petak, 2. studenoga 2012.

Džemovi od dunja i šipuraka

By Sabina   Posted at  11/02/2012 11:59:00 AM   sipurak No comments

Džem od šipuraka: Sastojci 2 kg Šipurak 2 kg Šećer 3 l Voda 2 kg šipuraka skuhajte u 3 litre vode. Kuhajte lagano, na tihoj vatri, dok šipurak potpuno ne omekša. Dobijenu masu pasirajte u pasir koritu ili sameljite na mašini za mljevenje mesa. Sve vrijeme se dodaje voda u kojoj se šipurak kuhao. Na ovaj način dobijena je čorba od šipurka. 2. Problem je kod šipurka što u sebi krije male, oštre dlačice, gotovo iglice, koje su skoro nevidljive okom, ali veoma ih je lako i neprijatno osjetiti jezikom. Zbog toga se čorba od šipurka mora procijediti kroz gustu gazu i to nekoliko puta. Na taj način ćete odstraniti dlačice tj. iglice. 3. U tako procijeđenu čorbu dodajte šećer i kuhajte dok se masa ne zgusne. Vruć džem sipajte u tople tegle i hermetički ih zatvorite. Džem od dunja: Potrebni sastojci: 1 kg dunja 80 dag šećera 2 dl vode Priprema: Zrele, žute dunje oprati, oguliti, očistitit od sjemenki i narezati na tanke ploškice ili naribati na ribežu za jabuke. U međuvremenu od vode i šećera skuhati šećerni sirup. Dunje staviti u kipući sirup i kuhati 15 minuta. Naliti u prethodno pripremljene vruće staklenke i zatvoriti celofanom malo namočenim u alkohol.

0 komentari:

Back to top ↑
Pratite nas putem mail-a

count your web 

visitors with GoStats
© 2013 Sve sto je ukusno. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.