ponedjeljak, 20. veljače 2012.
Domaći hljeb na moj način
By Sabina
Posted at 2/20/2012 06:38:00 PM
hljeb
No comments
Oko pola kg bijelog brašna,2 šolje kukuruznog brašna,kašika soli,kašika germe,zakuhati sa malo mlijeka mlakim i malo vode takođe mlake.Pustiti da nadolazi nekoliko sati.Podijeliti na nekoliko loptica i formirati hljepčiće.po vrhu urezati nožem ko baklave,ali urezati,ne rezati.Premazati žumanjcem i posuti susamom.
nedjelja, 19. veljače 2012.
Domaćica (kolač)
By Sabina
Posted at 2/19/2012 10:50:00 AM
kolač
No comments
-1 šolja šećera,1 šolja griza,1 šolja mljevenih oraha,1 šolja brašna,1 šolja ulja,2 jajeta,3 kašike džema(po izboru),kašika kakaa,prašak za pecivo i vanilin šećer.
Izmutite jaja sa šećerom,vanilom šećerom,uljem,grizom,orasima,brašnom,i džemom.Dodajte i prašak za pecivo.Sve dobro izmiješajte i pecite u pomašćenoj i brašnom posutoj tepsijiOhladite i ukrasite sa mljevenim šećerom.Možete i sa istopljenom čokoladom i isjeckajte na kocke.
Izmutite jaja sa šećerom,vanilom šećerom,uljem,grizom,orasima,brašnom,i džemom.Dodajte i prašak za pecivo.Sve dobro izmiješajte i pecite u pomašćenoj i brašnom posutoj tepsijiOhladite i ukrasite sa mljevenim šećerom.Možete i sa istopljenom čokoladom i isjeckajte na kocke.
petak, 17. veljače 2012.
Kureljača-Hercegovačka pita
Skuha se krompir i napravi pire.Ohladiti.U Pire staviti jedno jaje,kašiku pavlake,ako imate kajmaka i njega kašiku...2-3 šolje brašna,posoliti i mlijekom izmiješati da bude čvrsto tijesto.Uzimati rukom pomalo smjese i valjati u duguljaste oblike kao štapiće debljine kao oklagija i redati u tepsiju formirajući kaO PITU..tako radite dok imate smjese...Kad se ispeče zaliti sa prokuhanim mlijekom i puterom u njemu...Ja sam stavila malo više mlijeka,otprilike oko pola litre,jer malo upije i ostane onako da se umače pita u njega,tako mi curica voli..vi možete po želji sa manje mlijeka zaliti...To je to...Prijatno
četvrtak, 16. veljače 2012.
Kukuruzni muffini
By Sabina
Posted at 2/16/2012 12:08:00 PM
muffini
No comments
Sastojci:
-500 gr.kukuruznog brašna,200 gr.sira,4 jaja,2 dcl mlijeka,2 dcl ulja,200 gr.bijelog brašna,1 prašak za pecivo,pavlaka,so.
Priprema:
1.Umutiti jaja i dodati kukuruzno brašno,sir,mlijeko,ulje,bijelo brašno,prašak za pecivo i so.
2.Pripremljenu masu istresti u kalupe,a zatim peći u rerni 30 min na 200 stepeni.
3.Pečene maffine izvaditi iz kalupa i na svaku staviti pavlaku ako volite.
Prijatno...
-500 gr.kukuruznog brašna,200 gr.sira,4 jaja,2 dcl mlijeka,2 dcl ulja,200 gr.bijelog brašna,1 prašak za pecivo,pavlaka,so.
Priprema:
1.Umutiti jaja i dodati kukuruzno brašno,sir,mlijeko,ulje,bijelo brašno,prašak za pecivo i so.
2.Pripremljenu masu istresti u kalupe,a zatim peći u rerni 30 min na 200 stepeni.
3.Pečene maffine izvaditi iz kalupa i na svaku staviti pavlaku ako volite.
Prijatno...
subota, 11. veljače 2012.
Paprike punjene grahom
By Sabina
Posted at 2/11/2012 09:58:00 AM
punjene
No comments
-Preuzeto iz časopisa "Vaša kuharica"
_Odličan ručak u hladnim zimskim danima.Paprika uvijek ima kupiti tokom cijele zime,ili ih jednostavno imate pripremljene u zamrzivaču,a i graha takođe ima kupiti.
Potrebno je:
-8 babura,suhog graha,1 kašikica mekog brašna,pola glavice luka,2 kaš.crvene mljevene paprike,1 kaš.začina:peršun,bosiljak ili vlasac ili sve zajedno,1 dcl ulja,so,vegeta i biber.
Priprema:
1.Dan ranije namočite suhi grah u hladnoj vodi i ostavite do sutradan.
2.sutradan prvo skuhajte grah na nančin da ga kuhate 20 minuta,a potom prospite prvu vodu,ocijedite grah i prelijte ga drugom,vrućom vodom.U istu vodu dodajte ranije nasjeckani grah i prelijte ga vrućom vodom.U istu vodu dodajte ranije nasjeckani luk.Nemojte doliti previše vode,jer kuhani grah mora imati vrlo malo vode,a zrna trebaju biti cijela.
3.Napravite zapršku od pola količine ulja,brašna,dodajte 1 kaš.crvene mljevene paprike pa začiniti vegetom i biberom.Prelijte zapršku preko graha i dobro promiješajte da dobijete kompaktnu smjesu.
4.Grahu dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i sjeckano začinsko bilje.
5.Prema potrebi dosolite i pobiberite.
6.Paprike očisti od sjemenki i dobro ih operite.
7.Napunite paprike grahom i stavite ih u uljem podmazanu tepsiju.
8.Prelijte sa malo ulja i pospite crvenom mljevenom paprikom.
9.Pecite na 180 stepeni u rerni oko 30 do 35 minuta.
Poslužite kao glavno jelo uz sezonsku salatu.
_Odličan ručak u hladnim zimskim danima.Paprika uvijek ima kupiti tokom cijele zime,ili ih jednostavno imate pripremljene u zamrzivaču,a i graha takođe ima kupiti.
Potrebno je:
-8 babura,suhog graha,1 kašikica mekog brašna,pola glavice luka,2 kaš.crvene mljevene paprike,1 kaš.začina:peršun,bosiljak ili vlasac ili sve zajedno,1 dcl ulja,so,vegeta i biber.
Priprema:
1.Dan ranije namočite suhi grah u hladnoj vodi i ostavite do sutradan.
2.sutradan prvo skuhajte grah na nančin da ga kuhate 20 minuta,a potom prospite prvu vodu,ocijedite grah i prelijte ga drugom,vrućom vodom.U istu vodu dodajte ranije nasjeckani grah i prelijte ga vrućom vodom.U istu vodu dodajte ranije nasjeckani luk.Nemojte doliti previše vode,jer kuhani grah mora imati vrlo malo vode,a zrna trebaju biti cijela.
3.Napravite zapršku od pola količine ulja,brašna,dodajte 1 kaš.crvene mljevene paprike pa začiniti vegetom i biberom.Prelijte zapršku preko graha i dobro promiješajte da dobijete kompaktnu smjesu.
4.Grahu dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i sjeckano začinsko bilje.
5.Prema potrebi dosolite i pobiberite.
6.Paprike očisti od sjemenki i dobro ih operite.
7.Napunite paprike grahom i stavite ih u uljem podmazanu tepsiju.
8.Prelijte sa malo ulja i pospite crvenom mljevenom paprikom.
9.Pecite na 180 stepeni u rerni oko 30 do 35 minuta.
Poslužite kao glavno jelo uz sezonsku salatu.
petak, 10. veljače 2012.
Kifle sa hrenovkama
By Sabina
Posted at 2/10/2012 08:33:00 AM
kifle
No comments
Recept je najklasičniji,oko pola kg brašna,malo soli,kašika germe,zakuhati sa mlakim mlijekomi da mao odstoji.nakon sat-dva..razvaljati tijesto i rezati na trokutove.Premažem sa malo pavlake stavim hrenovku i motam.Pekla sam ih na 200 stepeni oko 25-30 minuta..pred kraj sam ih premazala puterom.Kad sam ih izvadila iz rerne stavila sam mokru krpu preko njih 5-6 minuta da malo omekšaju i to je to....
četvrtak, 9. veljače 2012.
Kako se hraniti na minusima
By Sabina
Posted at 2/09/2012 12:04:00 PM
žitarice
No comments
Kako se hraniti na minusima: Namirnice koje griju organizam
Zima je, stoga i naša prehrana treba biti prilagođena promijenjenim uvjetima okoline. Tokom izuzetno hladnih dana, kakvi trenutno vladaju kod nas, jedan dio energije, koja se stvara metaboličkim procesima, troši se na reguliranje tjelesne temperature i zagrijavanje organizma.
09. Feb. 2012. 0 1share1
Pravilnim izborom namirnica trebamo nadoknaditi tu izgubljenu energiju i zagrijati organizam. Evo nekoliko preporuka stručnjaka za prehranu:
1. Sve namirnice životinjskog porijekla imaju osobinu da zagrijavaju, uključujući mliječne proizvode, meso, perad i ribu.
2. Neglazirane žitarice, proteini i omega-3 masne kiseline također osiguravaju energiju koja nam omogućuje osjećaj topline.
3. Povrće koje zagrijava je ono kod koga se koristi korijen, kao što je mrkva, krompir, crni i bijeli luk, rotkva, cvekla.
4. Orašasti plodovi poput oraha, lješnika, badema te sjemenki kao što je susam, također zagrijavaju organizam.
5. Tokom pripreme jela stručnjaci preporučuju korištenje začina kao, naprimjer, senf i biber, jer potiču apetit, poboljšavaju varenje i stimuliraju cirkulaciju. Bosiljak također štiti od prehlade i gripe te poboljšava imunitet, a đumbir grije.
6. Grašak, buranija, grah i leća predstavljaju povrće bogato proteinima i dobro snabdijevaju organizam energijom.
Zima je, stoga i naša prehrana treba biti prilagođena promijenjenim uvjetima okoline. Tokom izuzetno hladnih dana, kakvi trenutno vladaju kod nas, jedan dio energije, koja se stvara metaboličkim procesima, troši se na reguliranje tjelesne temperature i zagrijavanje organizma.
09. Feb. 2012. 0 1share1
Pravilnim izborom namirnica trebamo nadoknaditi tu izgubljenu energiju i zagrijati organizam. Evo nekoliko preporuka stručnjaka za prehranu:
1. Sve namirnice životinjskog porijekla imaju osobinu da zagrijavaju, uključujući mliječne proizvode, meso, perad i ribu.
2. Neglazirane žitarice, proteini i omega-3 masne kiseline također osiguravaju energiju koja nam omogućuje osjećaj topline.
3. Povrće koje zagrijava je ono kod koga se koristi korijen, kao što je mrkva, krompir, crni i bijeli luk, rotkva, cvekla.
4. Orašasti plodovi poput oraha, lješnika, badema te sjemenki kao što je susam, također zagrijavaju organizam.
5. Tokom pripreme jela stručnjaci preporučuju korištenje začina kao, naprimjer, senf i biber, jer potiču apetit, poboljšavaju varenje i stimuliraju cirkulaciju. Bosiljak također štiti od prehlade i gripe te poboljšava imunitet, a đumbir grije.
6. Grašak, buranija, grah i leća predstavljaju povrće bogato proteinima i dobro snabdijevaju organizam energijom.
Trend
2017
(1)
ajvar
(1)
ananas
(1)
baklava
(2)
banana
(1)
bazge
(1)
begova
(1)
bestilj
(2)
bezze
(1)
biber
(2)
bijeli
(1)
bleu
(1)
blitva
(1)
borovnica
(1)
bosanska
(4)
bosanske
(2)
bosanski
(2)
bosiljak
(1)
bounty
(1)
bresaka
(1)
brzi
(3)
brzinski
(1)
bundeva
(1)
buranija
(1)
burek
(2)
by sabina
(1)
caj
(1)
cake
(1)
cakesi
(1)
celer
(1)
cezar
(1)
cheese
(1)
cimet
(3)
coca
(1)
cola
(1)
corba
(1)
cordon
(1)
crbi
(1)
crni
(1)
crvene
(1)
cup
(1)
čevap
(3)
čokolada
(2)
čokoladna
(1)
čokoladni
(1)
čorba
(3)
čorbe
(1)
ćufte
(1)
detoksikacija
(1)
djeca
(1)
djumbir
(1)
dolma
(1)
domaca
(1)
domaci
(3)
domaći
(2)
domaćica
(1)
drijenjak
(1)
dunja
(1)
dzem
(3)
egipatska
(1)
faširane
(1)
file
(2)
fileti
(3)
francuska
(1)
francuski
(2)
gljiva
(2)
gljive
(6)
gougeres
(1)
goveđi
(1)
grah
(2)
grahce
(1)
grašak
(1)
gravče
(1)
grčka
(2)
grozdje
(1)
gulaš
(2)
hadžijski
(1)
hercegovačka
(1)
hljeb
(1)
hrana
(1)
hrenovke
(1)
hrskavo
(1)
hurmašica
(1)
imunitet
(1)
ishrana
(1)
jabuka
(1)
jabukama
(2)
jabuke
(3)
jacanje
(1)
jaffa
(1)
jagodama
(2)
jagode
(1)
jaja
(2)
japrak
(1)
jastuk
(1)
jelo
(1)
juha
(2)
juneća
(1)
junetina
(4)
kadaif
(1)
kafa
(1)
kakao
(1)
karfiol
(1)
keks
(2)
keksi
(1)
keksom
(1)
kelj
(1)
kesten
(1)
kifle
(2)
kiflica
(1)
kiflice
(3)
kim
(1)
kisele
(1)
kiselim
(1)
klincic
(1)
kljukuša
(1)
kokice
(1)
kokos
(2)
kokosovo brašno
(1)
kolac
(5)
kolaci
(1)
kolač
(11)
kompot
(2)
korisno
(1)
krastavci
(1)
krem
(1)
krema
(1)
krempita
(1)
krofne
(1)
krompir
(8)
krompira
(1)
krompiruša
(1)
kugice
(1)
kuharica
(1)
kukuruz
(1)
kukuruzni
(3)
kukuruzom
(1)
kup
(1)
kupus
(3)
kupusom
(1)
kureljača
(1)
kurkuma
(1)
lazanje
(2)
leća
(1)
leće
(1)
lijek
(1)
limun
(3)
lisnate
(1)
lisnato
(2)
lokumi
(1)
lonac
(2)
luk
(5)
ljekovit
(1)
ljekoviti
(1)
makaroni
(2)
malina
(1)
maline
(1)
marcipan
(1)
margarin
(1)
maslac
(1)
maslacak
(2)
maslačak
(1)
maslanica
(1)
maslenica
(1)
maslinovo
(1)
med
(3)
medena
(1)
medom
(1)
meso
(4)
mesom
(1)
meza
(1)
milka
(1)
mirodjije
(1)
mlijeko
(1)
mljevena
(1)
mljeveni
(1)
moderni
(1)
mrkva
(3)
muffini
(3)
mus
(1)
musaka
(3)
namirnice
(1)
naranđa
(1)
nektarine
(1)
nesanica
(1)
oblatne
(1)
oranž
(1)
orasi
(3)
osvježenje
(1)
palacinke
(1)
palačinci
(2)
palačinke
(1)
paprika
(1)
paprike
(6)
paradajz
(6)
pasirani
(1)
pastrmka
(2)
patlidžan
(1)
pecena
(1)
peceni
(1)
pecivo
(1)
pećnice
(1)
peksimeti
(1)
peršun
(1)
pica
(1)
pileci
(2)
pileća
(1)
pileći
(5)
piletina
(5)
piletinom
(2)
pinjene
(1)
pire
(1)
pirjan
(1)
pita
(7)
pizza
(2)
pizze
(1)
pleh
(1)
pljeskavice
(3)
pogaca
(1)
pogača
(2)
pohovane
(1)
posebno
(1)
poslužiti
(1)
povrce
(1)
povrcem
(1)
povrće
(3)
povrćem
(2)
prasa
(1)
prasom
(2)
princes
(1)
prirode
(1)
problem
(1)
pržene
(1)
puding
(1)
punjen
(1)
punjene
(2)
puslice
(1)
puzici
(1)
rafaelo
(2)
ragu
(3)
raštika
(1)
recept
(1)
restoran
(1)
restoranski
(1)
riba
(3)
riblji
(1)
riža
(2)
rižom
(1)
rižoto
(1)
roge
(2)
rolada
(1)
rolat
(3)
ruza
(1)
ruze
(1)
sabina
(1)
sać
(1)
salama
(1)
salata
(8)
salate
(1)
sarajevska
(2)
sarma
(1)
sastojci
(1)
savrsene
(1)
sedvic
(1)
sendvič
(1)
serma
(1)
sipurak
(1)
sir
(3)
sirom
(2)
slane
(1)
slani
(1)
sljiva
(1)
sočne
(1)
sočno
(1)
sogan
(1)
sok
(4)
soparnik
(1)
sos
(4)
sosu
(3)
starinski
(1)
suho
(1)
suho meso
(1)
supa
(2)
susam
(2)
svježa
(1)
šampinjoni
(1)
šarena
(2)
šareni
(1)
šećer
(1)
šiš-ćevap
(1)
šnicla
(1)
šnicle
(1)
šnita
(1)
šnite
(1)
španska
(1)
štrudla
(2)
šuškava
(1)
tacosi
(1)
talijanska
(1)
tavce
(1)
teleći
(1)
tijela
(1)
tijesto
(3)
tikva
(1)
tikvenjak
(1)
tikvice
(3)
tjestenina
(3)
tople
(1)
torta
(9)
trikovi
(1)
tufahije
(1)
tuniski
(1)
tunjevina
(1)
tunjevinom
(1)
ukusno
(1)
ulje
(2)
umak
(1)
upotreba
(1)
uštipci
(3)
uzljevak
(3)
vanilin
(1)
varivo
(2)
vegeta
(1)
voćni
(1)
vrhnje
(1)
zacini
(1)
začin
(1)
začini
(1)
zalogajčići
(2)
zapečena
(1)
zapečeni
(1)
zdrava
(1)
zdrave
(1)
zdravo
(1)
zelena
(2)
zeleni
(3)
zeljanica
(1)
zelje
(1)
zima
(1)
zimnica
(6)
zimska
(1)
zova
(1)
žitarice
(1)





