. Patlidžane treba peći dok skroz ne omekšaju. Izvadite ih iz pećnice i prepolovite ih na daski za rezanje pa žlicom ostružite sve meso s kože. Ovo ide vrlo lagano. Dodajte meso patlidžana očišćenim paprikama. Dodajte očišćeni i ugrubo narezan češnjak i par suhih ljutih paprika. Naravno možete koristiti i svježe feferone, a možete i u potpunosti zaobići ljutu družinu ako preferirate blagi ajvar. Ovaj korak u potpunosti prilagodite sebi. Mješavinu povrća usitnite štapnim mikserom. U velikom i širokom loncu zagrijte 200 ml ulja pa na njemu prepržite samljeveno povrće. Pazite, kada na vruće ulje bacite povrće bit će prskanja na sve strane pa brzo počnite miješati. Kad se sastojci prožmu dodajte ocat i šećer. Kušajte ajvar pa dodajte i sol. Ja sam dodala zbilja dosta soli, ali moj savjet je da krenete s manjom količinom pa dodajte po potrebi. Nastavite kuhati dok ajvar ne postane gust i kompaktan. Kuhani ajvar prebacite u sterilizirane i zagrijane tegle pa ga složite u pećnicu. Pećnicu zagrijte na 120 stupnjeva i pustite tako ajvar nekih 30 minuta. U međuvremenu zagrijte još malo ulja. Izvadite tegle s ajvarom iz pećnice pa u svaku ulijte malo vrućeg ulja. Tegle dobro zatvorite i pustite ih da se postepeno ohlade.

ponedjeljak, 29. listopada 2012.

JAČANJE IMUNITETA KOD DJECE U DESET KORAKA

By Sabina   Posted at  10/29/2012 09:02:00 AM   jacanje No comments
Djeca su izložena velikom broju virusa i bakterija u svom svakodnevnom okruženju, pa tako igra s vršnjacima ili boravak u zatvorenim prostorijama može uzrokovati učestalu pojavu i širenje raznih infekcija. Međutim, ovi faktori neće podjednako utjecati na svu djecu. Dok se kod nekih imunološki sustav uspješno bori protiv raznih mikroba, drugi će češće obolijevati, primjerice od prehlade ili gripe. Primjenom nekoliko savjeta stručnjaka možete doprinijeti jačanju imunološkog sustava te tako osigurati zaštitu od raznih mikroba koji mogu negativno utjecati na zdravlje vašeg djeteta. 1. Osigurajte vašem djetetu dovoljno sna Osim što utječe na psihički i fizički razvoj djeteta, odgovarajuća količina sna pomaže i kod održavanju zdravlja i obrane od infekcija. Loš san može smanjiti otpornost organizma, povećati vjerojatnost pojave raznih infekcija, ali i utjecati na njihovo trajanje i učinkovitost cijepljenja. 2. Pazite na unos tekućine Pobrinite se da vaše dijete u svakodnevnoj prehrani unosi dovoljnu količinu tekućine u obliku vode, mlijeka ili voćnih sokova bogatih vitaminima. Izbjegavajte pića s visokim udjelom šećera ili umjetnih sladila. 3. Uravnotežena prehrana Uravnotežena prehrana osigurava jak i zdrav imunološki sustav. Nutritivni nedostaci mogu povećati osjetljivost na viruse i bakterije, stoga se preporučuje da u svakodnevnu prehranu uvrstite svježe voće i povrće, orašaste plodove, sjemenke, grah i cjelovite žitarice. Namirnice koje doprinose jačanju imuniteta su: limun, jagode, banane, papaja, dinja, borovnica, marelica, mango i grejp, češnjak, luk, rajčica, brokula, slatki krumpir, špinat, mrkva, kelj, tikvice, mahunarke te proizvodi od soje. Ove namirnice sadrže visoku razinu vitamina, minerala, enzima i antioksidansa koji jačaju imunitet. Osim toga, preporučuje se i konzumacija žutog povrća koje sadrži karotenoide – prirodnu tvar koja potiče imunološki sustav i proizvodnju bijelih krvnih stanica. 4. Reducirajte unos šećera i umjetnih sladila Konzumacija šećera, s druge strane, smanjuje broj i funkciju bijelih krvnih stanica koje pomažu u borbi protiv raznih infekcija i povećavaju efikasnost imunološkog sustava. Osim toga, šećer je odgovoran i za druge bolesti, uključujući dijabetes i srčane probleme. Umjesto proizvoda s visokim udjelom šećera ponudite vašem djetetu voće ili voćni jogurt. Na ovaj način, doprinijet ćete jačanju njegova imuniteta i obrani od raznih infekcija. 5. Probiotici Na tržištu postoje razni probiotički pripravci namijenjeni djeci. Oni doprinose jačanju imuniteta tako što pomažu uspostavljanju ravnoteže između tzv. dobrih i loših bakterija te povećavaju ili poboljšavaju fagocitozu, koju bijele krvne stanice koriste za onesposobljavanje bakterija. Osim toga, probiotici doprinose povećanju broja T-limfocita te stanica prirodnih ubojica (važna skupina limfocita koja uništava tumorske stanice i mikrobe). 6. Dobre masti Tijelo vašeg djeteta treba određenu količinu nezasićenih masnih kiselina kako bi ostalo zdravo. One djeluju na jačanje imuniteta povećanjem aktivnosti bijelih krvnih stanica, a uz to štite tijelo tijekom reakcije na infekciju. Mnoge vrste ribe, primjerice tuna ili losos, su prirodno bogate Omega-3 masnim kiselinama. Drugi dobar izvor Omega-3 je laneno ulje koje možete dodati u žitarice ili zobenu kašu. Osim toga, esencijalne masne kiseline zastupljene su i u orašastim plodovima poput lješnjaka, oraha ili pistacije. Istraživanja pokazuju da djeca koja konzumiraju pola žličice lanenog ulja dnevno imaju manje i manje ozbiljne respiratorne infekcije. 7. Vitamini i minerali Vitamin C je na vrhu popisa kada je riječ o jačanju imuniteta. On povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, ali i razinu interferona, prirodnih proteina koje proizvode stanice imunološkog sustava kao odgovor na viruse, parazite i tumorske stanice. Na tržištu postoje dodaci vitamina C, no dovoljna količina može se unijeti i konzumacijom pet manjih obroka (veličine šake) voća i povrća dnevno. Vitamin D nastaje pod utjecajem sunca, a ima ga i u plavoj ribi. Znanstvena istraživanja pokazuju kako se imunološki sustav ne može aktivirati bez njegove prisutnosti. Osnovne funkcije vitamina D su reguliranje imunološkog sustava, reguliranje rasta stanica i hormonske ravnoteže. Dodatak vitamina D uobičajen je u prehrani novorođenčadi. Vitamin E je važan antioksidans koji doprinosi jačanju imuniteta kod djece. Potiče proizvodnju T-limfocita i stanica prirodnih ubojica koje traže i uništavaju bakterije. Dovoljna količina vitamina E može se dobiti iz prehrane bogate sjemenkama te biljnim uljima i žitaricama. Cink povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija i pomaže im da otpuštaju više antitijela. Istraživanja pokazuju kako dodatak cinka kod dojenčadi i djece može smanjiti učestalost akutnih respiratornih infekcija. Najbolji izvor cinka su morski plodovi, govedina, perad, jaja, mlijeko i mahunarke. Također, na tržištu postoje i specijalni dodaci cinka namijenjeni djeci. Selen također povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica. Najbolji izvor selena su: tuna, jastog, škampi, cjelovite žitarice, povrće, smeđa riža, sir, bijelo pileće meso, sjemenke suncokreta, češnjak i brazilski orah. 8. Prirodni preparati Kod jačanja imunološkog sustava vašeg djeteta mogu vam pomoći i neki prirodni preparati. Osobito se preporučuje biljka ehinacea koja djeluje stimulirajuće na imunološki sustav te ima antivirusno i protuupalno djelovanje. Osim toga, ova biljka djeluje na povećanje broja leukocita, te pojačava fagocitu bakterija. Uz ehinaceju, jačanju imuniteta doprinosi i konzumacija matične mliječi, koja potiče regeneraciju svih stanica u tijelu, te kolostruma. Ovi dodaci mogu se pronaći i u oblicima koji su prihvatljivi djeci, stoga se preporučuje njihova konzumacija od najranije dobi. 9. Izbjegavajte nepotrebne antibiotike i cjepiva Danas se djeci propisuju velike količine antibiotika koji mogu ozbiljno oslabiti imunološki sustav djeteta, ali i izgraditi otpornost na sam lijek. Cjepiva mogu pružiti imunitet za određenu bolest, ali ne povećavaju ukupni imunitet ili zdravlje djece. Umjesto pribjegavanja ovim metodama, pokušajte djelovati preventivno aktivnim utjecajem na jačanje imuniteta djeteta . 10. Rekreacija i boravak na svježem zraku Rekreacija je poželjna od najranije dobi, a u velikoj mjeri može doprinijeti i jačanju imuniteta. Umjerena tjelesna aktivnost potiče proizvodnju bijelih stanica, a boravak na svježem zraku jača imunitet djeteta. Aktivno provođenje vremena u prirodi s vašim djetetom zasigurno će se višestruko pozitivno odraziti na njegovo zdravlje.

nedjelja, 7. listopada 2012.

Čokoladna torta

By Sabina   Posted at  10/07/2012 11:26:00 AM   vrhnje No comments
Sastojci: *4 jajeta; 8 kašika šećera; 4 kašike ulja; 4 kašike mlijeka; 4 kašike brasna; 4 kašike kakaa; 1/2 praška za pecivo. (bjelanca umutiti i onda ih dodati u smjesu od ostalih sastojaka…mutiti kašikom kad dodamo bjelanca da ne uništimo snijeg) Fil: 1/2 l vrhnja za kuhanje 3 čokolade za kuhanje 120 gr šećera u prahu 1/2 maslaca Sve sastojke za fil kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatrii dok se kora peče.. Koru Prereazti na tri dijela i prve dvije premazati filom,a zadnju ukrasiti šlagom.

četvrtak, 23. kolovoza 2012.

Rafaelo (kolač)

By Sabina   Posted at  8/23/2012 01:00:00 PM   rafaelo No comments
6 bjelanjaka; 10 kašika šećera; 3 kašike prezle; 1 kašika brašna; 1 kokosovo brašno (100 gr.); 1 prašak za pecivo.sve se umuti i ispeče. FIL: 6 žumanjaka; 10 kašika šećera; 1 kokosovo brašno (100 gr.); 2 kašike mlijeka; 1 margarin. Ovo se sve umuti i stavi preko ohlađene kore.Na samom vrhu je šlag pjena(2 šlaga) i čokoladne mrvice.

Oblatne

By Sabina   Posted at  8/23/2012 12:54:00 PM   ukusno No comments
Litar mlijeka (otprlike) ukuha se sa malo manje od pola kg.šećera,dok ne požuti i dodati pola kg oraha.dobro umutiti dodati malo čokolade i pola margarina.Ohlađenu kremu premazati oblatne i pritisnuti ih s nečim.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.