subota, 28. siječnja 2012.

Riblji file u sosu

By Sabina   Posted at  1/28/2012 10:56:00 AM   sosu No comments
-500 gr.filea oslića,500 gr.miješanog povrća,30 gr.meda,10 ml balzamiko sirćeta,2 kašike maslinovog ulja,bosiljka,biber i so.

1.File ribe začiniti po ukusu,pa ga na zagrijanom ulju ispržiti.
2.U posebnoj posudi skuhati mješavinu povrća.Usitniti ga u blenderu,začiniti ga,umiješati balzamiko sirćeta,med i isjeckani bosiljak.Vratit na vatru i kuhati još nekoliko minuta.
3.Ribu servirati uz 400 gr.skuhane riže,pa sve preliti sosom od povrća i meda.

utorak, 24. siječnja 2012.

Francuski uštipci-Gougeres

By Sabina   Posted at  1/24/2012 10:13:00 AM   uštipci No comments
-2,5 dcl vode,110gr.maslaca,125 gr.brašna,pola kašikice soli,4 jaja,80-100 gr.naribanog tvrđeg sira,po želji organo,majčina dušica,crni biber,kim,bosiljak...

Priprema:

1.U posudu staviti vodu,maslac so.kada lagano prokuha smanjiti vatru,dodati brašno i umiješati ga pjenačom.Miješati dalje dok se smjesa ne počne zgušnjavati u masu,(nastaviti kuhačom)i brašno lagano poprimati žućkastu boju.Skloniti sa vatre i pustit da se malo prohladi(da bude toplo,a ne vruće).
2.Staviti u zdjelu gdje ćete nastaviti miješati sastojke(može ostati u istoj,ako se u njoj može miješati mikserom).Mikserom umiješati začine i jaja.Nakon toga umiješati naribani sir.
3.Na pleh obložen papirom za pečenje oblikovatik uglice veličine oraha.Najbolje je to uraditi tako da se smjesa stavit u vrećicu,odreže joj se vrh,pa se smjesa istiskuje.Paziti da kuglice nisu pljosnate.Kuglicama ostavti dosta razmaka jer će narasti.
4.Staviti ih u rernu zagrijanu na 200 stepeni i peći oko 18-20 minuta.Uštipci su gotovi kada poprime zlatnosmeđu boju.


Sarma bez mesa

By Sabina   Posted at  1/24/2012 09:56:00 AM   serma No comments
-1 velika glavica kiselog kupusa,100 gr.riže,glavica luka,50 gr.kukuruza šećerca,50 gr,graška,50 gr.prase,50 gr.paprike,50 gr.mrkve,kašika brašna,mljevena paprika,kašikica paradajz pirea,biber,so.

Priprema:
1.Listove kiselog kupusa odvojiti od glavice,odsjeći im korijen,pa oprati vodom.
2.Sitno isjeckano povrće propržiti na ulju.Umiješati rižu i začiniti solju i biberom.
3.Na svaki list kupusa stavljati pomalo fila zavijati sarmice.
4.Poslagati ih u duboku posudu i sipativodu,pa kuvati na tihoj vatri.
5.Pred kraj kuhanja dodati zapršku od brašna,mljevene paprike i paradajz pirea.

petak, 20. siječnja 2012.

Zapečeni karfiol

By Sabina   Posted at  1/20/2012 10:17:00 AM   zapečeni No comments
-pakovanje zamrznutog karfiola,200gr.salame,začini,so,biber,150 gr.žutog sira,50 gr.margarina,100 ml.kiselog vrhnja,2 kaš.prezle.

Priprema:
1.Cvjetove karfiola staviti u odgovarajuću posudu i skuhati ih na pari.Podmazati posudu margarinom i u njega poredati skuhani karfiol.
2.Posuti ga suhim začinima,narendanom salamom i prezlom.
3.Pomiješati kiselo vrhnje sa rendanim žutim sirom,pobiberiti i tom masom prekriti karfiol.Peći 20 min.na 220 stepeni.

Cezar salata

By Sabina   Posted at  1/20/2012 09:51:00 AM   salata No comments
Sastojci:
-300 gr.pilećeg bijelog mesa,mješavina zelenih salata,2 česna bijelog luka,so,biber,prepečene kockice hljeba,ulje.
Preliv:
-200 ml.majoneze,kašikica sebfa,2 kaš.soka od limuna,kašika parmezana,biber.

1.Piletinu posoliti,ispeći je na teflonskoj tavi,te je isjeći na štapiće.
2.na vrelo ulje staviti česne bijelog luka i hljeb isječen na kockice.Pržiti dok hljeb ne postane hrskav.
3.U posudu staviti majonezu,senf,parmezan i sok od limuna,pa začiniti biberom i sve zajedno promiješati.
4.U posudi sjediniti piletinu,hljeb i usitnjenu salatu,te sve preliti pripremljenim prelivom od majoneze.

četvrtak, 19. siječnja 2012.

Sočno osvježenje

By Sabina   Posted at  1/19/2012 10:16:00 AM   sočno No comments
Preuzeto iz kuharice:

Za biskvit:
-5 jaja,5 kaš.šećera,5 kaš.brašna,1 prašak za pecivo,3-4 kš.mlijeka.
Za kremu:
-1 kg.očišćenih i narezanih jabuka,1/2 l vode,6 kaš.šećera,1 vanilin šećer,2 pudinga od vanilije.

Priprema:
1.Biskvit:odvojiti bjelanca i žumanca.Miksati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom,pa postepeno dodavati brašno,mlijeko i prašak za pecivo.
".Čvrsti snijeg od bjelanjaca dodati laganim miješanjem drvenom kašikom u smjesu žumanjaca,šećera i brašna.
3.Izliti smjesu u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 min.
4.Krema:U većoj posudi pomiješati jabuke,vodu i šećer,pa kuhati tako dugo dok se jabuke ne počnu raspadati.Tada dodati pudinge razmućene u malo vode(tek toliko da se razmute sve grudvice)i skuhati do kraja.
5.Vruću kremu izliti na prohlađeni biskvit.
6.Dobro ohladiti(najbolje u frižideru)preko noći pa premazati kolač slatkim vrhnjemili kokosom u prahu.

ponedjeljak, 16. siječnja 2012.

Punjene paprike

By Sabina   Posted at  1/16/2012 01:50:00 PM   punjene No comments
Sastojci potrebni za punjene paprike

-8 - 12 manjih paprika,
-1/2 kg mljevenog mesa,
-5 dkg riže,
-1 srednje velika glavica luka,
-1 kg sveže propasirane rajčice,
-bibera, peršuna,origana i soli po okusu,
1 žlica brašna.

Priprema:

Na malo ulja popržiti luk narezan na sitne kockice dok se ne zastakli. U mljeveno meso dodati luk, rižu, posoliti, pobiberiti, nakosani peršun i sve dobro izmiješati. Papriku oprati i očistiti od sjemenki. Smjesom puniti paprike, ali voditi računa da u kuhanju riža nabubri, pa smjesu ne treba jako nabijati.

Paprike složiti u lonac, preliti umakom od rajčice tako da prekrije paprike, malo posoliti i dodati par grančica bosiljka. Staviti na vatru dok zavrije, smanjiti vatru pa kuhati na laganoj vatri 30 do 45 minuta (ovisno o veličini paprika). Kad su paprike gotove, ugustiti umak jednom žlicom brašna.

Punjene paprike poslužiti s restanim krumpirom ili pireom od krumpira.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.