petak, 16. prosinca 2011.

Starinski kolač s medom

By Sabina   Posted at  12/16/2011 09:13:00 AM   starinski No comments
Potrebno je:
-1 dcl meda;1 dcl ulja;250 gr šećera;250 gr brašna;200 gr mljevenih oraha;1 limun;1 kaš.praška za pecivo;1 kaš.kakaa;i šećer u prahu za posipanje kolača.

Priprema:
1.Izmiješajte u jednoličnu smjesu ulje,med,šećer,kakao i mljevene orahe.
2.Tome dodajte sok i naribanu koricu limuna.
3.Zatim dodajte brašno u koje je stavljen prašak za pecivo i malo vode.
4.sve zajedno izmiješati dobro u gustu masu,tako da ne otpada lako sa kuhače.
5.Odmah sipajte u pleh podmazan uljem i posut brašnom stavite u zagrijanu rernu i pecite na srednje jakoj vatri 35 min.
6.Ispečeni kolač pospite šećerom u prahu i kada se potpuno ohladi režite na kocke.

srijeda, 14. prosinca 2011.

Banana rolat

By Sabina   Posted at  12/14/2011 12:29:00 PM   rolat No comments
Tijesto:
-5 jaja i 9 kaš.šećera,umutit i dodati 3 kašike brašna,1/2 praška za pecivo,šolja mljevenih oraha.Peći na 200-250 stepeni 15-tak minuta.
Fil:
-1/2 mlijeka skuhati i 2 pudinga od vanilije.
Umutit margarin,1 kesicu vanilin šećeras i šolju šećera u prahu,sastavit s pudingom i umutiti.Premazati po tijestu,a po filu poredati banane jednu do druge i sve smotati u rolat.po vrhu premazati šlagom,urasiti s malo kaka ili mrvicama.

utorak, 13. prosinca 2011.

Makaroni s gljivama

By Sabina   Posted at  12/13/2011 08:52:00 AM   makaroni No comments
Sastojci:
-1 pakovanje makarona;1 pavlaka;0,5 kg gljiva;luk,sol,maslac,papar.

Priprema:
Staviti makarone da se kuhaju.U drugu tavu staviti maslac i sitno nasjeckani luk da se malo proprži.Kad luk počne crvenjeti,dodati očišćene gljive i malo vode (oko 100 ml)i kuhati dok voda ne ispari.
Kad se malo ohladi,dodati pavlaku i dobro izmiješati da se smjesa izjednači.Preliti makarone umakom.

ponedjeljak, 12. prosinca 2011.

Varivo od kelja s junetinom

By Sabina   Posted at  12/12/2011 11:07:00 AM   varivo No comments
Potrebno:
-1 glavica kelja(srednje veličine);750 gr.junećeg mesa s kostima;1 veza zeleni;! manja glavica crvenog luka;2 glavice bijelog luka;3 krompira;1 list lovora;sol,biber u zrnu.

Priprema:

Meso staviti u vodu,kuhati kao za juhu.dodati očišćenu zelen i nekoliko zrna bibera.Glavicu luka razrezati i prepolovljenu zapeći na ploči,pa je dodati mesu i zeleni.Dodati list lovora i bijeli luk.Posoliti i kuhati dok se meso ne skuha.Kuhano meso izvaditi,odvojiti od kostiju i izrezati na komade.Mrkvu izrezati nak olutove,a korijen celera i peršuna ukloniti.Juhu procijediti,stavit da provri,pa dok vri spusti u nju očišćenu i na 4 dijela izrezanu glavicu kelja.Na krupne kriške izrezati krompir,kuhano meso i mrkvu.Dodati i sitno sjeckan peršunov list.Poklopljeno kuhati dok krompir ne  omekša.

subota, 10. prosinca 2011.

Pileći file sa sosom od gljiva

By Sabina   Posted at  12/10/2011 10:24:00 AM   sos No comments
Sastojci::
-pileći file 80 gr;šampinjoni 50 gr;brašno;mileram;začini-so,vegeta,peršun

Priprema:
-Pileći file istucamo,pržimo u tavi na malo masnoće dok ne porumeni,Gljive očistimo.glave od gljiva pržimo na masnoći,repove isječemo na listove i pržimo dok ne porumene.Dodajmo brašno i zalijemo sa malo goveđe supe.Glave od šampinjona stavljamo na gotove pileće filete i zalijemo sa sosom od gljiva.na kraju pospemo sa mileramom.

četvrtak, 8. prosinca 2011.

Krompir punjen raguom od gljiva

By Sabina   Posted at  12/08/2011 09:05:00 AM   ragu No comments
Potrebno:
60 g gljiva;8 krompira,(srednje veličine),1 glavica luka,1 crvena paprika,3 kašike ulja,1 jaje,so i biber.

Priprema:
1.Gljive dobro operite i sitno isjeckajte,a krompir operite i kuhajte u ljusci.Znat ćete da je kuhan
ako čačkalica u njega lako prodire cijelom dužinom.
2.Luk ogulite i isijecite što sitnije,a onda ga dinstajete u tavi na dobro zagrijanom ulju,dok ner dobije staklastu žutu boju.
3.Papriku isijecite na kockice i zajedno s gljivama dodajte luku.
4.Pržite 3 minute pa u masu stavite so i biber i ostavite još nekoliko sekundi na islkjučenoj ringli da objedini aroma.
5.Krompir oljuštite i presijecite na polovine,a zatim izdubite kašičicom,vodeći računa da se ne raspadne.Neka ivica "zdjelice"od krompira bude debela jedan centimetar.
6.Krompir masu koju ste dobili dubljenjem ispasirajte viljuškom i pomiješajte sa dinstanim povrćem i jajetom.Ovom masom punite "zdjelice" i redajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.Zaliti sa dvije kašike ulja i pecite na 200 stepeni 15 minuta.
7.Služite uz pečeno meso i šarenu salatu.

srijeda, 7. prosinca 2011.

Fini kolač sa ananasom

By Sabina   Posted at  12/07/2011 09:41:00 AM   kolač No comments
Volite li ananas,pripremite ovaj fini kolač,koji osim biskvita s orasima,u sebi krije i kekse natopljene sirupom.Ananas složite po keksima,a završite slojem šlag pjene.

Potrebno:
4 jaja,140 gr šećera,140 g maslaca,100 g mljevenih oraha,20-tak petit keksića,kompot od ananasa.
Iz časopisa:Vaša kuharica.....
Priprema:
1.Žumanjke,šećer i maslac pjenasto umutiti.
2.Dodajte mljevene orahe i snijeg od bjelanjaka,te lagano promiješajte.Smjesu izlijte u lim(20X32 cm)obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni na 180 C 25 minuta.
3.Pečeni biskvit izvadite iz lima i ohladite.
4.Na biskvit položite kekse namočene u sirup iz kompota ananasa.Zatim ananas iz kompota narežete na kockice i složite po keksu tako da popunite sve praznine.
5.Šlag pjenu umutite mikserom do željene čvrstoće i premažite po kolaču.
Kolač dobro ohladiti i poslužiti.

Savjet:
biskvit možete premazati džemom ili marmeladom,pa će keksi bolje prijanjati na biskvit.

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.