četvrtak, 19. srpnja 2012.

Pirjan na moj način

By Sabina   Posted at  7/19/2012 08:02:00 PM   raštika No comments
200 gr.raštike;dva bataka;dvije mrKve,šolja riže,glavica luka,začini...Skuhati batake,i kad se ohlade iskomadati svo meso.U drugoj šerpi izdinsati luk,piletinu,raštiku i mrkvu.Nasuti vodu od bataka.Malo posloti i povegetiti.!0 -tak minuta pred kraj dodati rižu i još malo vode.Malo još ukuhati i to je to.Vrlo ukusno,mmmm..Kao prilog možete staviti po kašiku-dvije milerama....

Zapečeni patlidžan

By Sabina   Posted at  7/19/2012 07:54:00 PM   patlidžan No comments
3 patlidžana,2 jaja,dvije šolje mlijeka,malo soli Patlidžane oguliti i narezati na tanke ploške,posoliti i ostaviti da odstoji jedno sat vremena.Poslije iscijediti vodu koju patlidžan u međuvremenu pusti,malo pouljiti i poredati po tepsiji.U tanjiru umutiti jaja i mlijeko,malo posoliti,ne puno jer ste prethodno posolili patlidžan pa da ne bi bilo preslano.Posuti jaja po patlidžanima i u zagrijanu rernu stavit da se peče na 200 stepeni jedno 20-tak minuta.Prijatno..

nedjelja, 10. lipnja 2012.

Pire krompir sa gljivama

By Sabina   Posted at  6/10/2012 10:24:00 AM   krompir No comments
Krompir skuhatii napraviti pire.Izdinstati luk,gljive,malo paradajza.Pred kraj dodati malo mlijeka i kašiku pavlake i krčkati još 5 minuta.Posoliti i dodati.Za salatu napraviti lukmiru.Mladi luk,pavlaka,malo mladog sira pomiješati sa malo mlijeka.Posoliti.Prijatno!

Makaroni sa suhim mesom

By Sabina   Posted at  6/10/2012 10:21:00 AM   tjestenina No comments
Tjesteninu skuhati,a u međuvremenu u tavi izdinsati luk,suho meso,dodati malo paradajza sosa,posoliti,povegetiti....to je to..ništa lakše..:) dodati pavlaku po želji.

Kukuruzni uzljevak sa zeljem

By Sabina   Posted at  6/10/2012 10:08:00 AM   zelje No comments
Potrebno: -500 gr.kukuruznog brašna,kg zelja,100 ml.pavlake,2 jaja,mlijeko,pola praška za pecivo. Zelje dobro oprati isjeckati na sitno.U zelje dodati jaja,pavlaku,dobro umutiti.Dodati kukuruzno brašno i pola praška za pecivo i umutiti s mlijekom.Posoliti i izliti u podmazanu tepsiju.Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.Zaliti sa malo mlijeka i putera.Poslužiti uz jogurt.Prijatno!

Torta od sira i jagoda(Gracija)

By Sabina   Posted at  6/10/2012 09:51:00 AM   torta No comments
POTREBNO(za 8 osoba, 220 kalorija po porciji): 500 g jagoda, 200 g brašna, 250 g ricotte (ili mladog sira), 90 g šećera, 1 bjelance, 1 limun, 1,2 dl soka od jabuke, 2 kašike ulja od kikirikija, 10 g želatina u listićima, šećer u prahu, listići mente, so PRIPREMA: Želatin omekšati u hladnoj vodi. Limun oprati i krupnije naribati dio kore. Izmiksati u zrnastu smjesu brašno, 30 g šećera, ulje, naribanu koricu limuna i malo soli, dodati sok jabuke i miksati dok tijesto ne dobije oblik lopte. Zamotati u prozornu foliju i ostaviti na hladnom (ne u frižideru) oko pola sata. Jagode oprati (nekoliko odvojiti za dekoraciju), odstraniti peteljke i isjeckati. U šerpu staviti 60 g šećera i limunov sok, kuhati 6-7 minuta, dodati želatin, jagode, promiješati, skloniti s vatre i ohladiti. Ricottu kremasto umutiti, dodati smjesu s jagodama i pažljivo promiješati. Dodati čvrst snijeg od bjelanca i opet promiješati. Tijesto tanko razvaljati, staviti u okruglu tepsiju, dno izbušiti viljuškom, prekriti papirom za pečenje, usuti dvije šake suhog graha i peći 15 minuta na 180 stepeni. Izvaditi papir i grah, peći još 5 minuta, ohladiti, usuti kremu i držati u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja. Ukrasiti preostalim izrezanim jagodama i listićima mente, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Riba sa zelenim kremom (Gracija)

By Sabina   Posted at  6/10/2012 09:46:00 AM   zelena No comments
Uz malu pomoć aromatičnog bilja Riba sa zelenim kremom POTREBNO(za 4 osobe): 8 fileta bijele ribe (list, oslić, orada), 2 krastavca, 2 obarena veća krompira, 80 g putera, peršun, vlasac, majčina dušica, bosiljak, maslinovo ulje, so i biber PRIPREMA: Bilje oprati, posušiti, odvojiti nekoliko grančica majčine dušice i vlasca, ostatak sitno isjeckati, posoliti i umutiti s puterom u homogenu kremastu smjesu. Ribu premazati uljem, pržiti s jedne strane oko 2 minute, premazati s malo kreme, složiti u tepsiju i peći 5 minuta na 180 stepeni. Krastavce oguliti, odstraniti sjemenke, izrezati na kockice, posoliti i pržiti na malo ulja oko 5 minuta, dodati malo sitno isjeckanog bilja i promiješati. Topao krompir izgnječiti viljuškom i umiješati kašiku kreme od putera i bilja. Na svaki tanjir usuti malo krompira, preko staviti 2 riblja fileta, pored krastavce, sve pobiberiti i ukrasiti majčinom dušicom.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.